پزشکی و سلامت

نقش پروبیوتیک ها در پیشگیری از بیماری های مختلف

پروبیوتیک ها به میکروب های زنده ای گفته می شود که در سال های اخیر دانش پزشکی، به ابعاد تازه ای در مورد خواص و ویژگی های آن ها دست یافته است. در ادامه برخی یافته ها در مورد مزایای پروبیوتیک ها را دنبال می کنیم.

به گزارش علم و فناوری از شیراز، «نسترن نیک‌جو»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز با بیان اینکه دومین سرطان شایع در انسان سرطان روده است، اظهار داشت: تومورها در روده بزرگ، به میزان صد مرتبه سریع‌تر نسبت به روده کوچک رشد می‌کند. به همین دلیل بسیاری از محققان اعتقاد دارند که فلور میکروبی روده نقش اساسی را در گسترش سرطان روده ایفا می کند و انواع پروبیوتیک‌ها به عنوان عامل محافظ در برابر گسترش سرطان روده شناخته می شود.

وی ادامه داد: همچنین مشخص شده گونه‌ های مختلف باکتریایی، اغلب عامل سرطان‌ های روده‌ای است و متابولیسم برخی مواد غذایی، سبب افزایش این تومورها می شود.

این کارشناس حوزه ایمنی مواد غذایی با اشاره به کاهش ناراحتی های پوستی توسط پروبیوتیک ها گفت: همان طور که بدن به تغذیه از مواد غذایی جذب شده در اثر روده نیاز دارد، پوست هم نیاز به تغذیه دارد. یکی از راه های بهبود تعادل درونی بدن مصرف پروبیوتیک‌ها است. استفاده از پروبیوتیک‌ها برای کنترل ناراحتی‌های پوستی به چند دهه قبل بر می گردد. به عنوان مثال تحقیقاتی روی «لاکتوباسیل‌ها» برای درمان آکنه، به ویژه در پسران و دختران زیر 18 سال انجام گرفته که شواهد نشان می‌دهد این باکتری‌ها ایمن و به میزان درصد80 موثر بوده ‌است.

وی افزود: گزارش های متعددی از افزایش روزافزون بیماری های آلرژیک ارثی در دنیای صنعتی امروز منتشر می‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که میکروفلور نقش مهمی در بیماری های آلرژیک دارد. به تازگی پتانسیل پروبیوتیکی برای کاهش بیماری های آلرژیک روی کودکانی که احتمال ایجاد واکنش‌های ایمنی در آنها زیاد بوده، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود کودکانی که به مدت 6 ماه پروبیوتیک مصرف کردند، مصرف این مواد موجب کاهش ابتلا به اگزما در این کودکان شده بود.

نیکجو متذکر شد: پروبیوتیک‌ها با کاهش pH روده قادر هستند رقابت مؤثری با باکتری های بیماریزای بدن داشته باشند. همچنین بسیاری از لاکتوباسیل‌ها و بیفیدوباکترها قادر به ترشح آنتی بیوتیک‌های طبیعی هستند که طیف گسترده‌ای از فعالیت ها را شامل می‌شود. برخی گونه های بیفیدوباکترها قادر به ترشح مواد ضد میکروبی هستند که روی بیماریزاهای روده ای مختلف اثر دارند.

به گفته وی، مصرف پروبیوتیک‌ها می‌تواند سبب افزایش جذب کلسیم در بدن شود. اگرچه روده کوچک جایگاه اصلی جذب کلسیم در انسان است، اما این اعتقاد وجود دارد که مقادیر عمده کلسیم در سراسر روده بزرگ جذب می‌شود. تحقیقات مختلف نشان می دهد که پروبیوتیک‌ها جذب کلسیم از روده بزرگ را افزایش می‌ دهند. همچنین افت کلسیم از بافت استخوانی را کاهش می‌دهند.

کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین عنوان کرد: تحقیقات و فعالیت های بسیاری در زمینه کاهش کلسترول خون با استفاده از ترکیبات غذایی صورت گرفته است. افزایش سطوح کلسترول در خون نشان دهنده عامل خطر برای بیماری های قلبی و عروقی است. این امر با سطح LDL خون یا لیپوپروتئین‌هایی با دانسیته کم ارتباط مستقیم دارد. در ارتباط با مصرف پروبیوتیک‌ها شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد پروبیوتیک‌ها قادر به کاهش کلسترول کل و لیپوپروتئین‌های با دانسیته کم بوده و به صورت غیر مستقیم تاثیر مثبتی در کاهش فشار خون دارد. پروبیوتیک‌ها با تولید انسولین، عملیات سنتز تری گلیسیریدها را در جگر کاهش می‌دهند و این امر می‌تواند تاثیر مثبتی بر چربی خون داشته باشد.

 

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/NDJaR
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: