به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران،تقاضا برای دریافت غذای سالم و روز به روز در حال افزایش است.
در کشور رقابتهای برای تولید غذای سالم و عاری از سم و کود آغاز شده است اما هنوز چندان جدی نیست، در کنار مواد غذایی عاری از سم و کود باید زمینه تامین نیازمندیهای کشور را فراهم کرد.
نگرانی در مصرف سم و کود در تولید مواد غذایی روز به روز در حال افزایش به همین دلیل باید در کنار تولید مناسب زمینه سازی برای مواد غذایی سالم هم در دستور کار قرار گیرد.
دانشگاه علوم کشاورزی ساری با قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه در منطقه هزارجریب بهشهر در زمینه تولید برنج طرحی با افزایش 30 درصدی عملکرد، کاهش میزان بذر مصرفی تا 50 درصد و حذف سموم شیمیایی از کشت برنج اجرا شد.
سیدیوسف موسوی مجری طرح در این ارتباط اظهار کرد: این طرح نخست در شهرستان آمل براساس آسیبشناسی مسائل موجود و اولویتبندی انجام شد.
وی افزود: باتوجه به اینکه کشاورزان در مصرف سم برای مبارزه با بیماری بلاست افراط دارند، سالانه دو سه بار از قارچکش استفاده میکنند که این موضوع علاوه بر هزینه بر دوش کشاورزان، برخی از موجودات مفید را از بین برده که به ضرر کشاورزان است.
عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی ساری اضافه کرد: در این طرح با استفاده از یک روش تغذیه استفاده همزمان از کود اوره و پتاس برای ایجاد مقاومت در گیاه برنج نسبتهای مختلف استفاده شده و دو به یک پتاس به اوره موجب ایجاد مقاومت در برنج و نسبت سه به یک موجب افزایش عملکرد برنج سد.
موسوی تصریح کرد: با تجربه موفق این طرح در امل و مراجعه به سایر منابع متوجه شدیم این کار میتواند ادامه داشته باشد و باتوجه به بازدید صورت گرفته از منطقه هزارجریب متوجه شدیم بازدیدی که استفاده از بذر در کشاورزان منطقه زیاد بود بهطوریکه استفاده بذر بین کشاورزان منطقه حدود ۲۰۰ کیلوگرم در هکتار بوده درحالیکه در منطقه دشت حدود ۵۰ کیلوگرم یعنی چهار برابر بوده است.
وی با بیان اینکه موضوع دیگر استفاده از قارچ کش بین کشاورزان منطقه هزارجریب بوده است، اظهار کرد: یکی از شرایط عامل بیماری بلاست رطوبت بالای ۸۰ درصد و دمای بالای ۲۵ درجه بوده که دما فراهم بود ولی رطوبت زیر ۸۰ درصد بود که از این نظر نباید بیماری زیاد بود .
این استاد دانشگاه ادامه داد: طرح بررسی اثرات تیمارهای مختلف نیتروژن و پتاسیم بر مقاومت گیاه برنج به بلاست در منطقه هزارجریب با این پیش ازمون از فروردین ۹۹ شروع شد و طی دوره رشد برنج مختلف اعمال شد و دو مرحله نمونهگیری داشتیم و مرحله اخر نیز نمونهگیری عملکرد را انجام دادیم .
موسوی اضافه کرد: تیمارها با استفاده از روش آماری با هم مقایسه شدند ونتیجه اختلاف بین تیمارهای مختلف موجب افزایش ۲۸ درصدی متوسط عملکرد برنج در منطقه شده بهطوریکه متوسط عملکرد برنج در منطقه ۱۷۰۰ کیلوگرم شلتوک در هر هکتار بوده و عملکرد شلتوک در این طرح به ۲۳۶۳ کیلوگرم رسید.
وی با اعلام اینکه همچنین هیچ قارچکش و افت کشی در این طرح مصرف نشد ، خاطرنشان کرد: نتیجه این شد اگر دو خال نشا شود تفاوتی ازنظر عملکرد با ۶ خال و ۱۰ خال ندارد ما دو خال را انتخاب میکنیم بذر کمتر مصرف شده و هزینه کمتری در برداشته و سرعت کارگر نیز افزایش مییابد که مزیت است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: این طرح در قالب پیش آزمون مبنایی برای اجرای طرحهای تحقیقاتی در سالهای بعد خواهد بود.
موسوی یادآور شد: امسال دو طرح " بررسی اثرات تیمارهای مختلف تراکم بذر در خزانه و تعداد بوته در هر کپه بر روی عملکرد برنج" و " بررسی اثرات ارقام مختلف برنج و تعداد بوته در هر کپه بر عملکرد برنج" برای امسال به قرارگاه پیشنهاد شده است .
وی با اعلام اینکه دغدغه اصلی در استان کاهش مصرف سم و نهادههای شیمیایی مدنطر است، اظهار کرد: البته باید در این راستا باید قدم به قدم و بهصورت علمی گام برداشت و کاهش سم و کود اعمال شود و یک دفعه نمیتوان مصرف آن را در مزارع قطع کرد در غیر این صورت کاهش عملکرد به حدی شدید خواهد بود که هم کشاورز متضرر میشود و هم منجر به کاهش شدید عملکرد خواهد شد.
زمان انتشار: چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۶:۵۰:۰۰
شناسه خبر: 95078