به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، یکی از آسیبهای جدی کرونا ویروس، بروز مشکلات کلیوی برای مبتلایان است. مطالعه اخیر محققان دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس نشان میدهد افرادیکه دارای علائم این بیماری در طولانی مدت هستند در معرض ابتلا به بیماریهای کلیوی هستند.
۳۷نتایج تحقیقات این محققان نشان می دهد، میلیون نفر در ایالت متحده آمریکا به بیماری کلیوی که از آن با عنوان "قاتل خاموش" یاد میشود، مبتلا هستند و این بیماری یکی از علل اصلی مرگ و میر در این کشور است.
به گفته محققان افرادیکه به این بیماری مبتلا شدهاند و از علائم این بیماری در طولانی مدت رنج بردهاند در مقایسه با افرادیکه به این بیماری مبتلا نشده اند، ۱۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای کلیوی مهم مانند بیماری مزمن کلیه و نارسایی حاد کلیه قرار دارند.
محققان این مطالعه با بررسی افرادیکه به این بیماری مبتلا شدهاند، گفتند: خطر کاهش عملکرد کلیه در افرادی که در اثر بیماری در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان بستری شده بودند، بیشتر است. با این حال توجه به این نکته ضروری است که این خطر شامل همه بیماران میشود ، حتی کسانی که به نوع خفیف کووید-۱۹ مبتلا شدهاند.(منبع: ایسنا)

عفونت کلیه چیست؟
عفونت کلیه (پیلونفریت) نوعی عفونت مجاری ادراری (UTI) است که به طور کلی از مجرای ادرار یا مثانه شروع شده و به یک یا هر دو کلیه منتقل میشود.
عفونت کلیه نیاز به مراقبتهای سریع پزشکی دارد. اگر این عفونت به درستی درمان نشود، میتواند به کلیههای ما آسیب برساند یا در اثر آن، باکتری به جریان خونمان سرایت کرده و باعث ایجاد عفونتی شود که زندگی ما را تهدید کند.
درمان عفونت کلیه که معمولاً شامل آنتی بیوتیک است، ممکن است به بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشد.( abidipharma.com)

انواع عفونت کلیه
پیلونفریت حاد
پیلونفریت حاد یک عفونت ناگهانی و شدید در کلیههاست. این عفونت باعث تورم کلیهها شده و میتواند باعث تخریب دایمی کلیهها شود. هر مشکلی که در جریان طبیعی ادرار اختلال ایجاد کند، خطر ابتلا به پیلونفریت حاد را افزایش می دهد. به عنوان مثال دستگاه ادراری که اندازه یا شکلی غیرمعمول دارد با احتمال بیشتری به پیلونفریت حاد مبتلا میشود.
پیلونفریت مزمن
پیلونفریت مزمن ایجاد عفونتهای مکرر یا مداوم در کلیههاست. پیلونفریت مزمن پدیدهی نادری است. مانند شکل حاد این بیماری، اشکال مزمن آن، در افرادی که در جریان طبیعی ادرار آنها اختلال وجود دارد بیشتر دیده میشود. این موارد میتوانند در اثر عفونت ادراری، ریفلاکس وزیکواورترال (که مقدار کمی ادرار از مثانه به حالب و کلیهها برمیگردد) یا ناهنجاریهای آناتومیک ایجاد شوند. پیلونفریت مزمن در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده میشود.( mayoclinic, healthline)

پیشگیری از عفونت کلیه
میتوان با انجام اقدامات پیشگیرانه از عفونت ادراری، خطر ابتلا به عفونت کلیه را کاهش داد. به ویژه زنان می توانند با انجام اقدامات زیر خطر ابتلا به عفونت ادراری را در صورت بروز کاهش دهند:
-مایعات بنوشید مخصوصاً آب
-مایعات می توانند هنگام دفع ادرار باکتری ها را از بدن شما خارج کنند.
-به محض احساس نیاز به دفع، ادرار کنید
-در صورت احساس نیاز به ادرار، از به تأخیر انداختن دفع ادرار خودداری کنید.
-مثانه را بعد از مقاربت خالی کنید
-ادرار در اسرع وقت پس از مقاربت به پاک شدن باکتری ها از مجرای ادراری کمک می کند و خطر ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.
-پاک کردن از جلو به عقب بعد از ادرار کردن و بعد از حرکت روده به جلوگیری از انتشار باکتریها به مجرای ادراری کمک می کند.
-استفاده از محصولاتی از قبیل اسپری های دئودورانت در ناحیه تناسلی یا شستشو با دوش های آب واژینال می تواند تحریک کننده باشد.( darmankade.com)

نکاتی که باید مبتلایان به بیماریهای کلیوی رعایت کنند
افراد سالخورده و مبتلایان به بیماریهای زمینهای (مانند بیماری کلیوی) در صورت ابتلا به عفونت کرونا، ممکن است با عفونت شدید کرونا روبهرو شوند.
اگر ما هم در این دو گروه هستیم، باید نکات زیر را رعایت کنیم:
- ذخیره قابل قبولی از داروها و مواد مورد نیاز داشته باشیم
- در هر لحظه دقت کنیم که فاصله فیزیکی (حداقل یک و نیم متر) از دیگران را رعایت کنیم
- اگر به مکانی عمومی میرویم، ضمن رعایت فاصله فیزیکی و پرهیز از تماس نزدیک با دیگران، از افرادی که بیمار به نظر میرسند (سرفه یا عطسه میکنند) دور باشیم
- بهطور منظم و مرتب دستها را بشوییم
- تا حد امکان از تجمعات و گردهماییها دور بمانیم
- تا حد امکان در خانه بمانیم.
ما نباید هیچ یک از نوبتهای دیالیز را از دست بدهیم و درصورتیکه احساس کسالت و بیماری داریم با کادر درمانی در مرکز دیالیز تلفنی مشورت کنیم.
اگر سابقه پیوند کلیه داریم، باید موارد زیر را جدی بگیریم:
- مصرف مرتب داروی ضد رد پیوند طبق تجویز پزشک و عدم قطع یا تغییر خودسرانه دارو
- رعایت کامل همه نکات بهداشتی
- اجرای دقیق همه توصیههای کادر درمانی(abidipharma.com)

ابتلا به کرونا ممکن است نارسایی کلیه را در پی داشته باشد
لیلا محمودنیا متخصص داخلی معتقد است: ابتلا به ویروس کرونا عوارض بی شماری را برای مبتلایان به این ویروس به همراه دارد، اما افرادی به نارسایی حاد کلیه دچار میشود که ،بیماری آنها شدید است و در بیمارستان بستری میشوند.
وی ادامه داد: نکته مثبت این عارضه این است که پس از بهبودی بیماری و مرخص شدن فرد از بیمارستان ،کارکرد کلیه قابل بازگشت است و مشکل برطرف میشود اما نکته منفی اینکه برخی بیماران کرونایی که دچار نارسایی کلیه میشوند به حدی این عارضه برای آن شدید است که گاهی مجبور به دیالیز میشوند.
محمودنیا توصیه کرد: چنانچه بیماران مبتلا به کرونا پس از آنکه از بیمارستان مرخص شدند، دچار ناراحتی ادراری و کلیه شدند به کلینیکهای سرپایی مراجعه کرده و مشکل را رها نکنند تا در آینده برای آنها مشکلساز نشود.
این متخصص داخلی در ادامه اختلالات در کنترل فشارخون را از دیگر عوارض ابتلا به کرونا عنوان کرد و گفت: در این حالت ممکن است افرادی دچار فشار خون بالا شوند و عدهای دیگر افت فشار خون را تجربه کنند.
محمودنیا افزود: بیماران بهبودیافته از کرونا ممکن است تا چند ماه با این مشکل درگیر باشند از همین رو ضروری است تا به پزشک خود مراجعه کنند و دوز قرصهای مربوط به فشار خون را اصلاح کنند تا با مشکلی مواجه نشوند.(irna.ir)

برخی از کسانی که دچار موارد شدید کرونا (کووید ۱۹) می شوند، علائم آسیب کلیه را نشان می دهند. حتی افرادی که پیش از این هیچ مشکل کلیوی نداشته اند، پس از بیماری کرونا دچار مشکل کلیه شده اند. گزارش های اولیه نشان میدهد تا ۳۰ درصد بیمارانی که به دلیل ابتلا به کرونا بستری شدند، آسیب متوسط تا شدید کلیه را تجربه کردند.
علائم مشکلات کلیه در بیماران کووید ۱۹ شامل بالا بودن مقدار پروتئین در ادرار و غیر طبیعی بودن آزمایش خون است. آسیب کلیه در برخی موارد به قدری شدید است که ممکن است بیمار نیاز به دیالیز پیدا کند بسیاری از بیماران مشکلات زمینه ای مانند فشار خون یا دیابت، خطر بیماری کلیه را افزایش میدهد. اما متاسفانه بیماری کلیه در برخی از بیماران کرونا که هیچ سابقه مشکل کلیه نداشته اند هم دیده شده است. (drshnategh.com)
