به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛
علی رغم تمام زیبایی هایی که فصل پاییز و زمستان دارد، حتما متوجه شده اید که همزمان با تغییر رنگ برگ ها، پوست بدن شما هم تغییر میکند و گویا خزان کرده و دچار خشکی و خارش میشود؛ دلیل این امر، سرد شدن هوا، کاهش رطوبت، وزش بادهای خشک و قرار گرفتن در برابر منابع گرما است.
دکتر سجاد صادقی دکتری تخصصی طب سنتی ایرانی در این خصوص گفت: خشکی یکی از مهمترین عامل ایجاد و تشدید بسیاری از بیماری ها و همچنین عوارض خشکی تاثیرات بدی در بدن ایجاد میکند.
وی عنوان کرد: انواع و اقسام موخورهها، ریزش موها، شوره سر، اگزماهای دست و صورت، ترک های گوشه لب، شکندگی ناخن، اسپاسم های عضلانی، دردهای عضلانی، دردهای آرتروز، خشکی های مفاصل، خشکی دستگاه گوارش و ایجاد یبوست، تشدید شقاق معقد، بواسیر و بیماری های انتهای دستگاه گوارش، سوزش ادرار، بعضی از عفونت های زنان همه از عوارض خشکی به شمار میآید، همچنین خونریزی در فصل خشکی زیاد میشود چون عروق خشک و شکننده میشود و زمانی که شکننده شود خونریزی بیشتر میشود.
صادقی تصریح کرد: جالب است بدانید که بسیاری از علائم رفتاری و روانی در فصل سرد سال مربوط به خشکی میشود مثل بیخوابی ها، کم خوابی ها، سبک بودن خواب، دیدن خوابهای آشفته و در کل اختلالات خواب که در فصل سرد شایع میشود با خشکی مرتبط است.
این متخصص طب ایرانی اظهار کرد: رطوبت باعث انعطاف پذیری میشود زمانی که بدن خشک میشود انعطاف پذیری کاهش پیدا میکند، تحمل تغییرات و تاب و توان تنش های منفی کاهش پیدا میکند، اضطراب ها و بی قراری ها افزایش پیدا میکند در نتیجه زود عصبانی شده از کوره در میرویم.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین عوامل خشکی در فصل سرد که بسیار شایع است غلظت خون است، گفت: غلظت خون مادر بسیاری از بیماری ها است که در این خصوص میتوان به سکته ها و انواع بیماری های مزمن و خطرناک که ناشی از غلظت خون است اشاره کرد؛ افرادی که در قسمت های انتهای بدن مثل پاشه پا، سر و دست درگیر خشکی میشوند غلظت خون بالایی دارند که بخشی از این خشکی را میتوان با مصرف روغن دمبه به صورت موضعی درمان کرد که تقریبا باید به مدت یک هفته شب تا صبح بر روی دست و صورت مالید تا بهبود حاصل شود، و بخش دیگر آن را باید به پزشک مراجعه کرد تا غلظت خون پایین آید.
صادقی افزود: افرادی که در فصل پاییز حجامت یا فصد میکنند به وضوع مشاهده میکنند که خونشان نسبت به فصل بهار غلیظ تر است، لذا خشکی بسیار مهم است و نیاز به توجه و درمان دارد و نباید تدابیر طب سنتی فراموش شود.
این متخصص طب ایرانی با بیان اینکه هرچیزی که بسیار گرم است میتواند خشک کننده باشد و عوارض خشکی را در بدن تشدید کند، اذعان داشت: در فصول سرد سال مثل پاییز و زمستان چون حرارت بدن پایین میآید گرمی زیاد مصرف میشود، با مصرف خوراکی های گرم مثل فلفل، دارچین، زنجبیل، سیر، پیاز و یا ارده شیره حرارت بدن بالا میرود و باعث خشکی پوست میشود.
تغییر در سبک زندگی؛
صادقی با اشاره به اهمیت خواب خوب و کافی، بیان کرد: طب سنتی معتقد است خواب باعث ایجاد رطوبت محض در بدن میشود، خواب باید دارای حساب و کتاب باشد؛ بهترین ساعت شروع خواب، ساعت ۱۰ الی ۱۱ شب میباشد کسانی که دیر میخوابند (مثلا ۲ بامداد) دچار عوارض خشکی مثل تحریک پذیری و بی قرار میشوند و توان ذهنی آنها پایین میآید.
وی تصریح کرد: فعالیت های بدنی سنگین در فصل سرد به تشدید خشکی میانجامد بنابراین باید ملایم تر نرمش و ورزش کرد و فعالیت های سنگین خودداری کرد و ساعت کار را کاهش داد.
صادقی اذعان داشت: همه افراد در فصل سرد سال مستعد خشکی هستند، اما افراد لاغر و افراد سودا مزاج ها که طبع سردی دارند بیشتر باید حواسشان به خشکی و عوارض آن باشد و مراقبت های ویژه را انجام دهند چون این افراد در فصل بهار هم میتوانند دچار خشکی و عوارضی مثل یبوست، کم خوابی، فکر و خیال، احساس سردی، کسالت و کاهش انرژی شوند.
خوارکی های مفید در فصول سرد سال؛
وی بیان کرد: در نوشیدنی ها آب سیب آبرسان فوق العاده ای است، آب سیب حتی از خود سیب نیز بهتر و مفیدتر است چون زمانی که مصرف میشود با جذب سریع در بدن رطوبت رسانی میکند و توصیه میشود روزی یک استکان یا هفته ای ۳ استکان آب سیب میل شود، مخصوصا افرادی که دچار خشکی زیاد و اگزماهایی هستند که با کرم های مرطوب سنتی و یا شیمیایی برطرف نمیشوند چون در این افراد مشکل درونی است و باید با مصرف مایعات رطوبت بدن تامین شود.
این متخصص طب ایرانی با تاکید بر مصرف سیب عنوان کرد: سیب از دیگاه طب سنتی هم غذا است هم دارو و هم تریاق، یعنی ضد سم؛ در محیط زندگی ما سموم زیادی وجود دارد چه در غذاها و چه در هوا و... با خوردن سیب میتوان هم سموم را برطرف کرد و هم رطوبت مورد نیاز بدن را تامین کرد.
وی افزود: فالوده سیب نیز رطوبت رسان عالی به شمار میآید، به سیب رنده شده کمی عرق بید مشک و گلاب اضافه میکنید و میل کنید این فالو ضمن آبرسانی باعث شادابی نیز میشود.
صادقی با اشاره به اینکه شیر رطوبت رسان خوبی است، افزود: شیر به صورت گرم رطوبت رسان بسیار عالی میباشد و بهتر از آن "شیر برنج" است، شیر برنجی که با کمی دارچین و زعفران و عسل همراه باشد هم رطوبت رسان خوبی است و هم چین و چروک را از بین میبرد و رنگ چهره را شاداب و باز میکند. اما ماست، دوغ و بستنی در فصل سرد دستگاه گوارش را سرد و باعث تشدید خشکی میشود و نباید زیاد مصرف شود.
وی با اشاره به اینکه انار میوه خوبی برای فصل پاییز است، گفت: نوع اناری که مصرف میشود مهم است اناری که سرد باشد و خیلی ترش خشکی را زیاد میکند اما انار شیرین بسیار عالی است. البته افرادی که با مصرف انار دچار یبوست میشوند میتوانند روغن بادام شیرین میل کنند تا تاثیر منفی نگذارد.
این متخصص طب سنتی گفت: ماءالشعیر طبی نیز یک نوشیدنی بسیار خوبی برای خارش، کهیر و اگزما به حساب میآید اما چون مزاجش سرد است مصرف طولانی مدت آن برای افراد سرد مزاج آسیب رسان است، توصیه نمیشود و باید به صورت گرم و یا همراه با عسل میل شود. یک پیمانه جو را با ۱۰ الی ۱۴ پیمانه آب به مدت ۴۵ دقیقه بجوشانید و از صافی کرده قسمت آبکی آن همان ماءالشعیر است که باید در یخچال نگهداری شود تا در شرایط خارش، سوزش و اگزما مصرف شود.
وی با تاکید بر مصرف بادام، گفت: بادام و شیر بادام رطوبت رسان بسیار خوبی هستند و رطوبت مغز را بالا میبرند، همچنین مصرف روغن بادام شیرین برای اگزما و خشکی بسیار مفید است.
صادقی بیان کرد: افرادی که دستان خشکی دارند که مدام پوسته میدهد میتوانند از روغن هایی مثل روغن بادام شیرین، روغن بنفشه، روغن کدو و ژل آلوئهورا استفاده کنند چون رطوبت رسان بسیار خوبی هستند اما توصیه میشود حتما به پزشک مراجعه کنند چون احتمالا کبد این افراد دچار مشکل است.
وی با اشاره به اینکه در طب سنتی عمده ترین عوارض خشکی مرتبط با کبد است، اذعان داشت: افرادی که کبدشان مشکل دارد بیشتر دچار خشکی میشوند، یک نمونه از بیماری های کبد، کبد چرب است که به خاطر عدم تحرک، سبک تغدیه ، نوع غذا، مصرف آب و سمومی که در محیط زندگی وجود دارد در بین مردم شیوع پیدا کرده است لذا باید در این موارد به پزشک مراجعه شود تا پاکسازی و اصلاح کبد صورت بگیرد.
این متخصص طب سنتی بیان کرد: از دیگر توصیههای رایج طب سنتی که اتفاقا با پیشگیری از اگزما نیز مرتبط است، پرهیز ار درهمخوری مواد خام و پخته است. در طب سنتی عنوان میشود غذا به تفکیک خورده شود، به عنوان مثال نباید قبل و یا بعد از خوردن غذاهای خورشتی، ماست، سالاد یا ترشی خورده شود چون این روش خوردن غذاها باعث فساد معده میشود. مشکل معده، کبد را هم تحت تاثیر قرار میدهد و اگزما نیز یک بیماری ناشی از کارکرد ناصحیح کبد است. بهتر است موادخام نیم ساعت قبل از غذای پخته و یا سه ساعت بعد از آن خورده شود.
انتهای پیام/
زمان انتشار: جمعه ۱۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۵:۰۳:۱۲
شناسه خبر: 100677