به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، وزرات بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: بدافزاری به نام جعلی «سامانه سلامت وزارت بهداشت» در فضای مجازی حال انتشار است که اطلاعات هویتی اشخاص را به بهانهی «ثبتنام واکسیناسیون کرونا» از کاربران دریافت و به مهاجم ارسال میکند.
این اطلاعیه می افزاید: همچنین این بدافزار دسترسی کاملی به پیامکها گرفته و لینک دانلود خود را، برای تمامی مخاطبین قربانی ارسال میکند.
بنا بر تاکید این اطلاعی ، تنها روش ثبتنام واکسن کرونا صرفا سامانه سلامت به نشانی اینترنتی salamat.gov.ir است.( behdasht.gov.ir)
خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام، ضمن هشدار به مردم جهت شناسایی این بدافزار و ثبت نام واکسیناسیون تنها از طریق سامانه سلامت وزارت بهداشت، در این بخش خبری به معرفی بد افزار و راههای شناسایی و مقابله با آن پرداخته است.

بدافزار چیست:
نرم افزارهای مخرب یا بدافزار برنامههای رایانهای هستند که به دلیل آزار رساندن و ایجاد خسارت به کاربران به این نام مشهورند البته طیف گسترده ای از انواع نرم افزارهای مخرب وجود دارد که میتوان به ویروس های رایانه ای، کرمها، اسبهای تروآ، باج افزار، جاسوسافزارها، آگهیافزارها، روتکیتها، هرزنامهها، نرم افزار سرکش و ترسافزار اشاره کرد، البته برنامه ها اگر مخفیانه بر خلاف منافع کاربر رایانه عمل کنند نیز بدافزار تلقی می شوند.
امروزه بدافزارها توسط هکرهای کلاه سیاه و دولتها برای سرقت اطلاعات شخصی، مالی یا تجاری مورد استفاده قرار می گیرند.مجرمان سایبری با طراحی بدافزارها و یا ارسال لینکهای مخرب برای کاربران به دنبال سرقت اطلاعات مهم و اخاذی از طعمه های خود هستند. برخی از مجرمان سایبری با ارسال بدافزارها و باج افزارها سعی در سرقت اطلاعات مهم کاربران داشته و در نهایت به دنبال کلاهبرداری و باج گیری از آن ها هستند. ( irna.ir)

علائم آلوده شدن به بدافزار:
برنامهها، رابطهای برنامه نویسی (API ها) و وب سایتها همه میتوانند کدهای مخربی را حمل کنند که نه تنها میتواند دستگاه میزبان را آلوده کند، بلکه میتواند کارهای دیگری را نیز انجام دهد، مانند گرفتن ورودیها، کسب اطلاعات از فهرست مخاطب، اشتراک گذاری مکان و ارزهای رمزنگاری شده، همه اینها در نهایت میتوانند منجر به سوءاستفاده از کاربر و دسترسی به اطلاعات شخصی او شود.
برخی از انواع بدافزارها که توسط جامعه امنیتی سوءاستفاده گر نامیده میشوند، تأثیر قابل توجهی بر عملکرد رایانه یا دستگاه تلفن همراه دارند، برخی دیگر این کار را نمیکنند. با استعدادترین هکرها بدون ایجاد هشدار برای کاربر، تلاش خواهند کرد تا بهره برداریهای خود را به صورت پنهان انجام دهند.
از نظر آماری، احتمال زیادی وجود دارد که در طول زندگی خود بارها با بدافزارها روبرو شوید. اکثر آنها تأثیر فوری یا شدیدی نخواهند داشت، اما این بدان معنی نیست که برای جلوگیری از آنها نباید همه تلاش خود را انجام دهید.( faradeed.ir)

بدافزارها چگونه کار میکنند؟
نویسندگان بدافزار از روشهای متفاوتی برای انتشار و تکثیر بدافزار خود در شبکهها و یا دستگاههای کامپیوتری استفاده میکنند. مثلاً یکی از رایجترین روشهای که برای آلوده سازی کامپیوترها استفاده میشود انتقال بدافزار با استفاده از فلش مموری است.
از دیگر روشهای که میتوان به آن اشاره نمود انتقال بدافزار توسط دانلود فایل از اینترنت میباشد در این روش معمولاً کاربر وارد سایتهای مخرب (Malicious Website) شده و بهصورت ناخواسته و بدون اطلاع از ماهیت اصلی بدافزار را دانلود میکند. حملات فیشینگ نمونهای از وبسایتهای مخرب میباشند.
بهطورکلی روشهای زیادی برای انتقال بدافزار از طریق اینترنت وجود دارد که از دیگر نمونههای آن میتوان به انتقال بدافزار از طریق ایمیل اشاره نمود. معمولاً در این روش ایمیل دریافتی با مضمونی معقول و قانونی میباشد اما زمانی که کاربر روی لینک درون ایمیل کلیک میکند تنها یک بدافزار دانلود و اجرا میشود.( cyberpolice.ir)

چگونه با بدافزارها مقابله کنیم؟
ازآنجاکه بدافزارها انواع زیادی دارند و هرکدام از آنها نیز دارای انواع خود میباشند بهتر است همیشه نکات امنیتی مثل دانلود نکردن فایل از وبسایتهای نامعتبر و یا بروز نگهداشتن سیستمعامل و … را رعایت کنید. اما این گزینه کافی نمیباشد و ممکن است در بعضی از مواقع هکرها وبسایتهای معتبر را نیز آلوده به انواع بدافزار کنند در این مورد بهتر است از نرمافزارهای امنیتی مناسب مثل انواع آنتیویروسها و یا نرمافزارهای امنیتی و دیوار آتش سیستم رایانهای آپدیت شده استفاده کنید.(منبع: پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتا)

چه رفتارهایی مخربند؟
تبلیغات مزاحم
این دسته از برنامهها، به طور مداوم کاربر را در معرض تبلیغات ناخواسته و آزاردهنده قرار میدهد و به تجربهی کاربری آسیب میزنند.
کلاهبرداری ارزشافزوده:
این دسته از برنامهها با فریب کاربر، او را عضو یک سرویس ارزشافزوده کرده و از طریق کسر اعتبار سیمکارت، برای کاربران هزینهٔ ناخواسته ایجاد میکنند.
ترسافزارها:
ترسافزارها کاربران را از آلودهشدن دستگاه به بدافزار میترسانند، تا کاربر را ترغیب به نصب برنامهای دیگر یا پرداخت پول نمایند.
جاسوسافزارها:
جاسوسافزارها، محتوا و فعالیتهای تلفنهمراه کاربر را زیر نظر میگیرند و از این اطلاعات برای اهداف مخرب استفاده میکنند.
این نوع از جاسوسافزارها به پیامکهای کاربر دسترسی پیدا کرده و بدون اطلاع فرد، میتوانند پیامک ارسال کنند یا محتوای پیامهای کاربر را بخوانند.
این برنامهها با جعل صفحات مهمی چون صفحهی ورود یا درگاه بانکی، دادههای باارزشی مانند رمز کاربر را میدزدند.
بدافزار دانلود:
این نوع از بدافزارها بدون اطلاع، فایل یا برنامههای مخرب را روی دستگاه کاربر بارگیری میکنند.
تروجان:
مجموعهای از بدافزارها که با ظاهر کارآمد و مفید، اقدام به اعمال مخرب مخفیانه از طریق دستگاه اندرویدی کاربر میکنند.
این نوع برنامهی مخرب از گوشی کاربر برای حمله به سایر سرویسهای اینترنتی استفاده میکند.
این نوع از تروجانها بدون اطلاع کاربر و با استفاده از منابع دستگاه او، رمزارز استخراج میکنند، که عموماً باعث داغشدن گوشی و پایینآمدن عمر باتری میشود.
باجافزار:
این نوع از بدافزارها اختیار دستگاه اندرویدی کاربران را به دست میگیرند و در ازای دادن دسترسی دوبارهی کاربر به اطلاعات خودش، از او درخواست پول میکنند.
بدافزار پنهان:
این نوع برنامهها با پنهانکردن خودشان از دید کاربران، به فعالیتهای مخرب از جمله سرقت اطلاعات، تبلیغات مزاحم یا انواع دیگری از سوءاستفاده دست میزنند.
برنامهٔ جعلی:
این برنامهها با ادعای غیرواقعی و با فریب کاربران به عنوان برنامه مفید، وارد تلفن همراه کاربر میشوند و ممکن است دست به فعالیتهای مخرب بزنند.
فیشینگ:
این بدافزار با طعمه گذاشتن، کاربر را در تله میاندازد و اطلاعات با ارزشی چون رمزهای عبور، جزییات کارتهای اعتباری و سایر اطلاعات شخصی مهم کاربر را با ادعاهای دروغینی چون نیاز به تغییر رمز عبور و غیره میدزدد.( developers.cafebazaar.ir)

با انجام این کارها در کوتاه مدت از خراب شدن تلفن توسط بدافزارها جلوگیری کنید:
-حافظه پنهان مرورگر خود را حذف کنید
-برنامههای بلااستفاده را حذف نصب کنید
-یک آنتی ویروس مدرن نصب کنید که بتواند پروندهها و برنامههای آلوده را قرنطینه کند
-دستگاه خود را به تنظیمات کارخانه بازنشانی کنید
-از نصب جدیدترین سیستم عامل و به روزرسانی امنیتی اطمینان حاصل کنید
-وقتی صحبت از محافظتهای امنیتی پردازنده میشود، برخی از تولیدکنندگان دستگاههای تلفن همراه استانداردهای بالاتری را نسبت به سایرین تنظیم میکنند. دستگاههای سامسونگ با Samsung Knox مجهز شده اند که دارای هستهای سخت افزاری هستند که میتواند به شما کمک کند تا از بدافزارها جلوگیری کند.(منبع: باشگاه خبرنگاران)
انتهای پیام /ن