کتاب‌ها، مقالات و مجلات ,دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی

آیین‌نامه نشریات علمی تا ۳ ماه آینده بازنگری می‌شود

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهش گفت: بازنگری آیین‌نامه نشریات با رویکرد حرکت به سمت مرجعیت علمی و نمایه‌سازی نشریات در سه ماه آینده نهایی می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری : 

 آیین‌نامه نشریات علمی اردیبهشت‌ماه سال ۱۳۹۸ با هدف سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی برای ارتقای کیفی نشریات علمی و نظارت بر عملکرد آن‌ها تدوین شد.

بر اساس این آیین‌نامه نشریات بر اساس معیارهای کلی مانند انتشار به‌موقع، داشتن وبگاه استاندارد و اطلاعات شناسنامه‌ای، رعایت آیین نگارش و کیفیت مقالات، رعایت فرآیند پذیرش مقالات و داوری تخصصی، وضعیت نشریه در نمایه‌های استنادی و به‌کارگیری مقررات و امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای رعایت اخلاق علمی نشر، رتبه‌بندی می‌شوند.

در روزهای اخیر مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی از بازنگری آیین‌نامه نشریات خبر داده است.

دکتر صمد نژاد ابراهیمی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد جزییات بازنگری آیین‌نامه نشریات گفت: رویکرد ما حرکت به سمت مرجعیت علمی و نمایه‌سازی نشریات علمی است، به همین دلیل آیین‌نامه نشریات علمی نیز به تبع این رویکرد باید تغییر می‌کرد.

توجه به استفاده از ظرفیت اساتید جوان در آیین‌نامه جدید

وی با بیان این‌که بازنگری آیین‌نامه نشریات در سه ماه آینده نهایی خواهد شد، در مورد تغییرات توضیح داد: در برخی بخش‌های این آیین‌نامه انعطاف‌پذیری‌هایی اعمال می‌شود و این انعطاف‌ها کمک می‌کند افرادی که شایسته هستند بتوانند نشریه داشته باشند. در آیین‌نامه‌های موجود، سردبیر نشریه حتماً باید استادتمام باشد.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی در مورد شرایط سردبیری در آیین‌نامه جدید گفت: در آیین‌نامه جدید پیشنهادی (که هنوز مصوب نشده)، حتی استادیاران دارای شرایط خاص هم می‌توانند سردبیر یک نشریه شوند یا در تحریریه قرار بگیرد. به این ترتیب می‌توان از پتانسیل اساتید جوان، فعال استفاده کنیم. پیش از این از خدمات این افراد محروم بودیم و فعالیت می‌کردند ولی تلاش‌های آن‌ها دیده نمیشد.

وی اظهار کرد: در ابتدا آیین‌نامه نشریات بازنگری می‌شود و سپس در آیین‌نامه اشاره می‌شود که شیوه‌نامه ارزیابی و رتبه‌بندی نشریات نیز باید تغییر کند.

امتیازدهی به نشریات دارای نمایه

نژادابراهیمی در پاسخ به این سوال که آیا نحوه امتیازدهی به نشریات در رتبه‌بندی‌ها تغییر خواهد کرد یا خیر، گفت: از موارد بازنگری آیین‌نامه ارتقا حرکت به سمت نمایه‌سازی نشریات است. در آیین‌نامه جدید شیوه‌نامه امتیازدهی به نشریات نیز تغییر خواهد کرد و ارزیابی‌ها پویا و سیستماتیک و به شیوه نشریات بین‌الملل خواهد بود و نیازی نیست که کارشناس مستنداتی ارائه دهد. این ارزیابی به صورت آنلاین و برخط انجام می‌شود.

وی با اشاره به این‌که در آیین‌نامه جدید داشتن نمایه‌ امتیاز دارد، گفت: بر اساس آیین‌نامه جدید داشتن نمایه‌هایی مثل DOAJ ،EBSCO و دیگر نمایه‌های تخصصی در حوزه‌های مختلف امتیاز بیشتری خواهد داشت.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی در مورد شیوه فعلی امتیازدهی به نشریات گفت: این شیوه که سردبیر امتیاز جمع‌آوری می‌کند، وهن نشریه و سردبیر است. در آیین‌نامه جدید قصد داریم یک پکیج کلی برای ارزیابی نشریات در نظر بگیریم که در شان و منزلت اساتید باشد.

توجه به مسائل مرتبط با اخلاق پژوهش در نشریات

وی در پاسخ به این‌که آیا آیین‌نامه نشریات به موضوع رعایت اخلاق پژوهش در نشریات نیز توجه می‌شود یا خیر گفت: به این موضوع نیز توجه خواهیم داشت. باید رسیدگی دقیقی در این زمینه انجام گیرد.

مدیرکل دفتر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی در پاسخ به این‌که آیا با نشریاتی که به جای سلب اعتبار، مقالات دارای سوءرفتار را حذف می‌کنند، گفت: این اقدام خلاف اخلاق پژوهشی است. اثر سلب اعتبار یک مقاله باید در نشریات بماند و گفته شود که دلیل سلب اعتبار چه بوده است؛ چون دیگران از قبل به آن مقاله استناد کرده‌اند و باید مشخص شود که آن مقاله سلب اعتبار شده است.

وی خاطر نشان کرد: در پایگاه‌های علمی بین‌المللی در صورتی که یک نشریه به جای سلب اعتبار اقدام به حذف مقاله کند، فوراً آن نشریه را از پایگاه علمی خارج می‌کنند.

https://stnews.ir/short/Vvdyd
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر:
دسته بندی ها
علم و فناوری
دانشگاه‌
رشد و نوآوری
مستندات علمی
همایش
دانش بنیان
سلامت