علمی، پژوهشی و فناوری

تجهیز ۳۵ چاه کشاورزی در استان مرکزی به انرژی خورشیدی با تسهیلات ۷۰ درصدی

استان مرکزی با بهره‌گیری از ۳۰۰ روز آفتابی سالانه، گام بلندی در مسیر توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر برداشته است. برنامه تجهیز ۳۵ حلقه چاه کشاورزی به پنل‌های خورشیدی با حمایت ۷۰ درصدی دولت، علاوه بر کاهش ۴۰ درصدی هزینه‌های بهره‌برداری، سالانه ۲۸۰ مگاوات از فشار شبکه برق استان می‌کاهد.

به گزارش خبرگزاری علم وفناوی؛ استان مرکزی، با بیش از ۳۰۰ روز آفتابی در سال، از پتانسیل بالایی برای بهره‌برداری از انرژی خورشیدی برخوردار است. این ویژگی منحصر به فرد، استان را به یکی از کاندیداهای اصلی توسعه پروژه‌های تجدیدپذیر تبدیل کرده، به‌ویژه در بخش کشاورزی که سهم قابل‌توجهی از مصرف برق استان را به خود اختصاص می‌دهد.

بر اساس آمار سازمان انرژی‌های نو ایران (سانا)، استان مرکزی می‌تواند سالانه بیش از ۱۸۰۰ کیلووات‌ساعت بر مترمربع انرژی خورشیدی تولید کند؛ رقمی که در صورت استفاده بهینه، نه‌تنها نیاز چاه‌های کشاورزی را تأمین می‌کند، بلکه فشار بر شبکه سراسری برق را نیز کاهش می‌دهد.

حالا با برنامه‌ریزی دولت برای تجهیز ۳۵ حلقه چاه کشاورزی به پنل‌های خورشیدی و پرداخت ۷۰ درصدی تسهیلات دولتی، گام جدیدی در مسیر توسعه پایدار و مدیریت مصرف انرژی در این استان برداشته شده است. این طرح علاوه بر کاهش هزینه‌های کشاورزان، طبق مطالعات بانک جهانی )۲۰۲۳ (می‌تواند تا ۴۰٪ در هزینه‌های عملیاتی صرفه‌جویی ایجاد کند و نقش مهمی در کاهش آلایندگی‌های زیست‌محیطی ایفا نماید.
جزئیات این طرح و آثار اجرایی آن بر بخش کشاورزی استان را در گفت‌وگو با محمود محمودی، مدیرکل توزیع برق استان مرکزی، بررسی کرده‌ایم.

مدیرکل توزیع برق استان مرکزی از برنامه‌ریزی برای تجهیز ۳۵ حلقه چاه کشاورزی به سیستم‌های برق تجدیدپذیر خبر داد و گفت: دولت تسهیلات مناسبی برای نصب صفحات خورشیدی جهت برقرسانی به چاه‌های کشاورزی پرداخت می‌کند.

محمود محمودی اظهار داشت: پرونده متقاضیان از سوی سازمان جهاد کشاورزی تشکیل و به بانک‌ها ارسال شده است که از این تعداد، به‌زودی شش چاه به صفحات خورشیدی مجهز خواهند شد.

وی با اشاره به وجود بیش از پنج هزار حلقه چاه کشاورزی در استان مرکزی که قابلیت بهره‌برداری از انرژی خورشیدی را دارند، افزود: سالانه ۲۸۰ مگاوات برق در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که تجهیز چاه‌ها به سیستم‌های خورشیدی، گامی مؤثر در کاهش ناترازی انرژی خواهد بود.

مدیرکل توزیع برق استان مرکزی همچنین تصریح کرد: ۷۰ درصد هزینه‌های تجهیز مزارع به انرژی خورشیدی از طریق تسهیلات دولتی تأمین می‌شود و کشاورزان باید پیش از فرارسیدن فصل تابستان و اوج مصرف، اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهند.

محمودی استان مرکزی را منطقه‌ای مستعد برای تولید و مصرف انرژی خورشیدی دانست و خاطرنشان کرد: ۸۲ درصد از برق استان در بخش‌های صنعت و کشاورزی مصرف می‌شود.

۱. مزایای استفاده از انرژی خورشیدی در کشاورزی
بر اساس مطالعات آژانس بین‌المللی انرژی تجدیدپذیر (IRENA)، استفاده از سیستم‌های فتوولتائیک خورشیدی در بخش کشاورزی می‌تواند تا ۳۰٪ در مصرف انرژی صرفه‌جویی کند و همچنین انتشار کربن را کاهش دهد. گزارش این آژانس نشان می‌دهد که کشاورزان با نصب پنل‌های خورشیدی نه‌تنها هزینه‌های برق خود را کاهش می‌دهند، بلکه می‌توانند برق مازاد را به شبکه تزریق کرده و درآمدزایی کنند(Irena,2021).

۲. کاهش فشار بر شبکه برق با استفاده از انرژی خورشیدی
مطالعه‌ای در ژورنال Renewable and Sustainable Energy Reviews (2022) نشان داد که تجهیز چاه‌های کشاورزی به پنل‌های خورشیدی می‌تواند تا ۲۰٪ از بار شبکه برق در ساعات اوج مصرف بکاهد. این امر به ویژه در فصل تابستان که همزمان با افزایش مصرف آب و برق در بخش کشاورزی است، اهمیت دوچندان دارد(Renewable and Sustainable Energy Reviews, 2022)

۳. تأثیر اقتصادی سیستم‌های خورشیدی بر کشاورزان
بررسی‌های بانک جهانی در سال ۲۰۲۳ حاکی از آن است که کشاورزانی که از انرژی خورشیدی برای پمپاژ آب استفاده می‌کنند، در مقایسه با سیستم‌های دیزلی، تا ۴۰٪ در هزینه‌های عملیاتی صرفه‌جویی می‌کنند. همچنین، طول عمر بالای پنل‌های خورشیدی (۲۵-۳۰ سال) باعث می‌شود بازگشت سرمایه در بلندمدت تضمین شود(World Bank,2023)

۴. پتانسیل انرژی خورشیدی در ایران و استان مرکزی
بر اساس گزارش سازمان انرژی‌های نو ایران (سانا)، استان مرکزی با میانگین ۳۰۰ روز آفتابی در سال، یکی از مناطق مستعد برای توسعه انرژی خورشیدی است. این استان می‌تواند سالانه بیش از ۱۸۰۰ کیلووات‌ساعت بر مترمربع انرژی خورشیدی تولید کند که برای تأمین نیازهای کشاورزی کافی است (سانا، 1402).

۵. مقایسه هزینه‌های سیستم‌های خورشیدی و دیزلی
تحقیقات مؤسسه تحقیقات انرژی دانشگاه صنعتی شریف نشان می‌دهد که هزینه راه‌اندازی پمپ‌های خورشیدی در چاه‌های کشاورزی در یک بازه ۱۰ ساله، ۵۰٪ ارزان‌تر از ژنراتورهای دیزلی تمام می‌شود. همچنین، این سیستم‌ها نیاز به نگهداری کمتری دارند و آلایندگی زیست‌محیطی ایجاد نمی‌کنند (دانشگاه صنعتی شریف، 1401).

خبرنگار: طاهره جوکار

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/VdrL1
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: