پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد و نوآوری ,علمی، پژوهشی و فناوری

گفت‌وگوی علم‌وفناوری با نماینده اتحادیه انجمن علوم کشاورزی کشور؛

گام‌های بلند اما کُند: چالش‌های مسیر دانش‌بنیان‌سازی کشاورزی ایران چیست؟

در حالی که کشاورزی هوشمند و فناورانه به یکی از کلیدی‌ترین راهبردهای توسعه پایدار در جهان تبدیل شده، اکوسیستم کارآفرینی دانش‌بنیان ایران در این حوزه همچنان با موانع ساختاری دست‌وپنجه نرم می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : در حالی که کشاورزی هوشمند و فناورانه به یکی از کلیدی‌ترین راهبردهای توسعه پایدار در جهان تبدیل شده، اکوسیستم کارآفرینی دانش‌بنیان ایران در این حوزه همچنان با موانع ساختاری دست‌وپنجه نرم می‌کند.

شکاف عمیق بین پژوهش‌های دانشگاهی و نیازهای واقعی بازار از یک سو و فقدان زیرساخت‌های حمایتی از سوی دیگر، بسیاری از ایده‌های نوآورانه را پیش از به ثمر نشستن از بین می‌برد.  

نگاهی به تجربه‌های موفق جهانی نشان می‌دهد که ترویج فرهنگ کارآفرینی از دوران دانشجویی و ایجاد پل‌های ارتباطی مستمر بین دانشگاه‌ها، سرمایه‌گذاران و بخش اجرا می‌تواند معادلات این حوزه را دگرگون کند. اما سؤال اینجاست: چرا با وجود تأکید اسناد بالادستی بر توسعه کشاورزی دانش‌بنیان، بسیاری از استارتاپ‌های این عرصه در نیمه‌ راه متوقف می‌شوند؟ آیا زمان آن نرسیده که نهادهای متولی به جای شعارزدگی، به سمت عملیاتی‌سازی راهکارهای مؤثر حرکت کنند؟

گام‌های بلند اما کُند: چالش‌های مسیر دانش‌بنیان‌سازی کشاورزی ایران چیست؟

مهیار رفعتی، فعال کارآفرینی و دانش‌بنیان کشور و هم‌چنین نماینده اتحادیه انجمن های علوم کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار علم و فناوری یزد با اشاره به مهمترین چالش راه‌اندازی و توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان در کشاورزی اظهار کرد: اصلی‌ترین چالش، عدم آشنایی دانشجویان با مفاهیم کارآفرینی، شرکتهای دانش‌بنیان، تیم‌های فناور و هسته‌های فناور است. 

وی افزود: متأسفانه در دانشگاه‌ها آموزش مناسبی در این زمینه ارائه نمی‌شود. به عنوان مثال، انجمن مهندسی کشاورزی دانشگاه‌ها، می توانند فرصتی را فراهم کنند تا دانشجویان برای اولین بار با مفاهیمی مانند کارآفرینی در حوزه کشاورزی، پژوهش فناورانه، ایده‌پردازی نوآورانه و مسیر تبدیل ایده به کسب‌وکار آشنا شوند. این عدم آگاهی ناشی از فقدان آموزش‌های لازم، یکی از بزرگترین موانع پیشروی دانشجویان است.  

رفعتی افزود: پس از مسئله آموزش، چالش اصلی، جذب سرمایه‌گذار و حمایت از دانشجویان و صاحبان ایده‌های نوآورانه است.

وی با تاکید بر تقویت ارتباط بین نهادهای دولتی، دانشگاه‌ها و دانشجویان افزود: دانشجویی که با مفاهیم کارآفرینی و ایده‌پردازی آشنا شود، میتواند با حمایت نهادهایی مانند صندوق نوآوری و شکوفایی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، و سایر سازمانهای مرتبط، ایده خود را در قالب رویدادها ارائه دهد. این امر موجب تسهیل فرآیند جذب سرمایه و کاهش بوروکراسی‌های اداری خواهد شد.

پیاده‌سازی فناوری و نوآوری در کشاورزی

وی در پاسخ به این پرسش که چگونه میتوان فناوری و نوآوری را در حوزه کشاورزی پیاده‌سازی کرد، اذعان داشت: این فرآیند هنوز به‌طور کامل محقق نشده است. اگرچه در پنج تا شش سال اخیر، فعالیت‌هایی در زمینه دانش‌بنیانهای کشاورزی، زیست‌فناوری، سلامت و امنیت غذایی انجام شده، اما هنوز در مرحله توسعه و ترویج هستیم. 

وی ادامه داد: خوشبختانه نمونه‌های موفقی از شرکتهای دانش‌بنیان در حوزه کشاورزی وجود دارد که در زمینه‌هایی مانند کشت بافت، صنایع غذایی و سایر فناوریهای نوین فعالیت میکنند. اگرچه این شرکتها عموماً در رسانه‌ها معرفی نشدهاند، اما عملکرد قابل قبولی داشته و برخی از آنها حتی در سطح بین‌المللی نیز مطرح هستند.  

رسانه ملی الگوهای موفق و نخبگان را معرفی کند

وی ادامه داد: متأسفانه صدا و سیما تاکنون نقش کمرنگی در معرفی فعالان کارآفرینی و دانش‌بنیان ایفا کرده است. رسانه ملی میتواند با معرفی الگوهای موفق، انگیزه دانشجویان و مخاطبان را افزایش دهد.

رفعتی افزود: معاونت علمی و فناوری و صندوق نوآوری باید حمایتهای خود را افزایش داده و با برگزاری رویدادهای آموزشی و ترویجی در دانشگاهها، دانشجویان را با فرآیند کارآفرینی دانش‌بنیان آشنا کنند.  

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری دولتی گفت: دولت باید بیش از پیش در زمینه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی دانش‌بنیان وارد شود تا زمینه رشد و توسعه این شرکتها فراهم گردد.  

گفت‌وگو از ندا دهقانی زاده

انتهای پیام/

https://stnews.ir/short/Vwynn
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: