علمی، پژوهشی و فناوری

محصولی نانویی در صنایع آلومینیوم با خاصیت افزایش مقاومت و رفع آلودگی‌های زیست‌محیطی

یکی از شرکت‌های تولیدکننده مقاطع آلومینیومی، از پوشش‌های تبدیلی بر پایه فناوری نانو استفاده کرده که نتیجه آن افزایش مقاومت به خوردگی فلزات و رفع آلودگی‌های محیط زیستی است.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری،  در اثر زیرسازی مقاطع آلومینیوم با کروم بخارهایی متصاعد می‌شود که برای سلامتی افراد مضر است. ضمن این که پسماندهای باقی‌مانده از این سیستم نیز مضر است. پوشش‌های تبدیلی بر پایه فناوری نانو، علاوه بر افزایش مقاومت به خوردگی فلزات آلودگی‌های محیط زیستی را نیز برطرف می‌کند.این شرکت که تولید کننده مقاطع آلومینیوم، صنعتی و ساختمانی است، از سال 1385 تاسیس شده و با استقرار یک خط رنگ پودری الکترواستاتیک در سال 1390 فعالیت خود را در زمینه پروفیل‌های آلومینیمی رنگی شروع کرد. بعد از دو سال در طرح توسعه شروع به تولید پروفیل‌های آلومینیومی و کار رنگ الکترواستاتیک کرد.تولید پروفیل‌های آلومینیومی در این شرکت با ظرفیت حدود 150 تُن پروفیل در ماه و در زمینه رنگ پروفیلهای آلومینیومی هم با ظرفیت 300 تُن در ماه پاسخگوی نیاز مشتریان است.به گفته معاون اجرایی این شرکت، از ابتدای شروع فعالیت در زمینه رنگ پروفیل‌های آلومینیومی، همکاری با یک شرکت تولیدکننده نانوپوشش‌های تبدیلی زیست سازگار با فناوری نانو در ایران آغاز شد.فعالیت اصلی این شرکت نانویی تولید مواد پیش‌رنگ فلزات، مربوط به رنگ آمیزی فلزات، فرایند و پروسه کشش مفتول و لوله، فرآیند گالوانیزه گرم و کویل کوتینگ(ورق رنگی فلزی) است.

صدرا قرنی، معاون اجرایی در ارتباط با پروسه رنگ الکترواستاتیک می‌گوید: «در این فرایند یک بخش مهمی به نام بخش زیرسازی یا آماده‌سازی سطح پروفیل‌های آلومینومی برای رنگ داریم که در این قسمت علاوه بر شست و شو، پاک‌سازی و چربی زدایی پروفیل‌ها یک واسطی بین سطح آلومنیوم و رنگ پودری ایجاد می‌کنیم که قرار است روی پروفیل بنشیند و پخت شود.در مرحله اول با مشاوره شرکت نانویی، توانستیم دو مواد ابتدایی که در پروسه زیرسازی هم زمانبر بودند هم از لحاظ زیست محیطی آلودگی‌هایی را داشتند از چرخه فرآیند حذف کنیم.

مدیرعامل شرکت نانونی نیز در این رابطه می‌گوید: «از سال 1390 تحقیق و توسعه روی این محصول را شروع کردیم. سال 94 موفق به تجاری سازی این محصول شدیم. پوشش‌های سنتی که از قدیم رایج هستند، مثل پوشش‌های فسفات و کرومات، مسائل محیط زیستی و مشکلاتی که ایجاد می‌کنند به دلیل داشتن ترکیبات فلزات سنگین مثل عناصر روی نیکل منگنز کلسیم کروم و فسفات است. از زمانی که پوشش‌های زیرکُنیوم نانوزیرکُنیوم دردنیا رایج شده است تمام این عناصراز مواد مصرفی حذف شده است. در پوشش‌های رایج مثل فسفاته ضخامت این پوششها نزدیک به 10 هزار نانومتر است. این یک‌صدم شدن پوشش، مزایایی نظیر کاهش مواد مصرفی در خطوط پیش‌رنگ صنایع مختلف و حذف کامل مصرف انرژی گرمایشی در این محصول دارد. لازم به ذکر است این محصول در دمای محیط عملکرد دارد حال آن که محصولات گذشته نیاز به دمای حداقل 50 درجه داشتند.این محصول، قابلیت استفاده در انواع صنایع فلزی دارد. به همین ترتیب در صنایعی مثل خودرو، قطعات خودرو، لوازم خانگی، جایگزین مواد فسفاته و کروماته می‌شود.»معاون اجرایی شرکت تولید کننده مقاطع آلومینیوم نیز از مزایای استفاده از این محصول نانو می‌گوید: «در گذشته ممکن بود تست‌های چسبندگی رنگ که مقاومت رنگ در برابر تاثیرات مخرب محیطی مثل رطوبت، اسید، نمک و ... است را 700 ساعت داشتیم اما با جایگزینی سیستم نانو در این فرایند توانستیم در نتیجه این تست‌ها هم موفقیت قابل ملاحظه ای داشته باشیم و این تست به نزدیک 1000 ساعت رسید که می‌تواند مقاومت و رنگ پروفیل‌ها در برابر خوردگی را در حد استاندارد قرار دهد.»

لازم به ذکر است سیستم نانو دوست‌دار محیط زیست است. بخارهای متصاعد شده از سیستم زیرسازی با کرومات افراد را دچار آسیب می‌کند ضمن این که پسماندهایی که از این سیستم باقی می‌ماند مضر است. هزینه های بسیار بالایی نیز دارد. آب را به شدت آلوده می‌کند. زود دِشارژ می‌شود. مجموع این‌ها باعث می‌شود بهای تمام شده در فرایند رنگ پایین بیاید.

https://stnews.ir/short/NEBP4
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: