به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از کرمانشاه، سومین شماره از ماهنامه علم و فناوری با خبر درخشش نخبه کرمانشاهی و خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه در پنجمین جشنواره جهادگران علم و فناوری منتشر شد.
طرح سیستم آنالیز وضعیت شانه و مفاصل، طرح برتر کشور در حوزه سلامت
اولین خبری که در ماهنامه علم و فناوری معاونت علم و فناوری سپاه نبی اکرم (ص) به چشم میخورد، خبر درخشش طرح سیستم آنالیز وضعیت شانه و مفاصل سید یحیی مرادی نخبه کرمانشاهی میباشد که بهعنوان طرح برتر کشور در حوزه سلامت در پنجمین جشنواره جهادگران علم و فناوری کشور شناخته شد.
امروزه مفهوم توسعه انسانی بهعنوان یکی از ملاکهای ارزیابی توسعهیافتگی مطرح میشود، بهبود سلامت و بهداشت جامعه یکی از ارکان اساسی این توسعه انسانی را تشکیل میدهد و وضعیت بهداشتی و درمانی هر کشوری بهعنوان یکی از شاخصها و ارکان توسعهیافتگی قرار گرفته است و در اسناد توسعهای کشور (برنامههای پنجساله توسعه بعد از انقلاب) نیز بر سلامت و ارتقای سطح آن تأکید ویژهای شده است.
یکی از مهمترین و شایعترین عوامل و بیماریهای مفصلی - عضلانی و استخوانی، بیماریهای مربوط به شانه و ستون فقرات است. امروزه عواملی چون رعایتنکردن شیوه درست نشستن، استفاده غیر صحیح از کامپیوتر، ایستادن غلط، حمل اجسام بهصورت طولانی و ... سبب شده است بیماریهای کتف، شانه، ترقوه و ستون فقرات در بین جمعیت انسانی افزایش یابد و بهصورت عمد باعث انحراف و یا افتادگی شانهها میشود و یک آسیب رایج در پاتولوژی اسکلتی است.
سیستم آنالیز وضعیت شانه و مفاصل با بررسی وضعیت شانهها، ستون فقرات، کتف و ترقوه با شکلشناسی هندسی به بررسی ساختار اسکلتی میپردازد، این دادهها در حافظه دستگاه ذخیره میشود تا در مراحل بعدی آنالیز شوند.
این دستگاه اطلاعات شکلشناسی شانهها، کتف، ستون فقرات و ترقوه را ثبت مینماید و این دادهها بهصورت اطلاعات زاویهای با سه درجه آزادی در یک واحد حافظه ثبتشده و اطلاعات ثبتشده در یک کامپیوتر یا مینیکامپیوتر قابل ارزیابی و محاسبه است.
تودیع و معارفه مسئول خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه
طی حکمی از سوی معاونت علمی و فناوری سپاه نبی اکرم (ص) دکتر پیمان لطیفی بهعنوان مسئول جدید خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه معرفی گردید.
دکتر لطیفی عضو هیئتعلمی گروه حقوق دانشگاه رازی میباشد که پس از دکتر نامدار یوسفوند مسئول پیشین این مرکز، بهعنوان دومین متولی و سکاندار خانه نخبگان بسیج معاونت علمیپژوهشی میشود.
تجلیل از سردار ریحانی، به پاس حمایت از اهداف سازمانی معاونت علمی و پژوهشی
تجلیل از سردار بهمن ریحانی، فرمانده سپاه حضرت نبی اکرم (ص) دیگر خبر منتشر شده در سومین نسخه از ماهنامه علم و فناوری بود که به پاس حمایتهای بیدریغ و همهجانبه وی از اهداف سازمانی معاونت علمیپژوهشی و نیل به این اهداف صورت پذیرفت.

صدرنشینی خانه نخبگان استان کرمانشاه در جشنواره جهادگران علم و فناوری کشور
خبر خوشایند دیگر، کسب عنوان خانه نخبگان برتر کشور در پنجمین جشنواره کشوری جهادگران علم و فناوری توسط خانه نخبگان استان کرمانشاه است که در این جشنواره کشوری اتفاق افتاد و مسئول آن مورد تجلیل قرار گرفت.

محمدکمال لارتی تبار مسئول علمی برتر استان شد
معاونت علمی و پژوهشی سپاه نبی اکرم (ص) با هدف شناسایی، هدایت و حمایت از نخبگان استان در تمامی نواحی سپاه شهرستانها اقدام به راهاندازی مدیریت علمی و پژوهشی نموده و در راستای تشویق و ایجاد انگیزه در بیم مسئولین این بخش مهم علمی، در اواخر سال و همزمان با ایام دهه مبارک فجر به معرفی مدیر علمی برتر میپردازد.
باتوجهبه فعالیتهای شاخص سپاه ناحیه شهرستان کرمانشاه در حوزه علم و فناوری، محمدکمال لارتی تبار، مسئول علمی پژوهشی این شهرستان به عنوان مسئول علمی برتر انتخاب و طی مراسمی از تلاش های وی تجلیل به عمل آمد.

آزمایش خاک، روشی مؤثر برای افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی قبل از تغذیه با کودهای مصرفی است
در بخش بعدی سومین نسخه از ماهنامه علم و فناوری، تجربهنگاری مهندس شهرام عباسآبادی از بسیجیان ناحیه مقاومت سپاه شهرستان کنگاور آمده است که میگوید: در روشهای سنتی کشاورزی، باغداران برای تغذیه باغات از کود دامی آن هم کود دامی تازه و نپوسیده استفاده میکنند، اخیراً هم مرسوم شده که از کود مرغی استفاده میشود چراکه برطبق باورها قویتر و دارای عناصر نیتروژن، فسفر، کلسیم، سدیم و گوگرد است درحالیکه نسبت به دیگر کودهای حیوانی اثر کمتری بر بهبود خصوصیات فیزیکی و نگهداری رطوبت خاک دارد و حتی در بعضی از زمینها و باغات کود مرغی جوابگو نیست.
عباسآبادی در ادامه به باغداران توصیه میکند جهت تغذیه باغات در درجه اول آزمون خاک انجام دهند و طبق نتیجه آزمون اقدام به مصرف کودها کنند اما بهطورکلی دو روش برای تغذیه به باغداران توصیه مینماید: 1- روش استفاده از چال کود محلول 2- کوددهی به روش محلولپاشی روی شاخوبرگ.
وی در روش چال کود بیان میکند: در باغهای میوه محل حفر چاله بایستی در یکسوم قسمت انتهای سایهانداز درختان باشد، علت حفر چالهها در این قسمت آن است که بیشتر ریشههای جوان و فعال در این منطقه قرار میگیرند، ریشههای جوان و فعال در جذب آب و عناصر غذایی بیش از ریشههای اصلی و قطور درختان فعال میباشند.

عباسآبادی میگوید: محل چاله باید در جایی باشد که آب آبیاری حتماً آن را خیس کند و در مجموع برای درختان میوه با عمر بیش از 7 سال، 2 تا 4 چاله توصیه میشود و قطر چالهها معمولاً 30 تا 50 سانتیمتر و عمق آن حدود 60 سانتیمتر میباشد و موقع حفر چاله باید خاک رویی و زیری جدا ریخته شود تا در موقع پرکردن خاک رویی را در ته چاله ریخت و با لگد کردن کود در داخل چاله تا حدی آن را فشار داده و بلافاصله آبیاری گردد.
مهندس عباسآبادی در خصوص روش محلولپاشی ابراز میدارد: درصورتیکه آب برای آبیاری کم باشد یا زمان حفر چال کود گذشته باشد باغداران میتواند از روش محلولپاشی استفاده کنند که در دو نوبت انجام میشود: الف) اواخر و بعد از برداشت محصول و قبل از ریزش برگها در پاییز،
ب) به هنگام متورم شدن جوانهها در بهار، جذب از طریق جوانهها صورت میگیرد.
بسیجی کنگاوری عنوان میکند: محل محلولپاشی بهتر است موقع خنک بودن هوا مثل اوایل صبح یا عصر، زمانی که وزش باد وجود نداشته باشد انجام شود و روز قبل نیز حتماً باغ آبیاری گردد. این تجربه و تجربههای زیادی ازاینقبیل نشان میدهد که ما میتوانیم با بهرهگیری از روشهای علمی و جایگزینکردن آنها بهجای روشهای سنتی شاهد بهرهوری و باروری بیشتر در کشاورزی و باغداری باشیم و برای این کار باید استفاده از حضور مهندسان جوان در بین کشاورزان، آگاهسازی کنیم و آنها را نسبت به علم کشاورزی روز دنیا مطلع و آشنا سازیم.
اقتدار یک ملت در گِرو: تقویت ایمان، علم و فناوری، تسلط بر فنون روز، پیشاهنگ شدن در تولید علم و شکوفایی استعدادها میباشد
در ادامه و در صفحه دوم، نگارنده به بیان دیدگاه رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) در کتاب"روشنای علم" در خصوص جایگاه پیشرفت علم در ساخت تمدن نوین اسلامی پرداخته و در بخشی از بیانات معظمله آورده است که: جوانان عزیز ببینید اهمیت کار علمی چقدر است، اهمیتش درجهیک است، اگر ما برای یک کشور عزت و آبرو و رفاه و اقتدار جهانی و پیشرفتهای علمی بخواهیم، باید از طریق علم وارد شویم. من نمیگویم برای سعادت یک جامعه، علم کافی است. میبینیم که در دنیا کشورهایی هستند که علم هم دارند، اما واقعاً سعادتمند نیستند و در مشکلات فراوانی دستوپا میزنند. قطعاً علم نه فقط یک شرط لازم بلکه یک شرط لازم بسیار مهم است و باید در کشور پیش برود.
بنابراین، اهمیت علم معلوم است، اگر امروز کشوری از لحاظ علمی پیشرفت نکرد نه اقتصادش پیشرفت خواهد کرد نه اقتدار جهانیاش پیشرفت خواهد کرد و نه زندگی مردم پیش خواهد رفت. بالاخره علم باید در کشور پیش برود، بخصوص که ما عقبماندگی داریم و باید تلاش شود.

اقتداری که ما میتوانیم در داخل به وجود بیاوریم، با بمب اتمی و سلاح هستهای و تقویت نیروی نظامی نیست. البته تقویت نیروی نظامی در حد متعارف لازم است؛ اما آنچه میتواند ما را در مقابل تهاجم همهجانبة دشمنان در سطوح مختلف حفظ کند، همین فهرستی است که عرض کردم: تقویت ایمان، تقویت علم، تقویت فناوری، تسلط بر فنون روز، پیشاهنگ شدن در تولید علم، شکوفایی استعدادهای آحاد ملت و جوانان در رشتههای مختلف چه علومانسانی، چه علوم طبیعی و چه انواع گوناگون علومتجربی، همبستگی ملی و تقویت همدلی در میان مردم، اینهاست که میتواند یک ملت را تقویت کند، میتواند هم دنیای خودشان را آباد کند، هم آنها را از آسیب دشمنان محفوظ نگه دارد. اینها وسیلهای است برای حفظ و صیانت؛ ما باید اینها را دنبال کنیم و خود را متعهد به انجام آن بدانیم.
دکتر کوروش بابلی، معاون علمی و پژوهشی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) عنوان میکند: شهید سلیمانی را میتوان الگو و مصداقی برای گزاره اخلاق حکمران مسلمان انقلابی دانست
در بخش دیگری از این ماهنامه، دکتر بابلی سردبیر ماهنامه علم و فناوری در خصوص مؤلفههای اخلاق حکمرانی مکتب شهید سلیمانی چنین میگوید: حکمرانی، الگوهای مختلف آن و مباحث متعدد ذیل آن، از جمله موضوعات پربحث در مدیریت دولتی عصر حاضر است. از سال 1980 و با ارائه مفهوم حکمرانی خوب توسط بانک جهانی تا به امروز، شاهد تلاشهای فراوان و روایتهای گوناگونی دررابطهبا حکمرانی و الگوهای آن بودهایم و تعداد الگوهای مختلف حکمرانی در این چند سال اخیر نشان از این فضا و شرایط پیچیده دارد.

وی ابراز میدارد: بهموازات بحث بر سر الگوهای حکمرانی، موضوع اخلاق حکمرانی نیز مطرح گردیده است و شاید بتوان گفت که اخلاق حکمرانی روح حاکم بر الگوهای حکمرانی و وجه تمایز آنها با هم است. پس از شهادت شهید سلیمانی بیشک مهمترین گزاره و توصیف دربار ایشان را رهبر معظم انقلاب (مدظلهالعالی) فرمودند که از ایشان بهعنوان مکتب یاد کردند به لحاظ این توصیف ضروری است تا محققان ابعاد مختلف این مکتب را تبیین نمایند.
معاون علمی و پژوهشی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) تصریح مینماید: یکی از ابعاد مکتب شهید سلیمانی، اخلاق حکمرانی آن شهید بزرگوار است که میتوان آن را الگو و مصداقی برای گزاره حکمران مسلمان انقلابی دانست.
وی به بیان نمونههایی از مؤلفههای اخلاق حکمرانی شهید سلیمانی پرداخته و آنها را چنین برمیشمارد: ارزشگرا و اصول مدار، استکبارستیز، امام باور و امام یاور، پاسدار انقلاب و نظام، تواضع و احترام، خادم، شخصیت جامع، شهادتطلب، فساد ستیز و سادهزیست، آیندهنگر، مردمدار و مردمباور، هدفمند و هدفگرا و ... که مؤید وجوه حکمرانی، تقید و تشرع اسلامی و دینی و روحیه انقلابی و جهادی این شهید بزرگوار میباشند.
رونق تولید در استان، با احداث سردخانههای ویژه محصولات باغی و راهاندازی مجتمعهای صنعتی فرآوری این محصولات محقق خواهد شد
بخش پایانی ماهنامه به طور مفصل به موضوع مکانیابی صنایع فراوری محصولات باغی در استان کرمانشاه میپردازد که بسیاری از محصولات کشاورزی به علت عدم دسترسی به بازار مناسب در سطح کشور دچار ضایعات فراوانی میگردد بنابراین تأسیس صنایع کوچکمقیاس بهویژه صنایع تبدیلی بهصورت راهکاری مناسب در جهت توسعه کشاورزی میتواند در نظر گرفته شود.
صنایع ایران در گوشهوکنار کشور پراکنده شدهاند، این پراکندگی در اغلب نقاط کشور حاکی از عدم رعایت ضوابط مکانیابی است. تمرکز تعداد بیشماری واحد تولیدی در تهران و مرکز استانها، مسائل جاری شهرهای صنعتی، مسائل زیستمحیطی واحدهای تولیدی بزرگ و کوچک، استقرار صنایع در حاشیه شهرها و رشد تمرکز بیرویه جمعیت در نقاطی چند، حاکی از غلبه عواملی بر مکانیابی صنایع است که در آن معیارهای محیط اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی کمتر فرصت حضور یافتهاند.
رشد صنایع در کشور ما گرچه دریچه امیدی را برای شکوفایی اقتصادی و اجتماعی بازکرده است، اما عدم هماهنگی استقرار صنایع با شرایط اقلیمی و اجتماعی منطقه، منجر به فشارهای خاصی بر محیط زندگی شده است و نارساییهایی در زمینه مسکن، تأمین آب و برق و گسترش شهرها به وجود آورده است.
تواناییها، پتانسیلها و مزیتهای نسبی موجود استان کرمانشاه از قابلیتهای زیادی در گسترش فعالیتهای کشاورزی غذایی دامی صنعتی و صنایع وابسته به آن در محیطهای روستایی حکایت میکند و باید اذعان نمود که بسیاری از قابلیتهای استان به دلیل عدم شناخت و فقدان برنامهریزی مشخص و آیندهنگر، دوری آن از مراکز عمده جمعیتی کشور، بنبست و انزوای جغرافیایی، عدم سرمایهگذاری بخش خصوصی و دولتی، وجود مشکلات مربوط به مرزی بودن منطقه، همجواری آن با کشور عراق و عدم بازدهی سریع سود سرمایهگذاریها، کمتر شناختهشده و چندان موردتوجه و بهرهبرداری قرار نگرفته است.
در شهرستانهای کرمانشاه، پاوه، اسلامآباد غرب و صحنه صنایع مربا، کمپوتسازی، بستهبندی خشکبار و فرآوری انگور قابل تأسیس میباشد، همچنین شهرستان پاوه با داشتن تولیدات انار دارای ظرفیت بالایی برای تأسیس صنایع فرآوری انار است.

دررابطهبا احداث سردخانهها و مراکز جمعآوری ویژه محصولات باغی نیز باتوجهبه اینکه پیشنیاز پایداری و پویایی صنایع مذکور بوده و تأسیس آنها جهت گسترش اصولی صنایع مذکور الزامی است، بنابراین پیشنهاد میشود شهرستان صحنه در احداث تأسیسات جمعآوری و سردخانه در اولویت اول، شهرستان پاوه در اولویت دوم و شهرستان کرمانشاه در رده سوم قرار گیرند و شهرستان اسلامآباد غرب، جوانرود، سرپل ذهاب، سنقر و هرسین نیز در درجه بعدی میتواند بهعنوان بهترین گزینهها جهت احداث این نوع تأسیسات در نظر گرفته شوند.
از سوی دیگر پیشنهاد میشود که در راستای کاهش هزینهها و جهت ارائه خدمات بهتر و سریعتر به صنایع، گروههای مختلف صنعتی در کنار یکدیگر و بهصورت مجتمعهایی احداث گردند که بتوان خدمات اداری، تخصصی، فنی و اقتصادی لازم را بهصورت متمرکز به آنها ارائه داد.
برایناساس و باتوجهبه شاخص ترکیبی محاسبهشده و اولویتبندی شهرستانها با استفاده از این شاخص مشخص میگردد که در استقرار این مجتمعها، شهرستان کرمانشاه با بیشترین پتانسیل به لحاظ شاخصهای تعیینکننده اولویت اول، شهرستانهای پاوه، اسلامآباد غرب و صحنه اولویت دوم، سرپل ذهاب، جوانرود، سنقر و هرسین اولویت سوم و شهرستان کنگاور، ثلاث باباجانی، قصر شیرین و گیلانغرب بدون اولویت میباشد، اما این اولویتها بدان معنی نیست که صنایع تماماً در یک شهرستان جمع گردند بلکه طبق اصول توسعه، سرمایهگذاریها باید در سطح مناطق به صورتی متناسب گسترش یابند تا زمینه رشد فراگیر و پویا را فراهم نمایند.