علمی، پژوهشی و فناوری

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور در چهارمحال و بختیاری:

آغاز تحقیقات علمی برای مقابله با آفات جنگل‌های زاگرس

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور از آغاز فرآیند مطالعات علمی و پژوهشی برای مقابله اصولی با آفات جنگل‌های زاگرس خبر داد و تأکید کرد: راه‌حل فوری برای این بحران وجود ندارد و باید با نگاهی بلندمدت و علمی به سراغ ریشه‌های اصلی مشکلات رفت.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : علی علیزاده، رئیس مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، در جمع پژوهشگران و اعضای هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری، با بیان این‌که زاگرس سال‌هاست درگیر بحران‌های اکولوژیکی و آفات است، گفت: برای مقابله با آفات جنگل‌های زاگرس باید برنامه‌ای حداقل ده‌ساله در نظر گرفت. این برنامه باید شامل شناسایی دقیق آفات، بررسی دشمنان طبیعی آن‌ها و همچنین اصلاح روش‌های فرهنگی و مدیریتی موجود باشد.

او با اشاره به چرخه طبیعی آفات در جنگل‌ها افزود: اگر در اکوسیستم طبیعی دخالت نشود، طبیعت قادر است آفات را خود به‌طور طبیعی کنترل کند. وجود آفات در کنار درختان بلوط بخشی از نظم خلقت است و نباید آن را صرفاً تهدید تلقی کرد.

رئیس مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با اشاره به آغاز فرآیند مطالعات علمی و پژوهشی برای مقابله اصولی با آفات جنگل‌های زاگرس ادامه داد: دخالت‌های انسانی عامل اصلی برهم خوردن این تعادل است؛ به‌ویژه وقتی بدون شناخت علمی، وارد فرآیند مبارزه با آفات می‌شویم. برای نمونه، آفت پروانه سفید در زاگرس با محلول‌پاشی گسترده و غیراصولی از بین نمی‌رود. حتی استفاده از سم بیولوژیک BT هم فقط زمانی مؤثر است که در ساعات خاصی از روز، یعنی صبح زود یا هنگام غروب انجام شود.

علیزاده تصریح کرد: مسئله‌ای که باید مورد بررسی قرار گیرد، این است که آیا آفات موجود مانند جوانه‌خوار و پروانه سفید علت زوال درختان هستند یا صرفاً پیامدی از عوامل زیربنایی‌ترند؟ تحقیقات علمی برای یافتن پاسخ این پرسش و شناخت دقیق عوامل مؤثر در نابودی جنگل‌ها، آغاز شده است.

وی با تأکید بر رویکرد بلندمدت و پایدار در این زمینه خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی نباید با تصمیم‌گیری‌های عجولانه و غیرفنی وارد عمل شد. آغاز هر برنامه‌ای باید بر پایه مطالعات علمی و داده‌های دقیق باشد.

او با بیان این‌که روش‌های فوری برای حل این معضل وجود ندارد گفت: راهکارهای علمی، زمان‌بر اما اثربخش‌اند. باید به جای راه‌حل‌های زودبازده و غیرکارشناسی، به دنبال تثبیت اطلاعات علمی و افزایش دانش متخصصان و حتی مردم منطقه باشیم.

علیزاده در پایان پیشنهاد داد: اختصاص اعتبار به ایجاد انسکتاریوم‌های دولتی و خصوصی برای پرورش عوامل کنترل‌کننده بیولوژیک، یکی از راهکارهای جدی برای مدیریت پایدار این بحران است. هدف، ایجاد تداوم در مبارزه بیولوژیک و بازگرداندن تعادل به زیست‌بوم‌های جنگلی کشور است.

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/Vmro7
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: