پزشکی و سلامت

در گفت و گو با کارشناس دارو مطرح شد؛

مصرف روزانه آسپیرین خطر ابتلا به دیابت را در افراد مسن کاهش می دهد

یک کارشناس دارو گفت: مصرف روزانه آسپرین می‌تواند مزایا و معایب مشخصی به همراه داشته باشد، مصرف مکمل این دارو با دوز کم باعث کاهش 15 درصدی ابتلا به دیابت نوع 2 در بزرگسالان بالای 65 سال می شود.

دکتر زینت آریان پور کارشناس دارو در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری اظهار داشت: آسپرین یک داروی ضد التهاب غیر استروئید (NSAID) است. این دارو حاوی سالیسیلات است و متشکل از ترکیب گیاهانی مانند درخت بید و گل مینا است. اولین مورد استفاده از این دارو در حدود ۴۰۰۰ سال پیش است که توسط نخستین پزشک مشهور تاریخ، بقراط به ثبت رسیده است. 
 
 
دکتر آریان پور کارشناس دارو درباره مشکلات قلبی بیماران دیابتی بیان کرد: امروزه اختلالات قلبی عروقی یکی از مهم ترین علل مرگ و میر در جوامع بشری محسوب می شود. 
 
 
وی با اشاره به اینکه آسپرین با مهار کردن پلاکت ها تاثیر چشمگیری در جلوگیری از ایجاد لخته پلاکتی در عروق خون رسان به عضلات قلبی دارد؛ اظهار داشت: این دارو با 2 مکانیسم مانع از تشکیل لخته خونی می شود. 
 
 
احتمال وقوع سکته قلبی در افراد بدون سابقه این بیماری نیز در 5 سال آینده بیش از 10 درصد است که با مصرف آسپرین می توانند از بروز ناراحتی های قلبی عروقی پیشگیری کنند. 
 
 
بیماران با سابقه گرفتگی موقت عروق قلبی با مصرف آسپرین می توانند مانع از پیشرفت بیماری خود شوند.  
 
 
وی ادامه داد: آسپرین به عنوان یک داروی ضد التهاب کاربردهای زیادی دارد، از جمله تسکین درد و تورم، کنترل بیماری‌های مختلف و کاهش خطر حوادث قلبی و عروقی در افراد میانسالی که دارای سابقه ی بیماری‌ هایی در این زمینه باشند. 
 
 
او می گوید: این دارو همچنین می‌تواند در کنترل بروز دردهای خفیف تا متوسط تاثیر بسزایی داشته باشد. برخی از این موارد عبارتند از: سردرد های میگرنی، سرماخوردگی یا آنفولانزا، رگ به رگ شدن و گرفتگی عضلانی و دردهای آرتروز اشاره کرد.  
 
 
دکتر زینت آریان پور در خصوص خوردن روزی یک عدد آسپرین برای دیابتی ها می گوید: دیابت دارای عوارض زودرس و دیررس است که بیماری قلبی- عروقی، نوروپاتی ( آسیب دیدگی اعصاب)، نفروپاتی(بیماری کلیه) و چشمی از جمله عوارض دیررس دیابت و تواسیدوز یا کمای دیابتی، هیپو گلیسمی و هایپرگلیسمی از جمله عوارض زودرس این بیماری است. 
 
 
این کارشناس دارو گفت: داروی آسپرین به کاهش قند خون در افراد مبتلابه دیابت نوع دوم منجر می شود. همچنین تجویز مسکن درد، باعث کاهش التهاب همراه با دیابت نوع دو می شود. 
 
 
وی در همین زمینه ادامه داد: بیشتر افراد مبتلابه دیابت نوع دو دارای فاکتور خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی نیز هستند. همچنین بیشتر این افراد در برابر التهاب، تعداد سلول های سفید خون طبیعی بالاتری را نشان می دهند. اما مطالعات اخیر نشان می دهد دیابتی هایی که داروی مسکن مصرف می کنند در برابر التهابات مقاوم تر می شوند. 
 
 
 
دکتر آریان پور خاطرنشان کرد: دیابت یا بیماری قند وقتی ایجاد می شود که هورمون انسولین به عنوان تنظیم کننده قند خون یا به اندازه کافی در بدن تولید نمی شود یا این که بافت های بدن بدرستی به آن پاسخ نمی دهند؛ لذا سوخت و ساز قند در بدن مختل می شود و قند خون از حد طبیعی خود بالاتر می رود و در نهایت علائم شاخص دیابت به صورت پرخوری، پر نوشی و پر ادراری ظاهر می شود. 
 
 
وی افزود: افراد دیابتی که سابقه ناراحتی گوارشی، زخم معده یا مبتلایان به بیماری که احتمال خونریزی گوارشی دارند، نباید از آسپرین استفاده کنند. این افراد در صورت نیاز باید از داروهای جایگزین استفاده کنند که این مهم باید با نظر پزشک متخصص انجام گیرد. 
 
  
دکتر زینت آریان پور به عوارض قلبی و عروقی ناشی از بیماری دیابت اشاره کرد و گفت: مهمترین عارضه قلبی بر اثر دیابت، گرفتگی عروق کرونر است که این عروق به عضله قلب خونرسانی می کنند. 
 
 
کارشناس دارو افزود: نرسیدن خون به عضله قلب و حمله های قلبی و سکته های قلبی از دیگر عوارض بیماری دیابت است.  
 
 
وی با اشاره به اینکه دیابت بر روی عضله قلب یا بافت میوکارد هم اثر می گذارد، گفت: بیماری دیابت به صورت مستقیم حتی بدون درگیری عروق، می تواند سبب نارسایی قلبی شود. 
 
 
آریان پور ادامه داد: پروسه تصلب شرایین از جوانی به تدریج آغاز می شود و ظرف چند دهه سبب تنگی عروق کرونر می شود اما بیماری دیابت این روند را خیلی تسریع می کند.

خبرنگار/ فاطمه شعبانی

 

https://stnews.ir/short/eqzaE
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: