به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از کرمانشاه؛ فساد پديده اي پيچيده، چند بعدي و داراي علل و آثار چندگانه است و دامنه آن از يك عمل فردي (مانند رشوه) تا يك سوء عمل فراگير كه تمام اركان نظام سياسي و اقتصادي را در برمي گيرد، گسترده است.
سازمان های بین المللی، فساد سیاسی و مالی را به عنوان یکی از مهمترین نگرانی های مدیریت دولتی و مانعی بزرگ برای توسعه پایدار قلمداد کرده اند.
هرچه بر میزان فساد اقتصادی و سیاسی در جوامع در حال توسعه افزوده می شود، امنیت ملی بیشتر در معرض تهدید قرار می گیرد.

اساسی ترین مبارزه با فساد سیاسی و اقتصادی شامل ایجاد زمینه اشتغال و کاهش بیکاری، توزیع عادلانه فرصتها و جلوگیری از رانت خواری، فراهم کردن حداقل امکانات زندگی برای همه مردم است.
شفافيت، گردش همه جانبه اطلاعات تا مرز امنيت ملى است و در مقابل پنهان و پنهان کاری به کار می رود
با این مقدمه پیرامون شفافیت مالی، پای گفتگو با دکتر پیمان لطیفی؛ رئیس خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه و مدرس دانشگاه های استان می نشینیم که در این راستا با ارائه و پیشنهاد طرح " ID card" (آی دی کارت) به نمایندگی از جامعه نخبگان استانی و کشوری، اجرای طرح شفافیت مالی و مدیریت الکترونیک را از سران قوا مطالبه می نماید.

دکتر پیمان لطیفی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری اظهار داشت: موضوع شفافیت مسئولان با مردم همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری(مدظله العالی) بوده و در جلسات درسی و جلسات کاری همواره به این موضوع پرداخته و آن را از مسئولین مطالبه نموده است.
وی با اشاره به جلسه درس خارج فقه معظم له که در تاریخ 23/07/1397 برگزار و در آن به ذکر فرازی از کلام امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه پرداختند که امام علی (ع)می فرماید: «اَلا وَ اِنَّ لَکُم عِندِی اَن لَا اَحتَجِبَنَّ دُونَکُم سِرّاً اِلّا فی حَرب» عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب در شرح این فراز از نامه حضرت علی (علیهالسلام) چنین عنوان می نماید: اینکه بعضیها عادت کردهاند هر چیز خوبی که در جامعهی اسلامی است را نسبت بدهند به غربیها و می گویند شفافیت را هم آنها به ما یاد داده اند؛ نخیر، واقعاً انسان تعجّب می کند از کوتهفکری بعضیها! ... وقتی مراجعه به منابع اسلامی نمی کنید، وقتی کلمات امیرالمؤمنین و رسول مکرّم اسلام را نمی خوانید، بلد نیستید، خُب بله، از غربیها باید یاد بگیرید. اما شفّافیّت را امیرالمؤمنین به ما یاد داده؛ می گوید: حقّ شما بر من -یعنی حقّی که شما پیش من دارید- [این است که] هیچ رازی را از شما پنهان ندارم، هیچ حرفی را از شما پنهان نکنم، مگر در جنگ و مسائل جنگ و مسائلی که با دشمن طرف هستیم.

لطیفی تصریح نمود: آنچه که از منویات معظم له برداشت می شود اینست که شفافيت گردش همه جانبه اطلاعات تا مرز امنيت ملى است و در مقابل پنهان و پنهان کاری به کار می رود. به عبارت ساده تر، هر چیزی که از دید عموم پنهان نباشد معنای شفافیت را می رساند.
رئیس خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه گفت: شفافیت مسئولان در نظام اسلامی از مسائل ضروری است که در دین مبین اسلام به این مهم دستور داده شده است و محدوده این امر به غیراز موارد نظامی و امنیتی، شامل همه مسائل مرتبط با مردم میشود.

این مدرس دانشگاه ادامه داد و افزود: این مسئله که بیانگر جایگاه مردم در نظام اسلامی و نوع رابطه آنان با مسئولین نظام است، مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی از مسئولان قوا و دیگر کارگزاران نظام است تا از این رهگذر بتوان به یکی از ابعاد الگوی این مقام مسئول شایسته دولت اسلامی دست یافت.
فساد و جرائم اقتصادی موجب بروز فقر، محرومیت و عقب ماندگی جوامع می شود
دکتر لطیفی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: مبارزه با فساد اقتصادي از جمله مسائل مهمی است که سیاستگذاران کشورهاي مختلف، به ویژه کشورهاي در حال توسعه را به خود مشغول داشته است، زیرا فساد اقتصادي تبعات منفی بر سرمایه گذاري و رشد اقتصادي دارد و در نهایت باعث عدم تحقق اهداف توسعه اقتصادي در این کشورها می گردد.

وی گفت: فساد و جرائم اقتصادی موجب بروز فقر، محرومیت و عقب ماندگی جوامع می شود که می بایست از سوی دولتمردان مورد توجه قرار گیرد تا تبعات آن باعث سلب اعتماد مردم نسبت به مدیران و مسئولین نشود.
مُقدم نمودن منفعت اجتماعی بر منفعت فردی، زمینه ساز بهره مندی آحاد مردم از مواهب الهی و تحقق واقعی عدالت اجتماعی در جامعه است
لطیفی اظهار کرد: اگر در جامعه اسلامی منفعت اجتماعی مقدم بر منفعت فردی قرار گیرد، مواهب الهی به تمام آحاد جامعه خواهد رسید و عدالت اجتماعی به معنای واقعی محقق می شود اما متاسفانه بعضی از مسئولین و دست اندرکاران منفعت فردی خود و خانواده هایشان را در اولویت قرار داده و به فکر جامعه نیستند که این آسیبی خانمان سوز و ویرانگر روح عدالت در جامعه اسلامی است.
این مقام مسئول تصریح کرد: در بحث وجود شفافیت و مدیریت الکترونیک در ابعاد مختلف به ویژه شفافیت در عملیات دولتی، ساده سازي قوانین و شفاف نمودن رویه ها، قوانین باید به نحوي تدوین شوند که از هر نوع پنهان کاري جلوگیري نموده و زمینه انجام فعالیت ها به شکل شفاف را فراهم نمایند.

دکتر پیمان لطیفی ادامه داد و گفت: آزادي در اطلاع رسانی که شهروندان از رویه هاي گوناگون مربوط به خدمات دولتی آگاه می شوند، تقویت نظارت اجتماعی و رسانه هاي آزاد و همچنین بالا بردن ظرفیت پاسخگویی دستگاه هاي دولتی عامل مهمی در جهت پیشگیري و مبارزه باز فساد به شمار می رود.
اجرای طرح شفافیت دارایی مسئولین و هوشمند سازی مدیریت الکترونیک، راهی برای مبارزه واقعی با فساد اداری
وی سپس به جنبه های اثرگذار شفافیت و مدیریت الکترونیک در پیشبرد اهداف جوامع بشری اشاره کرد و اظهار داشت: مهم ترین و عقلایی ترین دلیل برای شفافیت آن است که مشارکت فعال شهروندان را در امور سیاسی و اجتماعی تقویت می کند چراکه شفافیت، یکی از شروط اساسی برای جهت گیری ارادة اشخاص است که این اراده، برای ایجاد جامعة مردم سالار نقش حیاتی دارد.

رئیس خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه عنوان کرد: با توجه به تعریف لغوی فساد اداری که به سوء استفاده از موقعیت عمومي برای نیل به نفع شخصی معنی می شود، می توان به ضرورت شفافیت که در راستای جلوگیری از فساد اداری است پی برد.
این مدرس دانشگاه ادامه داد و افزود: مصادیق بارز فساد عبارتند از: سوء استفاده از موقعیت اداری یا نقض مقررات برای کسب منافع شخصی خود یا افراد دیگر، خویشاوندگماری، رشا و ارتشاء، پولشویی، تصاحب دارایی های نامعلوم، تصاحب و کنترل دارایی به وسیله خویشاوندان، پنهان سازی اموال نامشروع و غیره که فقط با مبارزه واقعی با فساد اداری و طرح شفافیت دارایی مسئولین و همچنین هوشمند سازی مدیریت الکترونیک قابل پیشگیری می باشد.
لطیفی ابراز امیدواری کرد و اظهار داشت: اگر امکانات فناوری های اطلاعات و ارتباطات و نوسازی شیوه های اجرایی که از آن به عنوان " دولت الکترونیکی" تعبیر می شود، با تصویب و اجرای درست قوانین آزادی اطلاعات همراه شود، به میزان چشمگیری بر کارآمدی نظام اداری کشورها افزوده خواهد شد.
تعلل مسئولین و سران قوا در اجرای طرح شفافیت و مدیریت الکترونیک قابل توجیه نیست
وی با اشاره به کلام رهبر معظم انقلاب که در تعریف "شفافیت" فرمودند: مسئول در جمهوری اسلامی باید عملکرد خودش را به طور واضح در اختیار مردم قرار بدهد؛ گفت: هرچقدر بر میزان شفافیت دستگاه های حکومتی افزوده شود و بر لزوم اجرای دولت الکتونیکی اهتمام شود، به همان میزان فرایندهای اصلاحی اداره امور تقویت می شوند.

دکتر پیمان لطیفی، رئیس خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه در ادامه سخنان خود با گله مندی از عدم اجرای طرح شفافیت مالی در مجلس، دولت و قوه قضائیه تصریح نمود: مطالبه نخبگان جامعه در حال حاضر، شفافیت و مدیریت الکترونیک در تمامی عرصه ها، به خصوص در بحث مالی است که متاسفانه قوای سه گانه در اجرای آن تعلل نموده و در راستای شفافیت مالی و مدیریت الکترونیکی، اقدامات موثری صورت نپذیرفته و خیلی کُند پیش می رود.
این مدرس دانشگاه گفت: درحال حاضر باداشتن زیرساخت های مدیریت هوشمند در کشور این سوال پیش می آید که چرا مسئولین ذی ربط از این موضوع غافل بوده و تاکنون نهادهای تقنینی و اجرایی، اقدامات عملی در این راستا انجام نداده اند؟

این مقام مسئول تصریج کرد: از آنجایی که با شفافیت مالی و مدیریت الکترونیک درآمد خالص افراد مشخص خواهد شد و این امر شفافیت مالیاتی و از طرفی جلوگیری از اختلاس و رانت را بهمراه خواهد داشت، لذا مطالبه نخبگان استان و کشور از سران سه قوا اینست که ضمن تحقق منویات رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) پیرامون شفافیت، در راستای مدیریت هوشمند و شفاف سازی مالی و اقتصادی( مدیریت هوشمند و الکترونیک در عرصه های مختلف کشور)، اقدام نمایند.
" ID card"، کارتی هوشمند جهت شفافیت مالی و مدیریت الکترونیکی
رئیس خانه نخبگان بسیج استان در ادامه با پیشنهاد طرح کارت الکترونیکی هوشمند " آی دی کارت" افزود: یکی از اقدامات شاخص و ارزنده خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه، طراحی و تولید " ID card" می باشد که به عنوان طرحی در راستای شفافیت مالی و مدیریت الکترونیکی برای تمام سطوح اداری کشور قابل اجراء می باشد.

وی اظهار داشت: با بهره برداری و عملیاتی نمودن این کارت هوشمند و اجرای دولت و مدیریت الکترونیک، می توان ریشه بیش از 300 جرم را خشکاند که مهمترین آنها، اختلاس و فرار مالیاتی می باشد.
لطیفی گفت: اگر بخواهیم مشکل کشور را در یک کلمه خلاصه کنیم، آن یک کلمه می شود " تبعیض" که از تبعیض مالی گرفته تا ساده ترین نوع آن یعنی بکارگیری اقوام و عشیره برخی مسئولین قابل ملاحظه می باشد و با اجرای شفافیت مالی و مدیریت هوشمند این معضل قابل رصد و پیگیری خواهد بود.

دکتر پیمان لطیفی، رئیس خانه نخبگان بسیج استان کرمانشاه در خاتمه به فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) درخصوص شفافیت اشاره کرد و گفت: معظم له ضمن تشویق و ترغیب مردم به مطالبهگری از مسئولین، چنین می فرماید: آنچه من عرض می کنم، فقط این نیست که بخواهم زبانی مسؤولان را نصیحت کنم؛ به شما مردم عرض می کنم تا بدانید و بخواهید و مطالبه کنید. به مسؤولان و دست اندرکاران و کارگزاران حکومتی در قوای سه گانه و به خودم این را می گویم، برای این که خودمان را موظف بدانیم و عمل کنیم و پاسخگو باشیم.
پایان پیام/