به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از خراسان جنوبی؛ زالو نوعی کرم حلقوی، متعلق به گروه کرمهای آبزی و از راسته آرواره داران است. بدن جانور قابلیت انقباض و انبساط فراوان دارد. طول بدن بین ۳ تا ۲۵ سانتیمتر و عرض بدن حدود ۱ سانتیمتر است. در جلوی بدن یک بادکش وجود دارد که مرکب از ۲ حلقه است و دهان در این ناحیه واقع شدهاست و در انتهای بدن یک بادکش مدور مرکب از ۷۷ حلقه دارد که توسط این بادکش خود را به یک نقطه متصل میکند و نقطه اتکایی است برای حرکت کردن. زالو ۳ فک دارد و هر فک ۱۰۰ دندان دارد ؛ یعنی یک زالو حدود ۳۰۰ دندان فوقالعاده ریز دارد.
اکثر زالوها در اطراف آبهای شیرین زندگی میکنند، در حالیکه بعضی گونهها را میتوان در خاک و همچنین اطراف دریاها یافت. شناختهشدهترین زالوها، مثل زالوهای دارویی که در زالو درمانی استفاده میشوند خونخوراک هستند و از خون مهرهداران و همولنف بیمهرگان تغذیه میکنند. به هرحال بیشتر گونههای زالوها شکارچی هستند و در درجه اول با بلع دیگر بیمهرگان تغذیه میکنند. در حال حاضر تقریباً ۷۰۰ گونه از زالوها شناخته شدهاند، که ۱۰۰ تا دریایی، ۹۰ تا زمینی و بقیه آنها از آرایه آبهای شیرین هستند.
از لحاظ تاریخی زالوها در پزشکی (زالودرمانی)، برای گرفتن خون از بیماران استفاده میشدهاند. سابقه عمل زالودرمانی به هندوستان و یونان قدیم باز میگردد که تا قرن هیجدهم و نوزدهم در اروپا و آمریکای شمالی ادامه یافت. در دوران مدرن، از زالو در مراحلی مانند چسباندن مجدد اجزای بدن در جراحیهای ترمیمی و پلاستیک و درآلمان برای درمان آرتروز استفاده میکنند.
آناتومی و فیزیولوژی زالو
سیستم عصبی
تعداد و مکان چشمها برای تشخیص گونههای زالو ضروری هستند. مثل دیگر حلقویتباران زالو حیوانی بندبند است؛ اما بیشباهت به دیگر حلقویتباران هیچ ارتباطی بین تقسیمبندی سطح خارجی بدن یک زالو و اندامهای داخلیاش وجود ندارد. سطح بدن حیوان میتواند به ۱۰۲ حلقه تقسیم شود. درحالی که ساختار داخلیاش به ۳۲ بخش تقسیم شده است. از ۳۲ بخش داخلی بدن، ۴ تای جلویی اختصاص به قسمت سر دارد، که شامل مغز قدامی و یک مکنده است. بعد از سر ۲۱۱ بند بعدی، بخش میانی بدن متشکل از ۲۱ غده عصبی، دو اندام تناسلی، و ۹ جفت بیضه است. سرانجام۷۷بند آخر ترکیب شدهاند تا دم و مغز خلفی جانور را تشکیل بدهند.
تولید مثل و نمو
زالوها هرمافرودیت هستند، به این معنی که هم اندام تناسلی ماده و هم نر را دارند (به ترتیب تخمدان و بیضه). زالوها با تکثیر متقابل تولیدمثل میکنند، و درهنگام آمیزش اسپرم منتقل میشود. زالوها مانند کرمهای خاکی، برای نگهداری تخمهایشان از کمربند تناسلی استفاده کرده و آنها را در پیلهای پنهان میکنند.
تغذیه زالو
در کارگاههای پرورش زالو از دو طریق میتوان تغذیهی زالوها را انجام داد :
گیاه نیلوفر آبی
نیلوفر آبی یک گیاه با رشد سریع میباشد که میتوان با قراردادن آن در بطریها و وانها زمینهی رشد آنها را فراهم نمود. زالوها به نیلوفر آبی میچسبند و از آن تغذیه میکنند.
خون حیوانات
برای تغذیه زالوها با خون حیوانات که عمدتاً میتوان آن را از کشتارگاه فراهم نمود، برای زالوهای مولد به ازای هر ۱۰۰ زالو یک لیتر خون نیاز است و برای زالوهای پزشکی به ازای ۲۵۰ زالو، یک لیتر خون نیاز است.
دمای خونی که از کشتارگاه به کارگاه منتقل میشود باید با استفاده از ظروف آب گرم، بالا رود تا زالو حس کند خونی که میمکد از بدن موجود زنده است. توصیه میشود به زالوهای مولد قبل از کوکونگذاری خون حیوانات داده شود.
در دو روش قبل به دلایل هزینه بالا و غیر بهداشتی بودن خون در حمل از کشتارگاه به کارگاه و دسترسی کم به گیاه نیلوفر آبی در سرتاسر ایران ما را بر این داشت که دستگاه اتوماتیک تغذیه زالو بسازیم که زمان کمتری از پرورش دهنده می گیرد در صورتی که در روش سنتی تغدیه بسته به تعداد زالو از 3 روز تا چند هفته به طول می انجامد که با ساخت این دستگاه در کمترین زمان ممکن خون دهی انجام می شود.
محمد مهدی محسنی گنبچ، طراح و مخترع دستگاه الکترو مکانیکی تغذیه زالو هوشمند در گفتگو با خبرگزاری علم و فناوری اظهار کرد: با توجه به اهمیت و کاربرد فراوان زالو در مواردی از قبیل: پرورش زالو، زالو درمانی،روغن زالو، پودر زالو، تولید قرص ضد سرطان و ... تصمیم گرفتم دستگاهی را طراحی کنم تا بتواند تغذیه زالو را در بهترین شرایط انجام دهد.

وی تصریح کرد: روش کار این دستگاه به این صورت است که نوار نقاله طراحی شده و با استفاده از دو توپی با جنس تفلن بروی یک شاسی ثابت می شود. نیروی محرکه موتور به یک از توپی ها متصل می شود و سپس کاربر با ریختن زالو ها بر روی توری نوار نقاله و تغذیه زالو از خون درون سینی دستگاه، پس از مدت 10 دقیقه تغذیه به اتمام می رسد. با به حرکت در آمدن نوار نقاله تمامی زالوها پس از تغذیه به مخزن آب وارد می شوند و از اینجا منتقل به ظروف شیشه ای (آکواریوم) شده تا عمل غی از (1 تا 3 ماه) را انجام دهند و آماده تکثیر شوند.

این مخترع در پایان در خصوص جدید بودن این اختراع افزود: این نمونه محصول در داخل کشور با این روش پرورش وجود نداشته و در خارج کشور هنوز بررسی کامل را انجام نداده ام.
انتهای پیام/