به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ غلامرضا محمودی کارشناسی مهندسی بهداشت محیط بسیجی نخبه ای است که دارای مدرک دکتری حرفه ای کسب و کار (DBA) میباشد و دارای بیش از 100 نوآوری و اختراع در زمینه های آب و فاضلاب، هیدرولیک و داروسازی است.
این نخبه انقلابی حدود ۳۰ سال است که در زمینه آب و فاضلاب فعالیت میکند تا با وجود تحریم ها ایران را در این بخشها از وابستگی به کشورهای خارجی رها سازد و در تولید و ابداع پیشگام باشد.
غلامرضا محمودی پس از اتمام تحصیلات در مقطع مهندسی و با توجه به مشاهده نقصان تجهیزات آموزشی بویژه در زمینه آب و فاضلاب شروع به ساخت انواع مدلهای آموزشی و پایلوت های تحقیقاتی و پژوهشی برای اساتید و محققان نمود تا بدینوسیله راه توسعه و پیشرفت را برای رشد و شکوفایی ملی بویژه در زمینه آب و فاضلاب فراهم آورد. از این رو و با توجه به ساخت بیش از 540 نوع پایلوت آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی در زمینه آب و فاضلاب از ایشان بعنوان پایلوتیست صنعت آب و فاضلاب کشور یعنی سازنده اولین نمونههای تحقیقاتی تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب در کشور یاد می شود .
وی در این راه ضمن تحمل محدودیت ها و مشکلات فراوان، دستآوردها و محصولات زیادی را به اکثر دانشگاههای کشور بویژه دانشکده های بهداشت و محیط زیست ارائه نموده است .
این نخبه بسیجی در دوران تحصیل متوجه محرومیت و محدودیت دانشگاهها و نیاز شدید آنها به تجهیزات آموزشی و آزمایشگاهی هیدرولیک و مکانیک سیالات گردید و از آنجایی که مبالغ زیادی بابت خرید این تجهیزات به شرکتهای آلمانی وانگلیسی پرداخت شده بود ولی بدلیل انقلاب اسلامی کشورمان مورد تحریم واقع شده بود و کشورهای نامبرده از انجام تعهداتشان خودداری نمودند، این نخبه انقلابی ضمن احساس مسئولیت، تصمیم به ساخت نمونه های مشابه تجهیزات و محرومیت زدایی مراکز آموزشی میگیرد و پس از طرح موضوع با اساتید و با راهنمایی آنها موضوع را به وزارتخانه های مربوطه مطرح نموده و با احداث کارگاهی کوچک در مرکز شهر تهران شروع به تحقیق و ساخت گام به گام این تجهیزات میکند .
انگیزه عالی این مبتکر در استقلال و خودکفایی علمی دانشگاهها از او فردی بسیار فعال و خستگی ناپذیر ساخت و با پشتکار فراوان توانست با مهندسی معکوس ، بیش از 34 نوع از تجهیزات هیدرولیک و مکانیک سیالات خارجی را مشابه سازی نموده و حدود 38 نوع دستگاه جدید و کمکی دیگر در این زمینه نوآوری نماید.
تحقیق و مطالعات فراوان برای رسیدن به هدف از او شخصیتی موفق علمی و عملی ساخت. بگونه ای که برخی از دانشگاهها رسما از ایشان جهت تدریس در مقطع مهندسی دعوت به همکاری نمودند. و ورود به دانشگاه راهی میشود برای او تا از طریق همفکری با دانشجویان در جستجوی مشکلات در زمینه آب و فاضلاب در سطح شهرها، روستاها، صنعت، مجموعههای دولتی و شرکتها برآید. که در نتیجه آن و به منظور تامین نیاز مراکز و رفع مشکلات مربوطه ، برخی از تجهیزات کاربردی آب و فاضلاب توسط این محقق نوآوری و اختراع گردید که می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- بسترهای ثابت و متحرک رشد بیولوژیک برای ایجاد و توسعه روشهای نوین تصفیه فاضلاب
- زلالسازهای لاملا و سوپر لاملا برای زلالسازی آبهای کدر و گل آلود و فاضلابها
- انواع دیفیوزرها و تجهیزات هوادهی آب و فاضلاب
- پکیج های پیشرفته زلالسازی آبهای گل آلود بویژه برای شرایط بحرانی
- پکیج های پیشرفته و قابل حمل ونقل تصفیه فاضلاب و ...
باتوجه به موفقیتهای علمی این نخبه نام آور از سال 77 تاکنون و بصورت ناپیوسته، در دانشگاهها ی مختلف تدریس می کند. همچنین وی مدیر عامل یک شرکت خصوصی بوده وعمده فعالیت هایش در این شرکت در زمینه نوآوری و ساخت تجهیزات تصفیه آب و فاضلاب می باشد.
با توجه به اینکه هر راهی راهنمایی می طلبد و هر ساختی مستلزم این است که یک استاد یا راهنما برای طی مسیر داشته باشد اما چون در مسیر این فعالیتها و پژوهشهای نو از قبل استاد و راهنمایی نبوده ، لذا این پژوهشگر برای موفقیت در این مسیر همزمان مطالعات و تحقیقاتی زیادی انجام داد که نتیجه این تحقیقات و مطالعات به لطف خداوند باعث دستیابی به تجارب و دانش خوبی در زمینه نوآوریها و تجهیزات کاربردی در صنعت آب و فاضلاب شد تا مشکلاتی را که صنعتگران داشتند رصد و مسئله یابی کند و برای حل آن مسائل راهکار پیدا کند که این هم منجر به نوآوری بیش از ۵۰-۴۰ نوع وسیله در این زمینه شد.
یکی از اختراعات دکتر محمودی لاملاها یا سوپرلاملاها برای زلال سازی آبهای گل آلود میباشد . همانطور که میدانیم بخش عمدهای از آب شرب انسانی از آبهای سطحی تامین میشود، آبهای سطحی آبهایی هستند که حاصل بارشهایی که عموما در فصول بارندگی رخ میدهد همراه با گل آلودگی هستند به نوعی که میتوان گفت نزولات جوی اولیه قابل استفاده نیست چون رودخانهها علاه بر اینکه گل آلودگی بستر و مسیر جریان خود را در زمین به همراه دارند علاوه برآن در مسیر خودشان با فاضلاب ها و آلودگیهایی روبرو هستند که با آنها مخلوط میشود و آلودگی بیشتری پیدا میکنند که از طریق لاملاها و سوپرلاملاها آبهای گل آلود زلال سازی میشوند و سپس وارد سایر مراحل تصفیه میگردند تا به آب شرب تبدیل شوند.
گفتنی است یکی از روشهای تصفیه در دنیا که ۸۰-۷۰ درصد از آلودگیهای آب را از بین میبرد همین روشهای زلال سازی بوده که روشهای گران قیمتی در خارج از کشور مخصوصا کشورهای پیشرفته است ولی در ایران با ساخت و نوآوری این سیستمهای لاملا و سوپرلاماها هزینه های تصفیه آب را کاهش داده شد.
یکی دیگر از محصولات این نخبه بسیجی پکیجهای کامل و آماده زلال سازی است که چندین نوآوری در داخل آن استفاده شده است؛ و برای شرایط اضطراری، زلزله، سیل، اورژانسی و هرجایی که انسان به مشکل تامین آب سالم برمیخورد، این پکیجها را سریع نصب میکنند و از طریق آن آب شرب را با کمترین هزینه و بالاترین راندمان بدست میآورند.
از ابداعات دیگر این مخترع، ساخت ساپورتهای پلیمری میباشد، که پیش از این از جنس کامپوزیت یا استنلس استیل استفاده می شده که هر دو گران قیمت بوده و بویژه وابستگی هم دارند، از این ساپورتها برای نگهداری پکینگ مدیاها دراستخرهای تصفیه فاضلاب و برای نگهداری سوپر لاملاها در پکیج ها و استخرهای ته نشینی تصفیه آب استفاده می شود .
این محصول که در چند ماه اخیر توسط این مخترع ساخته شده، با ترکیب ساپورتهای پلیمری با بتن که کاملا بومی است با طول عمر بالا بوده و در برابر عوامل اسیدی و خورندههای شیمیایی و فرسایندهای فیزیکی بسیار مقاوم میباشد. و این نوآوری باعث شد تا وابستگی به محصولات و واردات خارجی کاهش یافته و سرمایه های ملی نیز از کشور خارج نشود.
به گفته وی یکی از مهمترین مباحث زیستی بشر، موضوع فاضلاب است که هم حیات انسان و هم محیط زیست را به خطر می اندازد و تنوع و گستردگی آن بیشتر از موضوع آب است ، از این رو بیشترین بخش فعالیت و تمرکز فکری ایشان در طراحی و ساخت تجهیزات تصفیه فاضلاب می باشد .
در زمینه تصفیه فاضلاب، روشهای متداولی وجود دارد که به این روشها، روشهای متداول لجن فعال گفته میشود که با توسعه و پیشرفت زندگی بشر و وضع استانداردهای زیست محیطی بین المللی، دیگر این روشها پاسخگوی استانداردهای جدید نبودند از اینرو روشهای نوین و پیشرفته تصفیه فاضلاب قدم به عرصه مهندسی نهاد، که این روشها مستلزم تجهیزات خاص و گران قیمت بودند و اجرای آنها وابستگی صنعت کشورمان را به صنایع کشورهای پیشرفته بیشتر می کرد.
این موضوع، دغدغه اساسی و مسئله مهم برای این مخترع شد تا با شناسایی کامل این نیاز ها به مشابه سازی این تجهیزات و بلکه نوآوری تجهیزات کاربردی بهتر و موثرتر بپردازد. و تولید این قطعات و تجهیزات توانست در کاهش چشمگیر قیمت تمام شده پروژه های تصفیه آب و فاضلاب و صرفه جویی ارزی بسیار موثر واقع گردد.
شایان ذکر است یکی ازابداعات این پژوهشگر نوآوری ساخت مواد نانو جاذب بیولوزیک میباشد که در سایت وزارت نیرو هم بعنوان یک افتخار ملی به نمایش گذاشته شده است و ایران را به جمع یکی از پنج کشور برتر دنیا در فناوری مواد نانو جاذب بیولوژیک رسانده است.
وی برای رسیدن به استقلال و خودکفایی ملی بویژه در صنعت آب و فاضلاب، سراز پا نشناخته و علاوه بر، پژوهش، طراحی، نوآوری و ساخت و تولید، تجارب علمی و فنی خود را چون " برگ سبزی تحفه درویش " در طبق اخلاص گذاشته و بعنوان مشاوری امین در خدمت برخی از مراکز، سازمانها، نهادها و شرکتهای مرتبط قرارداده است.
نه تنها نوآوری و خلاقیت با وجود تحریم ها در مجموعه نخبه انقلابی دکتر محمودی نهادینه شده است بلکه تحریمها موجبات خلاقیت و رشد و شکوفایی بیشتر را فراهم آورده اند.
انتهای پیام/