به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، حسن بنیانیان عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی در نشست تخصصی دولت جوان حزب الهی با موضوع «رابطه فرهنگ و سیاست» که به همت بسیج اساتید استان اصفهان برگزار شد، با بیان این که در جامعه مطلوب اسلامی دین و فرهنگ باید تکلیف سیاست و اقتصاد را روشن کند و در این 43 سال بعد انقلاب دولتها بینابین بودهاند، گفت: بخش اعظم تغییرات فرهنگی ما در شرایط موجود ناخودآگاه است،باید یک دولتی را دنبال کنیم مستقر شود که یک تلاش دائمی برای نزدیک شدن به الگوی اسلامی را داشته باشیم، روش مردم سالاری پایهگذاری شده هم مربوط به دین نیست و برای جامعه این جواب نمیدهد، باید به حل ریشهای مسائل فرهنگی توجه شود.
عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی، اظهار کرد: رابطه فرهنگ و سیاست، حکومت و فرهنگ، حکومت و دین در قرآن اشاره شده است، در نهج البلاغه هم فرازهای زیادی را میشود رفت و بهرهگرفت.
وی ادامه داد: این الگوی کلی نظام اسلامی است که باید فرهنگ با محوریت دین دو عرصه سیاست و اقتصاد را به نحوی تدبیر کند که هر چه از عمر نظام جمهوری اسلامی میگذرد بصورت کلی سه اتفاق بزرگ رخ دهد، "وفاق و پیشرفت اقتصادی روز بروز بهبود یابد و عدالت در عرصههای زندگی توسعه پیدا کند، اینها ابزاری برای رشد اخلاق و معنویت و احکام الهی بشود".


بنیانیان ادامه داد: حالا به عنوان افسران نظام با این سوال مواجهه هستیم که چرا نشده است اگر خوب بتوانیم توضیح دهیم که چه میزان اشکال در خودمان است و چه میزان آن ناشی از تلاشهای دشمن است یک بخشی از مسائل حل میشود و آسیبهایی که این روزها به دین دارد وارد میشود و بعضیها میخواهند از مشکلات موجود به این جمعبندی برسند دلیل آن حضور دین در سیاست است اینها عقبنشینی میکنند متوجه میشوند دلیل این است که ما دین را نتوانستیم هنوز در سیاست بیاوریم.
عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی خاطرنشان کرد: یکی از رسالتهای استادان بسیجی این است که همین مغالطهای که الان هست در افکار برخی از نخبگان و دانشجویان این را بتوانند تبیین کنند که بسیاری از ریشههای مشکلاتمان مربوط به بیدینی است نه دینداری؛ اثبات علمی این مفهوم مهم است.
در جامعه مطلوب اسلامی دین و فرهنگ باید تکلیف سیاست و اقتصاد را روشن کند/ دولتی را دنبال کنیم که تلاش دائمی برای الگوی اسلامی را داشته باشیم
وی در ادامه با بیان این که در این جلسه تا اندازهای بحث را روشن میکنیم که چرا بسیاری مشکلات ما بعلت بیدینی است یعنی عدم حضور دین در روابط حاکمیت، افزود: امروز در جوامع غربی که فلسفههای مادی حاکم است سیاست تکلیف تحولات فرهنگی و اقتصادی را روشن میکند؛ اما در جامعه مطلوب اسلامی دین و فرهنگ باید تکلیف سیاست و اقتصاد را روشن کند، ما در این 43 سال بعد از انقلاب دولتهای مختلف بینا بین بودهاند گاهی به این طرف نزدیک بودند باید یک دولتی را دنبال کنیم مستقر شود که یک تلاش دائمی برای نزدیک شدن به الگوی اسلامی را داشته باشیم.
بنیانیان سپس با اشاره به این که چه اتفاقی اگر بیفتد دولتها به الگوی اسلامی نزدیکتر میشود به فرمایش مقام معظم رهبري در جمع اعضاي شوراي عالي انقلاب فرهنگي در سال 1392 اشاره کرد و افزود: تشخیص این بوده که نخبگان جامعه درک درستی از فرهنگ ندارند این خیلی مهم است فرهنگ هویت یک ملت است، ارزشهای فرهنگی روح و معنا یک ملت است همه چیز مترتب بر فرهنگ است فرهنگ حاشیه و ذیل اقتصاد نیست، حاشیه و ذیل سیاست نیست، اقتصاد و سیاست ذیل و حاشیه بر فرهنگاند به این باید توجه کرد نمیتوانیم فرهنگ را از عرصههای دیگر منفک کنیم.
وی در ادامه با اشاره به این که منفک که مقام معظم رهبری اشاره میفرمایند مربوط به این داده و ستادههایی است که در سیاست و اقتصاد با فرهنگ وجود دارد، گفت: گاهی کلمه فرهنگ با شعایر دینی و گاهی با فعالیتهای هنری عوض میشود.
عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی با بیان این که معمولا اتکا ما بر تعریف شورای انقلاب فرهنگی است، گفت: تعريف فرهنگ در نقشه مهندسی فرهنگی مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي عبارت است از: نظام واره ای از باورها و مفروضات اساسی، ارزش ها، آداب و الگوهای رفتاری ریشه دارو دیر پا، و نمادها و مصنوعات که ادراکات، رفتارو مناسبات جامعه را جهت و شكل میدهد و هویت آن را میسازد.
وی بیان کرد: این که میگوییم فرهنگ باید مدیریت شود خود فرهنگ نیست چرا که خود فرهنگ اعتقادات، ارزشها و الگوهای رفتاری است؛ اگر راجع به فرهنگ حساسیت نشان میدهیم تغییرات فرهنگی برای ما حساس است و منظور از مدیریت فرهنگ یعنی مدیریت تغییرات فرهنگی است.
بنیانیان اظهار کرد: تغييرات فرهنگي در هر جامعه را ميتوان به تغييرات آگاهانه و تغیرات ناآگاهانه تقسیم میشود، تغییرات آگاهانه یعنی مربی میداند دنبال چه چیزی است مثل همه روحانیون، مربیان تربیتی اما تغييرات ناآگاهانه در نظام ارزشها و باورها تغییر ایجاد میکند.
بخش اعظم تغییرات فرهنگی ما در شرایط موجود ناخودآگاه است
وی تصریح کرد: بخش اعظم تغییرات فرهنگی ما در شرایط موجود ناخودآگاه است و اگر این ناخودآگاها را نتوانیم آگاهانه کنیم حجم بزرگ تاثیرات در فرهنگسازی آگاهانه را خنثی و از بین میبرد.
عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی با اشاره به نظریهپردازیهای افراطی و تفریطی تاکید کرد: ما چارهای نداریم اگر بخواهیم فرهنگ جامعه را اصلاح کنیم هنر این را داشته باشیم که در هر سازمان و در کل جامعه و هر دانشگاه و مدرسه، مدیر به این ظرفیت برسد که هم کار فرهنگی مستقیم آگاهانه خوبی را سازماندهی کند و هم ساختارهای سازمان و کارکردهای فرهنگی آن را بشناسد و تقویت کند.

وی یادآور شد: مقام معظم رهبری از سال 73 تلاش کردند ذهن مخاطبین خود را از نگاه حداقلی به فرهنگ حداکثری کنند بارها به این مهم اشاره داشتهاند
بنیانیان با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در جمع اعضای شورا در سال 1381، گفت:. در خصوص سیاست وقتی کلمه تمدنسازی را مطرح میکنیم و مقام معظم رهبری سراغ آن را میگیرند براساس الگویی که فرهنگ بالا و سیاست و اقتصاد پایین بود اگر توانستیم از جهانبینی اسلامی باورهای جاری در زندگی را استخراج کنیم و براساس آنها خوب و بد را تعریف کنیم و از داخل آن الگوهای رفتاری خودمان را دربیاوریم و در روابط خانوادگی، سیاسی، اقتصادی و نوع سازماندهی مستقر کنیم آن وقت تمدن اسلامی شکل میگیرد، این عصاره سخنان مقام معظم رهبری است، همینها پشت و ذهن ایشان است که میگویند الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی باید نوشته شود، یک اقتصاد اسلامی، جامعه شناسی اسلامی، سبک زندگی اسلامی داریم که باید کشف شود.
وی با بیان این که مقام معظم رهبری فرهنگ اقتصادی را میخواهند اصلاح کنند که در حساسترین لحظات تحویل سال دست میگذارند روی تولید، گفت: الان واسطهگری و مغازه باز کردن یک ارزش شده است، برای بچهها از خانه تا مدرسه اشتغال با واحدهای خدماتی کنار خیابان تعریف میشود این میشود فرهنگ اقتصادی و عین این را در عالم سیاست داریم.
عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی در ادامه مبحث سیاست را با اشاره به آنچه در ادبیات بزرگان و امام خمینی (ره)مطرح کردهاند اشاره کرد و گفت: جهان بینی مداخله میکند مفهوم این که ما سیاست و اقتصاد اسلامی داریم و باید کشف شود.


یک نظام فرهنگی باید خواستههای و مطالبات مردم را در چارچوب اسلام بیاورد
وی ادامه داد: در حکومت دینی در راس آن ولی فقیه قرار میگیرد و میخواهد اسلام را در بدنه جامعه جاری کند ابزارهای آن هم قوای سه گانه هستند، به موازاتی که اینها رسالت تدبیر برمبانی اسلامی پیدا میکنند یک نظام فرهنگی باید کنار اینها باشد که خواستههای مردم را و مطالبات مردم از قوا را در چارچوب اسلام بیاورد.
روش مردم سالاری پایهگذاری شده مربوط به دین نیست
بنیانیان گفت: برای نظامی که بزرگترین رسالت آن رشد مردم است مردم سالاری جز ذات دین است اما روش مردم سالاری پایهگذاری شده مربوط به دین نیست و برای جامعه این جواب نمیدهد، در نظام دانشگاهی باید به این توجه شود.
حاکمیت دولت جوان باید به حل ریشهای مسائل فرهنگی توجه کند
وی خاطرنشان کرد: اگر حاکمیت دولت جوان نتواند نقش خود در فرهنگ را ایفا کند با یک کم و زیادی مثل دولتهای قبلی میشود از همین حالا باید کمک کرد همانطور که انتظار آفرینی میکنیم مشکلات اقتصادی را حل کنیم انتظار آفرینی کنیم که به حل ریشهای مسائل فرهنگی توجه شود.
عضو ستاد اجرای نقشه مهندسی فرهنگی خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری در طول دهههای بحثهای راهبردی ریشهای را مطرح کردهاند طراحی الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، مهندسی فرهنگی، پیوست فرهنگی و غیره که متاسفانه جدی گرفته نشد؛ اگر فرمایشات مقام معظم رهبری با پشتوانهاش انجام میشد به سبک زندگی اسلامی رفتیم.
وی ادامه داد: در جامعه اسلامی بخش مهمی از تحولات فرهنگی ما از دل اقتصاد و سیاست قوه قضاییه و غیره بیرون میاد اگر بخواهیم جامعه فرهنگ اصلاح شود همه نظامها باید کارکرد فرهنگی خود را بشناسند و اصلاح کنند این فلسفه پیوست فرهنگی است، این حرکت باید در عرصههایی مانند معماری اسلامی آغاز میشد، در این خصوص باید مطالبه میشد، این خلع در دانشگاه و حوزه احساس میشود.



بنیانیان بیان کرد: باید مبانی فکری را بازسازی کنیم ارزشهای مشترک را دربیاریم براساس آن سازمانها و نهادها را اسلامی کنیم تا منتظر باشیم در مسائل اجتماعی و اقتصادی اتفاقات مناسب جامعه اسلامی بیفتد البته در بستر زمان اراده هم باید پشت آن باشد. همچنین ارتباط با دین و روحانیت و مسجد و مباحث مشاورهای از موضوعات مورد تاکید است و عواملیمتعددی هم وجود دارد که نمیگذارد فرهنگ با نگاه مقام معظم رهبری محقق شود.
انتهای پیام/
معصومه صادقی