توسط محققان دانشگاه جورجیا؛

از بین بردن مقاومت آنتی بیوتیکی

محققان مکانیزم جدیدی را شناسایی کرده اند که می تواند با هدف قرار دادن مولکول های سمی باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک آن ها را از بین ببرد.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری؛ آنتی بیوتیک ها یکی از مهمترین اکتشافات علمی قرن بیستم بودند، اما تجویز بیش از حد آنها طی چندین دهه گذشته، اثر آنها را به شدت تضعیف کرده است. امروزه مصرف آنتی بیوتیک ها بدون تجویز پزشک رواج پیدا کرده است. یکی از مشکلاتی که در اثر این خوددرمانی ایجاد می شود مقاومت آنتی بیوتیکی نام دارد. در این مطلب به معرفی و دلایل ایجاد این عارضه می پردازیم.

به نقل از مجله فرادرس؛ آنتی بیوتیک (Antibiotic) نوعی دارو است که باعث از بین رفتن یا جلوگیری از رشد باکتری‌‌ها می‌شود. آنتی بیوتیک‌‌ها هیچ تاثیری روی ویروس‌‌ها، قارچ‌‌ها یا انگل‌‌ها ندارندآنتی بیوتیک‌‌ها برای بدن میزبان نسبتاً بی ضرر هستند، بنابراین می‌توانند برای درمان عفونت‌‌های باکتریایی به راحتی مورد استفاده قرار گیرند. آنتی بیوتیک‌‌ها به طور کلی مولکول‌‌های کوچکی هستند که وزن مولکولی آن‌ها کمتر از دو هزار دالتون است. برخلاف درمان‌‌های قبلی برای عفونت‌‌ها که شامل استفاده از سموم از جمله استریکنین (Strychnine) و آرسنیک (Arsenic) بودند، آنتی بیوتیک‌‌ها به عنوان گلوله‌‌های جادویی شناخته می‌شوند، زیرا دارو‌هایی هستند که بدون آسیب رساندن به بدن میزبان می‌توانند عفونت را از بین ببرند.

آنتی بیوتیک‌‌ها در میزان اثر بخشی بر روی انواع مختلف باکتری‌‌ها با یکدیگر متفاوت هستند. این کارآیی با توجه به محل عفونت، توانایی آنتی بیوتیک در رسیدن به محل عفونت و توانایی باکتری‌ها در مقاومت یا غیرفعال کردن آنتی بیوتیک می‌تواند متفاوت باشد. برخی از آنتی بیوتیک‌‌ها که به آن‌ها باکتری کش (Bactericida) نیز می‌گویند می‌توانند باکتری‌ها را از بین ببرند، در حالی که برخی دیگر که مهارگر باکتری یا باکتریواستاتیک (Bacteriostatic) نام دارند، فقط از تکثیر باکتری‌‌ها جلوگیری می‌کنند تا سیستم ایمنی میزبان بتواند بر آن‌ها غلبه کند.

آنتی بیوتیک‌‌های خوراکی در صورتی که موثر باشند، به عنوان ساده‌ترین راه برای از بین بردن باکتری‌ها به شمار می‌آیند و آنتی بیوتیک‌‌های داخل وریدی برای موارد عفونت‌های حاد مورد استفاده قرار می‌گیرند. آنتی بیوتیک‌‌ها ممکن است گاهی به صورت موضعی، مانند قطره‌‌های چشمی ‌یا پماد‌ها نیز ساخته شده و مورد استفاده قرار گیرند.

دسته بندی آنتی بیوتیک‌ها

آنتی بیوتیک‌‌ها را می‌توان با توجه به ویژگی هدف آن‌ها طبقه‌بندی کرد: گروه کوچکی از آنتی بیوتیک‌‌ها انواع خاصی از باکتری‌‌ها، مانند باکتری‌‌های گرم منفی یا گرم مثبت را مورد هدف قرار می‌دهند، در حالی که سایر آنتی بیوتیک‌ها بر طیف وسیعی از باکتری‌‌ها تأثیر می‌گذارند. اصطلاح باکتری گرم مثبت و گرم منفی به این موضوع اشاره دارد که آیا باکتری‌ها در پروتکل رنگ آمیزی گرم (Gram) قادر به حفظ رنگ هستند یا خیر، به طوری که باکتری‌های گرم مثبت می‌توانند رنگ‌ها را با توجه به رنگ آمیزی گرم حفظ کنند، در حالی که باکتری‌های گرم منفی قادر به حفظ رنگ‌ها نیستند. حفظ یا عدم حفظ رنگ به دلیل تفاوت ساختاری در دیواره سلولی باکتری‌ها ایجاد می‌شود.

آنتی بیوتیک‌‌ها همچنین می‌توانند توسط ارگانیسم‌‌هایی که در برابر آن‌ها موثر هستند و با توجه به نوع عفونتی که برای از بین بردن آن مفید هستند، طبقه‌بندی شوند. حالت دوم بستگی به حساسیت ارگانیسم‌‌های ایجاد کننده عفونت و دسترسی بافت آسیب دیده به آنتی بیوتیک دارد. در بالاترین سطح، آنتی بیوتیک‌‌ها می‌توانند به عنوان ضد باکتری (باکتری کش) یا باکتریواستاتیک (مهارگر باکتری) طبقه‌بندی شوند. آنتی بیوتیک‌های باکتری کش به طور مستقیم باکتری‌‌ها را می‌کشند، در حالی که باکتریواستاتیک‌‌ها از تقسیم شدن و تکثیر آن‌ها جلوگیری می‌کنند. با این حال، این طبقه‌بندی‌‌ها مبتنی بر رفتار آزمایشگاهی است. در عمل، هر دو این‌ها می‌توانند عفونت‌های باکتریایی را از بین ببرند.

تاریخچه مصرف آنتی بیوتیک

بسیاری از فرهنگ‌‌های باستانی از جمله مصریان باستان، یونانیان باستان و چینی‌‌ها از کپک‌‌ها و گیا‌هان برای درمان عفونت‌‌ها استفاده می‌کردند. این روش درمانی به این دلیل انجام شد که برخی کپک‌‌ها مواد آنتی بیوتیکی تولید می‌کنند. با این حال، مؤلفه فعال در کپک‌ها توسط هیچ یک از این فرهنگ‌های باستانی متمایز یا جدا نشده بود. کپک‌ها از ترکیبات اصلی بسیاری از داروهای قدیمی نیز به شمار می‌آیند. در صربستان و یونان، نان کپک زده یک روش درمانی سنتی برای زخم‌‌ها و عفونت‌‌ها بود.

تحقیقات جدید در مورد آنتی بیوتیک‌‌ها با کشف پنی سیلین (Penicillin) در سال ۱۹۲۸ توسط الکساندر فلمینگ آغاز شد. بیش از ده سال بعد، ارنست چین و هوارد فلوری به کار او علاقه مند شدند و فرم خالص پنی سیلین را جدا کردند. این سه نفر جایزه نوبل پزشکی را در سال 1945 به صورت مشترک دریافت کردند. آنتی بیوتیک در ابتدا فقط از مواد استخراج شده از قارچ‌ها یا میکروارگانیسم‌‌های دیگر تهیه می‌شدند، اما امروز انتی بیوتیک‌ها از بسیاری از دارو‌های مصنوعی و نیمه مصنوعی که اثرات ضدباکتریایی دارند نیز ساخته می‌شوند.

مصرف نادرست آنتی بیوتیک‌‌ها

شکل رایج مصرف نادرست آنتی بیوتیک‌‌ها عدم استفاده از آن‌ها در کل دوره تجویز آنتی بیوتیک است، معمولاً به این دلیل که بیمار احساس بهبودی می‌کند، مصرف آنتی بیوتیک را قطع می‌کند، این در حالی است که ممکن است ارگانیسم عفونی در بدن بیمار به طور کامل از بین نرفته باشد. علاوه بر عدم موفقیت در درمان عفونت، این گونه از مصرف نادرست آنتی بیوتیک‌ها می‌تواند منجر به ایجاد مقاومت باکتری در برابر آنتی بیوتیک شود، زیرا با کوتاه شدن دوره مصرف آنتی بیوتیک برخی از باکتری‌ها می‌توانند در بدن بیمار زنده بمانند.

استفاده از آنتی بیوتیک‌‌ها در شرایط نامناسب یکی دیگر از روش‌‌های رایج سوء مصرف آن‌ها به شمار می‌آید. نمونه‌‌های شایع این امر، استفاده از آنتی باکتریال‌‌ها برای عفونت‌‌های ویروسی مانند سرماخوردگی است.

 

 

مقاومت در برابر آنتی بیوتیک‌‌ها

به نقل از معاونت غذا و دارو؛ استفاده از آنتی بیوتیک هایی که جایگاهی در درمان ندارند این فرصت را به باکتری ها می دهد تا به طریقی تغییر کنند که اثر آنتی بیوتیک ها بر آنها  کم شود یا کلا متوقف شود و زمانی که این اتفاق بیفتد باکتری ها جان سالم به در برده و از بین نمی روند و به رشد و قویتر شدن ادامه می دهند.

در مقاومت آنتی بیوتیکی نه تنها بیماران، بلکه افراد سالم جامعه هم ضربه می خورند. باکتری های مقاوم به سرعت بین اعضای خانواده، همکلاسی ها و همکاران گسترش می یابد و سلامت  افراد جامعه با گونه های بیماریزای جدیدی که به سختی و با  هزینه زیاد درمان می شود، تهدید خواهد شد.

عوامل ایجاد کننده مقاومت آنتی بیوتیکی

  • استفاده از آنتی بیوتیک ها در بیماریهای ویروسی
  • عدم استفاده از آنتی بیوتیک طبق دستور پزشک
  • خود درمانی
  • کامل نکردن دوره درمان

عواقب مقاومت آنتی بیوتیکی

  • بیماری طولانی تر و پیچیده تر می شود. 
  • نیاز به داروهای گرانتر و با عوارض بیشتر خواهد بود.
  • حتی ممکن است عفونت  مقاوم منجر به مرگ شود.

پیشگیری از ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی

  • عدم تقاضا آنتی بیوتیک از پزشک در صورت داشتن بیماری ویروسی
  • کامل کردن دوره درمان حتی در صورت بهبودی
  • آنتی بیوتیک تجویزی روی همان عفونت بخصوص مؤثر است؛ پس لازم است آنتی بیوتیک های باقیمانده دور ریخته شوند.
  • مصرف منظم آنتی بیوتیک ها
  • پیشنهاد نکردن آنتی بیوتیک مصرفی خود به سایر بیماران حتی با داشتن علائم بیماری یکسان
  • مشاوره با پزشک یا داروساز در مورد نحوه مصرف صحیح آنتی بیوتیک ها

----------------------------------------

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری به نقل از نیواطلس؛ باکتری های مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها یا superbugs یکی از خطرناک ترین تهدیدهای بهداشت عمومی است. باکتری های بیماری زا مقاوم در برابر داروها به سرعت تکامل یافته اند. دانشمندان هشدار داده اند که اگر در مسیر فعلی خود باقی بمانیم، عدم حل این مشکل می توانند باعث مرگ سالانه ۱۰ میلیون فرد  تا سال ۲۰۵۰ باشد.

این مطالعه توسط دانشمندان دانشگاه جورجیا بر روی باکتریهای گرم منفی، دسته ای از میکروب ها که نگران کننده هستند، متمرکز شده است. این باکتری ها دارای دو غشای سلولی هستند، که ورود آنتی بیوتیک ها را بسیار دشوار می کند. به علاوه، آنها مولکول های سمی به نام لیپوپلی ساکارید (LPS) تولید می کنند، که می تواند شرایط بالقوه تهدید کننده زندگی مانند شوک سپتیک را تحریک کند.

تصویر زیر کاردیولیپین (قرمز) هنگام کار در سلول باکتریایی را نشان می دهد که در حال انتقال لیپوپلی ساکارید (آبی) به غشا خارجی است. کلید اصلی این پژوهش کاردیولیپین بود که به طرز جالب توجهی در هر دو مکانیسم دفاعی گرم منفی نقش حیاتی دارد. در طی این مطالعه محققان  کاردیولیپین را هدف قرار دادند تا مانع از رشد و تکثیر آن شوند که بتوانند سوپرباگ های خطرناک مانند E. coli را مدیریت کنند.

این تیم دریافت که بدون کاردیولیپین، E. coli دیگر نمی تواند LPS سمی را از مرکز خود به سطح سلول منتقل کند. در عوض، این مولکول های سمی در داخل جمع می شوند تا زمانی که منفجر شود و باکتری را از بین ببرند.

مارتین داگلاس، نویسنده اصلی مطالعه، می گوید: این پژوهش از اولین تحقیقاتی است که کاردیولیپین را به حفظ غشای خارجی E. coli پیوند می دهد. در آینده می توان جنبه های این روند را هدف قرار داد و باکتری های گرم منفی را در برابر آنتی بیوتیک ها آسیب پذیر کرد.

در پایان لزوم عدم خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو ها مخصوصا آنتی بیوتیک ها را با توجه به عواقب جبران ناپذیر آن ها برای افراد و به خطر انداختن سلامتی آنان را یادآور می شویم.

انتهای متن/ص

https://newatlas.com/medical/antibiotic-superbugs-choke-toxic-molecules

زمان انتشار: شنبه ۸ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰:۰۰

شناسه خبر: 96300

مطالب مرتبط :
۰۵

با تلاش محققان دانشگاه ملی سنگاپور میسر شد؛

کمک آنتی بیوتیک های رایج به تسریع بهبودی بیماری سل

محققان کشف کرده اند که استفاده از یک آنتی بیوتیک معمول داکسی سایکلین ، همراه با درمان دارویی سل ، اندازه حفره های ریه را کاهش می دهد و نشانگرهای بهبودی ریه را تسریع می کند.

هیدروژل

یک فناوری جدید در خدمت دنیای پزشکی

نابودی میکروب ها با پانسمان زخم هیدروژل به وسیله ی پروتئین های سیستم ایمنی بدن

این فناوری در حال حاضر توسط شرکت Spinoff Chalmers Amferia در حال تجاری سازی است.

۱۳

توسط ،سازمان بین المللی مطالعات دانشگاهی(International Organization of Academic Studies) دانشگاه جورجیا برگزار می شود

هفتمین کنفرانس بین المللی علوم صنایع غذایی،کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی

هفتمین کنفرانس بین المللی علوم صنایع غذایی،کشاورزی ارگانیک و امنیت غذایی دردانشگاه جورجیا برگزار می شود.

میگرن

خبری برای میگرنی ها :

ارتباط مصرف شاهدانه با سردردهای برگشتی بیشتر در مبتلایان به میگرن

تحقیقات مشاهده ای ارتباط بین مصرف شاهدانه و سردردهای بیش از حد دارو را نشان می دهد.

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب