به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان گیلان، یکی از مشکلات جدی طرحهای انتقال آب در کشور و جهان بحث رسوب گذاری آب است که نخبه گیلانی با ارائه طرحی این مشکل را رفع کردهاست.
امیر رجائی، فارغ التحصیل مقطع دکتری رشته علوم و مهندسی آب گرایش سازههای آبی از دانشگاه تهران که در ارتباط این طرح و اقدامات پژوهشی که انجام داده بیشتر توضیح میدهد.
وی با اعلام اینکه طرح صیاد شیرازی توسط بنیاد ملی نخبگان بر اساس اقدامات تکلیفی سند راهبردی کشور در امور نخبگان با هدف استفادۀ بهینه از فرصت خدمت نظام وظیفۀ برگزیدگان دانشگاهی داخل و خارج از کشور، برای حل مسائل دستگاههای مختلف کشور و تسهیل شرایط خدمت دانش آموختگان برتر، ایجاد شدهاست، گفت: بهطور کلی برای بهرهمندی از این تسهیلات ابتدا باید تمامی مدارک و رزومه را در سامانۀ الکترونیکی بنیاد بارگذاری کرد سپس بر اساس امتیازهایی که در بخشهای آموزشی، پژوهشی و فناورانۀای که یک فرد کسب میکند، برگزیده میشود. اینجانب نیز این فرآیند را طی کردم و پس از کسب حد نصاب لازم مراحل بعدی را پیگیری نمودم.
وی در توضیحات تکمیلی برای اجرای این طرح، گفت: از آنجا که سرعت آب در کانال آبگیر غالبا بسیار کمتر از رودخانه اصلی است، در نتیجه مقدار زیادی رسوب در آن تهنشین میشود.
این نخبه گیلانی خاطر نشان کرد: این پدیده سبب کاهش محسوس در ظرفیت کانال انتقال شده است، لذا تغذیه کانال با دبی مورد نیاز یا تأمین دبی طرح با مشکل مواجه میشود.
وی ادامه داد: تهنشینی رسوبات در کانال انتقال سبب رشد علفهای هرز میگردد که این عامل نیز مشکلاتی را در تامین دبی موردنظر پدید میآورد.
رجائی در ارتباط با اهمیت این پروژه گفت: اهمیت موضوع آب بر کسی پوشیده نیست، از مدیریت سیلاب و ایجاد سازههایی مانند SMART tunnel در کشور مالزی گرفته تا سد بزرگ Three Gorges در چین، همه بیانگر اهمیت و نقش پر رنگ این رشته در خارج از کشور هستند.
وی ادامه داد: علاوه بر کارهای سازهای، امروزه بحث مدیریت سیلاب و اجرای «سازههای محیط دوست» (Eco friendly structures) در جهان بسیار مطرح است بهطوری که اکثر دانشگاههای آمریکا و اروپا بحث منابع آب و سیلاب رو دنبال میکنند. امروزه رشته علوم و مهندسی آب در سطح جهانی بسیار مورد توجه است زیرا با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و توسعه صنایع، منابع محدود آب شیرین قابل دسترس در معرض انواع آلودگیهای میکروبی و شیمیایی قرار گرفته است.
این نخبه گیلانی یادآور شد: آلایندههای فراوانی از طریق فاضلابهای شهری، صنعتی و زهآبهای کشاورزی منابع حیاتی انسانها را بهطور جدی مورد تهدید قرار دادهاند و این روند، رفته رفته به گونهای شده که دسترسی به آب کافی و مناسب در برخی از کشورها به یک بحران جدی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: همچنین، بحران آب در ایران تحت تأثیر ۴ عامل رشد جمعیت، کشاورزی کمبازده، مدیریت ناکارآمد در سایه عطش توسعه، و تغییرات اقلیمی شدید قرار دارد.
این نخبه گیلانی درباره مشکلات و موانع پیش رو برای عملیاتی کردن این طرح، افزود: باید در زمینه پژوهشی بودجهی ویژهای اختصاص دهیم و حمایت کنیم از پژوهشگران نخبه و با استعداد که تولید علم میکنند.
وی ادامه داد: دانشگاه به جز تربیت دانشجویان باید پژوهش محور و کارآفرین باشد.
رجایی یادآور شد: تجیهزات آزمایشگاهی دانشگاههای سطح استان قدیمی و قابل مقایسه با تجهیزات دانشگاههای معتبر دنیا نیست.
وی ادامه داد: به عنوان مثال اینجانب در سال ۹۲ در زمینه آبشستگی پاییندست سرریزهای کنگرهای کار کردم و کل هزینه آزمایشگاهی من که از آن توانستم مقالات متعدد علمی و پژوهشی و ISI چاپ کنم حدود ۳ میلیون تومان بود. اگر الان این پژوهش را انجام میدادم حدود ۲۰ میلیون باید هزینه میکردم.
این نخبه گیلانی خاطر نشان کرد: در حال حاضر خرید وسایل آزمایشگاهی خارج از توان پژوهشگر است و به دلیل گران بودن تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی، پژوهشگر از پژوهش منصرف می شود و باید در اینجا دانشگاه و نهادهای مرتبط حمایت کنند.
امیر رجایی به دستاورهای خود اشاره کرد و گفت: کسب رتبه ۱ در مصاحبه تخصصی کنکور دکتری سراسری رشته علوم و مهندسی آب گرایش سازههای آبی در دانشگاه تهران، کسب رتبه ۷ در کنکور دکتری تخصصی سراسری رشته علوم و مهندسی آب گرایش سازه های آبی در سال ۱۳۹۶.کسب رتبه ۳۰ در کنکور سراسری کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی گرایش سازههای آبی در سال ۱۳۹۲.برگزیده طرح صیاد شیرازی توسط بنیاد ملی نخبگان در سال ۱۳۹۸ و دارای مقالات مختلف در مجلات معتبر ملی و بین المللی می باشد.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به بیانات مقام معظم رهبری اگر قدرت میخواهیم، اگر عزّت میخواهیم، اگر این را میخواهیم که در دنیا مرجع باشیم باید علم را تقویت کنیم، رتبهی علمی ایران در پانزده سال گذشته در سطح جهانی بهسرعت افزایش یافته است، در سال ۱۹۹۸ در رتبه ۵۳ جهان از لحاظ تولید علم قرار داشت اما امروز در رتبه ۱۹ جهان قرار دارد اما باید تلاش کردکه جزو 5 کشور برتر جهان در تولید علم شویم،
امیر رجائی، با اشاره به اینکه گیلان ظرفیت های بسیاری جهت رشد و توسعه دارد گفت: با توجه به نزدیکی استان گیلان با کشورهای محدوده دریای خزر، موقعیت مناسبی برای روابط اقتصادی با این کشورها وجود دارد، به عنوان مثال سرمایهگذاری در بخش صنعت و یا صادرات محصولات بومی استان، همچنین در موضوع گردشگری دارای ظرفیتهای فراوانی است که با تلاش جهادی مسئولین میتوان از این ظرفیت برای توسعه آن استفاده شود.
وی ادامه داد: شهر رشت با ۱۷۰ نوع غذای محلی شهر خلاق غذا در یونسکو شناخته شده است، میتوان استان گیلان را به عنوان یکی از مقاصد گردشگری کشور به گردشگران خارجی معرفی کرد، برای روشن شدن اهمیت موضوع گردشگری کشور ترکیه طبق آمارهای جهانی رتبه ۱۱ دنیا را در صنعت گردشگری در دنیا را دارد و درآمد سالانه آن از صنعت گردشگری چیزی حدود ۲۲/۵ میلیارد دلار است، کشور هندوستان در رتبه دهم دنیا با درآمد سالانه حدود ۲۷ میلیارد دلار در حوزه گردشگری است، کشور اسپانیا در رتبه دوم جهان با درآمد سالانه حدود ۶۸ میلیارد دلار است. جالب است که طبق آمارهای سازمان اوپک (OPEC) کل درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۱۸ حدود ۳۰ میلیارد دلار بوده است، ایران در صنعت گردشگری در رتبه ۵۵ دنیا قرار دارد که امیدواریم مشکلات اقتصادی کشور حل شود و شاهد پیشرفت کشور در زمینههای مختلف باشیم.
انتهای پیام/
طاهره رضاپور


زمان انتشار: پنج شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۴:۲۵
شناسه خبر: 102060