مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
معاون توسعه و برنامهریزی وزارت دفاع گفت: جزایر ایرانی بهعنوان یکی از اولویتهای ملی مطرح شدهاند و در راستای تحقق این هدف، سندی از سوی رهبر انقلاب به دولت ابلاغ شده است.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : طلایینیک، معاون توسعه و برنامهریزی راهبردی وزارت دفاع، در همایش ملی «توسعه پایدار از پنجره جزایر ایرانی» که در دانشگاه خوارزمی برگزار شد، اظهار کرد: نگرش توسعه پایدار به جزایر ایرانی بهعنوان یکی از اولویتهای ملی و قابلیتها در این همایش مورد توجه قرار گرفته است. توسعه دریامحور نیز بهعنوان یکی از اولویتهای توسعه کشور در سندی از سوی رهبر انقلاب اسلامی به دولت ابلاغ شده است.
وی با بیان اینکه باید بپذیریم که در خصوص توسعه سواحل و استفاده از ظرفیت جزایر کشور دچار غفلت شدهایم، گفت : برای جبران این عقبماندگی، به جهشی در توسعه نیاز داریم. در حوزه دکترین دفاعی، قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی نسبت به دوران دفاع مقدس چندین برابر افزایش یافته است.
طلایی نیک عنوان کرد: توسعه اقتصادی و تجاری در بخش حوزه دریایی همپای توسعه دکترین دفاعی پیش نرفته است. یکی از دلایل پیشرفت ایران در صنایع دفاعی، موشکی و تسلیحاتی، مدیریت و نگاه جهادی و از سوی دیگر پیوند نظاممند و نزدیکی است که بین حوزه دفاع و دانشگاه برقرار شده است.
معاون توسعه و برنامهریزی راهبردی وزارت دفاع خاطر نشان کرد: سالانه بیش از یکصد دانشگاه در طرحهای مورد نظر وزارت دفاع مشارکت دارند که این همکاری تجربهای ارزشمند را به همراه داشته است.
وی تصریح کرد: ۶۳ درصد از زنجیره تأمین و زیرشاخههای سامانهها و زیرساختهای نظامی کشور توسط بخش خصوصی تولید میشود و میزان صادرات تجهیزات نظامی ما بیش از سه برابر شده است.
طلایی نیک اظهار کرد: نیازمند ساختاری متناسب برای حرکت جهشی هستیم، و بر اساس الگوی مشارکت دفاعی ملی، از تمام ظرفیتهای بخش خصوصی و دانشگاهی استفاده خواهیم کرد و نتایج بهدستآمده از آن در اختیار بخشهای غیرنظامی نیز قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه قانون الگوی مشارکت دفاعی ملی تا پایان سال ابلاغ خواهد شد، افزود : این الگو سه رکن اساسی دارد: بخش دفاعی، بخش خصوصی و ظرفیت علمی و سایر بخشهای دولت. هدف از این الگو، ایجاد فناوریهای چندمنظوره بهعنوان زیستبوم مشترک دفاعی ملی و گسترش کیفیت تکنولوژی است.
نقش مهم علم جغرافیا در تنظیم برنامه های توسعه کشور
حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، در همایش ملی توسعه پایدار از منظر جزایر ایرانی که در دانشگاه خوارزمی برگزار شد، اظهار کرد: علم جغرافیا نقش مهمی در تنظیم برنامههای توسعه کشور دارد و تنها علمی است که میتواند تصویر روشنی از کشور ارائه دهد. این علم تصویری دقیق از ظرفیتها و موانع اصلی توسعه کشور و شهرها ارائه میدهد.
وی افزود: مسئولان و مدیران اجرایی بیش از دیگران نیازمند علم جغرافیا برای برنامهریزی و مدیریت کشور هستند. به لطف خدا، ایران از ظرفیتهای فراوان معدنی و فسیلی برخوردار است. این کشور همچنین بهعنوان یکی از بهترین و ارزانترین مقاصد گردشگری با طبیعتی چهارفصل شناخته میشود که تنها بخشی از ظرفیتهای آن بهشمار میرود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: یکی از دلایل مهم عدم توسعه سواحل و بنادر، بیتوجهی به آمایش سرزمین است. بسیاری از واحدهای صنعتی که باید در نزدیکی سواحل و بنادر ساخته میشدند، به نقاط مرکزی کشور منتقل شدهاند. این مسئله باعث ایجاد بحران آب، فرونشست زمین و آلودگیهای محیطزیستی شده است.
وی تصریح کرد: توزیع نامناسب واحدهای صنعتی در نقاط مرکزی کشور، علاوه بر مشکلات زیستمحیطی، هزینه حملونقل را نیز افزایش داده است. این جانمایی اشتباه، هزینه تولید را بالا برده و رقابتپذیری کالاهای ایرانی را کاهش داده است.
پورمحمدی تأکید کرد که باید تمرکز جمعیت در سواحل و مرزها شکل گیرد و جریان ثروت از مرکز به مرزها منتقل شود.
وی بیان کرد: بسیاری از کشورهای ثروتمند، مانند انگلستان، توسعه خود را بر پایه دریا آغاز کردند، اما در ایران با رسیدن به دریا مسیر توسعه متوقف شده است.
وی افزود: در دولت چهاردهم، یکی از اولویتهای مهم، توسعه دریا محور و اجرای آمایش سرزمین است که با افزایش اشتغال و هدایت جمعیت به کانونهای مرزی، موجب ایجاد رونق متوازن در کشور خواهد شد. در همین راستا، خط جادهای از خرمشهر به سمت چابهار و پروژه زاهدان-چابهار در دست اقدام قرار گرفته است. همچنین، دو فرودگاه متروکه نیز به زودی به بهرهبرداری خواهند رسید.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین گفت: «در حالی که کشورهای حوزه خلیج فارس تاکنون ۳۲۰ جزیره مصنوعی ایجاد کردهاند که به محیطزیست آسیب وارد کرده است، جزایر سهگانه ابوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ، نگینهای ارزشمند ایران هستند که بهطور طبیعی و خدادادی شکل گرفتهاند. با بهرهگیری از این ظرفیتها، میتوان آبادانی بیشتری را برای کشور به ارمغان آورد.
توسعه دریامحور در کشور مغفول مانده است
علی عبدالعلیزاده، نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور، نیز در این همایش اظهار کرد: جغرافیا دانشی است که به رابطه انسان و محیط میپردازد و ویژگیهای محیط طبیعی را در مقیاسهای محلی و جهانی و در دو شاخه علوم طبیعی و انسانی بررسی میکند.
وی افزود: رویکرد توسعه دریامحور بر دریاها و اقیانوسها تأکید ویژهای دارد و تحلیل محیطهای دریایی و ساحلی و جغرافیا با مطالعه دریا برای توسعه زیربنایی و مکانیابی بنادر و تأسیسات اقتصادی صورت میگیرد.
نماینده رئیسجمهور در هماهنگی اجرای سیاستهای کلی توسعه دریامحور با اشاره به اینکه منابع ساحلی دارای ظرفیت عظیمی از جمله شیلات و نفت هستند، بیان کرد: توسعه دریامحور دستاوردهای فراوانی دارد، اما این ظرفیت در کشور مغفول مانده و مناطق ساحلی به یکی از مناطق محروم تبدیل شدهاند.
وی با تأکید بر لزوم سرمایهگذاری در زیرساختهای دریایی گفت: با تقویت بنادر و توسعه صنایع مرتبط با دریا، میتوان ضمن افزایش توان رقابتی کشور در تجارت جهانی، اشتغالزایی گستردهای در مناطق ساحلی ایجاد کرد. همچنین، این امر میتواند توزیع متوازن جمعیت را تسهیل و از فشار بر منابع محدود نقاط مرکزی کشور بکاهد.
عبدالعلیزاده همچنین تصریح کرد: ایران با دسترسی به خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر از ظرفیتهای بینظیری برخوردار است. با این حال، بهرهبرداری ناکافی از این ظرفیتها باعث شده است تا کشورهای همسایه در رقابتهای منطقهای از ما پیشی بگیرند. باید با تمرکز بر توسعه پایدار و بهرهگیری علمی از جغرافیای دریایی، جایگاه ایران در اقتصاد منطقهای و جهانی بهبود یابد.
خبرنگار: مریم محرمی
انتهای پیام/
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53