پزشکی و سلامت ,واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان ,علمی، پژوهشی و فناوری

عضو هیئت علمی گروه مامایی و سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان:

ایران از لحاظ سلامت مادران باردار و زایمان بی‌خطر شرایط و جایگاه خوبی دارد


عضو هیئت علمی گروه مامایی و سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و نماینده جامعه مامایی در سازمان نظام پزشکی استان اصفهان با اشاره به اینکه مرگ مادری مرتبط با عوارض بارداری و زایمان است و گاهی تشدید شده عوارض بارداری و زایمان می‌باشد؛ گفت: در حال حاضر در کشور ما در حوزه سلامت امکانات لازم برای بارداری و زایمان بی‌خطر وجود دارد و همه می‌توانند بهره‌مند شوند و از نظر آمارهای جهانی نیز جزو رده های اول است.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری از اصفهان : مرجان بیگی، عضو هیئت علمی گروه مامایی و سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و نماینده جامعه مامایی در سازمان نظام پزشکی استان اصفهان، در نشست خبری ترجمان  و تبادل دانش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان  مرگ مادری را مورد اشاره  قرار داد و گفت: طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت (WHO)   مرگ مادر باردار به مرگی اطلاق می‌شود که فوت یک مادر  از زمان لقاح تا ۴۲ روز پس از زایمان رخ دهد.

وی ادامه داد: معمولا تصور این است که به دلیل عوامل قابل اجتناب اتفاق می‌افتد یعنی عواملی که می‌توانسته پیشگیری شود؛ این مرگ می‌تواند در هر زمانی از باردری تا 42  روز بعد زایمان و همچنین در هر مکانی اتفاق بیفتد؛ مرتبط با عوارض بارداری و زایمان است و گاهی تشدید شده عوارض بارداری و زایمان است یعنی ممکن است یک مادر باردار دارای بیماری‌های زمینه ای باشد و عوارض بارداری اینها را تشدید کند. 

 وی با تاکید براینکه ما انتظار نداریم هرگز یک مادر باردار فوت بشود و فکر می‌کنیم کلیه تغییرات فیزیولوژیک در دوران بارداری ایجاد می‌شود همه در جهت تطابق با بارداری است وکلیه عاملین مراقبت باید  نظارت کنند بر روی یک مادر باردار  و مراقبت‌ها که اتفاق خاصی در این برهه نیفتد.  

وی ادامه داد: مرگ‌های ناشی از سوانح و حوادث را جزو مرگ مادری حساب نمی‌کنیم حتی اگر عارضه بارداری  به دنبال این حوادث بوجود بیاید و مادر فوت کند باز هم بعنوان مرگ مادری  محسوب نمی‌شود. 

بیگی افزود: سابق از این  مرگ‌های مادری که بعلت خودکشی بود بعنوان مرگ مادری حساب نمی‌شد و جزو سوانج و حوادث بود اما اخیرا، خودکشی که ممکن است به دلیل تغییرات خلقی که ناشی از تغییرات هورمونی دوران بارداری  رخ دهد، در زمره مرگ‌های مادری قرار گرفته است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: مرگ مادران اتباع غیر مقیم نیز در آمار حساب نمی‌شوند، هرچند ما تمایل داریم این موارد نیز در آمار گنجانده شوند، چون اتباع غیر مقیم هم ویژگی‌ها و فرهنگ زندگی آنها با اتباع مقیم شباهت دارد. 

وی اظهار داشت: بررسی مرگ مادری به لحاظ پیشگیری از وقوع مشابه انجام می‌شود یعنی برای اینکه نواقص و علل شناسایی  شود و برعلیه نواقص  راهکار تدوین شود و پیشگیری کنیم .

نماینده جامعه مامایی در سازمان نظام پزشکی استان اصفهان با اشاره به این که در حال حاضر وضعیت کشور در شاخص مرگ و میر مادران باردار قابل قبول است، اعلام کرد: در سال گذشته میزان مرگ و میر مادران باردار در ایران ۲۳.۲ نفر  به ازای هر ۱۰۰ هزار تولد زنده بودکه قابل قبول است.

وی افزود: استان اصفهان با آماری پایین‌تر از میانگین کشوری، شرایط مطلوب‌تری دارد که پارسال 14 نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار تولد زنده بود و سال قبل آن بدون محاسبه کوید 18 بود البته انتظار هم داریم استان اصفهان شرایط مطلوب‌تری در رابطه با این مسئله داشته باشد  چرا که خانواده‌ها از سواد سلامت خوبی بهره‌مند هستند.  

بیگی در ادامه به وضعیت مرگ مادری در منطقه امرو (کشورهای منطقه مدیترانه شرقی عضو سازمان جهانی بهداشت)؛ اشاره کرد و گفت: آمار 2020 مرگ مادری در منطقه مدیترانه شرقی حاکی از این است که کویت دارای بهترین آمار از نظر مرگ مادری بوده همچنین قطر، عمان، و عربستان در وضعیت خوب، و ایران هم در سال ۲۰۲۰ با ۲۲ مورد مرگ در هر ۱۰۰ هزار تولد زنده جزو رده های اول است. اما کشورهایی مانند افغانستان، سودان جنوبی؛ سودان،  لیبی و سومالی وضعیت مطلوبی ندارند و بویژه سودان جنوبی بدترین وضعیت را دارد. وضعیت مرگ مادری طبق آمار 2020 در سطح جهانی، سوئد با ۴ مرگ در هر ۱۰۰ هزار تولد زنده بهترین شاخص را داراست.

وی با اشاره به اینکه آمار مرگ مادری 5سال یکبار است؛ اظهار کرد:  در کشور ما در چندین سال اخیر مرگ مادری بین 20 تا 25 به ازای هر ۱۰۰ هزار تولد زنده بوده و این به این خاطر است که نظام سلامت ما به نسبت گذشته بهتر شده است و از نظر بیمارستان و نظام ارجاع و اعزام و پزشک و پرستار و ماما و مواردی از این قبیل وضعیت خوبی داریم و برای کاهش  این عدد  حوزه‌های دیگر غیر  از حوزه سلامت باید مورد توجه قرار گیرد وکمک کنند. 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به علل اصلی مرگ و میرمادران باردار؛ گفت: بیماری‌های زمینه‌ای، خونریزی، فشار خون بارداری و عفونتها و  برخی موارد دیگر از علل اصلی هستند ولی خونریزی و  فشار خون بارداری جزو علل شایع‌تر است و در این میان، فشار خون بارداری سهم بیشتری از خونریزی در مرگ مادران دارد.

بیگی تأکید کرد: نظام مراقبت از مرگ مادری در ایران به گونه‌ای طراحی شده که هر مورد مرگ بررسی و علت دقیق آن شناسایی می‌شود. سپس راهکارهای لازم تدوین و اجرا می‌شوند تا از وقوع موارد مشابه جلوگیری شود.

نماینده جامعه مامایی در سازمان نظام پزشکی استان اصفهان خاطرنشان کرد: در دنیای امروز و در کشور ما امکانات لازم برای بارداری و  زایمان بی‌خطر وجود دارد و همه می‌توانند بهره‌مند شوند. 

وی بارداری‌های عارضه‌دار و اهمیت آن را هم اشاره کرد و گفت: بررسی آن هم می‌تواند به شناسایی نواقص کمک ‌کند. 

 انتهای پیام/

 

 

https://stnews.ir/short/VmoQk
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: