مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با ارائه نتایج یک پژوهش علمی، از تاثیر معنادار مخلوط اسانسهای گیاهی با غلظت مهارکنندگی مشخص بر کاهش بار میکروبی و افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی محلولهای تغذیهای رودهای خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری از اصفهان : دکتر مسعود سامی، عضو هیئت علمی و مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در نشست ترجمان دانش این دانشگاه، نتایج طرح پژوهشی با عنوان «ارزیابی کیفیت میکروبی و ارزش تغذیهای نمونههای محلول تغذیهای رودهای اخذ شده از بیمارستانهای شهر اصفهان و بررسی تأثیر مخلوط اسانس آویشن، زعفران و زردچوبه بر کیفیت میکروبی و ظرفیت آنتیاکسیدانی» ارائه کرد.
وی در ابتدا با بیان اینکه محلول تغذیه رودهای در دو شکل دستساز و تجاری میتواند تهبه شود، گفت: تغذیه رودهای دستساز یک روشی است که در دنیا استفاده میشود، در گذشته حتی بعد که بیمار مرخص میشدند به خانواده آنها تهیه تغذیه رودهای دستساز آموزش داده میشده الان بیش از 90 درصد بیمارستانهای در دنیا از محلول تجاری استفاده میکنند برای مقایسه بار میکروبی و ارزش تعذیهای یک کارکارشناسی تعریف کردیم اما در زمانی که ما مطالعه را شروع کردیم چیزی که در بیمارستانها استفاده میشد تغذیه رودهای تجاری بود، البته هر کدام این انواع تغذیه رودهای دستساز و تجاری مزایا و معایب خودش را دارد.
سامی با اشاره به اینکه بار میکروبی در بیماران مشکلات گوارشی ایجاد میکند، اظهار کرد:علاوه براینکه این پژوهش یک نیاز برای ما بود، برای داشتن برون داد علمی خاص نیز در این پژوهش تأثیر مخلوط اسانس آویشن، زعفران و زردچوبه بر کیفیت میکروبی و ظرفیت آنتیاکسیدانی را به مطالعه اضافه کردیم چرا که این گیاهان علاوه بر تأثیر بر طعم، خواص ضد میکروبی اثباتشدهای دارند.
وی در توضیح مراحل این پژوهش گفت: مطالعه در دو مرحله انجام شد. در مرحله نخست، نمونههایی از بیمارستانهای اصفهان اخذ شد که سه بیمارستان با ما همکاری کردند، که در آنها وضعیت میکروبی و ارزش تغذیهای این محلولها بررسی شد. در مرحله دوم، دوباره نمونه گرفتیم و تأثیر مخلوط عصارههای گیاهی بر کیفیت میکروبی و ظرفیت آنتیاکسیدانی این نمونهها مورد ارزیابی قرار گرفت.
دکتر سامی با اشاره به نتایج این تحقیق افزود: نتایج خوب از این نظر که قسمت دوم طرح اثر داشت و ما تاثیر مخلوط عصارهها را دیدیم یعنی مخلوط عصارهها هم بارمیکروبی را بطور معناداری کاهش داد و هم بطور معناداری ظرفیت آنتی اکسیدانی محلول را بالا بردند.
وی با اشاره به اینکه در قسمت اول مطالعه با توجه به اینکه محلول تعذیه رودهای تجاری بود و اینها فرموله شده است کم پروتیین و پرپروتیین دارد و بسته به نوع بیمار استفاده میشود.گفت: این محلولها را کارخانه ها تولید میکنند، همه استاندارها را گرفتهاند در خارج تولید میشود در داخل کشور هم تولید میشود و از این جهت مشکلی نداریم؛ محلول های داخلی دارد استفاده میشود. اینها را در بیمارستان هر موقع بخواهند به مریض بدهند طبق دستورالعمل کارخانه تهیه و در اختیار بیمار قرار میدهند.
سامی گفت: در مجموع، ۵۰ نمونه از سه بیمارستان مختلف دریافت شد تعداد نمونه یک بیمارستان 27، یک بیمارستان 9نمونه و یک بیمارستان 14 نمونه بود که از نظر حضور باکتریهای مزوفیل هوازی و کلیفرمها مورد بررسی قرارگرفتند.
وی با اشاره به اینکه انتظار داشتیم با توجه به اینکه تجاری بود؛ طبق استاندارها باشد، گفت: بر اساس استانداردهای جهانی، میزان مزوفیلهای هوازی نباید بیش از ۱۰³ باشد، اما نتایج نشان داد که از 50 نمونه تعداد 47 نمونه یعنی در ۹۴ درصد نمونهها بار میکروبی کلی از حد مجاز بالاتر بود.
سامی افزود: همچنین،36 نمونه از تعداد 50 نمونه یعنی ۷۲ درصد نمونهها از نظر کلیفرمها مثبت بودند و بیش از حد مجاز بود بار میکروبی آنها، اما خوشبختانه هیچ موردی از باکتریهای ایکولای (E. coli) و استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) مشاهده نشد که از این جهت بعنوان یک مزیت محلول تجاری نسبت به دستساز است.
وی با تاکیدبراینکه محلول تجاری طبق استانداردها تولید میشود؛ و بررسی ما هم استانداردها را تایید کرد؛ گفت: اما با توجه به نتایج پژوهش میطلبد کارهای تحقیقاتی بیشتر در رابطه با مراحل تهیه محلول در بیمارستان تا استفاده محلول توسط بیمار انجام شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره تأثیر اسانسهای گیاهی بر کاهش آلودگی میکروبی تصریح کرد: در مرحله دوم پژوهش، زعفران و آویشن و زردچوبه تهیه و از عصاره هرکدام که بدست آوردیم بطور خالص غلظت مهارکنندگی محاسبه و نهایت هم غلظت مهارکنندگی مخلوط محاسبه گردید.
مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، ادامه داد: 26 نمونه از بیمارستان اخذ هر نمونه به دو قسمت تقسیم و در دو حالت بدون عصاره و با عصاره مورد بررسی قرار گرفتند.
سامی در مقایسه افزود: نتایج نشان داد که مخلوط اسانسهای آویشن، زعفران و زردچوبه بهطور معناداری موجب کاهش بار میکروبی هوازی و آلودگی کلیفرمی در مقایسه با محلولهای تجاری فاقد این اسانسها شد.
مدیر گروه علوم و صنایع غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، با اشاره به تأثیر این ترکیب بر ظرفیت آنتیاکسیدانی گفت: افزودن این مخلوط گیاهی، ظرفیت آنتیاکسیدانی محلولهای تغذیهای رودهای را افزایش داد و تفاوت قابل ملاحظهای بین نمونههای دارای اسانس و نمونههای بدون اسانس مشاهده شد.
دکتر سامی با بیان اینکه نتایج پژوهش برای برخی بیمارستانها ارائه شده، پیشنهاد کرد: کارخانههای تولیدکننده محلولهای تغذیهای میتوانند از این اسانسها در فرمولاسیون محصولات خود بهره ببرند. این ترکیبات نهتنها بهعنوان نگهدارنده طبیعی عمل میکنند، بلکه از افزایش سریع بار میکروبی در محلولهای تغذیهای جلوگیری میکنند.
وی خاطرنشان کرد: مقاله این پژوهش نیز مراحل داوریی را طی کرده همین روزها در یک مجله معتبر ISI به چاپ خواهد رسید.
انتهای پیام/
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53