در گفتگو با یک جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار مطرح شد؛

بزرگی پروستات نشانه بیماری نیست

بزرگی خوش خیم پروستات نشانه بیماری نیست بلکه این بزرگ شدن جزئی از سیر سنی مردان است.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ دکتر محمدرضا نوروزی جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار در خصوص بزرگی خوش خیم پروستات گفت: بیماری پروستات در بین مردان شایع است، مردانی که به پزشک مراجعه می‌کنند مشکل ادرار کردن دارند و اکثرا همسرانشان آنها را به پزشک می‌آورند چرا که فرد بیمار تغییراتی که در وضعش به وجود آمده است را احساس نمی‌کند اما مادر، خواهر، همسر و یا دختر فرد در منزل متوجه می‌شود که دفعات رفتن به دستشویی فرد بیشتر شده است و یا تکرر ادرار یا اضطراب ادرار پیدا کرده باشد و اطرافیان او هستند که متوجه می‌شوند تغییری در وضع فرد رخ داده است.

وی اذعان داشت: غده پروستات، غده‌ای است که همه مردها آن را دارند و جزیی از اعضای بدنشان به حساب می‌آید.

نوروزی ادامه داد: غده پروستات در مسیر مجاری ادرار قرار دارد که ادرار از داخل آن عبور می‌کند و دارای دو قسمت راست و چپ است و این خاصیتی است که در مردان وجود دارد مثل هورمون مردانه ای که وجود دارد و باعث می‌شود صدای مرد تغییر کند و کلفت شود و یا ریش و سیبیل در بیاورد و صفات مردانه را ایجاد کند.

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تصریح کرد: معمولاً بعد از ۴۰ سالگی سلول های داخل غده پروستات بزرگ می‌شود و یا تعداد سلول هایش زیاد می‌شود و این بزرگ شدن جزئی از سیر سنی مردان است.

وی بیان کرد: بیماران بعد از گرفتن سونوگرافی و آزمایش به پزشک مراجعه می‌کنند و می‌گویند آقای دکتر پرستات من بزرگ شده است! جالب است بدانیم که پروستات همه مردم بزرگ می‌شود همان طوری که با بالا رفتن سن موی سرمان سفید می‌شود و یا چین و چروک در صورت ایجاد می‌شود با بالا رفتن سن پروستات نیز بزرگ می‌شود.

نوروزی افزود: بزرگی خوش خیم پروستات هم بخشی از روند سن مردان است و ما از بزرگ شدن آن نمی‌ترسیم چرا که این روند فیزیولوژیک بدن مردان است که اتفاق می‌افتد؛ ولی آنچه که باعث نگران است عوارض و علایمی است که بعد از بزرگ شدن پروستات ظاهر می‌شود.

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار بیان کرد: با توجه به اینکه مسیر مجاری ادرار مجاری ای است، که از داخل این غده عبور می‌کند؛ وقتی این غده بزرگ می‌شود فشار می‌آورد به مسیر مجرای ادرار و آن را می‌بندد، وقتی مسیر ادرار بسته شود هم فشار ادرار کم می‌شود و هم جهش ادرار کم می‌شود و هم تکرر ادرار پیدا می‌کند، در نتیجه ادرار خوب تخلیه نمی‌شود و گاهی هم فرد در اصطلاح اورژانسی می‌شود یعنی ادرارش می‌گیرد و باید سریع خود را به دستشویی برساند. این موارد از علائم شایع ناشی از بسته شدن مسیر ادرار در حین تحریک شدن مثانه است که می‌تواند انقباض پیدا کند و فشار بیاورد در واقع فرد را به دستشویی بکشد.

نوروزی یادآور شد: شرایط دیگری هم مثل سرما و اضطراب وجود دارد که باعث تکرر ادرار می‌شود. وقتی هوا خنک می‌شود افرادی هستند که تکرر ادرار پیدا می‌کنند و احساس می‌کنند که باید به دستشویی بروند، این علائم را وقتی در فردی که ۵۰ سال دارد می‌بینیم فکر ما به پروستات که در مسیر جریان ادرار است می‌رود، اگر این مشکل آرام آرام حل نشود ممکن است منجر به بیماری شود، مثل اینکه فرد دچار بند آمدن ادرار می‌شود و یکی از بدترین حالت آن همین توقف ادار است که در مثانه بماند و نتواند خود را خالی کند.

آیا می‌شود کاری کرد که پروستات بزرگ نشود؟

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار گفت: نمی‌شود با مصرف دارو و یا خوردن بعضی خوراکی ها از بزرگ شدن پروستات جلوگیری کرد. گاهاً شنیده می‌شود که مثلا می‌گویند فلان دارو را مصرف کن و یا گوجه فرنگی و تخم کدو خام بخور برای اینکه پروستاتت بزرگ نشود اما اینها همه داروها و مواد غذایی هستند که کمک می‌کند ادار تسهیل بشود و راحت خارج شود ولی نمی‌شود جلوی بزرگ شدن پروستات را با این موارد گرفت چون جزئی از روند سن مردان می‌باشد.

وی اظهار کرد: هر فردی که پروستاتش بزرگ بشود مشکلات ادراری پیدا نمی‌کند. افرادی هستند که پروستاتشان بزرگ شده است اما هیچ مشکلی ندارد و در مقابل افرادی هم هستند که پروستاتشان یکم بزرگ شده اما مشکلات ادارشان زیاد است.

نوروزی ادامه داد: اگر مسیر ادرار تنگ شود فرد جهش و فشار ادرارش کم می‌شود و این ادرار داخل مثانه می‌ماند و همین ماندن باعث می‌شود فرد تند تند به دستشویی برود.

از کجا متوجه بشویم که فرد مشکل پروستات دارد؟

زیاد رفتن به دستشویی یکی از دلایل بیماری پروستات می‌باشد مخصوصا در شب، جدایی از اینکه این مسئله آزار دهنده است چون فرد نمی‌تواند راحت بخواب و خوابش مختل می‌شود و صبح روحیه بهم ریخته ای دارد؛ به طور معمول افراد در شب نباید به دستشویی بروند و یا حداقل فقط یکبار در شب به دستشویی بروند به جز در مواردی که مایعات زیادی مثل آب و چایی مصرف می‌کند.

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار یادآور شد:
پروستات یک پوسته دارد که سرطان از پوسته آن نشأت می‌گیرد و چون از پوسته منشا می‌گیرد روی مجاری ادرار را که از وسط آن عبور می‌کند فشار نمی‌آورد، اکثرا بدون علامت است.

وی با اشاره به اینکه علامت نداشتن دلیل بیماری نداشتن نیست! افزود: در برخی بیماری ها مثل همین سرطان پروستات داشتن علامت یعنی سر و صدای زیادی ادرار نشانه خوبی است و خیالمان را راحت می‌کند اما وقتی علامتی ندارد و در معاینه می‌بینیم مشکوک به سرطان پروستات است نگرانی بیشتر می‌شود.

نوروزی گفت: یک بزرگی خوش خیم پروستات داریم که از داخل پروستات مثل پرتقال که دانه های آن بزرگ شده بزرگ می‌شود و یک سرطان پروستات داریم که در پوسته آن است و محیط پروستات را احاطه می‌کند.

وی ادامه داد: بزرگی خوش خیم پروستات نیاز به درمان ندارد اما اگر اختلال ادرار پیدا کرده یا اگر ادرار بند بیاید و یا نزدیک بند آمدن ادرار باشد و سونوگرافی نشان دهد ادرار زیادی در داخل مثانه می‌ماند باید حتما درمان شود که اینها مواردی هستند که آزار دهنده می‌باشند.

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار در خصوص درمان بیماری پروستات اظهار کرد: درمان دارویی این بیماری می‌تواند هم درمان سنتی و هم درمان گیاهی مثل تخم کدوخام و گیاه گزنه باشد که توصیه می‌شود مصرف شود اما نکته مهم این است که این درمان ها از سیستم دارویی پزشک باشد نه از مسیرهای بیرون و تجویز دوستان و آشنایان چون کافی است که بیماری برود تخم کدوی خام یا گیاه گزنه بخورد و ادرارش خوب شود ولی آزمایش سرطانش بالا باشد و متوجه نشود.

وی ادامه داد: داروهای شیمیایی نیز کمک بسیاری می‌کنند و باعث می‌شوند مسیر مجاری ادرار باز شود البته برای خودشان عوارضی می‌تواند داشته باشد این مسیر باعث می‌شود ادرار تسهیل شود و بهتر تخلیه شود.

نوروزی با اشاره به عوارض داروهای شیمیایی گفت: داروهای شیمیایی چون روی عصب ها اثر می‌گذارند و اکثر این عصب ها نیز روی فشار خون اثر می‌گذارند، گاهی بیمار دچار افت فشار خون می‌شود و قرص خود را نمی‌خورد حس می‌کند سرگیجه پیدا کرده است و ما به آنها توصیه می‌کنیم موقع خواب قرص فشار خون بخورد و وقتی صبح برای نماز بلند می‌شود مواظب باشد تا سرگیجه پیدا نکند.

وی افزود: داروها می‌توانند داروهایی باشند که مسیر ادرار را باز کنند و یا داروهایی باشند که هورمون مردانه را متوقف کنند چون این هورمون مردانه است که روی پروستات اثر می‌گذارد و اگر این بیماران بتوانند از این داروها استفاده کنند ۷۰ یا ۸۰ درصد درمان می‌شوند و به عمل جراحی نیازی پیدا نمی‌کنند.

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار اذعان داشت: بسیاری از بیمارانی که در اوایل شروع بزرگی خوش خیم پروستات هستند می‌گویند وقتی صبح برای وضو گرفتن و نماز خواندن بیدار می‌شویم ادرار خیلی طول می‌کشد تا بیاید و حداقل پنج دقیقه باید بنشیند تا آرام آرام ادرار تخلیه بشود. همچنین در مواقع زیادی علائم بزرگی خوش خیم پروستات شب هنگام شروع به ظاهر شدن می‌کند علتش آن است که در طول شب وقتی که می‌خوابیم حجم زیادی از ادرار داخل مثانه جمع می‌شود و صبح که به دستشویی می‌رویم حجم زیادی از ادرار می‌خواهد از مسیر باریکی عبور کند در نتیجه مثانه تا خود را منقبض بکند فشار به آن می‌آید و زمان می‌برد که این برسد به آن فشاری که ادرار شروع کند به تخلیه شدن.

وی بیان کرد: آب، تحریک کننده ادرار است و کسانی که مشکلات ادراری دارند به محض اینکه صدای شیر آب را می‌شنوند یا جریان آب را می‌بینند مثانه آنها شروع می‌کند به منقض شدن این افراد می‌توانند با دست زیر شکم خود را تحریک کنند یا با ریلکسیشن خود را شل کند تا ادرارشان بهتر تخلیه شود.

نوروزی گفت: به بیمارانی که علائمشان شدید باشد توصیه می‌کنیم داروهای پروستاتشان را بعد از شام و موقع خواب بخورند تا اثراتش صبح ظاهر شود.

وی تصریح کرد: در بسیاری از پروستات های خوش خیم نیز جراحی انجام می‌شود و آن زمانی است که دارو دیگر جواب ندهد و فرد بیمار بگوید من دارو می‌خورم اما اثر ندارد و یا علی رغم اینکه بیمار دارو می‌خورد ادراش بند بیاید یا پس بزند به سمت کلیه و کلیه اش در معرض خطر قرار بگیرد، در این موارد عمل جراحی انجام می‌شود.

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار بیان کرد: عمل جراحی پروستات به این شکل است که داخل پروستات را خالی می‌کنیم و پوسته آن را نگه می‌داریم، وقتی داخل آن خالی شود دیگر ادرار از مسیر بازی که به وجود آمده است به راحتی عبور خواهد کرد.

نوروزی تصریح کرد: جراحی پروستات هم می‌تواند باز باشد هم بسته چون در کپسول پروستات که به پوسته پرتقال تشبیه می‌توان کرد پوسته باقی می‌ماند و این پوسته فقط برای کسانی برداشته می‌شود که مبتلا به سرطان پروستات شده‌اند.

انتهای پیام/

زمان انتشار: سه شنبه ۴ آبان ۱۴۰۰ - ۲۳:۵۵:۵۲

شناسه خبر: 99393

مطالب مرتبط :
 متخصص رادیوتراپی آنکولوژی

متخصص رادیوتراپی آنکولوژی و عضو انجمن سرطان امریکا گفت؛

غربال‌گری سرطان پروستات در کشور ما ضرورت دارد/انتخاب نوع درمان سرطان پروستات با مشورت تیم زبده باشد

دکتر پوریا عادلی در وبینارسرطان‌های شایع در مردان که توسط معاونت فرهنگی شهرداری اصفهان برگزار شد، با توصیه به ضرورت غربال‌گری سرطان پروستات و روده در مردان بالای ۴۵ سال، گفت: نوع درمان سرطان پروستات هم باید با مشورت تیم زبده انتخاب شود.

ی

دستاورد جدید محققان در درمان "التهابات پروستات و بی‌اختیاری ادرار"

مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان گفت: تعداد زیادی از پزشکان و مهندسان از برترین‌ دانشگاه‌های کشور در طول ۱۰ سال با این شرکت دانش‌بنیان همکاری کردند تا توانستیم یک محصولی را رونمایی کنیم که بتواند مشکلات زیادی را در حوزه آقایان حل کند که این مشکلات شامل "التهابات پروستات" و "بی‌اختیاری ادرار" است .

خوردن قارچ‌های دکمهای سفید پیشرفت سرطان پروستات را کُند می‌کند

محققان یك مركز جامع سرطان در امریکا گزارش کردند؛

خوردن قارچ‌های دکمه‌ای سفید پیشرفت سرطان پروستات را کُند می‌کند

بر اساس یک مطالعه روی موش که در اجلاس سالانه انجمن غدد درون ریز ENDO ۲۰۲۱ ارائه شد، محققان انستیتوی تحقیقاتی بكمن امریکا گزارش کردند: مواد شیمیایی موجود در قارچ‌های سفید دکمه‌ای می‌تواند با سرکوب فعالیت گیرنده آندروژن پیشرفت سرطان پروستات را کُند کند.

۰۴

با تلاش محققان تیم INRS؛

ارتباط سرطان پروستات و چاقی

چاقی یکی از عوامل اصلی خطر ابتلا به سرطان پروستات است. چاقی شکمی با کاهش تستوسترون و همچنین حالت التهاب مزمن مرتبط با ایجاد تومورهای تهاجمی همراه است.

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب