مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
ثقفی استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: پزشکی شخص محور رویکرد تازه ای در عرصه ی پزشکی است که در همهی رشته های تخصصی پزشکی کاربرد دارد این رویکرد در عرصه درمان نازایی و سقطای مکرر نیز نقش مهمی دارد.
به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری از خراسان رضوی «نفیسه ثقفی»، در حاشیه برگزاری دومین کنگره کشوری «پزشکی شخص محور و رویکردهای نوین» همچنین بیان کرد: پزشکی شخص محور (Personalize medicine)که گاهی اوقات پزشکی فردی( individualized medicine ) نیز گفته میشود. موضوعی نسبتا جدید و در حال پیشرفت است که در آن پزشکان از آزمایشهای تشخیصی خاص ژنتیکی، مولکولی برای تعیین اینکه کدام درمانهای پزشکی برای هر بیمار بهتر عمل می کند و یا از مداخلات پزشکی برای تغییر مکانیزمهای مولکولی که بر سلامتی تاثیر میگذارد استفاده می کنند.
از مزایای مهم این روش به حداقل رساندن خطر عوارض دارویی، افزایش مزایای داروهای مورد استفاده خاص بیمار و کمک به تعادل سیستم مراقبت های بهداشتی و تسهیل برنامه های کشف و توسعه دارو است.
وی افزود: در پزشکی شخص محور نقش مشارکت بیمار، شخصیسازی درمان، پیشگیری و پیش بینی عوارض درمان جایگاه ویژه دارد. همان طور که ویژگی های تنوع توالی ژنتیک برای هر شخص منحصر به فرد است، پاسخ و تاثیر دارو نیز منحصر به فرد است. در زمینه رشته تخصص ژنیکولوژی و obsterrics نیز پزشکی شخص محور بسیار تاثیرگذار است. از جمله موارد مهم در این زمینه میتوان به نقش بررسی ژنتیکی و مولکولی در نازایی، سقط مکرر، سرطان های پستان و تخمدان، بیماران با دیابت بارداری، پره اکلامپسی و اکلامپسی، مرگ جنین داخل رحم و تاخیر رشد جنین نام برد.
دکتر ثقفی گفت: یکی از مهمترین زمینههای ورود پزشکی شخص محور در موارد نازاییهای غیر قابل توجیه است که مدتها تحت درمانهای معمول ناباروری و IVF های مکرر و با هزینه های گزاف و بی مورد قرار گرفته ولی موفق به بچه دار شدن نشدهاند در واقع مشکل این افراد بایستی از طریق بررسی ژنومهای شخصی بررسی شود زیرا در بعضی موارد بیماریهای ژنتیکی خاص یک زوج سبب نازایی میشود به کمک تکنیکهای نمونهبرداری از تخم لقاح یافته قبل از انتقال جنین ( PGD: Preimplantation Genetic Diagnosis) میتوان این مشکلات را تشخیص داد. اگرچه امروزه در مراکز ناباروری کمتر به این موضوع و سایر عوامل پزشکی شخص محور توجه می شود اما در صورت دقت در انجام این موارد مهم ازمیزان سقط های مکرر ، مرگ جنین داخل رحم ، تولد نوزادان دچار انومالی مادر زادی و شکست روشهای درمان نازایی به شدت کاسته میشود .
وی افزود: بیماریهای مهم و شایع دیگری نیز در رشته زنان وجود دارد که در واقع بیماری نیست و سندروم است یعنی عوامل متعدد در ایجاد آنها دخیل هستند که یکی از مهم ترین آنها عوامل ژنتیکی و توارث است از جمله این موارد میتوان به سندرم تخمدان پلی سیستیک و یا اصطلاح عامیانه آن (تنبلی تخمدان) و بیماری اندومتریوز اشاره کرد که در بین زنان جوان بسیار شایع و دارای عوارض متعدد است، در این بیماریها نیز میتوان با استفاده از میکروبیونها و بررسی عوامل ژنومی به درمانهای جالب و قطعی دست یافت. همچنین در زمینه سرطانهای شایع و وابسته به عوامل مولوکی و ژنتیکی مثل سرطان تخمدان و به خصوص سرطان پستان که بسیا ر شایع بوده و با کشف ژنومهای بیماریزا در افراد پرخطر میتوان از پیشرفت بیماری پیشگیری. کرد
1403/03/22 12:22
1403/03/21 17:29
1403/03/21 14:06
1403/03/21 14:03
1403/03/21 13:04
1403/03/21 13:02
1403/03/21 12:48