مصرف کاکائو برای سلامتی مفید است

تحقیقات جدید نشان داده‌اند کاکائو حاوی ترکیب‌های مهمی هم است که برای سلامت انسان مفید هستند.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اردبیل؛ کاکائو برای نقشی که در تولید شکلات دارد معروف است. اما تحقیقات جدید نشان داده‌اند کاکائو حاوی ترکیب‌های مهمی هم است که برای سلامت انسان مفید هستند.

هزاران سال است که مردم از کاکائو استفاده می‌کنند و به بخش بزرگی از آشپزی مدرن تبدیل شده است. این مادهٔ مغذی علاوه بر اینکه بسیار خوشمزه است، خواص زیادی هم دارد؛ برخی از خواص کاکائو برای سلامتی عبارت‌اند از کاهش التهاب، تقویت سلامت قلب و مغز، کاهش قند خون، کنترل وزن و بهبود سلامت دندان و سلامت پوست.

کاکائو مغذی است و می‌توانید آن را به روش‌های خلاقانه‌ای به رژیم غذایی خود اضافه کنید. اما اگر می‌خواهید خواص کاکائو را به حداکثر ممکن برسانید، توصیه می‌شود پودر کاکائوی قلیایی‌نشده یا شکلات تلخ حاوی بیش از ۷۰ درصد کاکائو استفاده کنید.

خواص کاکائو

سرشار از پلی‌فنول است که چندین فایده برای سلامتی دارد

پلی فنول ها (Polyphenol) در واقع آنتی اکسیدان هایی هستند که به‌طور طبیعی در میوه ها، سبزیجات، چای و شکلات وجود دارند. آن‌ها فایده‌های زیادی برای سلامت انسان دارند، از جمله کاهش التهاب، جریان خون بهتر، فشار خون کمتر، و سطح کلسترول و قند خون متعادل‌تر.

کاکائو یکی از غنی‌ترین منابع پلی‌فنل است. فلاوانول (Flavanol) زیادی هم دارد که تأثیرات آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی آن قوی است. اما فراوری و حرارت دادن، ممکن است باعث از دست رفتن خواص کاکائو شود. گاهی‌اوقات هم با مواد قلیایی ترکیب می‌شود تا تلخیِ آن کاهش یابد و همین، باعث کاهش ۶۰ درصدی محتوای فلاوانول می‌شود.

بنابراین اگرچه کاکائو منبع غنی پلی‌فنل است، اما خواص کاکائو در همهٔ محصولات حاوی آن، یکسان نیست.

سطح نیتریک اکسید را متعادل می‌کند و فشار خون بالا را کاهش می‌دهد

کاکائو چه به‌صورت پودر و چه شکلات تلخ، می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. نخستین بار جزیره‌نشین‌های آمریکای مرکزی متوجه این خاصیت شدند. آن‌هایی که کاکائو می‌نوشیدند، نسبت به کسانی که از کاکائو استفاده نمی‌کردند، فشارخون بسیار پایین‌تری داشتند.

فلاوانول موجود در کاکائو، سطح نیتریک اکسید (Nitric Oxide) خون را متعادل می‌کند. در نتیجه، عملکرد رگ‌های خونی را بهتر می‌کند و فشار خون را کاهش می‌دهد.

خواص کاکائو برای آسم

مطالعه‌ای روی ۳۵ آزمایش انجام شد که طی آن‌ها مقدار ۱٫۴ تا ۱۰۵ گرم محصولات کاکائو، یا تقریبا ۳۰ تا ۱۲۱۸ میلی‌گرم فلاوانول به بیماران داده می‌شد. نتیجه اینکه کاکائو باعث کاهش اندک، اما قابل‌توجه ۲ میلی‌متر جیوه‌ای (mmHg) فشارخون شد. این تأثیر، در افرادی که فشارخون بالایی داشتند، نسبت به کسانی که نداشتند و در مسن‌ترها، نسبت به جوان‌ترها، بیشتر بود.

اما باید به خاطر داشت که فراوری باعث کاهش چشمگیر تعداد فلاوانول‌ها می‌شود؛ بنابراین انتظار نمی‌رود چنین خاصیتی در یک تکه شکلات معمولی هم دیده شود.

به نظر می‌رسد خواص کاکائو فراتر از کاهش فشارخون است و می‌تواند خطر حمله قلبی و سکته را هم کاهش دهد. کاکائوی سرشار از فلاوانول، سطح نیتریک اسید خون را بهتر می‌کند، که باعث شل و بزرگ شدن عروق و رگ‌های خونی شده و جریان خون را بهتر می‌کند.

علاوه‌براین، کاکائو کلسترول بد (LDL) را کاهش می‌دهد، اثر رقیق‌کنندگی خون مانند آسپرین دارد، قند خون را متعادل‌تر می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد. این خواص کاکائو با کاهش خطر حملهٔ قلبی، نارسایی قلبی و سکته در ارتباط هستند.

بررسی ۹ مطالعه روی ۱۵۷۸۰۹ نفر حاکی از آن است که مصرف بیشتر شکلات، تأثیر زیادی در کاهش خطر بیماری قلبی، سکته و مرگ دارد.

دو مطالعهٔ سوئدی هم نشان دادند مصرف ۱۹ تا ۳۰ گرم شکلات در روز با کاهش نرخ نارسایی قلبی در ارتباط است، اما چنین تأثیری در مصرف مقادیر بیشتر دیده نشد.

این نتایج حاکی از آن هستند که مصرف متناوب مقادیر کم از شکلاتِ سرشار از کاکائو، می‌تواند از قلب انسان محافظت کند.

پلی‌فنول‌ها جریان خون به مغز و عملکرد مغز را بهتر می‌کنند

چندین مطالعه نشان داده‌اند که پلی‌فنل‌هایی مانند آنچه در کاکائو وجود دارد، با بهبود عملکرد مغز و جریان خون، خطر بیماری‌های عصبی را کاهش می‌دهد. فلاوانول‌ها می‌توانند از سد خونی مغزی (BBB) عبور کرده و در فعل‌وانفعالات بیوشیمیایی شرکت کنند که نورون‌ها و مولکول‌های مهمی برای عملکرد مغز تولید می‌کنند.

علاوه بر این، فلاوانول بر تولید نیتریک اکسید هم اثر می‌گذارد، که عضلات عروق خونی را شل می‌کند، جریان خون را بهتر می‌کند و خون به مغز می‌رساند.

ایده‌هایی برای استفاده از خواص کاکائو

مطالعه‌ای دو هفته‌ای روی ۳۴ فرد مسن نشان داد که پس از یک هفته، با مصرف کاکائوی سرشار از فلانوال، جریان خون به مغز تا ۸ درصد و پس از دو هفته تا ۱۰ درصد افزایش می‌یابد.

مطالعات دیگری هم نشان می‌دهند که مصرف روزانهٔ فلاوانول کاکائو می‌تواند عملکرد ذهنی را در افرادی که اختلالات ذهنی دارند یا ندارند، کاهش بدهد.

این مطالعات حاکی از آن هستند که کاکائو نقش مثبتی روی سلامت مغز و تأثیرات مثبت احتمالی هم بر بیماری‌های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون دارد. اما تحقیقات بیشتری باید انجام شوند.

حالت و نشانه‌های افسردگی را بهتر می‌کند

علاوه بر اثر مثبت کاکائو بر بیماری‌های ذهنی مرتبط با سن، تأثیر آن بر مغز، می‌تواند حالت و نشانه های افسردگی را هم بهتر کند. احتمالا اثر مثبت بر این حالت به‌خاطر فلاوانول‌های کاکائو، تبدیل تریپتوفان (Tryptophan) به سروتونین (Serotonin)  تثبیت‌کنندهٔ حالت طبیعی، محتوای کافئین یا همان احساس لذت از خوردن شکلات است.

مطالعه‌ای روی مصرف شکلات و سطح استرس در زنان باردار حاکی از آن است که مصرف بیشتر شکلات، با کاهش استرس و حال بهتر بچه در ارتباط است.

مطالعهٔ دیگری هم نشان داده که نوشیدن کاکائوی سرشار از پلی‌فنل، انسان را آرام‌تر و شادتر می‌کند.

علاوه بر این‌ها، مطالعه‌ای روی مردان مسن حاکی از آن است که خوردن شکلات، با سلامت کلی بدنی و سلامت روانی هم در ارتباط است.

اگرچه نتایج این مطالعات امیدبخش هستند، اما پیش از آنکه نظری قطعی بدهیم، باید تحقیقات بیشتری روی خواص کاکائو برای حس‌وحال و افسردگی انجام شوند.

خواص کاکائو برای دیابت نوع ۲

مسلما مصرف بیش از اندازهٔ شکلات برای قند خون خوب نیست، اما کاکائو چند اثر ضددیابتی هم دارد.

مطالعات آزمایشگاهی حاکی از آن هستند که فلاوانول‌های کاکائو می‌توانند هضم و جذب کربوهیدرات در روده را کُند کند، ترشح انسولین را بهبود ببخشد، التهاب را کاهش بدهد و باعث جذب شکر از خون به عضلات شوند.

بعضی مطالعات نشان داده‌اند که مصرف بیشتر فلاوانول‌ها، مانند آنچه در کاکائو وجود دارد، می‌تواند منجر به خطر کمتر ابتلا به دیابت نوع ۲ شود.

بررسی مطالعه روی انسان هم حاکی از آن است که خوردن شکلات تلخ یا کاکائوی سرشار از فلاوانول، می‌تواند حساسیت انسولین را کاهش بدهد، قند خون را متعادل کند و التهاب در افراد مبتلا به دیابت و همین‌طور افراد سالم را کاهش دهد.

خواص کاکائو برای دیابت نوع ۲

علی‌رغم این نتایج امیدبخش، تناقض‌هایی هم بین تحقیق و مطالعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه تأثیر بسیار محدودی روی دیابت داشته یا اصلا هیچ اثری ندارد.

با وجود این، این نتایج به همراه تأثیرات مثبت قطعی‌تر بر سلامت قلب، نشان می‌دهند که پلی‌فنل‌های کاکائو می‌توانند اثر مثبتی بر جلوگیری یا کنترل دیابت داشته باشند، اما باید تحقیقات بیشتری انجام شوند.

به کنترل وزن کمک می‌کند

جالب اینکه مصرف کاکائو، حتی به شکل شکلات، می‌تواند برای کنترل وزن مفید باشد. تصور بر این است که کاکائو می‌تواند استفاده از انرژی را تنظیم کند، اشتها و التهاب را کاهش و اکسیداسیون چربی و احساس سیری را افزایش بدهد.

مطالعه‌ای نشان داده افرادی که بیشتر شکلات مصرف می‌کنند، نسبت به کسانی که کمتر شکلات می‌خورند شاخص تودهٔ بدنی (BMI)  پایین‌تری دارند؛ علی‌رغم اینکه گروه اول کالری و چربی بیشتری هم مصرف می‌کنند.

مطالعه‌ای هم روی کاهش وزن با رژیم کم‌کربوهیدرات انجام شده است. در این مطالعه به شرکت‌کننده‌ها روزانه ۴۲ گرم شکلات ۸۱ درصد کاکائو دادند و در نهایت متوجه شدند آن‌ها سریع‌تر از افردی وزن کم کردند که رژیم عادی داشتند.

مطالعات دیگری هم هستند که نشان می‌دهند مصرف شکلات، وزن را افزایش می‌دهد؛ اما بسیاری از این مطالعه‌ها بین نوع شکلات مصرفی تمایزی قائل نشده‌اند. خواص شکلات سفید و شیری، با شکلات تلخ یکسان نیست.

روی‌هم‌رفته، به نظر می‌رسد کاکائو و محصولات سرشار از کاکائو می‌توانند برای کاهش وزن یا حفظ وزن مفید باشند، اما مطالعه‌های بیشتری باید انجام شوند.

می‌تواند از انسان در مقابل سرطان حفاظت کند

مطالعات آزمایشگاهی روی ترکیب‌های کاکائو نشان می‌دهد که آن‌ها تأثیرات آنتی‌اکسیدانی دارد، از سلول‌ها در مقابل آسیب مولکول‌های واکنشی محافظت و با التهاب مبارزه می‌کند، جلوی رشد و گسترش سلول‌ها را می‌گیرد و باعث مرگ آن‌ها می‌شود.

مطالعات روی حیوانات با استفاده از رژیم غذایی سرشار از کاکائو یا عصاره‌های کاکائو، نتایج مثبتی در کاهش سرطان سینه، سرطان پانکراس، سرطان پروستات، سرطان کبد، رودهٔ بزرگ و همین‌طور لوکمی نشان داده‌اند.

مطالعات مختصر دربارهٔ رابطهٔ کاکائو و سرطان روی انسان‌ها، حاکی از آن هستند که کاکائو می‌تواند آنتی‌اکسیدان پرقدرتی باشد و چه‌بسا نقش مهمی هم در جلوگیری از سرطان ایفا کند، اما تحقیقات بسیار بیشتری باید انجام شوند.

بهبود دید با مصرف کاکائوی خالص

محققان دانشگاه کمپلوتنسه مادرید در مطالعه اخیرشان اظهار کرده‌اند مصرف کاکائو خالص می‌تواند به بهبود دید افراد در نور روز کمک کند.

گروهی از محققان اسپانیایی در مطالعه اخیرشان اظهار کرده‌اند، مصرف ۲.۵ گرم پودر کاکائو طبیعی خالص می‌تواند در شرایط نور روز "حدت بینایی" را در بزرگسالان جوان سالم بهبود بخشد.

"حدت بینایی" معمولا به وضوح دید اشاره دارد. حدت بینایی وابسته به عوامل نوری و عصبی است.

"کاکائو" وضوح دید را افزایش می‌دهد

در این مطالعه که نتایج آن در مجله "Journal of Functional Foods" منتشر شده است، محققان به بررسی دو پلی‌فنل غذایی به نام‌های "فلاونول کاکائو" و "آنتوسیانین توت قرمز" پرداختند.

ماریا سینتا پل مارین محقق دانشگاه کمپلوتنسه مادرید گفت: اگرچه این فرضیه اصلی بود اما ما هیچ تأثیری در انطباق با تاریکی یا در حدت بینایی اندازه گیری شده در شرایط کم نور(دید میانه) با کاکائو یا توت مشاهده نکردیم.

محققان اثرات مثبت بر میزان دید در روشنایی را به فلاوانول‌ها و تئوبرومین‌ها(گروهی از آلکالوئیدها که باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی می‌شوند و در کاکائو یافت می‌شوند و همانند کافئین موجود در قهوه است) نسبت دادند.

در این مطالعه محققان آزمایشاتی را بر روی داوطلبان انجام دادند و داوطبان در سه آزمایش جداگانه یک لیوان شیر با کاکائو، توت و شیر خالی نوشیدند. سپس محققان سطح پلی فنول ادرار آنها را پس از سه ساعت اندازه‌گیری کردند.

برای اندازه‌گیری میزان حدت بینایی، نمودارهای حاوی حروف در چهار متری افراد در شرایط نوری مختلف یعنی فوتوپیک و مزوپیک قرار گرفتند. سازگاری با تاریکی یک روش روان فیزیکی مورد استفاده برای اندازه‌گیری پویایی بازیابی حساسیت پس از سفید شدن فتوپیگمنت‌های شبکیه است.

قبل از این آزمایشات، یک سری پرسشنامه و معاینات چشم برای نشان دادن عدم وجود هیچ عامل غذایی یا آسیب شناسی قبلی که می‌تواند به بروز هرگونه خطا در تجزیه و تحلیل نتایج و نتیجه‌گیری‌های انجام شده منجر  شود، انجام شد.

سونیا دو پاسکال ترسا محقق این مطالعه افزود: ما باید مطالعات بیشتری را برای اثبات این مفهوم انجام دهیم تا تأیید کنیم که آیا این اثر واقعی است و آیا می‌توان این نتایج را در طراحی محصولاتی که می‌تواند سبب بهبود حدت بینایی شود، اعمال کرد یا خیر.

انتهای پیام/

زمان انتشار: سه شنبه ۸ تیر ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰:۰۰

شناسه خبر: 96793

مطالب مرتبط :
تاثیر کاکائو بر جلوگیری از پیر شدن

تاثیر کاکائو بر جلوگیری از پیر شدن

پژوهشگران در بررسی جدید خود سعی دارند نقش کاکائو را در کاهش پیری به دقت ارزیابی کنند و یک پاسخ قطعی در این مورد ارائه دهند.

دلتا

سرایت پذیری بیشتر دلتا پلاس از کرونای انگلیسی

مسئولان بهداشتی هند از شناسایی یک گونه جدید ویروس کرونا موسوم به "دلتا پلاس" خبر دادند که حدود ۲۰ مورد آن در سه ایالت این کشور شناسایی شده و به علت قابل سرایت‌پذیری بیشتر، باعث نگرانی بسیاری از کشور‌های جهان شده است.

آنتی بیوتیک عمر را افزایش می‌دهد

دانشمندان کشف کردند؛

آنتی بیوتیک عمر را افزایش می‌دهد

محققان موسسه ملی بهداشت ایالات متحده برای درک بهتر نقش باکتریها در سلامتی و بیماریها، مگس میوه را با آنتی بیوتیک تغذیه کردند و با بررسی فعالیت صدها ژنی که دانشمندان تصور می کردند پیری را کنترل میکنند، کشف کردند:آنتی بیوتیک ها نه تنها عمر مگس ها را افزایش می دهند بلکه فعالیت بسیاری از ژن های پیری را نیز به طرز چشمگیری تغییر می‌دهند.

موز

تاثیر محافظتی میوه موز بر سلامتی

موز (banana) یکی از محبوب ترین میوه ها در سراسر جهان است و حاوی مواد مغذی اساسی است که می تواند تاثیر محافظتی بر سلامتی داشته باشد.

مرئبید

کود بیولوژیک ایرانی مزارع کاکائو در آفریقا را نجات داد

محصولات دانش بنیان ایرانی موفق شده اند، که در بسیاری از کشورها به تدریج، کیفیت خود را به اثبات برسانند، یک کود بیولوژیک ایرانی موفق شد تا محصولات درخت کاکائو را از یک بیماری مهلک نجات دهد. ۰

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب