کانون خانواده و ازدواج دستخوش بسیاری از بحران‌ها شده است/شبکه‌های اجتماعی جای شبکه‌های خویشاوندی را گرفته است

کد مطلب: 77857  |  تاريخ: یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸  |  ساعت: ۰۱:۰۱


کانون خانواده و ازدواج دستخوش بسیاری از بحران‌ها شده است/شبکه‌های اجتماعی جای شبکه‌های خویشاوندی را گرفته است

دکتر میثم قدسی ، جامعه شناس ایلامی : امروزه با توجه به تلاش‌های دشمنان در تغییر سبک زندگی به سمت زندگی غربی تأکید بر نقش خانواده بسیار ضرورت داشته که می‌تواند در سامان دادن به ازدواج و تحکیم بنیان خانواده بعد از ازدواج مؤثر باشد.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری استان ایلام ، مطالعات و تحقیقات نشان می دهد که نظام خانواده از دیر باز به عنوان مهمترین راهنما برای فرزندانشان در امر ازدواج محسوب شده  و نقش بی بدیلی در حل و یا کاهش معضل انحرافات و کجروی اجتماعی داشته است که در صـورت نا بسامان بودن کانون خانواده آسيبهاي اجتمـاعي جبران ناپذیری بر جنبه های مختلف زندگی فرزندان خصوصاً در حوزه ازدواج و تشکیل خانواده خواهد گذاشت .

بالا رفتن سن ازدواج و کاهش آمار ازدواج در کشور که بدلیل عواملی چون تبعیت از سبک زندگی غربی ، آسیب های فضای مجازی ، وجود مشکلات معیشتی و اقتصادی ، عدم اشتغال جوانان و دخالت نابجای برخی از خانواده ها ، بوجود آمده است نیازمند مطالعات بیشتر و تحقیقات کاربردی در این زمینه است.

دکتر میثم قدسی مدرس جامعه شناسی دانشگاههای استان ایلام در گفتگویی به نقش خانواده در بروز معضلات ازدواج و رفع مشکلات آن پرداخته است .

وی در خصوص مقوله ازدواج و تشکیل خانواده اظهار کرد : براساس تعاریف دینی، اعتقادی و جامعه‌شناختی ازدواج ذاتاً معضل نیست چرا که ماهیت ازدواج تشکیل مهم‌ترین نهاد بنام خانواده است .

مقوله ازدواج در صورتی تبدیل به معضل خواهد شد که کارکردهای خود را از دست بدهد

قدسی ، با بیان اینکه مقوله ازدواج در جایی تبدیل به معضل خواهد شد که کارکردهای خود را از دست بدهد عنوان کرد : امروزه به دلیل وجود مسائل مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی در جامعه ما میزان پایبندی‌ها به خانواده سست شده و متعاقباً پیامدهایی منفی را به بار آورده است.

وی خاطرنشان کرد : به‌ عنوان ‌مثال مسئله طلاق‌های عاطفی و قانونی نیز از همین پیامدهاست و از طرف دیگر خانواده به‌عنوان مهم‌ترین نهاد تربیتی نقش بسیار زیادی در اجتماعی کردن و یادگیری مهارت‌های زندگی برای مسئولیت‌پذیری دارد.

مدرس دانشگاههای استان ایلام اظهار کرد : در درون خانواده فرد یاد می‌گیرد که در آینده چگونه مسئولیت‌های زندگی را بر عهده بگیرد ، چگونه خود را کنترل کند ، میزان تفاهم‌ها و سازگاری‌اش را بالا ببرد و جامعه‌پذیر شود و امروزه با توجه به تلاش‌های دشمنان در تغییر سبک زندگی به سمت زندگی غربی ، تأکید بر نقش خانواده بسیار ضرورت داشته که می‌تواند در سامان دادن به ازدواج و تحکیم بنیان خانواده بعد از ازدواج مؤثر باشد.

وی در خصوص آینده ‌پژوهی موضوع ازدواج عنوان کرد : کانون خانواده و ازدواج دستخوش بسیاری از بحران‌ها شده و در سال‌های آینده متأسفانه با مشکلات بیشتری روبرو خواهیم شد که ازجمله آن می توان به بالا رفتن سن ازدواج دختران مجرد اشاره کرد که به اعتقاد بنده این مسئله ورود به آسیب‌های دیگر را شامل خواهد شد .

قدسی در ادامه اظهارات خود با بیان اینکه امروزه جوانان یا ازدواج نمی‌کنند و یا اگر ازدواج می‌کنند بعد به طلاق ختم می‌شود عنوان کرد: تغییرات اجتماعی صورت گرفته در بطن خانواده‌ها سبب فاصله گرفتن از ازدواج‌های سنتی که میزان پایبندی به خانواده بیشتر از امروزه بوده شده است .

نظام خانواده در آینده بر پایه فرزند سالاری و زن‌سالاری حاکم خواهد بود

مدرس جامعه شناسی استان عنوان کرد : متأسفانه با مشکلاتی که بر سر راه ازدواج و نظام خانواده قرار دارد آینده به سمت فروپاشی نهاد خانواده و ظهور اشکال جدید از خانواده در پیش است که مشکلاتی چون زوال پدرسالاری، فقدان گفتگو در خانواده ، سازگاری پایین زوجین از ویژگی و اشکال جدید است که  نظام خانواده و ازدواج را به خطر انداخته است.

وی ادامه داد: امروزه در خانواده‌ها برخلاف گذشته که نظام پدرسالاری حاکم بود ، مسئله ازدواج را به خود فرزندان واگذار کرده‌اند و به ‌نوعی پیشرفتی از شکل فرزند سالاری و زن‌سالاری را در آینده خواهیم دید.

شبکه‌های اجتماعی جایگزین شبکه‌های خویشاوندی شده است

دکتر قدسی در پاسخ به سوال مهم ترین معضل ازدواج چیست و چگونه رفع خواهد شد اظهار کرد : امروزه شبکه‌های اجتماعی جایگزین شبکه‌های خویشاوندی شده و تحولات خانواده در پی جریان جهانی‌شدن و تغییراتی همچون کاهش نظام خویشاوندی و ورود تکنولوژی به درون خانواده‌ها ، از بین رفتن کارکردهای قدیمی خانواده  و حرکت به سمت فردگرایی را در پی داشته است.

وی ادامه داد : جریان فردگرایی در خانواده سبب پراکندگی در تصمیم‌گیری‌ها شده و فرایند آن را طولانی کرده و این امر سبب پیامدهایی همچون افزایش سن ازدواج ، به دلیل عدم تصمیم‌گیری و حتی اختلال در روابط همسران و بروز طلاق عاطفی و رسمی خواهد شد.

رفع مشکلات ازدواج نیازمند ایجاد ساز وکارهایی در تغییر قوانین مبتنی بر مهریه، تغییرات ساختاری و فرهنگی است

مدرس جامعه شناسی استان خاطرنشان کرد : این نوع سبک از زندگی در کنار مشکلات دیگری همچون تأکید بر ادامه تحصیل و میزان بالای مهریه ، تأکید بر شرایط اقتصادی شوهر از طرف دختران همراه با ترس مردان از مهریه‌های سنگین و طلاق‌های زودهنگام و به لحاظ رفتاری نیز ، تهاجم فرهنگی، تهدیدگرایی ، تجمل‌گرایی و فقدان مهندسی فرهنگی ، قضایی شدن خانواده‌ها مبتنی بر پول و نقش منفی ماهواره‌ها و... اختلال در ازدواج‌های امروزی را به دنبال داشته است.

قدسی در پایان اظهارات خود عنوان کرد : جهت رفع مشکلات ازدواج ایجاد ساز وکارهایی در تغییر قوانین مبتنی بر مهریه، تغییرات ساختاری و فرهنگی و جایگزین کردن اعتماد و فهم متقابل به‌جای قضایی سازی خانواده و برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌ها در سطح کلان و فرهنگ ‌سازی در سطح میانی در جهت رفع مشکلات ازدواج ضروری است .

انتهای پیام / ن

 


http://stnews.ir/content/news/77857/کانون خانواده و ازدواج دستخوش بسیاری از بحران‌ها شده است/شبکه‌های اجتماعی جای شبکه‌های خویشاوندی را گرفته است

چاپ خبر