به گزارش خبرگزاری علم و فناوری؛
ایجاد اشتغال از طریق احداث کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی در قالب کارگاههای زود بازده بسیار شایان اهمیت است.
بطوریکه افراد با روی آوری به این حرفه می توانند موجب اشتغال و درآمد زایی خود شوند. ماهیان زینتی به لحاظ زیبایی، تنوع رنگ و نقش های متفاوت، سرآمد همنوعان خود در محیط های آبی هستند.
امکان پرورش این ماهیان حتی در حجم اندک و صرف هزینه ی کم در منازل وجود داشته که منبع درآمدزایی خوبی به عنوان مشاغل خانگی محسوب میشود.
بزرگترین مزیت پرورش ماهیان زینتی این است که به یک مکان بسیار وسیع برای کار نیاز نداشته و به راحتی در منازل قابل پرورش هستند.
حسن اکبری مدیرشیلات استان مرکزی گفت: در اکثر شهرستانهای استان ، ماهی زینتی تولید میشود که بیشترین آمار تولید به ترتیب به شهرستانهای محلات و خنداب است که به سایر استانها از جمله تهران، فارس البرز ، مشهد و مناطق جنوبی وشمالی کشور نیز عرضه میشود.
وی افزود: نزدیک به ۱۲۰گونه ماهی زینتی در استان مرکزی وجود دارد که در این میان ۶۰ گونه آن تکثیر میشود افزون بر ۲۰۰ نفر در بیش از ۷۰ واحد تولیدی ماهیان زینتی در استان مشغول به فعالیت هستند که علاوه بر مشاغل خانگی در واحدهای صنعتی متوسط و بزرگ نیز فعالیت دارند.
اکبری گفت: شهرستانهای اراک , شازند , فراهان , کمیجان بیشترین تولیدات را داشته و در سایر شهرستانها نیز ماهیان پرورشی تولید می شود.
وی افزود: بیشترین تولید مربوط به ماهیان سردابی بوده است.
اکبری گفت: تولید آبزیان خوراکی در استان در منابع آبهای جاری رودخانهها و منابع آبی خرد (چاه وچشمه وقنوات) موجود و استخرهای ذخیره آب کشاورزی تا پشت سدها تامین میشود.
وی افزود: هدف شیلات، بهره برداری بهینه از آبهای موجود، فرهنگسازی مصرف ماهی در بین مردم و اشتغال زایی و درآمد زایی است بدون آنکه مصرف آب داشته باشیم.
اکبری اظهار داشت: استان مرکزی جایگاه مناسبی در تولید بچه ماهی قزل آلا دارد که از حدود ۱۹ مرکز تفریح و تولید بچه ماهی قزل آلا در استان وجود دارد که درسال گذشته حدود ۱۷ میلیون قطعه بچه ماهی قزل آلا در این واحدها تولید شده است . از بین این میزان تولید شده، حدود ۱۰تا ۱۲ میلیون آن در استان مصرف و مابقی به سایر استانهای کشور انتقال داده شده است .
اکبری از اهداف شیلات را ارتقای سلامت افراد با فرهنگسازی و افزایش مصرف انواع آبزیان عنوان کرد و افزود: آبزیان با داشتن انواع پروتئین ها، مواد معدنی و چربیهای غیر اشباع و بسیار مفید به خصوص امگا سه نقش مهمی در سلامت افراد جامعه و جلوگیری از انواع بیماریهای قلبی و عروقی دارد.
به گفته او اکنون مصرف ماهی هر نفر در استان حدود ۲/۹کیلوگرم و در کشور۱۳ کیلوگرم در سال است که نسبت به متوسط مصرف جهانی که بیش از ۲۰کیلوگرم است بسیار پایین است.
اکبری اضافه کرد: تلاش میکنیم در شهرستانها با همکاری شهرداریها و اداره صنعت ومعدن و تجارت، برای راه اندازی بازارچه آبزیان مجوزهایی صادر شود، در استان نیز با برگزاری نمایشگاه ها، جشنوارهها و دوره های آموزشی این نوع غذای سالم به سبد مصرفی خانوار ورود پیدا نماید.
وی گفت: اگرچه امروز دسترسی به انواع ماهیان خوراکی آسانتر است، اما قیمت این فرآورده از نظر مصرف کننده همچنان بالاست. به گفته او، خشکسالی، گرانی نهادهها, قطعی برق , محدودیتهای بیماری کرونا و همچنین هزینههای اولیه تولید ماهی فعالان این بخش را با چالشهایی روبرو کرده است.
اکبری افزود: بزرگترین کارخانه تولید کنسر ماهی کشور با ظرفیت تولید ۶۰ میلیون قوطی در سال در استان و در شهرستان ساوه قرارداشته و همچنین دو کارخانه خوراک آبزیان در شهرستانهای شازند و کمیجان که به تولید خوراک ابزیان با ظرفیت اسمی ۲۲۰۰۰ تن در سال فعالیت دارند.
وی ادامه داد: صادرات شیلات استان در بخش ماهیان زینتی در سال گذشته بیش از ۱۱۰۰۰۰۰ قطعه که به ۷ کشور همسایه صادرگردیده است بر مبنای آمار و ارقام موجود در سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تولید آبزیان پرورشی در استان ، بیسترین رشد سالانه را در میان سایر محصولات کشاوری از سال ۹۲ تا سال ۹۹ با رشدی معادل ۶/۱۴ درصد داشته که این عدد نشان دهنده توسعه آبزی پروری در استان مرکزی بوده است .وی سرمایه گذاری انجام شده در بخش احداث واحدهای آبزی پروری را طی این سالها حدوداً ۵۴۰ میلیارد ریال اعلام کروه و گفت درطی این سالها ۳۸۰ نفر شغل به صورت مستقیم ایجاد و ۱۵۳ واحد آبزی پروری نیز احداث گردیده است .
صنعت تولید آکواریوم و پرورش ماهیان زینتی سالانه حدود 30 میلیارد دلار در جهان درآمد دارد و از نظر اشتغال نیز ، تولید هر 50 هزار قطعه ماهی زینتی برای 15 نفر اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد میکند. بنابراین می توان از آن به عنوان یک فرصت اقتصادی بالقوه که میتواند بالفعل شود یاد کرد.
آپارتماننشینی فرهنگ نگهداری آکواریوم در فضای کار و خانه را به منظور آرامش و نشاط روحی انسانها بیشتر کرده و تولید و پرورش ماهیان زینتی را از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نموده است.
تکثیر و پرورش ماهیان تزئینی (آکواریومی) فعالیت اقتصادی زودبازده است که به سبب هزینههای پایین آن درصد سوددهی بالایی دارد و برای دانشآموختگان دانشگاهی و بانوان نیز مناسب است.
یکی از عوامل مهم در پرورش ماهیان زینتی کسب آموزش و تخصصهای کافی است که زمینه را برای تکثیر گونههای مشکلی که گرانتر و مراقبت بیشتری دارند همچون دیسکس فراهم میکند.
پرورش ماهیان زینتی، صنعتی نوپا در کسب کارهای ارزان و پرمنفعت است که با اندک سرمایه می تواند مولد اشتغال و تولید ثروت باشد و استان مرکزی به ویژه شهرهای جنوبی آن از جمله محلات و دلیجان به عنوان یکی از خاستگاه های تولید و صادرات صنعت ماهیان زینتی مطرح است.
انتهای پیام/ ف
زمان انتشار: پنج شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰:۰۰
شناسه خبر: 97369