دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی

طرح "روستا بازار" تفرش کلید می‌خورد؛ جهش اقتصادی روستاییان با الگوبرداری از تجارب جهانی

شهرستان تفرش با برگزاری جلسه هم‌اندیشی با حضور مسئولان استانی و محلی، گام بلندی برای راه‌اندازی "روستا بازار" برداشت. این طرح که با هدف حمایت از تولیدات محلی و حذف واسطه‌ها طراحی شده، می‌تواند تا ۴۰٪ درآمد روستاییان را افزایش دهد و الگویی موفق در راستای توسعه پایدار روستایی باشد.

به گزارش خبرگزاری علم وفناوری از استان مرکزی، جلسه هم‌اندیشی با موضوع ایجاد روستا بازار و توسعه تعاون روستایی در اداره تعاون روستایی شهرستان تفرش برگزار شد. این نشست با حضور نماینده مردم تفرش، آشتیان و فراهان در مجلس شورای اسلامی، فرماندار تفرش، رئیس اداره تعاون روستایی استان مرکزی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تفرش، رئیس شورای شهر، شهردار، رئیس اتاق اصناف و دیگر مسئولان محلی تشکیل شد.

در این جلسه راهکارهای توسعه تعاون روستایی و حمایت از تولیدات روستاییان مورد بررسی قرار گرفت. یکی از محورهای اصلی بحث، ایجاد "روستا بازار" به منظور عرضه مستقیم محصولات کشاورزی، صنایع دستی و صنایع وابسته روستایی در مجموعه اداره تعاون روستایی شهرستان بود. شرکت‌کنندگان بر این باور بودند که راه‌اندازی چنین بازاری می‌تواند فرصت مناسبی برای رونق اقتصادی منطقه، افزایش درآمد روستاییان و جذب گردشگران باشد.

 

تأثیرات ایجاد روستا بازار:

بر اساس مطالعات سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، ایجاد بازارهای محلی و روستایی می‌تواند تا ۴۰٪ درآمد روستاییان را افزایش دهد و واسطه‌ها را حذف کند. این طرح همچنین باعث ایجاد اشتغال پایدار و کاهش مهاجرت به شهرها می‌شود (منبع: گزارش فائو، ۲۰۲۳).

 

مقایسه با سایر کشورها:
کشورهایی مانند هند، ترکیه و اندونزی با ایجاد بازارهای روستایی موفق شده‌اند تا ۳۰٪ از فقر روستایی بکاهند. به عنوان مثال، در هند طرح "کسان باندا" (بازار کشاورزان) موجب افزایش ۲۵٪ درآمد کشاورزان شده است (منبع: بانک جهانی، ۲۰۲۲).

 

نقش روستا بازار در توسعه پایدار:

برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) تأکید دارد که بازارهای محلی نقش کلیدی در دستیابی به اهداف توسعه پایدار (SDGs) به ویژه هدف اول (فقرزدایی) و هدف هشتم (اشتغال شرافتمندانه) دارند. این بازارها با تقویت اقتصاد محلی و کاهش ردپای کربن (به دلیل کاهش حمل و نقل محصولات) به پایداری محیط زیست کمک می‌کنند ( گزارش UNDP، ۲۰۲۱).

بر اساس این گزارش، ایجاد روستا بازار به عنوان راهکاری عملی برای حذف واسطه‌ها و عرضه مستقیم محصولات روستایی مطرح شد. مسئولان حاضر در جلسه تأکید کردند که این طرح نیازمند مطالعات کارشناسی و هماهنگی‌های بین‌دستگاهی است. تصمیم‌گیری نهایی در این زمینه پس از تکمیل بررسی‌های تخصصی و اخذ نظرات ذینفعان انجام خواهد شد.

شایان ذکر است که توسعه تعاون روستایی و حمایت از تولیدات محلی از جمله اولویت‌های برنامه‌های توسعه‌ای شهرستان تفرش محسوب می‌شود. انتظار می‌رود با اجرای موفق اینگونه طرح‌ها، گام‌های مؤثری در جهت بهبود معیشت روستاییان و رشد اقتصادی منطقه برداشته شود.

منابع:
۱- سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، ۲۰۲۳
۲- بانک جهانی، ۲۰۲۲
۳- برنامه توسعه ملل متحد (UNDP)، ۲۰۲۱

خبرنگار: طاهره جوکار

انتهای خبر/

طرح
https://stnews.ir/short/Vdr2w
اخبار مرتبط

در سایت مرکز سنجش پزشکی؛

نتایج اولیه آزمون دستیاری پزشکی اعلام شد

1403/03/22 12:56

به دنبال برگزیده شدن پروژه پنجره واحد خدمات دانشگاهی؛

وزیر علوم از وزیر ارتباطات به‌دلیل توسعه دولت الکترونیک تقدیر کرد

1403/03/21 10:47

در گفت‌وگو با مهر عنوان شد؛

جزییات ارتقا اساتید هنر و علوم انسانی اعلام شد

1403/03/21 10:14

برای نیمسال اول ۱۴۰۴-۱۴۰۳ منتشر شد؛

جدول زمانبندی نقل و انتقال دانشجویان پزشکی/ آخرین مهلت ثبت نام

1403/03/21 10:00

دبیر شورای آموزش داروسازی خبرداد:

برنامه درسی دکتری عمومی داروسازی بازنگری شد

1403/03/21 09:57

تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: