به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان بوشهر؛ محققان موسسه کارولینسکا در سوئد مقایسه کرده اند که چگونه نشانگرهای مختلف زیستی آلزایمر پیشرفت بیماری و تأثیر آن را بر حافظه پیش بینی کنند. آنها دریافتند که تجمع زودهنگام پروتئین های tau در مغز که توسط اسکنر PET اندازه گیری می شود در پیش بینی اختلال حافظه موثرتر از نشانگرهای زیستی در مایع مغزی نخاعی یا پلاک آمیلوئید در مغز است.
بیش از 50 میلیون نفر در سراسر جهان از زوال عقل رنج می برند. بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است و با تجمع پروتئین های بتا آمیلوئید (Ab) و tau در مغز مشخص می شود و پس از آن پیشرفت مداوم در کاهش حافظه رخ می دهد. پیشرفت پاتولوژیک می تواند اشکال متفاوتی داشته باشد و پیش بینی اینکه علائم به سرعت در هر فرد خاص چگونه ایجاد می شود، دشوار است. علاوه بر این، وجود Ab در مغز فرد - که به پلاک آمیلوئید معروف است - لزوماً به این معنا نیست که او دچار زوال عقل آلزایمر می شود.
مارکو بوچی، اولین نویسنده این مطالعه، محقق مرکز تحقیقات آلزایمرمی گوید: "در سال های اخیر پیشرفت سریع نشانگرهای زیستی مختلف آلزایمر اتفاق افتاده است و ما را قادر به اندازه گیری و تشخیص علائم اولیه بیماری در بیماران می کند اما ما هنوز باید آزمایش هایی را پیدا کنیم که بتواند پیشرفت بیماری را با ویژگی بیشتر پیش بینی کند، به طوری که نه تنها تشخیص، بلکه پیشگیری و درمان آن را نیز بهبود بخشیم."
تجمع پروتئین و تخریب عصبی را می توان در مایع مغزی نخاعی (CSF) و پلاسما یا از طریق تصویربرداری مغز با استفاده از توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) اندازه گیری کرد. دستورالعمل های فعلی برای تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر با نشانگرهای زیستی، قابلیت جایگزینی روش های تصویربرداری مغز و تجزیه و تحلیل نشانگرهای زیستی CSF (pTau و Ab) را تأیید می کند، اما این مورد مورد بحث قرار نگرفته است. همچنین مطالعات نشان می دهد که نشانگرهای زیستی چگونه با اختلال شناختی تدریجی مرتبط هستند.
"مطالعه ما نشان می دهد که وجود پلاک آمیلوئید در مغز و تغییرات غلظت Ab و pTau در CSF را می توان در مراحل اولیه بیماری تشخیص داد، اما به نظر نمی رسد که آنها با از دست دادن حافظه بعدی ارتباطی داشته باشند."
نتایج بر اساس تصویربرداری مغز (PET و MRI) و تجزیه و تحلیل CSF در گروهی از 282 شرکت کننده متشکل از افراد دارای اختلال شناختی خفیف، افراد مبتلا به زوال عقل آلزایمر و افراد سالم است. 213 نفر از شرکت کنندگان نیز به مدت سه سال با آزمایش حافظه اپیزودیک (یعنی حافظه کوتاه مدت مربوط به رویدادهای روزانه) تحت نظارت قرار گرفتند.
آگنتا نوردبرگ، پروفسور مرکز تحقیقات آلزایمر، کارولینسکا ، می گوید: "یافته های ما نشان می دهد که غلظت تاو در مغز در بیماری آلزایمر نقش مهمی در پیشرفت پاتولوژیک آن دارد و ممکن است به یک هدف کلیدی برای درمان دارویی در آینده تبدیل شود.
نتایج این تحقیق در مجله Molecular Psychiatry منتشر شده است.
منبع خبر:
انتهای پیام/
زمان انتشار: سه شنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۰ - ۱۶:۵۴:۲۰
شناسه خبر: 99037