به گزارش خبرنگار
خبرگزاری علم و فناوری از آذربایجان غربی ؛مسکن یکی از نیازهای ابتدایی هر انسان به شمار میآید که اگر امکان تهیه آن برای شهروندان به خصوص جوانان در جامعهای فراهم نباشد معضلات زیادی برای کل افراد جامعه و آسیبهای بعدی در پی خواهد داشت.
از ابتدای سال جاری قیمت خانه و آپارتمان در نقاط مختلف کشور و به تبع آن آذربایجان غربی افزایش بی سابقهای داشته به طوری که بسیاری از جوانان دیگر امیدی به خرید خانه و مسکن دار شدن ندارند.
میتوان به یقین گفت دولت و مسئولان دخالتی در بازار مسکن نداشته و شاید در برخی موارد موجب التهاب هر چه بیشتر آن نیز میشوند، به طوری بیش از یک پنجم خانهها در کلانشهرهایی همچون تهران، ارومیه، اصفهان و ارومیه خالی از سکنه بوده و هیچ قانونی در ساکن کردم مردم در آن وجود ندارد.
تابستان به عنوان فصلی که صاحبان املاک و آپارتمان شاهد نقل و انتقال مستاجران خود بوده و پس از هر جابجایی اجاره بهای سال جدید را تعیین میکنند، بوده و در ارومیه عموما ۱۰ تا ۱۵ درصد روند افزایشی اجاره بها است.
این موضوع طی امسال و سال گذشته روند متفاوت تری به خود گرفته است. بازار مسکن از سال گذشته وارد رونق شده، رونقی که قیمتها را به صورت غیرمنطقی تا حد ۵ برابر افزایش داده و متعاقب آن قیمت اجاره بها نیز به شدت افزایش یافته است.
داداش زاده یکی از مشاورین املاک ارومیه در گفت و گو با خبرنگار
خبرگزاری علم و فناوری از آذربایجان غربی ؛ با اشاره به وضعیت و تورم مسکن در ارومیه میگوید:وضعیت خرید مسکن در سال جدید اوایل بسیار خوب بود، ولی به دلیل نوسانات بازار ارزو طلا کمی متوقف شده، ولی قیمت رهن و اجاره که بیشتر شده است.
داداش زاده با اشاره به گرانی مصالح ساختمانی ادامه میدهد:افزایش قیمت مسکن به دلیل تورم بازار بالا کشیده و یکی هم علت گران شدن مصالح ساختمانی بیش از ۳۰۰ درصد باعث افزایش قیمت و آن هم باعث شده که مستاجران رغبتی به خالی کردن منزل نداشته باشند و تمدید قرار داد کنند.
وی با اشاره به آینده قیمت مسکن افزود:با توجه به شرایط کنونی وضعیت مسکن و افزایش نرخ ارز و تورم بازار کالا حتما رویه صعود خواهد بود و درسته فعلا کمی بازار مسکن کنترل شده، اما دوباره احتمال افزایش قیمت خیلی بالا خواهد بود.
این مشاور املاک بیان کرد:یکی از دلایل افزایش قیمت مسکن، مربوط به تورم از طرف دولت میباشد همچنین مساله بعدی با افزایش جمعیت، قیمت مسکن بنابر عرضه بیشتر، بالا خواهد رفت، چون مسکن مانند کارخانه نیست که تولید داشته باشد و، چون زمین ساختمانی محدود میباشد لذا افزایش قیمت همچنان ادامه خواهد داشت و عامل مهم باز بالا رفتن ارز و طلا در کشور است که مردم نیز مانند آنها در ملک سرمایه گذاری میکنند.
وی گفت:خرید و فروش مسکن در ایران ثبات خاصی ندارد و دست دلالان میباشد، اما در کشورهای دیگر هر کسی با تناسب به در آمد از سوی شهرداریهای هر شهری مسکن در اختیار شهروندان خود قرار میدهد و از حقوق ماهیانه آنها کسر میگردد.
وی با اشاره به قدرت خرید مردم در تهیه مسکن گفت:افرادی که سرمایه دارند میتوانند به راحتی نسبت به خرید مسکن اقدام نمایند و میتوان گفت که ضربه را فقط قشر کم در آمد و ضعیف متحمل میشوند، چون که توانایی خرید را ندارند و آنهایی که توانایی دارند خرید و فروش میکنند تا از قافله عقب نمانند.
داداش زاده بیان کرد:بی شک با چنین افزایشی اگر دولت حمایت نکند تهیه مسکن برای جوانان به صورت رویایی بیش نخواهد بود و این بر عهده دولت است که مثل گذشته با ایجاد مسکنهای مهر بتواند برای جوانان کمک باشد.
این کارشناس مسکن افزود:برای جلوگیری از حباب مسکن میبایست دولت راهکارهایی خوبی به کار گیرد و بتواند بازار مصالح ساختمانی را کنترل نماید اگر بازار کالا با چنین روند رشد کند و به جلو برود ممکن است در افزایش مسکن ۳۰۰ تا ۵۰۰ دردصد افزایش قیمت را داشته باشیم و یکی از راهکارهای آسانتر ارائه زمین جهت ساخت و ساز از طرف دولت است یا تهیه مصالح ساختمانی به صورت تعاونی است.
این مشاور املاک میگوید: یکی از راهکارهای مهم دیگر ارائه وام از طرف بانکها با سود کمتر و مدت بازپرداخت بیشتر میباشد، چون اگر مدت بازپرداخت کم باشد هر کسی توانایی پرداخت اقساط وام را نخواهد داشت مسلما نقش بانکها بسیار موثر خواهد بود.
داداش زاده با اشاره نقش موثر دولت در کنترل بازار مسکن گفت: دولت میتواند با ارائه راهکارهای مناسب و کنترل بازار کالاهای اساسی ساختمانی از افزایش بی رویه قیمت مسکن جلوگیری کند.
وی افزود: هر چقدر دولت در کنترل قیمت مسکن خوب عمل کند، به همان اندازه تامین مسکن راحتتر خواهد بود.
این مشاور املاک گفت: قوه قضائیه نیز میبایست با دلالان و سوداگران مصالح ساختمانی مقابله جدی داشته باشد و بتواند در مورد تعیین قیمتها نقش بسزایی داشته باشد.
وی گفت: افزایش و تورم قیمت کالاهای اساسی مصالح ساختمانی نقش تعیین کنندهای در بازار مسکن دارد چنانچه هر چقدر کالا گران باشد برای افرادی که ساختمان درست میکنند به همان اندازه قیمت مسکن متری بالا میرود و اگر این بازار کنترل شود میتواند نقش بسیار موثری در روند افزایش قیمت داشته باشد.
داداش زاده بیان کرد: اگر دولت بتواند مصالح را کنترل کند بی شک هیچ موقع افزایش قیمتها به شکل حباب نخواهد بود و قیمت مسکن نیز تقریبا نسب به بازار رو به رشد خواهد بود.
مرادی کارشناس مسکن نیز در گفت و گو با خبرنگار
خبرگزاری علم و فناوری از آذربایجان غربی ؛ از خانههای خالی متعدد در شهر ارومیه خبر میدهد و میگوید: مالک بسیاری از این خانهها افراد متمولی هستند که خانهها را برای سود بیشتر خریده اند و اکنون افزایش قیمت رهن و اجاره، موجب تلاطم در بازار مسکن این منطقه هم شده است.
وی، عنوان میکند: مالکان برخی از این خانهها با زد و بند و دلالیهای صوری، قیمتها را افزایش میدهند و اگر آماری از خانههای این منطقه بگیریم، شاید تا ۲۰ درصد خانهها خالی باشند و البته این مالکان نگرانی از این موضوع ندارند، چراکه مالیاتی برای این خانههای خالی پرداخت نمیکنند.
این کارشناس مسکن بیان می کند:بی نظمی در تعیین اجاره بهای مسکن امسال شدیدتر از سالهای گذشته شده چراکه اگر در گذشته مشاورین املاک نقشی تعیین کننده در اجاره بها را داشتند، این بار مالکان واحدهای مسکونی شخصا به تعیین اجاره بها میپردازند و حتی گاه اجاره نامه را هم خودشان تنظیم میکنند. در برخی قراردادها مالک و مستاجر اصلا به مشاوران املاک مراجعه نمیکنند.
مرادی می گوید :یکی از چالشهای نگران کننده مسکن، عدم نقش عرضه و تقاضا در بازار مسکن است و در حالی که تقاضایی برای مسکن وجود ندارد و عرضه بیشتر است، قیمتها هم افزایش پیدا کرده که ناشی از حضور منفی برخی دلالان و بازارسازیهای آنان است و مسئولان شهری باید راهکارهای الزام آورتری برای این موضوع تعیین کنند.
با توجه به اینکه برخی از شهروندان و صاحبان مشاوراملاک افزایش مصالح ساختمانی را به عنوان دستاویز افزایش قیمت مسکن عنوان میکنند باید بگوییم افزایش قیمت مصالح ساختمانی موضوع جدیدی است و خانههای قدیمیتر را شامل نمیشود. بر همین اساس، سودجویی برخی مالکان منطقی نیست و باید نظارت جدیتری بر این موضوع شود.