به گـــزارش سرویس سلامت و پزشکی خبرگزاری علم و فناوری؛ مطالعات انجام شده ی اخیر نشان می دهد که از سلول درمانی نه تنها در بیماری های خونی بلکه در سایر بیماری هایی که علت اصلی آن ها از دست دادن بخشی از عملکرد بافتی است نیز می توان استفاده کرد. در این روش درمانی بعد از مشخص شدن منبع سلولی که ممکن است مغز استخوان ،قلب، بافت عصبی، و یا سایر بافت ها باشد، ابتدا یک نمونه از بافت مورد نظر تهیه شده و سپس سلول های درمان کننده آن جدا شده و با توجه به نیاز بیمار و همچنین سلول های بدست آمده ممکن است که در نهایت سلول ها با یا بدون کشت در غضروف مورد نظر تزریق شوند تا موجب ترمیم و افزایش عملکرد بافت آسیب دیده گردد.

راههای زیادی برای استفاده از سلولهای بنیادی در تحقیقات پایه و بالینی وجود دارد.با این وجــود از نظر تکنیکی سختیهای زیادی بین تئوریهای امیدبخش در درمان بیماریها و رسیدن به یک روش عملیاتی مناسب در درمان آنها وجود دارد که پر کردن این فاصله فقط با انجام آزمایش ها و تحقیقات بیشتر امکانپذیر است.
سلول درمــانی به زبان ساده
سلول درمانی در واقــع به پیوند سلول زنده از خود فرد یا فرد سالم دیگر با هدف بازسازی بافت بدن دلالت دارد.سلول ها کارخانه های قدرتمندی هستند که می توانند اثرات درمانی را از طریق روش های متعددی اعمال نمایند.سلول ها قادرند در محل آسیب قرار گرفته، مواد محرک رشد ترشح کنند و در برخی موارد به سلول های دیگری تبدیل شوند. این تطبیق پذیری باعث می شود سلول درمانی به طور قدرتمندی عمل کند و امکان بالایی برای درمان بیماری های غیر قابل برگشت فراهم نماید.
برای تزریق سلول ممکن است که لازم باشد، از مواد حامل و یا حتی از داربست های سه بعدی استفاده شود. که به این روش در برخی متون، مهندسی بافت نیز گفته می شود که یکی از روش های مورد استفاده از پزشکی ترمیمی است.در سلول درمانی با توجه به نوع بیماری میتوان از هر دو نوع سلول بدنی و یا سلول بنیادی استفاده نمود. اما در سالهای اخیر تمایل به استفاده از سلولهای بنیادی در بیماریهای همراه با تخریب بافتی افزایش یافته است.
سلولهای بنیادی مادر همه سلولهاست و توانایی تبدیل به همه سلولهای بدن را نیز دارد. این سلولها دارای توانایی خودنوسازی و تمایز به انواع سلولها همچون سلولهای خونی، قلبی، عصبی و غضروفی هستند. سلولهای بنیادی همچنین در بازسازی و ترمیم بافتهای مختلف بدن بدنبال آسیب و جراحت مۆثر هستند و میتوانند به درون بافتهای آسیبدیدهای که بخش عمده سلولهای آنها از بین رفته است، پیوند زده شوند و جایگزین سلولهای آسیب دیده شده و نقص در آن بافت را ترمیم کنند.
راههای زیادی برای استفاده از سلولهای بنیادی در تحقیقات پایه و بالینی وجود دارد. با این وجود از نظر تکنیکی سختیهای زیادی بین تئوریهای امیدبخش در درمان بیماریها و رسیدن به یک روش عملیاتی مناسب در درمان آنها وجود دارد که پر کردن این فاصله فقط با انجام آزمایش ها و تحقیقات بیشتر امکانپذیر است.
------------------------------------------------------------------------
و اما در تازه ترین تحقیقات بعمل آمـــده است
کشف ویروس مخفی اچ آی وی بوسیله روش ایمنی درمانی

این ویروس که منجر به ابتلا به بیماری ایدز میشود، در صورت مخفی کردن به سادگی قابل شناسایی نیست. از همین رو گروهی از محققان راهی برای یافتن ویروس اچ آی وی مخفی شده در درون سلولهای بدن از طریق استفاده از یکی از روشهای ایمنی درمانی بیماران سرطانی یافتهاند. روش یادشده با موفقیت بر روی موشها آزمایش شده است.
اگر چه اچ آی وی ویروس کشنده ای است، اما درمان ضدویروسی آن ممکن است. برای این کار به طور روزانه داروهایی برای سرکوب ویروس یادشده مصرف میشود. این داروها موجب نابودی کامل این ویروس مخفی کار نمیشود، اما جلوی تخریب بدن را توسط آن میگیرد. زیرا این ویروس خود را به سرعت در ژنوم سلولهای آسیب دیده کپی میکند و بلافاصله بعد از توقف مصرف دارو فعال میشود.
روشهای دستکاری ژنتیک و استفاده از برخی داروها به مقابله با ویروس اچ آی وی کمک کرده، اما روش جدیدتر مبتنی بر استفاده از یک روش ایمنی درمانی موسوم به سلول درمانی سی ای آر است. در این روش سلولهای ایمنی ساز بدن از بدن بیمار جدا شده و برای یادگیری نحوه حمله به سلولهای دارای یک بیماری خاص مانند سرطان برنامهریزی مجدد میشوند. سپس این سلولهای تعلیم دیده دوباره به بدن منتقل میشوند.
محققان این بار سلولهای یادشده را برای مقابله با ویروس اچ آی وی آموزش دادند و آنها را به پروتئینهایی موسوم به سی دی ۴ و C۳۴-CXCR۴ برای موفقیت بیشتر مجهز کردند. انجام این روش درمانی بر روی موشها منجر به جلوگیری از باز تکثیر ویروس اچ آی وی و نیز کشتار آنها شد. پژوهشگران امیدوارند بتوانند در آینده از این روش برای مقابله با اچ آی وی در انسانها نیز استفاده کنند.
انتــــهای متن/ص
.jpg)