به گزارش خبرگزاری علم و فناوری، یک گروه از محققان با همکاری یک پژوهشگر ایرانی روی شکلات با کمک زبان مصنوعی تحقیقی انجام داده اند تا نوعی از این ماده غذایی را تولید کنند که چربی کمتری دارد و سالم تر است. ممکن است عده کمی لذت روان شدن چربی، شکر و کاکائو که همراه یک تکه شکلات در دهان به وجود می آید، را انکار کنند. هرچند بسیاری از افراد ترجیح می دهند این حس را در قلمرو جادویی آشپزی حفظ کنند، محققان معمولاً تا زمانیکه از چگونگی و چرایی رویدادها را درک نکنند، راضی نمی شوند.
در دانشگاه لیدز انگلیس این محققان به رهبری سیاوش سلطان محمودی سعی کردند با استفاده از یک زبان مصنوعی و چند تکه شکلات این کار را انجام دهند. به ادعای آنها لذت شکلات در درجه اول مربوط به آزاد شدن چربی است و همین موضوع به توسعه شکلات هایی سالم تر کمک می کند که خوردن آنها همچنان لذتبخش است.
محققان از یک تکه از شکلات تلخ حاوی ۷۰ تا ۹۹ درصد کاکائو برای درک لذت خوردن شکلات استفاده کردند. در مرحله بعد آنها رفتار مالشی شکلات در دهان را بررسی کردند.
به همین منظور روی زبان مصنوعی آنها یک تکه شکلات را قرار دادند که در دانشگاه لیدز در سال ۲۰۲۰ میلادی ابداع شده بود. این نخستین باری بود که از فناوری مذکور برای درک واکنش های شکلات در دهان استفاده می شد.
محققان پس از آنکه شکلات های مختلف روی زبان مصنوعی قرار گرفت، از نتایج عکس گرفتند و با کمک یک حوزه از مهندسی به نام سایش شناسی، رفتار شکلات هنگام ذوب شدن و واکنش با بزاق را سعی کردند بررسی کنند. سایش شناسی مربوط به واکنش سطوح و مایعات در برابر یکدیگر است.
به دلیل آزادسازی چربی روی زبان و همچنین مربوط به پوشانده شدن ذرات کاکائو با چربی است که احساس نرمی که شکلات در دهان ایجاد می کند . پس از آن چربی اضافی در شکلات تاثیر کمتری در دهان داشت.
به اعتقاد محققان یک تکه شکلات با چربی اشباع شده کمتر می توان تولید کرد که فقط روی خارجی و اطراف دانه های کاکائو دارای این ماده است. به این ترتیب چربی داخل شکلات نیز کمتر خواهد بود و در نتیجه یک ماده غذایی سالم تر خواهد بود.
محقق ارشد پژوهش در دانشگاه لیدز سیاوش سلطان محمودی می گوید: با درک مکانیسم فیزیکی که هنگام خوردن شکلات در بدن افراد اتفاق می افتد، می تواند نسل جدیدی از شکلات را توسعه داد که همان حس محصول با چربی بالا را دارد اما سالم تر است.
او در خاتمه گفت: تحقیق ما گزینه های بیشتری برای تولیدکنندگان فراهم می کند و آنها شکلات های تلخی می توانند به طور هوشمندانه طراحی کنند که حاوی چربی کمتری است. ما معتقدیم که شکلات تلخ را با ساختاری لایه بندی تولید کرد که چربی سطح و ذرات کاکائو را می تواند می پوشاند و بدون نگرانی درباره افزودن چربی زیاد به بدن می توان از آن لذت برد.