اهمیت تعیین استاندارد بر روی کالا ها

حمایت از آزمایشگاه ‌های با کیفیت آزمون استاندارد از وقوع خطرات احتمالی مربوط به جان و سلامت انسان ها، جلوگیری می‌کند.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ وقتی علامت استاندارد روی کالا باشد خیالمان از نظر کیفیت آن کالا راحت است و برای اینکه محصولی علامت استاندارد بگیرد باید کیفیت آن در آزمایشگاه بررسی شود. 

شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو، دانش فنی بالایی در بررسی کیفیت یکسری از محصولات را در اختیار دارد. این آزمایشگاه از سال ۱۳۸۶ شروع به فعالیت کرده و در زمینه مکانیک و فلز شناسی تقریبا ۹۰ فرآورده مثل شیرآلات بهداشتی، شیرآلات صنعتی، مواد فولادی، خاموش کننده ها، بست های داربست و انواع پیچ و مهره را بر اساس استاندارد های لازم مورد آزمون قرار داده است.

محمد رضا رفیعی آشتیانی مدیر عامل این آزمایشگاه گفت: این آزمایشگاه در ابتدای سال ۱۳۸۳ با هدف ایجاد بستری مناسب برای ارائه خدمات آزمایشگاهی به محققین دانشگاهی و صنعتی و استفاده بهتر از ظرفیت‌های آزمایشگاهی کشور تشکیل شد.

وی ادامه داد: اعضای این شبکه متشکل از دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ و مراکز تحقیقات دولتی و خصوصی از شهر‌های مختلف کشور می‌باشند که در قالب شبکه آزمایشگاهی به پژوهشگران خدمات ارائه می‌دهند.

آشتیانی گفت: زمینه های تخصصی شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو شامل آزمون های فلزشناسی، آزمون های مکانیکی، آزمون های شیرآلات ساختمانی و صنعتی، تجهیزات و متعلقات آزمون های اتصالات، آزمون های ابزارآلات، آزمون های مخازن تحت فشار، آزمون های تجهیزات آتش خاموش کن، آزمون های تجهیزات اداری و آزمون های ظروف می‌باشد.

مدیر عامل آزمایشگاه فناوری نانو اهداف شبکه را این چنین عنوان کرد: امکان دسترسی آسان کلیه متخصصین و پژوهشگران کشور به توانمندی ‌های آزمایشگاهی، توسعه همگام زیرساخت آزمایشگاهی به موازات توسعه فناوری نانو در کشور؛ حمایت از ساخت دستگاه‌ها آزمایشگاهی مرتبط با نانو در کشور و توسعه همکاری‌های بین‌المللی در زمینه زیرساخت‌های آزمایشگاهی فناوری نانو.

وی بیان کرد: شبکه به صورت سالانه از آزمایشگاه‌های عضو خود در برخی موارد مانند برگزاری و شرکت در دوره‌های آموزشی و آموزش نیروی انسانی، نگهداری، تعمیرات، کالیبراسیون و ارتقای دستگاه‌ها آزمایشگاهی، استقرار و اخذ گواهینامه بین‌المللی استاندارد ISO/IEC17025، خرید دستگاه‌ های آزمایشگاهی داخلی و خارجی، تشکیل و فعالیت کارگروه‌های تخصصی دستگاهی و پیاده‌سازی سامانه نرم‌افزار مدیریت اطلاعات آزمایشگاهی حمایت می‌کند.

آشتیانی اذعان داشت: میزان حمایت مربوط به هر آزمایشگاه براساس امتیاز و رتبه کسب شده توسط آزمایشگاه در ارزیابی‌های سالانه شبکه از عملکرد آزمایشگاه‌های عضو، تعیین می‌شود.

وی تصریح کرد: حمایت از ساخت دستگاه ‌های آزمایشگاهی مرتبط با فناوری نانو، یکی از رسالت‌های شبکه آزمایشگاهی است که از سال ۱۳۸۵ چندین پروژه ساخت دستگاه‌ها آزمایشگاهی فناوری نانو را مورد حمایت قرار داده ‌است.

مدیر عامل آزمایشگاه ادامه داد: تا کنون چندین شرکت ایرانی سازنده دستگاه‌های آزمایشگاهی فناوری نانو مورد حمایت قرار گرفته اند و دستگاه‌ های متنوعی را مثل STM, AFM, GC, VSM, PACVD, PECVD, Freeze Dryer, Electro Spinning System به‌صورت تجاری وارد بازار کرده‌اند.

آشتیانی بیان کرد: به منظور استفاده هرچه بیشتر از توان علمی آزمایشگاهی موجود و همچنین افزایش جریان دانش در شبکه، کارگروه‌های تخصصی دستگاهی ایجاد شد و هر کارگروه، از کارشناسان یک دستگاه آزمایشگاهی خاص (مثلا TEM) تشکیل می‌شود که با هدایت یک مشاور علمی (از بین متخصصین مرتبط با آن دستگاه از مراکز عضو) و یک نفر به عنوان دبیر گروه (از بین کارشناسان آن دستگاه) طبق دستورالعمل تشکیل و فعالیت کارگروه‌های تخصصی دستگاهی، فعالیت می‌کند و تا کنون کارگروه‌های تخصصی دستگاه‌های TEM, SPM, SEM, X-Ray تشکیل شده است.

وی ادامه داد: همچنین این شبکه با دارا بودن متخصصین باتجربه در زمینه استانداردسازی آزمایشگاه‌ها، اقدام به تشکیل کارگروه تخصصی استاندارد و کالیبراسیون کرده است که در زمینه پیاده‌ سازی استانداردهای لازم در آزمایشگاه‌های عضو شبکه و همچنین کالیبراسیون دستگاه‌های آزمایشگاهی و اخذ گواهینامه‌ها و اعتبار نامه‌های مختلف ملی و بین‌المللی، مشاوره‌های لازم را به شبکه و آزمایشگاه‌های عضو آن ارائه می‌کند.

آشتیانی اذعان داشت: شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو علاقه‌مند است تا با شبکه‌ها و مراکز تحقیقاتی فعال در زمینه فناوری نانو در سایر کشورها به‌ویژه منطقه خاورمیانه و کشورهای اسلامی، همکاری‌هایی را در حوزه‌های ارائه خدمات آزمایشگاهی، کالیبراسیون دستگاه‌ها و آموزش روش‌های نوین کار با دستگاه‌ها به اجرا گذارد.

مدیر عامل آزمایشگاه فناوری نانو گفت: تجهیزات این آزمایشگاه قریب به اتفاق توسط متخصصان خودمان ساخته شده است از جمله تجهیزات مربوط به افشانه های اطفاء حریق، تجهیزات مربوط به بست داربست، تجهیزات مربوط به شیرآلات از جمله تست دوام
تجهیزات مربوط به شیرآلات چشمی و همچنین شناورها و شلنگ ها. 

آشتیانی ادامه داد: شاید مواردی از این قبیل را که (داربست سقوط کرد و یا کارگر از داربست سقوط کرد)شنیده باشید تمام این تجهیزات و امکانات تست را ما در این آزمایشگاه انجام می‌دهیم. همچنین شیرآلات فرآیندی است که با آب و در جریان آب شرب قرار دارد و تماس با بدن انسان دارد در نتیجه پارامترهای ترکیب شیمیایی در آن بسیار مهم است مثل سرب و بیسفون که فلزات سنگین در آنها می‌باشد‌.

مدیر عامل آزمایشگاه تاکید کرد: بیشتر محصولاتی که در آزمایشگاه فناوری نانو تست می‌شود با جان و سلامت انسان ها سروکار دارد که اگر کیفیت لازم را نداشته باشد و تایید بشود سلامتی افراد به خطر می‌افتد.

وی با اشاره به مشکل موجود در پروانه صدور آزمون آزمایشگاهی و تعدد آزمایشگاه‌ها تصریح کرد: طی چند سال گذشته پروانه صدور آزمون آزمایشگاهی به شدت روند افزایشی پیدا کرده و این در حالی است ظرفیت تولید کشور به قدری نیست که نیاز به این همه آزمایشگاه باشد.

آشتیانی افزود: تعدد آزمایشگاه باعث شده است کالایی که در این آزمایشگاه توسط ما مغایر می‌شود متاسفانه در آزمایشگاه دیگری تایید می‌شود و این برای جامعه بسیار خطرناک است.

این مدیر عامل در پایان بیان کرد: از سازمان استاندارد تقاضا داریم تا از آزمایشگاه هایی که درست و سالم کار می‌کنند حمایت کند چون اگر حمایت نباشد با توجه به اینکه توان تامین هزینه ها را نداریم شاید سال دیگر نتوانیم سر پا باشیم اما حمایت از آزمایشگاه های دانش بنیان برای بررسی کیفیت محصولات مختلف از جانب نهادهای مختلف از جمله صندوق نوآوری و شکوفایی به امنیت خرید در کشور کمک می‌کند.

انتهای پیام/

زمان انتشار: یکشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۱۱:۴۵

شناسه خبر: 100719

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب