مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
محققان چینی شیوه جدیدی را برای ترمیم و التیام زخمها با استفاده برچسبهای میکروسوزنی ابداع کرده اند که دارو را به زیر پوست میبرد؛ رویکردی که به طور خاص برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ طراحی شده است که زخمهای آنها اغلب به کندی بهبود مییابد یا به دلیل شرایط بیمار اصلا ترمیم نمیشود.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : پژوهشگران، دیابت را یکی ازبزرگترین مشکلات بهداشت جهانی میدانند به طوری که پیش بینی میشود بیش از ۱۰ درصد از جمعیت جهان از دیابت و عوارض آن رنج میبرند. یک از مشکلات بالینی آزار دهنده و دشوار بیماران دیابتی اختلال در روند ترمیم زخم است و تا ۲۵ درصد از این افراد با خطر ابتلا به زخم پای دیابتی مادام العمر روبرو هستند.
این رویکرد جدید با ترویج بهبود زخم در یک فرآیند دو مرحله ای، در مقایسه با گزینههای محدود فعلی موجود برای این بیماران، کارآمدتر تلقی میشود. ساختار میکروسوزنها امکان آزاد سازی دو دارو را در دو زمان متفاوت برای بیمار فراهم میآورد.
بهبود زخم معمولا در دو مرحله اتفاق میافتد: مرحله اول شامل یک واکنش التهابی میشود که برای متوقف کردن خونریزی و مبارزه با هر گونه پاتوژن بالقوهای که احتمالا به زخم نفوذ کرده، ضروری است. مرحله دوم، شامل رشد مجدد بافت آسیب دیده میشود.
در افراد مبتلا به دیابت، روند بهبودی اغلب در مرحله التهابی متوقف شده و هرگز به مرحله رشد مجدد نمیرسد. این یک چالش بزرگ است، زیرا درمانهایی که برای بهبود زخم در نظر گرفته شده اند، معمولا زمانی که زخم هنوز دچار التهاب مزمن است، موثر عمل نمیکنند.
پژوهشگران دانشگاه پزشکی جیائو تونگ شانگهای میگویند: «اگرچه تلاشهای زیادی برای شناسایی مداخلهای برای ترمیم زخم دیابتی انجام شده، برگردان موثر تحقیقات پایه به کاربرد عمل بالینی همچنان چالش برانگیز است. تا به امروز، درمانهای تایید شده توسط FDA برای زخمهای دیابتی خیلی رضایت بخش اعلام نشده است.»
برای غلبه بر این چالش، دانشمندان یک راهبرد بهبود زخم ابداع کردند که در دو مرحله کار میکند: مرحله اول متوقف کردن التهاب و مرحله دوم بازگرداندن فرآیندهای بهبود طبیعی و فناوری میکروسوزن بهترین گزینه برای دستیابی به این هدف بود.
همانطور که از نام آن پیداست، میکروسوزنها، سوزنهای بسیار ریزی هستند که معمولا روی یک برچسب کنار هم قرار میگیرند. هنگامی که برچسب روی پوست اعمال میشود، میکروسوزنها با بازکردن کانالهای ریزی در پوست، به داروها اجازه میدهد بدون درد به داخل بدن نفوذ کنند.
محققان میگویند: «این شیوه به طور چشمگیری تحویل دارو را بهبود میبخشد و به عنوان یک جایگزین نوید بخش برای روشهای سنتی دارو رسانی خوراکی و تزریقی عمل میکند.»
در این مطالعه، میکروسوزنها با فیبروئین ابریشم، پروتئین طبیعی به دست آمده از پیلههای کرم ابریشم، ساخته شده اند که در زیست پزشکی به دلیل داشتن یک ماده چند منظوره و ایمن برای تماس با پوست مشهور است.
چیزی که این میکروسوزنها را خاص میکند ساختار آنهاست. در این ساختار هسته ضخیم تری از نانوالیاف ابریشم بافته شده، توسط یک پوسته ابریشمی شلتر و نرمتر احاطه میشود. این طراحی منجر به این میشود که داروهای بارگذاری شده روی پوسته خارجی به سرعت آزاد شوند ولی داروهای تعبیه شده روی هسته، کندتر به پوست برسند.
محققان از این راهبرد استفاده کردند تا میکروسوزن ها، ابتدا داروی توقف التهاب آزاد کنند و سپس سراغ داروی بهبود زخم بروند. آزمایش این شیوه نوین درمانی روی موشهای دیابتی نشان داد فقط زمانی که اولین دارو آزاد شد و اثر خود را گذاشت، داروی دوم قادر به بازگرداندن روند طبیعی بهبودی و بازسازی کامل بافت آسیب دیده، شد.
اگرچه این نتایج امیدوارکننده هستند، اما باید تحقیقات بیشتری برای اثبات اثر این رویکرد بر روی انسان انجام شود به ویژه که میکروسوزنها هنوز یک فناوری نسبتا جدیدند و تاکنون تنها تعداد کمی از این محصولات تاییدیه نظارتی را دریافت کرده اند.
این پژوهشگران قصد دارند در آینده امکان افزودن ویژگیهای جدید مانند نظارت بر قند خون را به میکروسوزنها را بررسی کنند تا کمک دیگری نیز به بیماران دیابتی ارائه دهند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Advanced Science منتشر شده است.
1403/03/22 12:05
1403/03/22 11:56
1403/03/22 11:46
1403/03/22 11:37
1403/03/22 11:34
1403/03/22 10:14
1403/03/22 09:34
1403/03/22 09:32
1403/03/22 08:53