به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ کربن منوکسید، هیدروکربن و اکسیدهای نیتروژناز آلایندههای خطرناک موجود در دود اگزوز خودروها هستند.
کاتالیزور یا کاتالیست بخشی از سیستم خروجی گازهای اتومبیل به حساب میآید که کارکرد آن تاثیر مستقیم در میزان آلایندگی گازهای خروجی خودرو دارد.
مبدل کاتالیزوری مورد استفاده در اگزوز خودروها، کاربرد جدیدی از کاتالیزور سطحی است. کربن منوکسید و هیدرو کربن های حاصل از سوخت های نسوخته موجود در دود خودرو، از آلایندههای خطرناک هوا هستند. گازهای خارج شده از اگزوز خودرو همراه با مقداری هوا از روی کاتالیزور که دربرگیرنده فلز اکسیدهاست عبور داده میشود. گاز CO و هیدروکربن ها به CO2 و H2O تبدیل میشوند که نسبتا بی خطرند و در هوا رها میشوند. کاتالیزور بخش مهمی از سیستم کنترل آلایندگی اتومبیل است که گاهی اوقات عملکرد آنها مختل میشود.
نقش موثر کاتالیست در کاهش آلایندگی خودرو هاست؛
قطعه ای گرانبها که نبودش نفسهای هوا را تنگ میکند.
کاتالیست ها در واقع یک توری هستند که داخل موتور ماشین قرار میگیرد و سرب، سوختگی و آلودگی های مضر را میگیرد و به ترکیبات بی ضرر تبدیل میکند در حقیقت قطعه ای است که در جلوگیری از انتشار گازهای آلاینده در خودروها بسیار موثر است.
بر روی کاتالیست فلزهای گرانبهایی ای مثل پلاتین پالادیوم و رادیوم وجود دارد این ۳ فلز به عنوان کاتالیست عمل میکنند و باعث میشوند که آلاینده های هوا مثل مونوکسید کربن به CO2 تبدیل شوند و با کاهش مصرف سوخت از آلودگی هوا جلوگیری میکند.
جالب است بدانید کاتالیزور بدون سنسور اکسیژن عملکردی ندارد کاتالیزور ها همانند یک صافی میماند که میزان خروجی سرعت اگزوز را کمی کاهش میدهد.
بهترین روش برای اینکه بفهمیم کاتالیزور خراب است یا نه استفاده از دستگاه دیاگ است. در قسمت پارامترها گازهای خروجی اگزوز، عمل کردن سنسور اکسیژن کاملا نشان میدهد که یک کاتالیزور خودرو خراب است یا سالم؟
کاتالیست یک قطعه ای مهم روی خودرو محسوب میشود این قطعه زمانی که تخریب میشود حتماً باید تعویض شود اما متاسفانه بعضی از رانندگان فکر میکنند یک قطعه اضافی است که با حذف آن میتوانند به رانندگی خود ادامه دهند اما این طور نیست پس اگر دلتان برای ریه و هوای شهرتان میسوزد این قطعه را جدی بگیرید.
درست است که با حذف این قطعه شتاب خودرو و قدرت موتور در ابتدای کار، مقدار خیلی کمی بالاتر میرود اما در کل با حذف این قطعه باعث افزایش آلایندگی ماشین تا حدود ۳۰ برابر، افزایش مصرف سوخت اتومبیل و افزایش صدای موتور میشوید.
در صورت خرابی کاتالیزور ابتدا باید عیب مورد نظر را برطرف کرده و سپس اقدام به تعویض کاتالیزور نمایید. چون تا زمانیکه عامل اصلی خرابی ریشه یابی نشود صرفا تعویض کاتالیزور مشکل را حل نمیکند و پس از مدتی دوباره عملکرد آن را با مشکل مواجه میکند.
گرم شدن بیش از حد موتور، ضربه شدید و صدمات فیزیکی، معیوب بودن سیستم جرقه خودرو و مکمل های انژکتور شور و مکملهای تقلبی را میتوان ازجمله عوامل تاثیرگذار در خرابی کاتالیزور معرفی کرد.
متوسط عمر کاتالیزورها چهارسال است و طول عمر مفید آن ۸۰ تا ۱۲۰ هزار کیلومتر در خودرو میباشد.
متاسفانه در این سال ها سودجویان به دلیل وجود فلزات گرانبها در این قطعه آن را جمع آوری و بازیافت میکنند و
برخی افراد هم کاتالیز خودرو را تخلیه و با سنسور اکسیژن سرعت ماشین را بالا میبرند اما این کارها باعث تخریب محیط زیست میشود.
گفتنی است از سال ۱۳۸۱ وجود این قطعه برای خودروها تولید داخل اجباری شد و به ماشین های که کاتالیزور نداشته باشند معاینه فنی داده نمیشود.
انتهای پیام/
زمان انتشار: یکشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۰:۰۰
شناسه خبر: 99110