دبیر ادبیات پژوهش سرای شهید شهریاری اصفهان تشریح کرد؛

۸ راه برای زنده نگه داشتن ادبیات فارسی

کارشناسان معتقدند ادبیات فارسی بسیار غنی و بی نظیری داریم، و بواسطه راهکارهایی می توان آن را در جامعه و زندگی مردم جاری کرد، با این حال آنچه انجام گرفته بسیار مختصر بوده و می توان گفت این حوزه مورد بی مهری قرار گرفته است.

 به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از اصفهان، کارشناسان معتقدند ادبیات فارسی بسیار غنی و بی نظیری داریم، و بواسطه راهکارهایی  می توان آن را  در جامعه و زندگی مردم جاری کرد، با این حال آنچه انجام گرفته بسیار مختصر بوده و می توان گفت این حوزه مورد بی مهری قرار گرفته است.

رسول محمدی دبیر ادبیات پژوهش سرای شهید شهریاری اصفهان، در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری، ابتدای سخنان خود را به این بیت از غزل حافظ که می گوید: شکر شکن شوند همه طوطیان هند - زین قند پارسی که به بنگاله می رود، مزین کرد و ادامه داد: اگر بخواهیم در رابطه با گنجینه ادبیات فارسی حرفی بزنیم یادمان باشد، هانری ماسه )Henri masse ) که یکی ازاستادان ادبیات فارسی در دانشگاه سوربن فرانسه است در جشن بازنشستگی خود یعنی پس از چند دهه تحقیق و پژوهش آن هم با جدیتی که در دانشگاه سوربن فرانسه است می گوید در ادبیات جهان اگر بخواهیم نظیری برای فردوسی پیدا کنیم می توانیم هومر یونانی را نام ببریم.

وی ادامه داد: این دانشمند برای حافظ ایران هم نظیری مانند گوته آلمانی را نام می برد هر چند گوته چند قرن بعد از حافظ آمده است وخودش را شاگرد حافظ می داند.

محمدی افزود: این دانشمند فرانسوی،آناتول فرانس از کشور فرانسه را که به سلطان نثر معروف است را بعنوان نظیر سعدی که در نثر مسجع مطرح است نام می برد، اما می گوید آنچه که گشتم در ادبیات جهان نظیری برای مولوی نیافتم.

 

برای پیوند عمیق تر با گنجینه ادبیات فارسی راهکارهایی وجود دارد

 این دبیر فعال ادبیات پژوهش سرای شهید شهریاری اصفهان، گفت: این که چگونه می توان ادبیات فارسی را در زندگی امروز جاری کرد یا به عبارت دیگر چگونه با گنجینه ادبیات فارسی می توان پیوند عمیق تری برقرار کرد، راهکارهای مختلفی وجود دارد. 

محمدی با تاکید بر این که در این رابطه بطور مختصر یک تعداد کارهایی انجام شده است، تصریح کرد: فرضا شکرستان که در صدا و سیما پحش می شود و به حالت طنز یکسری داستان های ادبی به صورت نمایشی و کارتونی پخش می شود.

 

مشاعره فردی و گروهی

وی با اشاره به این که مشاعره فردی در صدا و سیما هم یکی دیگر از فعالیتها در راستای کمک به جریان ادبیات فارسی در زندگی امروز است، افزود: پژوهش سرای شهید شهریاری اصفهان هم با برگزاری مشاعره گروهی گامی در جهت جاری کردن ادبیات در زندگی امروز برداشته است.

 

نگارگری

محمدی با اشاره به این که محیط زندگی بستر مناسبی برای جریان گنجینه ادبیات فارسی فراهم می کند، ادامه داد: اخیرا یکسری حکایات مشهور ادبی از مثنوی، شاهنامه، آثار عبید زاکانی و آثار سعدی بر در و دیوار سر چهار راهها و معابر در شهر اصفهان به تصویر کشیده شده است و این گامی هر چند کوچک اما مثبت در جاری کردن ادبیات در زندگی شهروندان است.

 

اجرای نمایشهای خیابانی

وی اجرای نمایشهای خیابانی را یکی دیگر از راهکارها عنوان کرد و افزود: درحوزه ادبیات جوانان و دانش آموزان با ذهن خلاق کم نیستند، پرورش آن مستلزم زمینه سازی و فراهم کردن بستر مناسب است.

 

مسابقات و بیت نگاری 

این محقق حوزه ادبیات فارسی گفت: طرح های مسابقاتی مانند بیت نگاری که یک نوع آشتی و تلفیقی بین ادبیات و هنر نقاشی است و مسلما در جهت کمک به معرفی و جاری شدن ادبیات فارسی در زندگی مردم است نقش مهمی می تواند داشته باشد، یکی از بسترهایی است که فراهم کرده ایم.

محمدی تاکید کرد: بیت نگاری همانطور که از اسم آن پیداست بایستی متناسب با تصاویر برداشت شده از بیت نقاشی مورد نظر کشیده شود و هرچقدر عناصر ادبی دقیق تر باشد مسلما نقاشی هم بهتر پیام متن را انتقال دهد.

 

پرده خوانی و برپایی جشنواره ها

وی گفت: می شود دوباره دمید در سنت زیبای پرده خوانی که در چایخانه ها و معابر بود ما بحث پرده خوانی سیاوش درمعابر را داشتیم بصورت سوگ سیاوش که امروز هیچ خبری از آن نیست.

این دبیر ادبیات بیان داشت: برپایی جشنواره هایی از نمایشها و فیلمهای تاریخی و ادبی که می تواند با حضور گردشگران باشد نقش مهمی در معرفی آثار ادبی می تواند داشته باشد.

 

 خوشنویسی 

محمدی با یادآوری این که خوشنویسی از قدیم نقشی مثبت در معرفی ابیات حکیمانه و متون منظوم ما داشته است، تاکید کرد:  با این حال می شود با ابتکارهایی این معرفی را بصورت وسیع تری در آورد.

این دبیر ادبیات خاطرنشان کرد: صدا و سیما نقش بسیار کلیدی می تواند در معرفی بیشتر ادبیات کشورمان داشته باشد، اما هنوز که هنوز است یک فیلم شاهنامه بصورت سینمایی و پسندیده در کشور اجرا نشده است.

وی افزود: منابعی مثل مثنوی معنوی، گلستان، بوستان سعدی، شاهنامه و آثار ارزشمند دیگری که وجود دارد می تواند منابع بسیار معتبری برای فیلم سازی ها و نمایشها باشند.

 

توجه به سوابق آثار ادبی در تغییر نگاه شهروند امروز موثر است

محمدی اذعان داشت: همچنین گاهی در یکسری موضوعاتی که مربوط به زندگی بشر امروز است اگر سوابق آنها را در آثار ادبی معرفی کنیم مسلما می تواند در تغییر شهروند امروز نسبت به آثار ادبی موثر باشد و این نگاه را اصلاح کند که آن آثار درباره یکسری موضوعاتی که مربوط به زندگی قدیم است صحبت کرده است.

وی افزود: بعنوان مثال جناب سعدی حدود هشت قرن پیش، قبل از این که سازمانها گردشگری تشکیل شود به پادشاه زمان خودش در بیتی توصیه می کند که گردشگران را دوست بدار چون که سیاح نام نیک تورا جلب می کند و به همه جای جهان پراکنده می کند.

سعدی در آن بیت مورد نظر می فرمایند:

غریب آشنا باش و سیاح دوست  که سیاح جلاب نام نکوست

 

محمدی با بیان این که همچنین اگر بدانیم که یک سری نکات شگفت انگیز علمی که فکر می کنیم ره آورد و دستاورد امروز کشفیات بشری است در شعر شاعران بیان شده مسلما جذابیت بیشتری خواهد داشت، یادآور شد: مثلا جناب حکیم نظامی در حدود 900 سال پیش در شعری می فرماید که ماه نور خودش را از خورشید گدایی می کند.

مه که چراغ فلکی شد تنش هست زه در یوزه خور روغنش

 

وی ادامه داد: در همین راستا کروی بودن زمین که در طول تاریخ بنام گالیه اثبات آن گره خورده مولوی در غزلیات شمس، غزل شماره 2520 می فرمایند که همه زمین بخاطر کروی بودنش نمی تواند همزمان در برابر آفتاب قرار گیرد.

همه روی زمین نبود حریف آفتاب و مه  به شب پشت زمین روشن بود روی زمین تاری

 

محمدی گفت: مولوی در شعر دیگری در طی پرسش و پاسخی اشاره به معلق بودن زمین در فضا می کند و این که اگر زمین در فضا معلق است بخاطر جاذبه ای است که از شش جهت بطور مساوی بر آن وارد می شود.

گفت سائل چون بماند این خاکدان در میان این محیط آسمان  همچو قندیلی معلق در هوا نی به اسفل می رود نی برعلا

 

  تقویت موسیقی

وی در ادامه اظهار داشت: راهکار دیگری که می شود ادبیات را بیشتر در زندگی امروز قرار داد این است که موسیقی را در جهت این معرفی تقویت کنیم ما هنوز آن طور که باید و شاید با موسیقی بر سر مهر نبوده ایم.

محمدی یادآور شد: باید توجه داشته باشیم موسیقی در زمانهایی که هیچ منفذ و مجرای دیگری نبوده خودش یک پنجره و بلند گو و میکروفونی برای معرفی آثار ادبی ما بوده است.

انتهای پیام/

معصومه صادقی

زمان انتشار: شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۴۵:۰۰

شناسه خبر: 72874

مطالب مرتبط :
۰

نقش اساسی ریاضیات در خوش نویسی

مسوول انجمن خوشنویسی سازمان بسیج هنرمندان استان فارس گفت: در آماده سازی یک قطعه هنری اندازه گیری و محاسبات ریاضی و هندسه حرف اول را می زند . از نوشتن حروف و کلمات گرفته تا قطعه سازی و پاسپورتو و قاب کردن اثر همه براساس محاسبات ریاضی و هندسه انجام می شود.

دیدگاه ها و نظرات :
نام کامل وارد شود
دقیق و صحیح وارد شود
لطفا فارسی و خوانا باشد
captcha
ارسال
اشتراک گذاری مطالب