به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ مشاهده رشد کودک برای والدین، از لحظه تولد تا سالهای نوجوانی و بعد از آن یک تجربه تکرارنشدنی است.
با وجود پیچیدگی های ظاهری، رشد کودکان روندی پایدار و قابل پیش بینی دارد. همانطور که هر انسانی منحصر به فرد است، سرعت رشد هر فرد نیز خاص خود اوست و در واقع طیف وسیعی از الگوهای رشد وجود دارد.
شاداب صالحپور فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان در ارتباط با افزایش قد در کودکان گفت: نسبت قد فرزندان بستگی به سابقه خانوادگی دارد یعنی به نسبت قد پدر و مادر وضعیت قد فرزندان تعیین میشود؛ اما در سنجش قد هم به نسبت قد پدر و مادر که حساب کتاب خاص خود را دارد رشد قدی تعیین میشود هم نسبت به نُرم جامعه که نمودار خاص خود را دارد.
وی با اشاره به اینکه توجه به رشد قد از بدو تولد حائز اهمیت است، بیان کرد: افزایش قد تا قبل از سن بلوغ باید مورد توجه والدین قرار گیرد چرا که پس از آن افزایش قد بسیاری محدود خواهد بود و در زمانی نیز متوقف خواهد شد.
صالح پور ادامه داد: از همان ابتدای بدو تولد، رشد قدی نیز کنار رشد وزنی و بقیه شاخص ها مثل دور سر اندازهگیری میشود ولی بیشتر مشکلات قدی در اواخر سال اول و ورود به سال دوم که دوران طلایی است نشان داده میشود؛ که در این صورت یکسری آزمایش های روتین انجام میشود تا سلامت کودک بررسی شود به عنوان مثال از نظر کم کاری تروئید و یا سوءتغذیه.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان با بیان اینکه قد از دو منظر مهم است، تصریح کرد: اگر فردی کوتاه قد بشود طبیعتاً ناراحت کننده است و اعتماد به نفس شخص کم میشود و از طرفی دیگر در جامعه به مشکلاتی برخورد خواهد خورد.
صالح پور در ادامه با بیان اینکه اکثر اوقات ارزیابی رشد قدی نیاز به آزمایش و عکس ندارد و از روی همان تاریخچه ای که از پدر و مادر سوال میشود و یا از روی معاینه و بر اساس نمودارها کفایت میکند و درمان میشود گفت: اما در بعضی موارد نیاز به آزمایش است.
وی افزود: گاهی کوتاهی قد میتواند نشانه و آلارمی برای یک بیماری داخلی جدی باشد بنابراین اگر فردی رشد کمی در قد داشته باشد باید به پزشک مراجعه کند، چه بسا با کنترل بیماری جلوی خیلی از مسائل و مشکلات آتی که ممکن است ایجاد شود، گرفته میشود؛ و گاهی نیز بیماریای در دوران کودکی باعث کوتاهی قد میشود.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم در خصوص تاثیر بلوغ بر قد کشیدن تصریح کرد: کسانی که کوتاه قد طبیعی دارند یا سرشتی هستند بچه هایی هستند که دیر قد میکشند و دیر بالغ میشوند ولی قد نهایی آنها نرمال است این افراد کوتاه قدی سرشتی دارند و دیر قدکش هستند، که پدر و مادر آنها اطمینان خاطر میدهبم که چون دیر به بلوغ میرسند جهش قدی آنها نسبت به هم سن و سال خود با تاخیر انجام میشود ولی در نهایت قد طبیعی پیدا میکنند؛ و افرادی هستند که به علت بلوغ زودرس زود قد میکشند.
وی ادامه داد: بعضی از افراد مثل پدر و مادر خود که کوتاه هستند، قدی کوتاه دارند این افراد کوتاه قدی فامیلی هستند که بعضی اوقات پدر بعضی اوقات مادر و بیشتر اوقات هر دو و گاهی اوقات هم متاثر از نسل قبلی است یعنی پدر بزرگ یا مادر بزرگ تاثیرگذار هستند که درمان خاصی هم ندارد و باید انتظار داشته باشیم آنها قدی متناسب با قد پدر و مادر داشته باشند.
صالح پور با بیان اینکه کوتاهی قد به تغذیه هم مربوط میشود گفت: تغذیه در افزایش و کوتاهی قد موثر است ولی به زور غذا دادن به بچه ها نه تنها موثر نیست بلکه تاثیر منفی نیز دارد؛ باید بدانیم چه بخوریم و این مهم است تا کالری کافی به بدن کودک برسد بعضی فکر میکنند بهترین آب میوه جای نان و برنج را میگیرد ولی ترکیب غذا بسیار حائز اهمیت است باید وعده اصلی و میان وعده رعایت بشود، ریز مغذی هایی در بعضی غذا ها وجود دارد که بر رشد قد تاثیر دارد مثل لبنیات که مصرف شیر، ماست و پنیر برای رشد قد بسیار مفید است و همچنین گوشت قرمز و سفید و تخم مرغ پروتین لازم را برای رشد قد فراهم می کنند؛ خشکبار، سبزیجات در افزایش قد مهم است و در کل مجموعه غذا و تنوع غذا بسیار مهم است. ولی بعضی از مواد غذایی مثل تنقلات تاثیر منفی دارند غذای آماده، فست فود که سهم غذایی مفید برای رشد را میگیرند که در این صورت انرژی و ریز مغذی کافی برای رشد قد نمیرسد و قد کوتاه میشود. بنابراین تغذیه درست بسیار مهم است خاصه که در ایران شایع ترین علت کوتاهی قد بر اثر تغذیه نادرست است.
وی بیان کرد: استرس، به هم خوردن توازن فرد از نظر تغذیه به موادی که احتیاج دارد در رشد قد تاثیر دارد و نیز بعضی از بیماری ها مثل کودکی که چاق است که سیر رشد استخوان جلو میافتد و صفحات رشد استخوان زودتر بسته میشود که مانع رشد قد میشود. و ورزش حرفه ای مثل بسکتبال و فوتبال که کالری میسوزانند مناسب برای افزایش قد نیست.
صالح پور ادامه داد: وقتی کودکی از لحاظ سلامت پایش میشود باید حتما به متخصص اطفال مراجعه کند و این مراجعه حتما نباید زمان بیماری باشد بلکه برای اینکه بدانیم سالم است و نرمال رشد میکند باید مراجعه کرد
چه دوران کودکی چه نوجوانی.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم تصریح کرد: به طور متوسط پسران تا سن ۱۸ سالگی و دختران تا ۱۶ سالگی قد میکشند ولی عواملی باعث میشود مقداری به تاخیر بیفتد که کوتاه یا بلند قد شوند. مثلا بعضی سرشتی دیر بالغ میشوند بلوغ اگر دیرتر انجام شود رشد قد تا ۲۰ سالگی هم ادامه پیدا میکند در بلوغ زود رس ممکن رشد قدی زودتر متوقف شود.
وی افزود: اگر فردی مبتلا به بلوغ زود رس بشود انواع مختلف دارد بعضی از انواع اگر درمان نشود منجر به کوتاهی قد میشود انواع دیگر که مرکزی محسوب میشود که باید درمان کرد و گاهی با تزریق دارو بلوغ را به تعویق میاندازیم اما در این پیش فرض که افرادی که بلوغ را به تعویق میاندازند قد بلند بشود کاملا غلط است اگر اینطور بود مثل برنامه واکسیناسیون بچه ها را بیرون میاورند تا در برابر بیماری واکسینه شوند ما هم بخواهیم با واکسن ۱۰ سانتیمتر بلند قد کنیم همچین چیزی نیست و به هیچ وجه نباید بلوغ به تاخیر بیفتد ضمن اینکه مضرات زیادی دارد ممکن است قد را کوتاه هم بکند علت آن هم این است که بخشی از قد نهایی ما مدیون و مرهون ترشح هورمون های طبیعی جنسی موقع بلوغ است که باید به صورت عادی وجود داشته باشند. فقط در یک جمعیت کمی که مبتلا به بلوغ زودرس هستند که مجبوریم با دارو بلوغ را به عقب بیندازیم.
صالح پور تاکید کرد: تغذیه سالم، خواب شبانه کافی ومحیط دور از استرس بر افزایش چند سانتیمتری قد تاثیر گذار است.
انتهای پیام/
زمان انتشار: یکشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۰ - ۱۳:۳۰:۴۹
شناسه خبر: 100723