به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اردبیل؛ یک تیم تحقیقاتی متشکل از جوانان ایرانی که در حوزه سلامت و داروسازی فعالیت میکنند، موفق به ساخت، سنتز و تولید ماده موثره (API) داروی مولنوپیراویر، اولین داروی خوراکی اختصاصی ضد ویروس کرونا و همچنین تمام فرمهای خوراکی دارویی آن در ایران شده است.
تولید این دارو، با تلاش محققان جوان ایرانی و با دانش فنی تماما ایرانی؛ از چندین ماه گذشته برنامه ریزی شده و اکنون ظرفیت برای تولید صنعتی این درمان مهم کرونا ایجاد شده است.
این دارو به محض تایید توسط سازمان غذا و دارو و ورود آن به فهرست رسمی دارویی کشور، توسط شرکتهای همکار با گروه رامان به تولید انبوه خواهد رسید و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.
«مولنوپیراویر» چیست؟
«مولنوپیراویر» (Molnupiravir) نام شیمیایی یک داروی آزمایشی ضدویروس جهت مقابله با بیماری آنفلوانزا است که به صورت خوراکی در کپسول تولید شده است. این دارو با تاثیری که میگذارد باعث میشود سامانه تولید مثل ویروس کرونا دچار نقص ژنتیکی شود و نتواند دیگر خود را در بدن فرد تکثیر کند.

این محصول برای اولین بار در دانشگاه اموری در آتلانتای آمریکا کشف شده و سپس توسط شرکت دارویی مرک در نیوجرسی و شرکت ریجبک بیوتراپی در میامی توسعه یافته است.
دادههای اولیه نشان میدهند این قرص خطر بستری شدن در بیمارستان را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد. این آزمایش بالینی هرچند در مقیاس کوچک صورت گرفته، با این حال نتایج آن چنان امیدبخش بوده است که مسئولان شرکت بلافاصله پروسه قانونی برای دریافت مجوز از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را شروع کردند.
قرص شرکت مرک چه تفاوتی با دیگر داروهای درمانی کووید-۱۹ دارد؟
عموما از داروی ضدویروسی «رمدیسور» با عنوان کارآترین درمان کووید-۱۹ نام برده میشود. این دارو باید به طور وریدی و در بیمارستان تزریق شود. در مقابل مزیت اصلی مولنوپیراویر این است که به عنوان قرص مصرف میشود و همین امر بیماران را قادر میسازد در خانه درمان شوند. به لحاظ هزینه نیز احتمالا قرص ارزانتر خواهد بود چرا که یک دوره پنجروزه مولنوپیراویر حدود ۷۰۰ دلار هزینه خواهد داشت؛ یعنی حدود یک سوم رمدیسیور.
آزمایشات نشان داده است مولنوپیراویر بر روی بیمارانی که قبلا با ابتلای شدید بستری شدهاند تاثیر کمی دارد، اما بزرگسالان مبتلا به کووید-۱۹ خفیف تا متوسط هر ۱۲ ساعت یکبار به مدت پنج روز میتوانند آن را مصرف کنند و بهبود یابند. مطالعات برای یافتن زمان بهینه مصرف قرص همچنان ادامه دارد.
نتایج اولیه آزمایشات بالینی تا کنون هیچگونه افزایشی در بروز عوارض جانبی را نشان نداده است. با این وجود محققان میگویند مولنوپیراویر باید در گروه بزرگتری از بیماران مورد ارزیابی قرار گیرد تا ایمنی آن به درستی تعیین شود.
آیا قرص کووید-۱۹ جایگزینی برای واکسن خواهد بود؟
حتی با رواج این قرص، واکسیناسیون همچنان مهمترین و موثرترین سپر دفاعی در برابر کووید-۱۹ باقی خواهد ماند. با این حال در میان افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا افراد مسنی که واکسن بر آنها تاثیر قابل ملاحظهای نگذاشته است میتواند به عنوان مکمل استفاده شود.
همچنین سازندگان این دارو میگویند امیدوارند این قرص جلوی سرایت ویروس کرونا از فرد مبتلا به خانوادهاش یا کسانی که با او در یک خانه زندگی میکنند را بگیرد.
زمان انتشار: سه شنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰:۰۰
شناسه خبر: 99517