پزشکی و سلامت ,همایش‌ها و جشنواره‌ها

در کنفرانس ملی توسعه پایدار در کشاورزی مطرح شد:

وظیفه اصلی دولت‌ها و حاکمیت تضمین امنیت غذایی است

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: قطعا اگر سلامت را از غذای تولیدی بگیریم هیچ ارزشی نخواهد داشت اگر چه وظیفه اصلی دولت‌ها و حاکمیت تضمین امنیت غذایی است ولی بخشی که اجتناب‌ناپذیر است و قابلیت جدا‌سازی ندارد سلامت و حتما کیفیت است

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری اصفهان : دکتر محمود اعتباری معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در کنفرانس ملی توسعه پایدار در کشاورزی؛ علوم دامی و صنایع غذایی با رویکرد کیفیت، سلامت و امنیت غذا  که امروز 5 خرداد در تالار بین المللی امیر کبیر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) برگزار شد؛ گفت: قطعا اگر سلامت را از غذای تولیدی بگیریم هیچ ارزشی نخواهد داشت اگر چه وظیفه اصلی دولت‌ها و حاکمیت تضمین امنیت غذایی است ولی بخشی که اجتناب‌ناپذیر است و قابلیت جدا‌سازی ندارد سلامت و حتما کیفیت است 

وی افزود: پژوهشگران و دانشجویانی که برای ارتقا سلامت غذایی تلاش می‌کنند و تولیدکننده‌های فرآورده‌های غذایی که می‌‌توانند با صدای بلند کیفیت و سلامت فرآورده خودشان را اطلاع رسانی‌کنند و باعث سربلندی استان و کشور هستند و باید از آنها قدردانی کرد.  

وظیفه اصلی دولت‌ها و حاکمیت تضمین امنیت غذایی است

اعتباری افزود: حوزه سلامت و امنیت غذایی یک حوزه بین بخشی است همه حوزه‌ها بایستی با همدیگر همکاری کنند تمام تولیدکننده‌ها و تمام ارگان‌های نظارت.  اگر این همکاری نباشد قطعا به سرانجام نمی‌رسد. 

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این فرآیند بر همکاری سازمان جهاد کشاورزی که در تولید بسیاری از مواد اولیه خام کشاورزی نقش دارد، اداره کل دامپزشکی که در تولید فرآورد‌ه‌های گوشتی و لبنی نقش دارد، اداره کل استاندارد که تدوین و ابلاغ استانداردها و به روز‌رسانی آن عمل می‌کند و وزارت بهداشت که به نمایندگی از آن دانشگاه‌های علوم پزشکی نظارت سلامت و کیفیت را بر عهده دارند و دبیر خانه سلامت و امنیت غذایی که در وزارت بهداشت مستقر است؛ را  مورد تاکید قرار داد. 

اعتباری با اشاره به سه اصطلاح مهم کیفیت و سلامت و امنیت غذایی، اظهار کرد: معتقدیم که دو مورد اول وظیفه اداری و سازمانی و پاسخگویی وزارت بهداشت است که باید بتوانیم با همکاری همه حوزه‌ها به وظیفه خودمان عمل کنیم.  

وی افزود:  نکته دیگر اینکه قطعا برای رسیدن به این هدف پرهیزی از موازی کاری ضرورت دارد و ایجاد هزینه‌های بیش از حد معمول برای تولید کننده حتما کار اشتباهی است. با هماهنگی‌‌‌‌‌ها باید از موازی کاری جلوگیری کنیم. 

اعتباری اظهار کرد: در اختیار قرار دادن غذای سالم  اگر با تحمیل هزینه‌های هنگفت همراه باشد نتیجه آن است که متاسفانه تولید کننده‌های زیادی از چتر نظارتی دولت و همچنین انجیوها چون ما آنها را هم بعنوان متولیان سلامتی می‌بینیم و به خاطر اینکه اینها هم می‌خواهند از ماهیت وجودی خودشان دفاع می‌کنند از چتر نظارتی خارج می‌شوند و سلامت مردم را به خطر می‌اندازند. 

 

انتقال بیش از 200 بیماری از طریق غذای مصرفی ناسالم

وی افزود: قطعا مواد غذایی می‌تواند عاملی باشد که بیماری ایجاد کند اگر سالم نباشد. ما بیش از 200 بیماری را می‌توانیم منتسب کنیم که از طریق موارد غذای مصرفی انتقال پیدا می‌کند بنابراین اگر سالم نباشد این بیماری‌ها منتقل می‌شوند و اگر سالم باشند قطعا جلوگیری از  انتقال بیماری می‌شود. 

 

نقش مهم فرآورده‌های غذایی در پیشگیری و درمان بیماری‌ها 

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: بحث دومی که برای فرآورده‌های غذایی هست اینکه فرآورده های غذایی می‌توانند جایگزین دارو  باشند بسیاری از بیماری‌های غیر‌واگیر قابل پیشگیری و درمان هستند با استفاده از غذاهای سودمند و غذاهای فراسودمند. همچنین غذاهایی که می‌توانند اثر درمانی داشته باشد ماده موثره غذایی اثر درمانی دارد. ما رشته تخصصی برای این در دانشگاه داریم که این فرآورده ها چقدر می‌توانند از بیماری‌ها مثل چاقی دیابت و فشار خون  که الان عوامل آسیب رسان هستند به سلامتی مردم. 

 

مسئولیت دانشگاه علوم پزشکی در سلامتی و پاسخگوی عدم سلامتی فرآورد‌ه‌های غذایی 

وی اظهار کرد: معاونت عذا و دارو و معاونت بهداشتی مسئولیت نظارت بر فرآورده‌های قابل عرضه دارند و  با تقسیم کاری که صورت گرفته فرآورده هایی که  تولید می‌شوند چه بصورت کارگاهی و چه بصورت کارخانه‌ای دارند مسئولیت نظارت را ما داریم و فرآورده‌هایی که بصورت صنفی تولید و عرضه می‌شوند معاونت بهداشتی دانشگاه و قطعا دانشگاه مسئول تضمین این سلامتی و پاسخگوی عدم سلامتی این فرآورد‌ه‌ها خواهد بود. 

 

حضور مسئول فنی در صنایع تولید فرآورده‌های غذایی

وی ادامه داد: ما برای اینکه این وظیفه را بتوانیم انجام دهیم، یک اقدام بسیار مهمی انجام دادیم و آن اینکه الان   در صنایع تولیدی اکثرا حضور مسئول فنی را داریم؛ مسئول فنی که آموزش دیده بعضا تجربه‌های لازم را دارند و نظارت را بصورت دائمی و لحظه‌ای انجام می‌دهند. طبق قانون  اگر تولید کننده فرآورده بدون حضور مسئول فنی و بدون نظارت مسئول فنی تولید کرد این تخلف است و‌ امکان اینکه فرآورده را فراخوان کنیم از بازار وجود دارد که اگر رسیدیم به آن مرحله که دیدیم نظارت مسئول فنی نبوده و سلامتی به خطر افتاده در حیطه‌های مختلف این کار انجام می‌شود پس حضور مسئول فنی بسیار ارزشمند است و تمام تولیدکننده‌هایی که حرفی برای گفتن، نامی برای ارائه و برندی برای تبلیغ دارند از تمام ظرفیت مسئول فنی استفاده می‌کنند.

 

نظارت دانشگاه بر سلامت فرآورده‌های غذایی از مواد اولیه تا تولید؛ ذخیره و عرضه در بازار

وی ادامه داد: برای اینکه بدانیم فرآورده که آمده داخل بازار ؛ سالم است یا نه قطعا تک تک فرآورده را نمی‌توانیم چک کنیم. ولی ما تمام مواد اولیه را چک می‌کنیم یعنی مواد اولیه باید تحت نظارت آمده باشد یا تولید شده باشد یا وارد شده باشد و شناسه باید داشته باشد. همچنین پروسه تولید را چک می‌کنیم‌ ما فرآورده نهایی را در کارخانه و یا در کارگاه ‌را چک می‌کنیم. نمونه‌برداری براساس قواعد علمی انجام می‌دهیم فرآورده در بازار و محل عرضه هم چک می‌کنیم چون بعضی از اختلالات مربوط به شرایط نگهداری است وقتی این فرآیند مورد پایش قرار گرفت منطقا می‌توانیم بگوییم تمام فرآورده‌هایی که الان در بازار هست تحت نظارت ما هستند. 

 

وظایف مسئول فنی مقیم، اعطای شناسه بهداشتی، پروانه ساخت فرآورده، دادن سیب سلامت است

 وی بیان کرد: ما مسئول فنی مقیم داریم قطعا اداره نظارتی داریم چه در سازمان غذا و دارو در حد مدیر کل و چه در معاونت غذا و دارو در حد مدیریت نظارت بر فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی که وظایف اعطای شناسه بهداشتی، پروانه ساخت فرآورده، دادن سیب سلامت را انجام می‌دهد.

اعتباری تاکید کرد: برای اینکه اینکار را انجام دهیم قطعا از استاندارهای ابلاغی استفاده می‌کنیم استاندار باید تدوین بشود باید ابلاغ شود حتما هم تمام ارگان‌ها ملزم هستند که آن را اجرا کنند. 

اعتباری گفت: در تولید استاندار GMP داریم و گایدلاین‌های بسیار پیشرفته داریم که در محیط تولید GMP را بررسی می‌کنند؛ در ذخیره‌سازی استاندارد و گایدلاین GHP داریم، در آزمایشگاهایمان GLP داریم یعنی با بهترین آزمون‌ها بهترین شرایط شرایط نگهداری و بهترین پروسه‌ تولید را نظارت می‌کنیم و برای اینکه این کار را انجام دهیم آزمایشگاه مرجع داریم که از بالاترین متدهای مورد تایید ارگان‌های نظارتی هست و تجهیزات بروزی داریم استفاده می‌کنیم که سلامتی را تضمین کنیم که همکاران ما در شرایط مختلف نمونه برداری می‌کنند.  

وی تصریح کرد: خطاهای بزرگی را از آن دسته از تولیدکننده‌هایی که از زیر چتر نظارتی خارج شده‌اند، پیدا می‌کنیم. 

 

مهمترین مواردی که سلامتی فرآورده غذایی را به خطر می اندازد

معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: الان آن چیزی که سلامتی را به خطر می‌اندازد عمدتا آفت کش‌ها و باقی مانده سموم؛ نیترات و فلزات سنگین است و  بحث آفلاتوکسین است که می‌تواند سرطان کبد ایجاد کند اینها باید پایش بشود و و مطابق دستورالعمل‌ها و  رنج‌های مورد تایید استاندار ابلاغی باشد  همچنین بحث رنگ‌ها و نگه‌دارنده‌ها باید مطابق استانداردها باشد. همکاران ما در معاونت غذا و دارو دانشگاه تلاش می‌کنند اطمینان خاطر مردم را داشته باشیم. 

وی بعنوان آخرین نکته مهم هم گفت:  در چارچوب دستورالمل‌هایی که ملزم به اجرای آن هستیم حداکثر همکاری را با تولید کننده‌‌هایی داریم، که سلامت و فرآیند تولید سالم را به ما اثبات کرده باشند، آزمون‌ها را قطعا چندبار در سال خواهیم داشت که در صورت اثبات تعداد نمونه‌برداری را کاهش خواهیم داد در مقابل تخلفی هم اگر صورت بگیرد نظارت دقیق‌تر و سختگیرانه‌تر خواهیم داشت. 

 

 

 

 

 

وظیفه اصلی دولت‌ها و حاکمیت تضمین امنیت غذایی است

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/e8XQ8
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: