مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
دسترسی به آب های آزاد جهان از طریق خلیج فارس ، اتصال به شبکه بین المللی راه آهن و جاده ابریشم ، برخورداری از تجهیزات و امکانات مدرن و نزدیکی به بنادر حوزه خلیج فارس این بندر را به پایگاهی راهبردی و منحصر بفرد تبدیل نموده است .
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : حادثه انفجار مهیب در بندر شهید رجایی بندرعباس در ظهر 6 اردیبهشت1404 خسارات سنگین ، صدها مجروح و تعدادی کشته برجا گذاشت.
ابعاد این حادثه توجه بسیاری را به خود جلب کرده است اما به خاطر پیچیدگی ابعاد آن هنوز جزئیات دقیقی از علت این انفجار و میزان خسارات احتمالی منتشر نشده و مقامات مسئول تاکنون اظهارنظر رسمی در این خصوص نداشتهاند.
حادثه 6 اردیبهشت در بزرگترین گمرک ایران موجب شد که نیاز به دانستن ویژگیهای این گمرک استراتژیک بیشتر مورد نیاز جامعه مخاطب قرار بگیرد.
موقعیت استراتژیک بندر شهید رجایی
منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی در شمال جزیره قشم و تنگه هرمز و در فاصله 15 کیلومتری غربی شهر بندرعباس واقع شده است و با داشتن روابط دریایی و مبادله کالا با بیش از 80 بندر معروف بین المللی ، بیش از یک سوم تجارت دریایی ایران را پشتیبانی می کند.
دسترسی به آب های آزاد جهان از طریق خلیج فارس ، اتصال به شبکه بین المللی راه آهن و جاده ابریشم ، برخورداری از تجهیزات و امکانات مدرن و نزدیکی به بنادر حوزه خلیج فارس این بندر را به پایگاهی راهبردی و منحصر بفرد تبدیل نموده است .
برخورداری از اراضی پشتیبانی جهت واگذاری به سرمایه گذاران در راستای انجام فعالیت های پشتیبانی ، صنعتی ، نفتی و خدماتی در قالب قراردادهای BOT ،BOOT ، اجاره کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت از پتانسیل ها و ظرفیت های منحصر به فرد این منطقه است .بندر شهید رجایی یکی از مهمترین بنادر ایران محسوب میشود که عنوان دروازه طلایی تجارت ایران با جهان را به دوش میکشد.
به گزارش خبرگزرای علم و فناوری بندر شهید رجایی با ۲۴۰۰ هکتار وسعت، ظرفیت پذیرش سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون تن کالا و ظرفیت ۶ میلیونTEU کانتینر در سال را دارد و حجم گستردهای از عملیات جابهجایی کالاهایی مانند محصولات فولادی، فله خشک، فله مایع و فرآوردههای نفتی خام در این بندر انجام میشود.
مجتمع عظیم بندری شهید رجایی که بزرگترین و پیشرفتهترین پایانههای کانتینری کشور را در اختیار دارد بهعنوان دروازه واردات و صادرات و تنظیم کننده نبض اقتصاد کشور تلقی شده و گفته میشود در میان ۳۵۰۰ بندر مهم دنیا دارای رتبه ۵۹ است.
بندر شهید رجایی ظرفیت پذیرش بیش از ۴۰۰۰ کشتی از انواع فله بر، کانتینری و نفتکش را دارد و بیش از ۵۳ درصد عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور را به خود اختصاص داده است.
چرا بندر شهید رجایی اهمیت دارد؟
از مزایا و ویژگیهای منحصر بفرد بندر شهید رجایی میتوان به برخورداری از امتیازات مناطق ویژه اقتصادی، وجود اراضی قابل واگذاری برای فعالیت پشتیبانی، صنعتی، نفتی و خدماتی، وجود شبکههای آب، برق، تلفن، IT و سیستم دفع آب های سطحی، امکان استفاده بهینه از شبکه ارتباطی داخلی و بینالمللی دریایی، راهآهن و جادهای ، قرار گرفتن در مسیرهای اصلی کریدورهای ترانزیتی نظیر شمال و جنوب، شرق و غرب جهت تسهیل ترانزیت کالا به کشورهای آسیای میانه، حوزه خلیج فارس و دریای عمان، افغانستان ، پاکستان و عراق ، دسترسی به آبهای آزاد و حداکثر استفاده از مزیتهای حمل و نقل دریایی، مجاورت با مراکز و قطبهای اصلی تولیدی، صنعتی و پتروشیمی کشور و وجود شبکه های بانکی، اعتباری ، بیمهای، گمرک و سایر مؤسسات خدماتی مرتبط و امکان استفاده از تسهیلات اعتباری و بانکی اشاره کرد.
این بندر که شامل ۴۰ پست اسکله است به واسطه قرار داشتن در جوار صنایع بزرگ استان و استانهای تولیدی کشور و همچنین برخورداری از زیرساختهای مناسب بخشهای مختلف حمل و نقل و اتصال به شبکه بینالمللی راهآهن، هوایی و جاده تاریخی ابریشم، بیشترین نقش و سهم را در صنعت حمل و نقلی و توسعه دریامحور ایفا کرده است.
آن طور که گفته میشود منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی فعالیت بیش از ۵۰ پایانه و محوطه نگهداری کالا با راهبری بخش خصوصی، ۷۰ درصد ترانزیت کالا، پشتیبانی بیش از ۵۸ درصد عملیات غیرنفتی، ۴۳ درصد عملیات نفتی و تخلیه و بارگیری حدود ۸۵ درصد از عملیات کانتینری در سطح کل بنادر کشور را دارا است.
این بندر با برخورداری از ۱۸ دستگاه جرثقیل دروازهای (گنتری کرین)، و حدود ۴۰ پست اسکله و با در اختیار داشتن بزرگترین و پیشرفتهترین پایانههای کانتینری کشور، توانایی پهلو دهی انواع کشتیهای اقیانوس پیما را داراست.
ویژگیهای مهم بندر شهید رجایی
ظرفیت تخلیه و بارگیری: بیش از ۱۰۰ میلیون تُن کالا در سال (حدود ۵۵٪ واردات و صادرات غیرنفتی ایران و ۷۰٪ واردات و صادرات کانتینری از طریق این بندر انجام میشود).
اسکلهها: این بندر دارای چندین اسکله عظیم کانتینری، کالای عمومی، مواد فلهای، فرآوردههای نفتی و سایر کالاهاست.
موقعیت راهبردی: به دلیل مجاورت با تنگه هرمز، این بندر نقش فوقالعاده مهمی در تجارت بینالمللی ایران دارد.
ارتباطات زمینی: بندر شهید رجایی به خطوط ریلی سراسری، جادههای اصلی کشور و همچنین فرودگاه بندرعباس متصل است
مزایای و ویژگی های منحصر بفرد
1. ورود تجهیزات ، قطعات یدکی ، مواد اولیه و... بدون پرداخت سود و عوارض گمرکی
2. معافیت گمرکی برای ورود کالاهای ساخته شده در منطقه ویژه به داخل کشور ( به میزان ارزش افزوده و ارزش مواد اولیه و قطعات داخلی بکار رفته در کالا ) .
3. قابلیت پهلودهی بزرگترین کشتی های کانتینری نسل هفتم دنیا با آبخور 17.5 متر و ظرفیت بیش از 140 هزار تن DWT را دارد و باتعداد 20 دستگاه گنتریکرین سوپرپست پاناماکس در حال ارائه خدمات است.
4. ظرفیت سالیانه کانتینری بندر شهید رجایی 6 میلیون TEU تا 7/8 میلیون TEU .
5. برخورداری از امتیازات مناطق ویژه اقتصادی .
6. وجود اراضی قابل واگذاری برای فعالیتهای پشتیبانی ، صنعتی ، نفتی و خدماتی به صورت BOT و BOOT و اجاره کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت .
7. وجود ترمینالهای اختصاصی کانتینری ، عمومی فرآورده های نفتی و معدنی .
8. وجود اپراتورهای توانمند نفتی ومالی از بخش خصوصی .
9. آبخور مناسب در نزدیکی اسکله ها و کانال .
10. قرار گرفتن در مسیرهای اصلی کریدورهای ترانزیتی شمال – جنوب و غرب شرق .
11. اتصال شبکه بین المللی راه آهن و جاده تاریخی ابریشم .
12. وجود شبکه بانکی ، بیمه ای گمرک ، استاندارد و ...
13. آزادی مشارکت برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی
1403/03/22 12:08
1403/03/22 12:01
1403/03/22 11:32
1403/03/22 10:18
1403/03/22 09:30
با تلاش محققان کشورمان:
طراحی نرمافزار مدیریت هوشمند ذخیره و مصرف مواد شیمیایی و اجرا در آزمایشگاهها1403/05/03 10:38
1403/03/21 15:26
1403/03/21 15:19