به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مازندران،تولید خمیر کاغذ از کاه و کلش موضوعی که از سال 84 تاکنون مطرح شده است.
تولید کننده استان گیلان نسبت به بهرهبرداری از این محصول اقدام کرده است.
اما در استان مازندران با وجود قابلیتهای زیادی که در زمینه تولید برنج وجود دارد اقدام خاصی برای تولید کاغذ در این زمینه نشده است.
در سال بیش از 200 هزار هکتار از اراضی کشاورزی مازندران زیر کشت محصول برنج میرود و هر هکتار حدود یک و نیم تن کاه و کلش دارد که قابل استفاده برای تولید خمیر کاغذ است.
با توجه به حجم تولید بالای کاه و کلش در استان مازندران تاکنون ظرفیت مناسبی برای استفاده از این محصول حداقل در مهد تولید برنج کشور نشده است.
در استانهای همجوار مازندران یعنی در گیلان و گلستان ظرفیتهای برای بهرهبرداری از کاه و کلش ایجاد شده اما در استان مازندران همچنان این محصول بلا استفاده یا سوزانده می شود.
کاه و کلشها در حالی در استان مازندران سوزانده یا رها می شود که در کنار آن ظرفیت بسیار بزرگی تحت عنوان کارخانه چوب و کاغذ وجود دارد که مواد اولیه این واحد تولیدی چوب است.
به دلیل عدم ظرفیت سازی مناسب در بحث تولید و زراعت چوب گاهی این مجموعه بزرگ تولیدی با حداقل ظرفیت مشغول فعالیت است.
یکی از اقداماتی که در طرح توسعه کارخانه چوب و کاغذ کمتر به آن توجه شده برنامه ریزی برای استفاده از سایر ظرفیتها و مواد اولیه برای تولید کاغذ است.
طرحهای متعددی برای تولید کاغذ در این مجموعه تولیدی تحت عنوان وعده و وعید مطرح شده اما به دلیل تغییر مدیریتها عملیاتی نشده است.
آنچه که در حال حاضر بسیار حائز اهمیت است و کمتر به آن توجه می شود عدم استفاده از ظرفیت کاه و کلشهای ناشی از برداشت برنج است.
ظرفیتی که به راحتی سوزانده می شود یا اینکه در طبیعت بلااستفاده رها می شود.
یکی از مشکلات اساسی در کشور که انتظار است دولت انقلابی آیت الله رئیسی نسبت به رفع آن اقدام کند کاهش بروکراسی اداری در بحث نخبگانی است.
طرحهای نخبگانی با وجود اینکه می تواند در کشور ارزش افزوده ایجاد کند به راحتی به دلیل ضعف دانش مدیران و بروکراسی بیش از اندازه بر زمین میماند و یا به مرحله تولید نمی رسد.
در جستجوی ساده در فضای مجازی روشها متعددی برای تولید کاغذ از کاه و کلش برنج و گندم وجود دارد که مقالات تولید شده مربوط به محققان داخلی است.
آنچه که در حال حاضر داری اهمیت است، استفاده بهینه از ظرفیت کاه و کلش های تولیدی برنج کاران است که یا بلااستفاده رها شده و یا اینکه به صورت غیر قانونی سوزانده می شود و آلودگیهای جدی زیست محیطی را به همراه دارد.
انتظار است که سیاست گذاران در کشور با برنامه ریزی مدون و مشخص ظرفیت تولید کاه و کلش را شناسایی کرده و با حمایت از تولید کنندگان زمینه استفاده مطلوب از مواد اولیه ای که ارزان به دست می آید را فراهم کنند.
انتهای پیام/
زمان انتشار: پنج شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰:۰۰
شناسه خبر: 97384