به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان مرکزی؛ د رفصل سرد برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن از چه خوراکی هایی بهره ببریم؟ این سوالی است که خیلی از انسان ها برای در امان ماندن از بیماری ها به دنبال آن هستند. با توجه به اینکه در فصل سرد سال با تشدید شرایط کرونایی نیاز به تقویت سازی سیستم ایمنی بدن می باشد. در ادامه مطالبی را برای افزایش سیستم ایمنی بدن توضبح می دهیم. از بهترین خوراکی ها شیره انگور می باشد که قابل دسترس ترین نوشیدنی در فصل سرد می باشد
معرفی خوراکی های با طبع گرم
طب ایرانی و سنتی غذاها را به دسته ها و گروه های مختلفی تقسیم کرده و تلاش می کنند تا با این دسته بندی از خواص و ویژگی های غذاها و خوراکی های مختلف استفاده کنند.
یکی از دسته بندی های مرسوم که در این مطلب قصد داریم تا آن را مورد بررسی قرار دهیم خوراکی ها با طبع گرم هستند. متضاد این دسته از خوراکی ها، مواد غذایی با طبع سرد هستند.
بر اساس طب سنتی و ایرانی خوردن خوراکی های با طبع گرم می تواند به شما کمک کند تا در فصل سرما بدن تان گرم باقی بماند و مشکلاتی مثل لرز، کم خونی، سرما خوردگی، حرارت پایین بدن، خستگی بیش از حد و… را درمان کنید.
خوردن ده خوراکی با طبع گرم که در ادامه به شما معرفی می کنیم می تواند باعث است که در فصل سرما بدن تان گرم باقی بماند و با بیماری های مرسوم در این فصل مبارزه کنید و به آن ها مبتلا نشوید.
۱) لبنیات
لبنیاتیکی از مهم ترین خوراکی های با طبع گرم که توسط متخصصین طب سنتی و ایرانی پیشنهاد می شود که در فصل سرما مصرف آن را به طرز چشمگیری افزایش دهید، لبنیات است.
شما می توانید با میل کردن لبنیات مختلف مثل ماست چکیده، شیر گوسفند، کره، پنیر، شیر شتر، شیر میش، خامه و… طبع بدن خود را گرم نگه داشته و در فصل سرما با مشکلات مختلف این فصل مبارزه کرده و با آن ها مواجه نشوید.
با توجه به گرم بودن طبع لبنیات، پیشنهاد ما این است که حتماً در فصل های سرد سال صبحانه های مفصل با لبنیات مختلف را میل کنید.
۲) حبوبات
دسته دیگری از خوراکی های با طبع گرم، حبوبات هستند. حبوبات شامل مواردی چون گندم، انواع لوبیا، لپه، برنج کته، جو، نخود و… می شوند.
این خوراکی ها و غذاهایی که در آن از انواع حبوبات استفاده می شوند، می توانند به بدن شما کمک کنند تا در فصول سرد سال گرم باقی بمانید. از مهم ترین خوراکی هایی که با حبوبات درست می شوند می توان به آب گوشت یا آش اشاره کردد.
البته باید به این نکته توجه داشت که خوردن غذاهایی با این طبع در فصل های گرم سال می تواند باعث چاقی شود، چرا که تمامی این مواد دارای انرژی بوده و اگر فرد فعالیت نداشته باشد، مصرف این مواد می تواند باعث افزایش وزن او می شود.
۳) آجیل ها و مغزها
خوردن انواع آجیل ها و مغزهایی مثل بادام، گردو، بادام هندی، پسته، فندق، تخمه آفتابگردان، تخم خربزه، چلغوز، کنجد و… می تواند باعث گرم شدن طبع شما شود. حتی روغن های مختلف نیز چنین ویژگی داشته و می توانید از آن ها استفاده کنید. از مهم ترین روغن هایی با طبع گرم می توان به روغن دنبه، روغن کنجد، روغن زیتون، روغن بادام و… اشاره کرد.
* کره بادام زمینی: از جمله آجیل ها که فوایدبسیاری از جمله کاهش احتمال ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی، سرطان، بیماریهای تخریب کننده اعصاب و کنترل آلزایمر است. کره بادام زمینی همچنین منجر به کاهش فشار خون شده و احتمال ابتلا به عفونتهای ویروسی و قارچی را کاهش میدهد.
ترکیبات سودمند موجود در کره بادام زمینی شامل: پروتئین، کربوهیدرات، اسیدهای چرب اشباع نشده، ویتامین ای، ویتامین ث، ویتامین آ، سدیم، منیزیم، کلسیم، منگنز، فسفر، آهن، کوپر، زینک، سلنیم، ریبوفلاوین، ویتامین ب ۳، تیامین، ویتامین ب ۵ و ویتامین ب ۶ است.
افرادی که به صورت منظم از کره بادام زمینی و دیگر محصولات بادام زمینی استفاده میکنند، میزان بیشتری پروتئین، چربیهای غیر اشباع (چربیهای مفید)، فیبر، ویتامین آ و ای، فلوت، کلسیم، منیزیم، زینک، آهن، پتاسیم و دیگر مواد مغذی را دریافت میکنند. بادام زمینی حتی ذرهای چربی اشباع شده (چربی مضر) ندارد و شما بدون نگرانی در مورد اضافه وزن در بازههای زمانی مشخص قادر به استفاده از آن میباشید. بادام زمینی حتی میتواند روند کاهش وزن را تسهیل کند.
برخی از فواید کره بادام زمینی را بشناسید:
منبع غنی پروتئین محسوب میشود
حدود ۱۰۰ گرم از کره بادام زمینی حاوی ۲۵ تا ۳۰ گرم پروتئین است. این پروتئینها در بدن به آمینو اسیدها تجزیه میشده و توسط تک تک سلولها برای ترمیم بدن استفاده میشوند.
سطح کلسترول خون را کاهش میدهد
میزان چربیهای موجود در کره بادام زمینی، تقریبا برابر با میزان چربیهای موجود در روغن زیتون است. کره بادام زمینی حاوی هر دو نوع چربیهای تک اشباع نشده و چند اشباع نشده است که هر دو نوع آن برای حفظ سلامتی ضروری هستند. این چربیها اشباع نشده بوده و مصرف آنها به هیچ عنوان سلامت قلب را تهدید نمیکند. چربیهای اشباع نشده (مفید) موجود در کره بادام زمینی باعث کاهش سطح کلسترول خون میشوند.
احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را کاهش میدهد
با مصرف منظم کره بادام زمینی احتمال ابتلا به دیابت نوع دو کاهش مییابد. کره بادام زمینی علاوه بر این که حاوی مقادیر بالایی از پروتئین است، منبع غنی از چربیهای اشباع نشده (مفید) نیز محسوب میشود. چربیهای اشباع نشده منجر به تحریک عملکرد انسولین در بدن میشوند. طبق تحقیقات اثبات شده است که با مصرف منظم کره بادام زمینی و دیگر انواع مغزیجات احتمال ابتلا به دیابت نوع دوم به طرز چشمگیری کاهش مییابد.
منبع غنی از انواع ویتامینها محسوب میشود
کره بادام زمینی حاوی انواع بسیار زیادی از ویتامینها است که برای حفظ سلامت بدن و ارتقا عملکرد آن ضروری هستند. ویتامین آ برای بینایی مفید است. ویتامین ث سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و منجر به تسریع روند بهبود زخمهای ساده و ابتدایی میشود. از طرف دیگر ویتامینای موجود در کره بادام زمینی یکی از عناصر بسیار ضروری برای تجزیه اسیدهای چرب و جلوگیری از مسدود شدن جریان خون در رگها به دلیل تجمع چربیها هستند.
حاوی آنتی اکسیدان هستند
کره بادام زمینی منبعی غنی از آنتی اکسیدان هاست و یکی از آنتی اکسیدانهای موجود در کره بادام زمینی رزوراترول است. این آنتی اکسیدان قادر به کنترل برخی از انواع خاص سرطان، بیماریهای قلبی، آلزایمر، بیماریهای ویروسی و قارچی و بیماریهای تخریب کننده اعصاب است.
حاوی عناصر ضد سرطان است
کره بادام زمینی حاوی ب- سیتوسترول، نوعی فیتوسترول است که قادر به مبارزه با سرطان به خصوص سرطان روده، پروستات و سرطان پستان است. بادام زمینی و تمامی محصولات تولید شده از بادام زمینی مانند روغن بادام زمینی و کره بادام زمینی منابع غنی از فیتوسترول (کلسترول گیاهی) است.
۴) انواع صیفی جات
در بین ما ایرانیان خوردن شلغم در فصل زمستان به عنوان یکی از روش های قطعی برای افزایش مقاومت بدن و درمان سرما خوردگی شناخته می شود، اما افراد حرفه ای و متخصص در زمینه علم طب سنتی علاوه بر شلغم شما را تشویق می کنند تا سایر صیفی جات نظیر بادمجان، خیار، پیاز، سیر، موسیر، کلم، کرفس، هویج و… را نیز میل کنید. چرا که به دلیل گرم بودن طبع این مواد، آن ها خاصیتی همچون شلغم داشته و باعث می شوند تا شما در فصل زمستان بدن گرم و مقاومی داشته باشید.
۵) میوه های گرم
اگر در فصل زمستان به دنبال میوه هایی با طبع گرم هستید، می توانید گزینه های مختلفی مثل نارنج، خرمالو، نارگیل، طالبی، گرمک، انبه، زیتون، گلابی، به، آناناس، گیلاس، انگور، خرما، موز، کشمش و… را امتحان کنید.
میوه های گفته شده با داشتن طبع گرم به شما کمک می کند تا با افزایش گردش خون و انرژی در بدن خود، سردی را از بدن تان دور کنید.
1. پرتقال
پرتقال یکی از غنی ترین منابع ویتامین C می باشد.البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و گرمای زیاد از بین می رود.اسانسی که از گلهای پرتقال یافته می شود بنام روغن oil Neroli معروف است که دارای بوئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از ان استفاده می شود.
پرتقال شاه میوه زمستان است پرتقال سرشار از ویتامین های ب ؛ث و دارای اهن؛اهک ؛کلسیم؛ فسفر؛منیزیم؛پتاسیم؛سدیم؛ مس است.ویتامین آ در پرتقال نا پدید است؛ ولی در این میوه کاروتن وجود دارد وچنانچه می دانید کاروتن ماده ای زرد رنگ است که البته ان را در هویج کشف کرده اند و بعضی میوه های دیگر هم این ماده را دارند. این ماده پر از ویتامینی است که خون وقتی خورده شود با اسید کبد مخلوط شده و در کبد ویتامین آ می سازد و به خون می فرستد. پرتقال دارای اسیدهای مختلفی است که مهمترین انها اسید مالیک؛اسید تارتریک مخصوصا اسید نیتریک می باشد ولی اسید سیتریک در پرتقال خیلی کم است.
پرتقال یکی از بهترین میوه های خانواده ی مرکبات و یک خوراکی مفید برای زمستان است. این میوه حاوی سطوح بالایی از ویتامین C است، آنتی اکسیدانی که سلول های سیستم ایمنی بدن، به خصوص بیگانه خوارها و لنفوسیت های تی، برای انجام وظایف خود به آنها نیاز دارند
خوردن یک پرتقال در روز خطر ابتلا به کمبود ویتامین C را که ممکن است به کاهش مقاومت در برابر پاتوژن های (بیماری زا) خاص منجر شود، کاهش می دهد.
پتاسیم موجود در پرتقال کمک می کند تا از پوست خود در برابر اشعه ی مضر ماوراء بنفش (UV) محافظت کنید. اسیدهای آمینه ی موجود در این میوه نیز فوایدی برای پوست تان دارد.این میوه ی آبدار کالری بسیار کمی نیز دارد.
2. هویج
یکی از خواص کمتر شناخته شده ی هویج تأثیر آن روی پیشگیری و تسکین مشکلات سیستم تنفسی مانند سرفه، سرماخوردگی وآنفلوانزا است. این خاصیت هویج به میزان ویتامین C و ویتامین B بالای آن مربوط میشود که به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با میکروارگانیسم های بیماری زا کمک میکنند.
خوردن یک هویج شیرین یا یک کاسه سوپ هویج داغ، در حالی که زیر پتو نشسته اید، چیزی است که بسیاری از آدم ها دوست دارند.در واقع، هویج یکی از ابرخوراکی های اجتناب ناپذیر در فصل زمستان و درواقع یک خوراکی مفید و گرم کننده بدن برای زمستان است.
هویج دارای خواص درمانی فوقالعاده است که نباید از آنها غافل بود. آب هویج نیز یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار در سرتاسر جهان و به خصوص ایران است. ترکیب این سبزی نارنجی پوش پرخاصیت با عسل و لیموترش از آن یک معجون درمانگر برای مقابله با بیماریهای دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا، سرفه و گلودرد میسازد.
هویج سرشار از ویتامین A است اما نباید از میزان بالای ویتامین C و ویتامینهای گروه B موجود در آن غافل ماند. علاوه بر اینها هویج را منبع خوب کلسیم، آهن، پتاسیم، سدیم و فسفر میدانند. میزان بالای آنتیاکسیدانهای موجود در این سبزی پرخاصیت به مقابله با فعالیت رادیکال2های آزاد (مولکولهای آسیبرسان به سلولهای بدن) کمک زیادی میکند در نتیجه بیماریهای دژنراتیو و مزمنی مانند سرطانها و همچنین پیری زودهنگام پوست از شما دور میماند. نکتهی جالب توجه این است که ترکیب آب هویج، پرتقال و آب جعفری به کاهش وزن کمک میکند.
شربت هویج مخصوص برای روزهای سرد
یکی از مزیتهای اصلی شربت هویج مخصوص سرماخوردگی ترکیبات آن است که موادی ارزان قیمت و در دسترس محسوب میشوند. بنابراین شما میتوانید به راحتی آنها را تهیه کرده و این شربت مفید را تهیه کنید. شما با مصرف این شربت خوشمزه و مفید بدون دریافت داروهای تلخ و بدمزه و قرار گرفتن در معرض عوارض جانبی آنها میتوانید با علائم بیماریهای فصل سرما مقابله کنید.
ترکیبات لازم برای تهیهی شربت هویج مخصوص روزهای سرد
هویج 2 عدد
لیموترش نصف یک عدد
عسل نصف فنجان
روش تهیه
شما به یک عدد ظرف شیشهای تمیز نیز نیاز دارید. برای تهیهی این نوشیدنی ابتدا هویجها را شسته و حلقه حلقه کنید و داخل ظرف شیشهای تان بریزید. آب نصف لیموترش را گرفته و به همراه عسل روی هویجها بریزید. میتوانید میزان عسل را بسته به میزان هویجتان بیشتر کنید. در ظرف را ببندید و اجازه دهید شربت هویجتان به مدت حداقل 24 ساعت آماده شود. سپس میتوانید از آن استفاده کنید.
هویج دارای فواید زیادی برای سلامتی بدن است و از خانواده چتریان به حساب میآید که در این خانواده گیاهانی مانند جعفری، شقاقل و شوید یافت میشود. هویج دارای برگ سبز بوده و ریشه بلندی دارد.
حدود پنج هزار سال پیش از هویج استفاده میشده است، در آن زمان هویج به رنگهای سیاه، قرمز، زرد و سفید یافت میشده و تنها به رنگ نارنجی نبوده است. جالب است بدانید هویج برای اولین بار در افغانستان کشت شده است.
کنترل فشار خون: هویج دارای طعم خوبی بوده که دارای مقادیر زیادی از بتاکاروتن است. همچنین هویج دارای آنتی اکسیدانهای زیاد برای سلامت چشم، پوست و گوارش است. کسانی که هویج میل میکنند دارای هوش بالاتری نسبت به سایرین هستند.
خیلی از خواص هویج را میتوان با آب هویج به بدن تزریق کرد، برای درمان بسیاری از بیماریها آب هویج توصیه شده است. همچنین هویج را میتوان به صورت خام و پخته استفاده کرد. هویج کم کالری بوده، ولی پر از انرژی برای بدن است.
هویج گیاه پر فایده و مفیدی است و خواص بسیار زیادی دارد که در مطلب زیر به برخی از آنها اشاره کرده ایم.
فواید هویج برای خون
هویج دارای کاروتنوئید است که باعث میشود برای کنترل قند خون موثر باشد. هویج دارای خواص قلیایی برای بدن بوده که باعث پاکسازی خون میشود. همچنین هویج تعادل هورمونی را در بدن ایجاد میکند.
مناسب برای افرادی با پوست خشک
کمبود پتاسیم باعث میشود خشکی پوست ایجاد شود، هویج غنی از پتاسیم است، نوشیدن آب هویج باعث میشود تا پوست شما هیدراته شود.
سرشار از کلسیم
هویج دارای کلسیم زیادی است که برای رشد استخوانها در کودکان و زنان موثر است.
کنترل فشار خون
همانطور که گفته شد هویج دارای پتاسیم است که باعث میشود تا سدیم اضافی در بدن کنترل شود و فشار خون کاهش پیدا کند.
منبع ویتامینهای گروه B
هویج سرشار از ویتامینهای گروه ب است، اسید فولیک و تیامین در هویج به وفور یافت میشود.
بهبود کارکرد دستگاه گوارش
هویج دارای فیبر است که باعث میشود تا حرکات روده تنظیم شود. هویج باعث میشود تا فرآیند هضم به درستی انجام شود و همچنین برای رفع اختلالات گوارشی مانند یبوست مفید است. هویج باعث میشود تا از افزایش قند خون در بدن جلوگیری شود.
آرامش بخش پوست صورت
برای آرام کردن پوست میتوان از هویج کمک گرفت، اگر حس میکنید پوست شما تیره شده است از اسپری هویج استفاده کنید. اسپری هویج برای آرام کردن پوست صورت موثر است.
خواص ضد سرطانی هویج
مطالعات نشان میدهد که هویج باعث جلوگیری از سرطانهای ریه، سینه و سرطان روده بزرگ میشود. هویج سرشار از آنتی اکسیدان پلی استلین و فال کارینول میباشد که باعث از بین بردن سلولهای سرطانی میشود. همین امر باعث میشود تا هویج به عنوان یک میوه ضدسرطان شناخته شود.
کالری و چربی پایین
هویج دارای کالری کمی است و چربی این میوه صفر است، کسانی که مشکلات کلسترول دارند از بابت مصرف هویج نگران نباشند.
پاکسازی سموم بدن
هویج دارای مقادیر زیادی از ویتامین A است که به کبد کمک میکند تا سموم مختلف از بدن انسان خارج شود. هویج باعث میشود تا چربی در کبد کاهش پیدا کرده و مواد زائد از بدن خارج شود.
تقویت استخوانها
هویج دارای ویتامین K است، همین امر باعث میشود تا ترمیم استخوانها به سرعت انجام شود، پتاسیم موجود در هویج باعث تقویت استخوانها میشود.
3. چغندر
چغندر با آن رنگ قرمز روشن و برگ های سبزی که دارد، نه تنها به سالاد یا ظرف سوپ زمستانی تان رنگ می دهند، بلکه به شما کمک می کنند سالم بمانید و در زمستان احساس سرمای کمتری داشته باشید.
چغندر که بیشتر ما ایرانیها آن را با نام لبو میشناسیم، یکی از بهترین گیاهان ریشهای در فصل پاییز و زمستان است که مصرف منظم آن در شش ماهه دوم سال، فواید بسیار زیادی برای بدن از جمله مبارزه با کمخونی، سوءهاضمه، یبوست و بیماریهای قلبی ناشی از سرما دارد. علاوه بر این، مصرف منظم لبو در روزهای سرد پاییزی و زمستانی در کنار کمک کردن به پیشگیری از خشکی شدید پوست، باعث افزایش گردش خون در بدن هم میشود و به این ترتیب، میزان اکسیژنرسانی در سلولهای خونی را افزایش میدهد. به همین دلیل هم در ادامه به بررسی فواید مصرف این گیاه خوشرنگ و لعاب پاییزی و زمستانی پرداختهایم.
چغندر سرشار است از مواد شیمیایی گیاهی مفید و آنتی اکسیدان هایی که با رادیکال های آزاد که به سلول های سالم و دی اِن ایِ (DNA) آنها آسیب می رسانند، مبارزه می کنند و به این ترتیب از سیستم ایمنی بدن محافظت می کنند و یک خوراکی مفید برای زمستان است.
این ریشه ی خوراکی همچنین به گلبول های سفید خون سوخت می رسانند، به این ترتیب آنها می توانند به میکروب های موجود در روده حمله کنند و به رشد باکتری های خوب در بدن شما کمک کنند.
حتی برگ های سبز چغندر سرشار از ویتامین C، بتاکاروتن، کلسیم، آهن و منیزیم هستند.
برای جلوگیری از علائم افسردگی میوه بخوریم
آخرین گزارشها نشان میدهد بیش از ۵ درصد از جمعیت کره زمین از افسردگی رنج میبرند؛ اما نوع رژیم غذایی و شیوه زندگی که فرد رعایت میکند در مورد سلامت کلی، چه از نظر جسمی و چه از نظر روانی، نقش عمدهای ایفا میکند.
مصرف بیش از حد غذاهای ناسالم مانند فست فود، غذاهای سرخ شده، شیرینیها و ... برای چند روز متوالی میتواند باعث بیماری شود و به طور مشابه، وقتی رژیم غذایی سالم و متعادل است، فرد متوجه میشود که تواناییهای روانی و جسمی آن افزایش یافته است.
غذاها میتوانند به درمان افسردگی کمک کنند، به این معنی که ترکیباتی مانند ویتامینها، پروتئین و چربیهای امگا ۳ در برخی از غذاها میتوانند به تسکین و کنترل علائم افسردگی کمک کنند.
افسردگی یک وضعیت سلامت روانی است که در آن مجموعهای از علائم به دلیل تعادل نداشتن برخی مواد شیمیایی و هورمونها در مغز رخ میدهد. این علائم شامل احساس مداوم غم، کمبود انرژی، عدم علاقه به فعالیتها، عدم تمرکز، گریه زیاد، تحریک پذیری بالا، تغییرات اشتها، تفکر بیش از حد، استرس و در موارد بعدی تمایل به خودکشی است.
به طور کلی، عادات و مواد مغذی که در رژیم غذایی روزانه خود وارد میکنید میتواند به جلوگیری یا درمان بسیاری از بیماریها از جمله افسردگی کمک کند یا حداقل علائم را تسکین داده یا از بدتر شدن آنها جلوگیری کند. البته این مرحله پس از مشورت با پزشک برای تعیین مناسبترین مکمل غذایی برای هر فرد انجام میشود.
ویتامینهای ضد افسردگی
لیستی از ویتامینهایی که میتوانند به جلوگیری یا درمان طبیعی برخی از علائم افسردگی کمک کنند عبارتند از:
۱. ویتامین D
منبع اصلی ویتامین D نور خورشید بوده که یک ماده مغذی بسیار ضروری است و میتواند افسردگی را در کنار بسیاری از بیماریهای دیگر درمان کند.
ویتامین D باعث تقویت گیرندههای خاصی در مغز شده و در نتیجه سطح سروتونین را افزایش میدهد. هنگامی که سطح سروتونین به میزان مناسب در مغز برسد و علائم افسردگی کاهش مییابد. این ویتامین همچنین در زرده تخم مرغ، پنیر، گوشت گاو، پرتقال، ماهی و شیر سویا یافت میشود.
۲. ویتامین B ۶
غذاهای حاوی ویتامین B ۶ یکی دیگر از مواد مغذی است که میتواند علائم افسردگی را تسکین دهد، زیرا عملکرد عصبی را در مغز افزایش میدهد؛ همچنین به حل تعادل نداشتن هورمون در مغز کمک میکند، که میتواند علت افسردگی باشد. افزودن غذاهای غنی از ویتامین B ۶ مانند مرغ، ماهی، نان گندم کامل، لوبیا، تخم مرغ، سبزیجات و ... به رژیم غذایی میتواند به میزان مطلوبی از ویتامین B ۶ برسد.
۳. ویتامین B ۳
سطح پایین سروتونین در مغز عامل اصلی افسردگی است. ویتامین B ۳ میتواند به افزایش تولید سروتونین در مغز کمک کند، بنابراین به درمان افسردگی کمک میکند. برخی از بهترین منابع غذایی غنی از ویتامین B ۳ قارچ، بادام زمینی، نخود سبز، ماهی، بوقلمون و گوشت گاو تغذیه شده با علف است.
۴. ویتامین B ۱۲
چندین مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که خوردن رژیم غذایی سرشار از ویتامین B ۱۲ میتواند به تثبیت خلق و خو، بهبود انرژی روانی و کاهش افسردگی کمک کند، زیرا این ویتامین میتواند انتقال دهندههای عصبی را در مغز سالم نگه دارد. لیست غذاهای غنی از ویتامین B ۱۲ شامل گوشت و جگر طیور، صدف، ماهی، شیر و محصولات لبنی است.
۵. ویتامین C
ویتامین C یکی از همه کارهترین مواد مغذی با مزایای سلامتی خود است که شامل درمان افسردگی میشود. مطالعات تحقیقی انجام شده در طول سالها نشان داده است که ویتامین C در بهبود خلق و خو و کاهش برخی علائم افسردگی مانند عدم تمرکز تأثیر قابل توجهی دارد. مطالعات نشان میدهد و دلیلش این است که ویتامین C میتواند سلولهای مغزی را بازسازی کند. بهترین منابع غذایی ویتامین C پرتقال، توت، کیوی، گل کلم، کلم بروکلی، گوجه فرنگی، اسفناج و سبزیجات برگ دار است.
۶. ویتامین E
مطالعات نشان میدهد که مصرف ویتامین E از طریق رژیم غذایی یا مصرف روزانه مکملها میتواند افسردگی را تا حد زیادی کاهش دهد، زیرا ویتامین E میتواند انتقال دهندههای عصبی را در مغز سالم نگه دارد؛ این ویتامین همچنین با خوردن بادام زمینی، فندق، ماهی، روغن ماهی، تخمه آفتابگردان، سبزیجات برگ دار، بادام و روغن نارگیل به دست میآید.
۷. ویتامین B ۹
ویتامین B ۹ همچنین به عنوان اسید فولیک شناخته میشود و دارای مزایای متعددی برای سلامتی است. اسید فولیک همچنین یک ماده مغذی ضروری در درمان افسردگی است، زیرا میتواند سطح سروتونین و دوپامین را در مغز بهبود بخشد و در نتیجه علائم افسردگی را کاهش دهد.
مقدار کافی ویتامین B ۹ را میتوان با قرار دادن قسمتهای مناسب عدس، لوبیا، نخود فرنگی، آووکادو، اسفناج، بامیه و مرکبات در رژیم غذایی استفاده کرد.
4. تخم مرغ
خوردن تخم مرغ کامل در طول ماه های زمستان بسیار حیاتی است. زرده بیش از 90 درصد کلسیم و آهنِ موجود در تخم مرغ را دارد و سفیده تقریبا نیمی از پروتئین تخم مرغ را در خود دارد. در واقع، تخم مرغ حاوی میزان مناسبی از تمام نُه اسید آمینه ی ضروری مورد نیاز بدن است.
بدن پروتئین را به عنوان سوخت برای ساختن آنتی بادی هایی استفاده می کند که به مهاجمان خارجی حمله و از عفونت جلوگیری می کنند.
به علاوه، خوردن تخم مرغ برای صبحانه به شما کمک خواهد کرد وزن مناسب بدن تان را حفظ کنید زیرا این ماده ی غذایی علاوه بر تامین انرژی، به شما احساس سیری نیز می دهد. پروتئین موجود در تخم مرغ انرژی پایداری فراهم می کند، زیرا به سادگی باعث افزایش سطح قند خون تان که بعدا پایین می آید، می شود.
یک تخم مرغ کوچک همچنین سرشار است از چند ویتامینی که برای سلامت شما ضروری هستند مانند ویتامین B2، B12، A و E. تخم مرغ سرشار از آهن، روی و فسفر است:سه مواد معدنی مهم که برای بدن شما بسیار حیاتی هستند.
قدرت آنتی اکسیدانی تخم مرغ با رادیکال های آزاد مبارزه می کند، و همین به نوبه ی خود از بدن تان در برابر بیماری های مختلف محافظت می کند و همواره شما را گرم نگه می دارد.
تخم مرغ را خواه آب پز کنید، بدون پوست در آب بپزید، با آن نیمرو درست کنید یا در پخت املت از آن استفاده کنید، می تواند یک صبحانه ی عالی برای شروع صبح زمستانی شما باشد. فقط اصلا تخم مرغ خام یا نیمه پخته نخورید چون ممکن است حاوی نوعی باکتری باشد که به سلامت شما آسیب می رساند.
5. زنجبیل
وقتی نوبت به نوشیدنی های گرم در طول فصل زمستان برسد، اصلا نمی توانید چای زنجبیل تسکین دهنده را نادیده بگیرید.
زنجبیل که سرشار از آنتی اکسیدان است یک راه عالی برای تقویت سیستم ایمنی بدن تان است به این ترتیب که رادیکال های آزاد را در بدن شما کاهش می دهد. زنجبیل همچنین گردش خون را در بدن افزایش می دهد که برای سلامت بهینه بسیار مهم است.
در آغاز سرماخوردگی یا آنفلوآنزا، زنجبیل به عنوان یک آنتی بیوتیک موثر عمل می کند. این ریشه ی خوراکی همچنین در کاهش علائم التهاب و ورم مفاصل که در طول ماه های زمستانی بدتر می شود، موثر است.زنجبیل به بهبود فرآیند هضم نیز کمک می کند و از پوست صاف و بی عیب و نقص محافظت می کند.
علاوه بر این، زنجبیل به نرمال شدن سطح قند خون کمک می کند؛ طبیعی نبودن قند خون ممکن است توانایی شما را برای از دست دادن وزن یا خوردن مواد غذایی سالم تحت تاثیر قرار دهد.
2 یا 3 فنجان دمنوش زنجبیل در روز بنوشید تا در روزهای برفی به هیچ وجه احساس سرما نکنید.
1. یک قاشق غذا خوری از برش های زنجبیل و 2 فنجان آب را در یک قوری کوچک بریزید.
2. حرارت را زیاد کنید تا آب داخل قوری بجوشد.
3. حرارت را کم کنید، در قوری را بگذارید و اجازه بدهید به مدت 10 دقیقه با حرارت ملایم بجوشد.
4. ترکیب را صاف کنید و کمی به آن عسل بیفزائید. برای بهبود طعم و مزه، همچنین می توانید 1 قاشق چایخوری آب لیمو تازه به آن اضافه کنید.
6. زردچوبه
زردچوبه یکی از بالاترین سطوح آنتی اکسیدان را در میان مواد خوراکی دارد و باید یکی از ضروریات در طول ماه های زمستان باشد که باعث افزایش دمای بدن می شود. این ادویه می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند اگر به طور مرتب مصرف شود.
زردچوبه با توجه به خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی اش، مزایای فراوانی نیز برای افراد مبتلا به درد مفاصل در طول روزهای زمستان دارد.
به علاوه، این ماده ی خوراکی به مبارزه با رادیکال های آزاد که به پوست آسیب می زنند و درخشش و کشسانی آن را از بین می برند، کمک می کند.
با اضافه کردن زردچوبه به یک لیوان شیر می توانید یک نوشیدنی سالم تهیه کنید. در واقع، شیر زردچوبه ی گرم یک درمان خانگی محبوب برای سرفه، احتقان، سرماخوردگی و آنفولانزا است. این نوشیدنی به ویژه در برابر سرفه ی خشک موثر است.
طرز تهیه ی شیر زردچوبه:
1. 1 فنجان شیر را روی اجاق گاز گرم کنید.
2. وقتی شیر گرم شد، ½ قاشق چای خوری پودر زردچوبه به آن اضافه کنید. هم بزنید تا زردچوبه کامل حل شود.
3. 1 تا 2 قاشق چای خوری ریشه ی زنجبیل، 2 حبه، و 1 هل اضافه کنید.
4. اجازه بدهید که این محلول چند دقیقه بجوشد
5. شیر را از یک صافی ریز رد کنید و در حالی که هنوز گرم است، آن را بنوشید و لذت ببرید.
7. بادام
خوردن یک کاسه آجیل، به خصوص بادام بوداده، در یک بعد از ظهر سرد زمستانی برای خیلی ها خوشایند است.
بادام یکی از بهترین مواد غذایی برای حفظ سلامت شما در طول زمستان است. این مغز کوچک سرشار از آنتی اکسیدان هایی است که می توانند با مبارزه علیه رادیکال های آزاد که سیستم ایمنی شما را ضعیف می کنند، تاثیر شگفت انگیزی روی سلامت شما بگذارند.
آن ها همچنین غنی از نوع بسیار خوبی از پروتئین، منیزیم، فیبر، ویتامین B، کلسیم، پتاسیم، فسفر، روی، آهن و چربی های سالم هستند. بادام می تواند میل به خوردن قند را در شما متوقف کنند و احساس سیری را در شما افزایش دهد و به این ترتیب از افزایش وزن جلوگیری کند.
ویتامین ای موجود در بادام به تغذیه ی پوست شما کمک می کند و از آن در مقابل اشعه ی UV خورشید که بسیار مضر است، محافظت می کند. به علاوه، بادام با داشتن خواص ضد پیری زیاد، به کاهش چین و چروک، خطوط ریز و نشانه های دیگر پیری کمک می کند و از خشکی پوست به واسطه هوای خشک زمستان جلوگیری می کند.
شما می توانید روزانه 15 تا 20 بادام به عنوان یک میان وعده ی سالم و خوشمزه بخورید. با این حال، از آن جایی که بادام سرشار از چربی های اشباع نشده و کالری است، نباید در خوردن آن زیاده روی کنید.
قبل از حمام رفتن، بدن خود را با روغن بادام ماساژ بدهید تا پوست تان به طور قابل ملاحظه ای درخشان و زنده شود.
8. انار
انار، یکی از قدیمی ترین میوه های جهان، سرشار از آنتی اکسیدان هایی، مانند پلی فنل، تانن،فلاونوئیدها و آنتوسیانین ها، است که کمک خواهند کرد در طول زمستان سالم وپر انرژی بمانید .
این میوه همچنین دارای خواص ضد التهابی است که گفته می شود مانع آنزیم هایی می شوند که به مفاصل آسیب می رسانند و باعث درد و سفتی می شوند. این خاصیت به ویژه برای افراد مبتلا به آرتریت مفید است.
انار همچنین دارای مزایای ضد پیری برای پوست است و آن را انعطاف پذیر، صاف و جوان تر نگه می دارد. انار با توجه به میزان بالای ویتامین C که دارد، تشکیل کلاژن را افزایش می دهد، و کمک می کند که افتادگی پوست و چین و چروک دیرتر پدیدار شوند.
به علاوه، به دلیل کالری نسبتا کمی که دارد، به درد کسانی که مراقب وزن شان هستند، می خورد.
شما می توانید این میوه ی ترش را به کوکتل، آب میوه، اسموتی و سالادتان اضافه کنید. حتی می توانید آن را به عنوان میان وعده بخورید.
9. آوکادو
روزهای سرد زمستان بهترین فرصت برای لذت بردن از میوه ی خامه ای آواکادو است. آواکادو یک خوراکی مفید برای زمستان است که از بروز سرماخوردگی در روزهای سرد جلوگیری می کند.
آوکادو بدن را گرم نگه می دارد ویتامین های A، C و E و همچنین اسید فولیک، منیزیم و پتاسیم. در واقع، چربی های تک اشباع نشده ی موجود در آن که برای قلب مفید هستند، اجازه می دهند تا شما مواد مغذی بیش تری از سایر مواد خوراکی جذب کنید.
چربی های تک اشباع نشده همچنین کمک می کنند لایه ی اپیدرمی پوست تان رطوبت را حفظ کند، و در نتیجه از خشکی پوست جلوگیری می کند. خوردن این میوه باعث کاهش پیدایش خطوط ریز و چین و چروک و همین طور بهبود رنگ پوست شما می شود. آووکادو همچنین باعث تولید کلاژن می شود، ماده ای که قابلیت ارتجاعی و استحکام پوست تان را حفظ می کند.
به جای پنیر و مایونز در ساندویچ تان از برش های آووکادو استفاده کنید.
شما همچنین می توانید روغن آووکادو را برای ماساژ دادن بدن تان قبل از رفتن به حمام استفاده کنید. این کار پوست بی حال، خشک و خارش دارتان را مرطوب خواهد کرد.
10. کلم بروکلی
این سبزی زیبا حاوی میزان بسیار زیادی آنتی اکسیدان و همچنین تعدادی ویتامین و مواد معدنی است.
خوراکی های پرانرژی که به اندازه کلم بروکلی به ویژه ویتامین C، فیبر، بتا کاروتن، فولات و پتاسیم زیادی دارد.
این سبزی همچنین فوایدی برای پوست خشک و پوسته پوسته شده ی شما در زمستان دارد. ویتامین C تولید کلاژن را برای سالم نگه داشتن پوست تحریک می کند، در حالی که ویتامین A از غشاء سلول پوست محافظت می کند و مانع از آسیب پوست در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید می شود.
به علاوه، این ماده ی خوراکی تنها 15 تا 25 کالری در هر وعده دارد، بنابراین لازم نیست در مورد افزایش سایز کمرتان در طول ماه های زمستان نگران باشید.
کلم بروکلی را به غذاهای گیاهی اضافه کنید یا به روش تفت روغن داغ آنها را بپزید. برای داشتن عطر و طعم بیش تر، بروکلی ها را بخار پز کنید یا آنها را در فر بپزید. سوپ کلم بروکلی نیز طرفداران زیادی دارد.
در کنار این 10 خوراکی مفید برای زمستان باید شکلات تلخ، چای سبز، سیب زمینی شیرین، دانه ی چیا، شکر زرد، کدو تنبل، تخمه کدو، عسل، بلغور جو دوسر و گریپ فروت را نیز برای افزایش دمای بدن تان در رژیم غذایی خود بگنجانید.
۶) ریشه هایی با طبع گرم
زردک و سیب زمینی ترش به عنوان تنها ریشه هایی هستند که طبع گرم دارند و با چنین ویژگی شناخته می شوند. شما می توانید از آن ها به عنوان خوراکی در فصل زمستان استفاده کنید.
۷) گوشت
اکثر گوشت ها دارای طبع گرم بوده و استفاده از آن ها باعث می شود تا شاهد افزایش گردش خون و انرژی در بدن باشید. همین موضوع باعث می شود تا سردی بدن از بین رفته و بیماری هایی که با سرد بودن بدن به وجود می آیند مثل درد در ناحیه مفاصل، درد معده، بیرون روی و… از بدن شما خارج شده به سرعت درمان شوند.
از مهم ترین گوشت هایی که طبع گرم دارند می توان به گوشت گوسفند، جگر سیاه و سفید، زبان و چشم، کله پاچه، گوشت مرغ، بوقلمون، میگو، گوشت آهو، گوشت اردک، گوشت شترمرغ، گوشت شتر، گوشت خروس، کباب، دل، گوشت غاز و… اشاره کرد.
گوشت۸) ادویه جات
به شما پیشنهاد می دهیم که حتی اگر در فصل زمستان به خوراکی های با طبع گرم دسترسی ندارید و یا به هر دلیلی مجبور هستید تا از یک خوراکی با طبع سرد استفاده کنید، با استفاده از ادویه جات مختلف تلاش کنید تا طبع گرم را به غذای خود بدهید.
ادویه هایی همچون آویشن، دارچین، زیره، فلفل، زنجبیل، کاکائو، هل، شکر سرخ، شکر سفید، نمک، زعفران، زنیان، سیاهدانه، زردچوبه، خردل و… از مهم ترین ادویه جاتی هستند که دارای طبع گرم بوده و می توانند این طبع غذای شما نیز بدهند.
۹) انواع عرقیجات و مرکبات
ایرانیان از عرقیجات مختلف و مرکبات در گذشته همواره استفاده می کردند، اما متاسفانه در سال های اخیر مصرف عرقیجات و مرکبات بین مردم ما به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است و همین موضوع باعث شده تا شاهد مشکلات و بیماری های مختلفی در بین افراد باشیم.
مصرف هر یک از عرقیجات با توجه به خواص درمانی که دارند، می توانند بیماری های شما را برطرف کرده و شما را از مصرف داروهای شیمیایی نیز بی نیاز کنند.
اگر به دنبال عرقیجات و مرکباتی با طبع گرم هستید، به شما شیره خرما، شیره انگور، ارده، خاکشیر، سمنو، عرق بهار، عسل، سمنو و… را پیشنهاد می دهیم چون می توانند به شما کمک کند تا طبع بدن خود را با استفاده از این خوراکی ها گرم کنید.
مرکبات۱۰) سایر موادی که باعث گرم شدن طبع افراد می شوند
علاوه بر تمام مواردی که در این مطلب از آن ها نام بردیم، روشن کردن اسپند نیز می تواند باعث گرم شدن طبع افراد شود. به شما پیشنهاد دهیم تا در فصل زمستان به صورت منظم و مداوم اقدام به روشن کردن اسپند کنید. از سوی دیگر به عنوان میان وعده نیز حتماً از چای سبز و چای سیاه استفاده کنید تا طبع بدن شما گرم باقی بماند.
خوراکی های پیشنهادی با طبع گرم
در بالا مواردی که به صورت کلی دارای طبع گرم هستند را به شما معرفی کردیم، اما در این بخش قصد داریم تا چند غذای مختلف که با استفاده از مواد پخته شده و به وجود می آیند را نام ببریم. این غذاها به واسطه داشتن موادی با طبع گرم، خودشان نیز گرم هستند. از مهم ترین این غذاها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انواع آبگوشت
قرمه سبزی
سبزی پلو
دمپختک
انواع آش
سمنو
انواع کباب
فلافل
کوکو
حلوا
سبزی پلو
خوراک لوبیا
سوهان
نیمرو
شیرین پلو
اشکنه
سبزی پلو
قیمه
درست کردن این غذاها در فصول سرد سال مثل پاییز و زمستان به شما کمک می کنند تا بدن تان با افزایش گردش خون و انرژی گرم باقی بماند و سرما نخورید.
چه بخوریم تا گرم شویم؟
از خوردن عسل و دارچین غافل نشوید!
با کمی برنامه ریزی، می توانید غذاهای سالمی بخورید تا هم مقدار زیادی از مواد مغذی به بدن تان برسانید و هم بشقاب خود را در طول زمستان پر از طعم و مزه کنید. همچنین، خوردن غذاهای سالم می تواند از پوست شما با وجود کم شدن تدریجی دما محافظت کند شما را گرم و پر انرژی نگه دارند.
بررسی ها نشان می دهنداگر فردی سرمایی هستید بیشتر سراغ غذاهایی مانند “عسل” و چای “دارچین” و ارده بروید و این غذاها را حتما در این فصول در “رژیم غذایی” خود جای دهید زیرا مصرف این خوراکی ها مانع از بروز بیماری هایی مانند “استرس” و “اضطراب” در شما می شود و احساس سرما را در بدن شما از بین می برد.
همچنین مطالعات نشان می دهند خوردن یک لیوان آب جوش همراه با عسل در صبح ها باعث می شود همواره دست و پاهایتان گرم باشد و احساس سرما و بی حالی در ساعات سرد روز در بدن خود نداشته باشید.
مصرف دوشاب، یک دوپینگ اساسی در فصل زمستان
شیره انگور سرشار از خواصی است که در فصل پاییز نباید از خوردن آن غافل شد. شیره که از انگور گرفته میشود، دارای قند بالایی بوده و بسیار مقوی و مغذی است، ضد نفخ است و در تقویت بنیه بدن تاثیر زیادی دارد، انرژی زا و خون ساز هم است.
در منابع طب سنتی ایرانی، شیره انگور را دبس یا دوشاب مینامند. طبیعت این خوراکی، گرم وتر است و بیشتر افراد میتوانند از آن استفاده کنند. همچنین بعضی افراد با شیره شربت درست میکنند که روش بسیار خوبی است و طبع شربت نیز گرم است.
شیره نیز همانند خود انگور دارای مقادیری از ویتامین آ، ب و ث است و مصرف آن نیازهای بدن را به این ویتامینها تأمین میکند.
یکی از بهترین زمانهای استفاده از شیره انگور فصول سرد سال است و به دلیل خواص مفیدی که این مادهی غذایی در درمان و تسکین بیماریهای فصل سرما دارد، بهتر است جایی برای آن در برنامهی غذایی تان باز کنید. از منظر طب سنتی، شیره انگور خصلتهای زیادی دارد.
یکی دیگر از فواید دوشاب، غلیظ کردن شیر مادر است، به همین دلیل اگر شیر مادری رقیق باشد، میتواند در کنار بقیه درمانها شیره انگور را مصرف کند.
مولد خون صالح (خون سالم و طبیعی و بدون مواد زائد) است. اگر از ضعف عمومی بدن رنج میبرید یا مبتلا به کم خونی هستید میتوانید شیره انگور را در برنامه غذایی خود بگنجانید. با توجه به اینکه شیره انگور خونساز بوده و مقوی بدن است، افرادی که ضعف عمومی دارند یا مبتلا به کم خونی هستند، میتوانند شیره انگور را همراه شیربرنج یا سمنو بخورند، یا به صورت شربت، سرکه شیره استفاده کنند.
افزایش دهنده وزن بدن است. از دیگر فواید این خوراکی شیرین، افزایش حجم عضلات است. به همین دلیل است که ترکیب شیره انگور و ارده کنجد را به کسانی که کارهای سنگین انجام میدهند یا ورزشکار هستند، توصیه میکنند چراکه علاوه بر مقوی بودن، باعث افزایش حجم عضلات میشود.
یکی دیگر از خواص شیره انگور بازکنندگی گرفتگی هاست و از این رو برای اینکه در مجاری کبد، انسداد ایجاد نشود، میتوان شیره انگور را همراه با سرکه انگور مصرف کرد.
یکی از خواص شیره انگور اثر ضدالتهابی و نرم کنندگی در ناحیه حلق است، به همین دلیل افرادی که به خصوص در فصول سرد سال دچار التهاب حلق میشوند و به دنبال آن سرفه میکنند، توصیه میشود که از غرغره شیره انگور با آب استفاده کنند.
درمان کنندهی صرع، کهیر، سرفه مزمن، تپش قلب، لاغری مفرط، ضعف احشا و یرقان است.
برای بیماریهای طحال، افسردگی و غضب مفید است.
برای روان کردن ادرار نیز از آن استفاده میشود.
یکی دیگر از فواید دوشاب، غلیظ کردن شیر مادر است، به همین دلیل اگر شیر مادری رقیق باشد، میتواند در کنار بقیه درمانها شیره انگور را مصرف کند.
مصرف شیره در افرادی که فشارخون دارند، منجر به افزایش فشارخون آنها نمیشود، اما به درمان و کاهش آن هم کمکی نمیکند.
یکی از خواص شیره انگور اثر ضدالتهابی و نرم کنندگی در ناحیه حلق است.
از آنجا که شیره انگور دارای طبعی گرم است بنابراین خوردن زیاد آن برای افرادی که دارای طبع گرم و خشک هستند، توصیه نمیشود.
انتهای پیام / ن