به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، این روزها با تسریع روند واکسیناسیون گروههای هدف در کشور ، صحبت عوارض و علائم واکسن کرونا، بر سر زبانها افتاده است . یک نفر از تب و سرگیجه و حالت تهوع می گوید و دیگری از بدن درد و ضعف و بیحالی .یک نفر ادعای بی عوارض بودن واکسن کرونا را دارد و دیگری از بیم عوارض حاضر به ثبت نام در سامانه سلامت نشده است.خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام در این بخش خبری به بررسی مزایا و عوارض احتمالی ناشی از تزریق واکسن کرونا پرداخته است.
اما چرا عوارض واکسن ها در افراد متفاوت است:
سیستم ایمنی بدن با دو مکانیسم متفاوت در برابر هرگونه ماده خارجی از جمله واکسن عمل میکند؛ یکی سیستم ایمنی ذاتی که بلافاصله وارد میدان میشود و دوم سیستم ایمنی اکتسابی که روزها تا هفتهها طول میکشد تا علیه ماده خارجی فعال شود. بر اساس اعلام سامانه آموزش آنلاین سازمان نظام پزشکی، عوارضی که بلافاصله پس از تزریق پیدا میشوند حاصل عملکرد سیستم ایمنی ذاتی بوده که این عملکرد هم فرد به فرد متفاوت است.(منبع: همشهری آنلاین)
از سوی دیگر، از آنجا که سیستم ایمنی بدن همه به دلیل عوامل مختلفی از جمله ژنتیک، سن، جنس بیولوژیک، بیماریهای موجود و حتی میکروبیوم متفاوت است، به واکسنها پاسخ متفاوتی نشان میدهد. به عنوانمثال، یک سیستم ایمنی سالخورده از حافظه خوبی برای مقابله با عوامل بیماریزا که قبلا تجربه شده برخوردار است، اما در مقابله با بیماریهای جدید مانند (۱۹ (COVIDعملکرد خوبی ندارد.(منبع: نیوز)

علائم احتمالی واکسن بیماری کووید -۱۹ شامل چه مواردی میشود؟
درد در ناحیه تزریق، متورم و دردناک شدن غدد لنفاوی زیربغل، خستگی و بیحالی، سردرد، درد در ماهیچهها یا مفاصل، تهوع و استفراغ، تب یا تبولرز و واکنشهای شدید حساسیتی از عوارض جانبی احتمالی واکسن کرونا است.
عوارض جانبی ناشی از دریافت واکسنها معمولاً خفیف است و با گذر زمان بهبود پیدا میکند. زمانی که واکسن به بدن فرد تزریق میشود، سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده و باعث تولید آنتی بادی میشود به همین دلیل واکنشهای التهابی رخ میدهد، اما با گذر زمان از بین میروند.اگر چه دریافت واکسن کرونا با عوارض جانبی خاصی همراه است، بیماری کووید -۱۹ نیز باعث بروز مشکلاتی میشود که ممکن است طولانی مدتتر و خطرناکتر باشند به همین دلیل به نظر میرسد که دریافت واکسن کرونا مزایای بیشتری نسبت به دریافت نکردن آن دارد.
بیماری کووید -۱۹ باعث بروز حداقل ۱۰۰ علامت مختلف میشود که بعضی از آنها ممکن است طولانی مدت باشند. علائم طولانی مدت بیماری کووید -۱۹ شامل آسیب روانی، استرس، بیماریهای قلبی عروقی، مشکلات گوارشی، خستگی و ضعف میشود.(منبع: ایمنا)

مزایای دریافت واکسن کرونا:
دکتر امیر امامی پیرامون مزایای دریافت واکسن کرونا، گفت: واکسن های موجود COVID-۱۹ با ایجاد پاسخ ایمنی در بدن فرد، نسبت به ویروس «SARS-CoV-۲»، دریافت کننده را در برابر بیماری محافظت می کند.
او ادامه داد: ایجاد ایمنی از راه واکسیناسیون به معنای کاهش خطر ابتلا به بیماری و کاهش عوارض آن محسوب میشود؛ این مصونیت کمک می کند که در صورت مواجهه با ویروس، بدن فرد بتواند با ویروس مبارزه کند.
رئیس کمیته کنترل عفونت علوم پزشکی شیراز گفت: واکسیناسیون ممکن است از افراد اطراف ما نیز محافظت کند، زیرا به واسطه واکسیناسیون، بدن ما قادر است که با ویروس مبارزه و از انتشار و اثرات آن در بدن جلوگیری کرده و در چنین حالتی، اگر از ابتلا و بروز بیماری در امان باشیم، احتمال آلوده کردن اشخاص دیگر از طریق ما نیز کمتر خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: این امر به ویژه برای محافظت از افراد در معرض خطر بیماری های شدید ناشی از COVID-۱۹ از جمله ارائه دهندگان خدمات بهداشتی، بزرگسالان مسن یا پیر و افراد با سایر شرایط پزشکی و بیماری های زمینه ای بسیار مهم است.(منبع : دانشگاه علوم پزشکی شیراز)
عوارض واکسن کرونا در زنان شدیدتر است
متخصصان میگویند استروژن در بدن زنان واکنش سیستم ایمنی قوی تری نسبت به واکسیناسیون ایجاد میکند. محققان 《CDC》 میگویند: زنان نسبت به مردان عوارض جانبی بیشتری نسبت به واکسنهای COVID-۱۹ دارند.
متخصصان میگویند این امر در واکسیناسیون غیرمعمول نیست، زیرا استروژن در بدن زنان برای ایجاد پاسخ ایمنی قویتر طراحی شده است. آنها اضافه میکنند که زنان هنوز هم واجد دریافت واکسن کرونا هستند، زیرا پیامدهای احتمالی بیماری بسیار بدتر از عوارض جانبی واکسیناسیون است.(منبع: انتخاب)

کدام واکسن کرونا بهتر است؟
دکتر عاطفه عابدینی معتقد است هر واکسن عوارض و فواید خودش را دارد و واکسن کشته شده که کمترین عارضه را در فرد ایجاد میکند ممکن است میزان ایمنی کمتری نیز ایجاد کند.
دبیر کمیته علمی ستاد کشوری کرونا گفت: واکسنهای حاوی بخشی از بدن ویروس زنده عوارض بیشتری در افراد دارند و ممکن است فرد دچار تب لرز و علایم شبیه کرونا در ۲۴ ساعت اول شود، اما ایمنیزایی آن بیشتر است و بهترین واکسن همان است که در دسترس قرار دارد بنابراین واکسیناسیون را در موقع مقرر انجام دهند.
دکتر عابدینی افزود: واکسنها برای افزایش قدرت دفاعی بدن استفاده میشوند و با تزریق واکسن که حاوی بخشی از ویروس یا ویروس کشته شده است شرایطی ایجاد میشود که سیستم ایمنی فرد با آن مقابله و از بدن دفاع کند، بنابراین در صورت مواجهه با ویروس اصلی میتواند دفاع خوبی از بدن داشته باشد و بیماری با عارضه کمتری تظاهر کند.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا با تاکید بر اینکه همه واکسنهای کرونا موثر و کارامد هستند افزود: تزریق واکسن برای افراد دارای آلرژی بلامانع است، این افراد حساسیت خود را هنگام واکسیناسیون در مراکز بهداشتی به مراقبان سلامت اعلام کرده و حداقل نیم ساعت پس از تزریق همانجا بمانند تا در صورت عوارض احتمالی تحت مراقبت قرار گیرند.
وی تاکید کرد: کسی که واکسن دریافت کرده ناقل بیماری نیست,، زیرا با توجه به این که واکسنها از یک بخش پروتئینی ویروس یا ویروس کشته شده تولید شدهاند نمیتوانند بیماری را منتقل کنند.(منبع:خبرگزاری صدا و سیما)

فاصله مناسب تزریق دوز اول و دوم واکسن کرونا
نیما طائفه شکر، دکترای ایمونولوژی از انگلستان، فوق دکترای ایمونولوژی از دانشگاه وسترن کانادا و محقق ایرانی در زمینهٔ مکانیسمهای کووید۱۹ در سیستم ایمنی بدن اظهار کرد: تمام واکسنهایی که فعلاً برای مقابله با ویروس کرونا در دنیا استفاده میشود، بهغیراز واکسن جانسون - جانسون، دو دوز با فاصله زمانی سه تا چهار هفته دارند. دوز اول واکسن، دوز اصلی و شروعکننده پاسخ ایمنی است و دوز دوم واکسن بهعنوان تقویتکننده مطرح میشود که باعث تقویت پاسخ ایمنی در بدن شده و پاسخ ایمنی قوی (از لحاظ کمی و کیفی) و ماندگارتری ایجاد میکند. بدون در نظر گرفتن جهشهای ویروس، با تزریق دوز اول واکسن ایمنی نسبی در حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد ایجاد میشود، اما برای ایجاد ایمنی کامل حداقل باید دو هفته از تزریق دوز دوم واکسنها گذشته باشد تا ایمنی بدن بتواند کامل شود، بنابراین تزریق هر دو دوز واکسن توصیه میشود. این موضوع یکی از دلایلی است که برخی افراد بعد از تزریق دوز اول واکسن دوباره به ویروس کرونا آلوده میشوند و یا بعد از گذشت مدت کمتری از تزریق دوز دوم واکسن به ویروس آلوده میشوند. در موارد نادر برخی افراد بعد از تزریق دوز دوم و باگذشت دو هفته بازهم آلوده میشوند، اما بیشتر این افراد فرم خفیف و بدون علامت بیماری را میگیرند.(منبع :ایسنا)
انتهای پیام/ن
زمان انتشار: شنبه ۹ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰:۰۰
شناسه خبر: 97212