پزشکی و سلامت ,علمی، پژوهشی و فناوری

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اعلام کرد:

میزان مصرف حبوبات و مغزیجات با سلامت متابولیک ایرانیان رابطه مستقیمی دارد

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بر طبق یک مطالعه مقطعی در رابطه با میزان مصرف حبوبات و مغزیجات با سلامت متابولیک ایرانیان با جامعه آماری 527 نفر میانسال 18 تا 60 سال اصفهانی اعلام کرد: نتایج نشان داد افرادی که مصرف بیشتری از حبوبات و مغزیجات داشتند سلامت متابولیک بیشتری در آنها رقم خورده و متقابلا آنهایی که مصرف بسیار کمتری داشتند تعداد افراد ناسالم متابولیک بیشتر بود که این ناسالم بودن متابولیک شامل قند خون بالاتر؛ چربی خون از نوع تری گلیسرید بالا بود و HDL پایین بیشتر داشتند؛ همچنین فشار خون بالا و عامل التهابی مزمن CRP بیشتر بود و مقاومت به انسولین هم در این افراد بیشتر بود.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری از اصفهان: دکتر پروانه صانعی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشست ترجمان و تبادل دانش به مناسبت آذرماه پژوهش با ارائه طرح ارتباط  میان دریافت غذایی حبوبات و مغزیجات با وضعیت سلامت متابولیک در بزرگسالان ایرانی را ارائه کرد.

دکتر صانعی  در مقدمه گفت: ما بیشتر افراد را براساس اینکه آیا اضافه وزن دارند یا اینکه وزن طبیعی و نرمال دارند دسته‌بندی می‌کنیم و در نظرمان هم‌این است که آنهایی که اضافه وزن دارند و چاق هستند نسبت به افرادی که وزن طبیعی و نرمال دارند احتمالا وضعیت سلامتی خوبی ندارند و ناسالم هستند و مقابل افرادی که وزن طبیعی دارند افراد نسبتا سالمی هستند اما در سال‌های اخیر هر چه پیش می‌رود داریم می‌ رسیم به افرادی که با وجودی که اضافه وزن و چاقی دارند اما از نظر متابولیکی سالم هستند یعنی میزان قند خون؛ چربی خون و فشار خون  نشان می‌دهد که سالم هستند؛ در واقع بعضی وقتها افراد با وجود اینکه خیلی چاق هستند و هیچ وقت هم در عمر خودشان به یاد ندارند که لاغر بوده باشند؛ با این وجود اظهار می‌کنند هیچ وقت هم مشکلات قند و‌چربی و فشار خون نداشته‌اند اما متقابلا افرادی هم هستند که با وجود اینکه ورن طبیعی دارند  اما دچار مشکل چربی و قند و فشار خون بالا هستند و در واقع مشکلات  متابولیکی دارند. 

دکتر صانعی ادامه داد:  بالا بودن چربی و قند و  فشار خون و التهاب در بدن مساوی این است که خطر بیماری‌های قلبی و عروقی و دیابت نوع دو و دیگر بیماری‌های غیرواگیر در این افراد بالاتر  است پس شاید بهتر است افراد را براساس اینکه سلامت متابولیک دارند یا نه؛ دسته بندی کنیم چون این بهتر نشان می دهد که آیا در ادامه خطر بیماری سکته قلبی و سکته مغزی و دیابت در این فرد وجود دارد یا نه و بنابراین سلامت متابولیکی برمی‌گردد به این که فرد فشار خون و قند خون و چربی خون وضعیتی طبیعی داشته باشد و همچنین التهاب بدن در حد بالا نباشد و اگر اینها در کنار هم هست سلامت متابولیک دارد اما اگر اینگونه نبود حتی اگر وزن فرد طبیعی است در دسته ناسالم از نظر متابولیک قرار می‌گیرد. 

وی اعلام کرد: این مطالعه از دسته  مطالعات مقطعی بود برای بررسی اینکه ببینم آیا حبوبات و مغزیجات که رژیم سنتی ما ایران‌ی‌‌ها را تشکیل می دهد می‌تواند اثرات مثبتی روی سلامت متابولیک داشته باشد یا نه.

صانعی ادامه داد: حبوبات و مغزیجات قسمت‌های ارزشمندی غذاها هستند که در رژیم سنتی ما خیلی مورد توجه بوده است در غذاهای سنتی ما کوفته؛ دولمه و آش و انواع سوپها و خوراکهایی که با حبوبات تهیه می‌شود معمولا خیلی مورد توجه هست یعنی خیلی وقتها  برنج بصورت عدس پلو و ماش پلو  و لوبیا پلو تهیه میشده و الان هم هنوز برای بیماری‌هایی مثل دیابت ما توصیه می‌کنیم  به بیماران که یک طریقه سالم کردن برنج این است که حبوبات اضافه کنید چون قند خون کمتر افزایش می‌یابد.   

وی گفت: از نظر پروتئینی هم حبوبات منبع بسیار خوبی از پروتئین گیاهی است و دریافت‌های پروتئینی رژیم ما را هم افزایش می‌دهند. 

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشی اصفهان  بیان کرد: حالا برای اینکه ببینیم آیا این رژیم حبوبات و مغزیجات توانسته در جامعه ایرانی اثر گذار باشد یانه؛ در این مطالعه بررسی این موضوع بررسی شد که 527 نفر اصفهانی بزرگسال شامل آقایان و خانمها میانسال بین 18 تا 60 سال از اصفهان را در مطالعه وارد کردیم.

تاثیرمثبت حبوبات و مغزیجات روی سلامت متابولیک ایرانیان

صانعی اعلام کرد: بررسی ما نشان داد افرادی که مصرف بیشتری از حبوبات و مغزیجات داشتند سلامت متابولیک بیشتری در آنها رقم خورده یعنی تعداد بیشتری فرد سالم بودند و متقابلا آنهایی که مصرف بسیار کمتری از حبوبات و مغزیجات داشتند در این افراد ناسالم بودن بیشتر رقم خورده بود که این ناسالم بودن متابولیک برمی‌گردد به اینکه قند خون بالاتر داشتند همچنین چربی خون از نوع تری گلیسرید بالا بود و HDL پایین بیشتر داشتند همچنین فشار خون بالا بیشتر داشتند عامل التهابی مزمن CRP بیشتر بوده و مقاومت به انسولین در این افراد بیشتر بود.

 وی بعنوان یک نکته اظهار کرد: با افزایش قیمتی که در سال‌های اخیر در قیمت مغزیجات اتفاق افتاده متاسفانه نشان می‌دهد که مصرف مغزیجات خیلی کم شده یعنی میانگین مصرفی که در این جامعه به دست آوردیم فقط 10 گرم در طی روز است حبوبات هم دارد این افزایش قیمت روی آن اثر می‌گذارد ولی شاید این مطالعه حاضر راهکاری باشد برای سیاستگذاری کشورمان باشد که این دو قسمت ارزشمند  غذایی ما  ایرانی ها را کمک کنند تا جایی که می‌شود در سفره مردم بماند.  

دکتر صانعی اظهارکرد: چون مغزیجات و حبوبات خیلی کمک می‌کند به سلامت مردم و این سلامت متابولیک که دراین مطالعه داریم از آن یاد می کنیم یعنی در ادامه خطر کمتر بیماری قلبی عروقی و خطر کمتر دیابت و خطر کمتر سکته قلبی و سکته مغزی و اینکه از نظر اقتصادی و هزینه برای افراد خانواده و برای سیستم سلامت جامعه و کشور توجیه بسیار بالایی دارد.  

وی خاطرنشان کرد: منظور از حبوبات هم همان حبوبات معمول یعنی عدس و لوبیا و نخود و ماش و لپه و البته سویا که این هم قسمت ارزشمندی است و منظور ما از مغزیجات مغز تخمه آفتاب گردان و تخمه کدو  و انواع مغزیجات تخمه‌ها؛ پسته؛گردو و بادام  و بادام زمینی  است. 

صانعی در خضوص میزان مصرف حبوبات و مغزیجات چقدر باید باشد؛ اظهار کرد: توصیه ها این است که ترجیحا بصورت روزانه مغزیجات دربرنامه باشد؛  از بین مغزیجات گردو منبع خوبی از امگا 3 هست همچنین بادام منبع خوبی از منیزیم است و هردواثرات خوبی در بدن ما خواهند داشت. 

وی افزود: همچنین از بین حبوبات هم اگرچه برخی نفخ بیشتری به دنبال دارد مثل نخود و لوبیا اما انواع دیگری از آن مثل عدس و ماش نفخ کمتری دارد و در کل اگر خیسانده و آب حاصل عوض شود نفخ حبوبات کمتر می شود و  افراد دارای مشکلات گوارشی هم می‌توانند استفاده کنند.  

صانعی اظهار کرد: در مورد اینکه چقدر توصیه می شود دستورالعملی کلی وجود ندارد توصیه می شود در برنامه روزانه مغزیجات حدود 2 قاشق غذا خوری و در مورد حبوبات در حداقل دو یا سه بار در برنامه هفتگی هر بار به میزان نصف لیوان یا سه قاشق عذا خوری پخته شده در برنامه غذایی باشد.  

وی گفت: پروتیین حبوبات و مغزیجات از نوع گیاهی هستند که پروتیین‌های گیاهی همیشه نسبت به پروتیین‌های حیوانی ارزش تغذیه ای پایین‌تری دارند اما راهکارهایی وجود دارد که ارزش غذایی پروتیین‌های گیاهی افزایش پیدا کند و یکی از این راهکارها این است که وقتی حبوبات در برنامه داریم  همراه آن غلات استفاده کنیم یعنی همراه خوراک عدسی یا خوراک لوبیا نان استفاده می‌شود  یا اینکه برنج بصورت عدس پلو و ماش پلو درست شود که با این کار پروتیین  موجود در حبوبات تکمیل خواهد شد.

وی افزود:  در مورد مغزیجات از قدیم هم بوده یعنی همراهی  نخودچی با مغزیجات پروتیین کامل می‌شود یا الان پروتیین سویا یا آجیل سویا که تکمیل کننده پروتیین برای مغزیجات خواهد بود البته در مورد پروتیین سویا یک مقدار محدودیت وجود دارد و توصیه می شود در روز بیشتر از 30 گرم مصرف نشود. 

وی در بخش پایانی و پرسش و پاسخ نیز تصریح کرد:  در این مطالعه حدود 42.5 درصد از این افراد از نظر متابولیکی ناسالم بودند و در افرادی که اضافه وزن و چاق بودند تعداد بیشتری ناسالم بودند. 

صانعی افزود:  همچنین وقتی قرار شد در مطالعه ارزیابی دریافت حبوبات را داشته باشیم؛ بررسی صورت گرفت که حدود 40 گرم روزانه میانگین مصرف بود؛ یعنی یک تعدادی اصلا مصرف نداشتند تعدادی مصرف روزانه 40 گرم حبوبات و 10 گرم مغزیجات بود و تعدادی هم میزان مصرف بالاتر بود. 

 وی خاطرنشان کرد: جامعه آماری ما هم ازافراد بزرگسال از20مدرسه اصفهان شامل مدارس پیش دبستانی تا دبستان و متوسطه و دبیرستان بود که افراد میانسال  از مدیرتا دبیران و معلمان و پرسنل اداری تا خدمه در مطالعه وارد شدند که هم از نظر میزان سواد و هم از نظر وضعیت اقتصادی مطالعه بتواند قشرهای مختلف جامعه را دربرگیرد. 

انتهای پیام/

 

https://stnews.ir/short/V0En5
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: