به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از زنجان، در دنیای امروز یافته ها و کشفیات علمی در یک جغرافیایی اتفاق می افتد و به واسطه شبکه های اطلاعاع رسانی بین المللی در اختیار همگان قرار می گیرد اما سوالی مطرح است که آیا علم مرز و جغرافیایی دارد؟
اگر بستری برای فعالیت های علمی، پژوهشی و فناوری در یک دنیای بدون مرز فراهم شود تا دانشمندان مختلف در علوم گوناگون با یکدیگر همکاری و فعالیت داشته باشند، به نظر می رسد که دنیای بهتری برای خود محققان و دانشمندان و حتی مردم کره زمین پدید خواهد آمد.
پروژه سرن چیست؟
سرن پروژه ایست که شعار آن علم بدون مرز است، این پروژه که در ابتدا صرفا یک ایده بوده است امروز با اهداف فوق الذکر تبدیل به بستری شده است که دانشمندان مختلف از تمام نقاط جهان کنار همدیگر جمع شده و کلکسیونی را تشکیل می دهند. معنای لغوی یوسرن (SERN) شبکه جهانی آموزش و پژوهش های علمی می باشد.
حضرت مولانا حکایتی دارند که در آن فیلی در اتاق تاریکی قرار دارد و هرکس به داخل اتاق می رود و در برگشت از اتاق، دیدگاه خود را نسبت به آن بیان می کند اما توصیفات افراد تفاوت هایی باهم دارند، دنیای علم نیز اینگونه است و هر کسی سعی در شناخت عاج یا دم فیل دارد اما شاید تا آخر عمر به شناخت کلی از فیل دست نیابد.
بشر امروز همانند حکایت فوق در اتاق تاریکی قرار دارد و دانشمندان مختلف برداشت خود را ارائه می دهند در صورتی که اگر بتوانیم برداشت دانشمندان و محققان مختلف را در یکجا متمرکز کنیم تجسم بهتر از علم خواهیم داشت.
با سیر در تاریخ درمی یابیم که در قرون گذشته برخی دانشمندان مانند زکریای رازی، جابر بن حیان و ابن سینا هم پزشک، هم منجم، هم فیزیکدان و هم ... بوده اند اما امروز با تخصصی و فوق تخصصی شدن علوم، دنیای علم به سمتی سوق یافته است که علوم مختلف از یکدیگر جدا شده اند و حتی در پزشکی تخصص ها و فوق تخصص های مختلف، با یکدیگر ارتباط برقرار نمی کنند.
سرن شبکه ای است که به کل دنیا تعلق دارد و بناست که تمام فعالیت های علمی و آموزشی بدون توجه به مرز بندی جغرافیای صورت گیرد. دنیای امروز دنیای ارتباطات است و به طور ویژه سعی بر ارتباط علمی دانشمندان مختلف دنیا با یکدیگر است.
سرن ساختار مخصوص خود را دارد و در آن یک درصد برتر دانشمندان دنیا و برندگان جایزه نوبل به عنوان مشاورین این شبکه فعالیت دارند و همه محققین می توانند عضو این شبکه شوند و با سایر محققین و دانشمندان ارتباط گرفته و طرح ها و پروژه های خود را به اجرا بگذارند.
دانشمندان یک درصد برتر دنیا بر اساس میزان ارجاعات مقالاتشان از طریق سایت DSI معرفی می شوند و برندگان جایزه نوبل افرادی هستند که مطالب بسیار مفید و تاثیر گذار برای دنیا داشته اند. ابتدا 80 هزار دانشمند برای این شبکه شناسایی شده و سپس گفتگو و مذاکره با آنان صورت گرفته است.
کارکرد شبکه سرن چیست؟
جالب اینجاست که خالق و ایده پرداز و مدیر این شبکه یک فرد ایرانی به نام دکتر نیما رضایی است. ایشان در ابتدا به همراه چند نفر اعضا و چند نفر دانشجوی جوان علاقه مند در اواخر سال 1394 فعالیت خود را آغاز نموده اند که تعداد کثیری از دانشمندان همکاری با این شبکه را پذیرفته و عداه ای قلیل، ضمن عذر خواهی از عدم حضور هسته اصلی را تشویق به ادامه دادن علم بدون مرز کرده اند.
در حقیقت سرن با شبکه ای از محققان در بستر فضای مجازی ارتباط دائمی برقرار می کند و اساسا ارتباط اولیه و انجام پروژه و تبادل نظر در این فضا صورت می گیرد. تاکنون مقالات بسیاری با نام یوسرن به چاپ رسیده و همایش هایی که این شبکه برگزار می کند با عنوان یوسرن (USERN) شناخته شده است.
مقر و محل اصلی سرن در ایران قرار دارد و این شبکه چشم اندازی 200، 300 ساله دارد و افق های آن نقش آفرینی در سیاستگذاری علمی در دنیاست. سرن علاوه بر ارتباط دانشمندان با یکدیگر به ارتباط دانشمندان با مردم نیز اهمیت می دهد و سعی در ارتباط همه جانبه دارد.

ایران میزبان پنجمین کنگره یوسرن
پس از گذشت حدود 5 سال از شروع کار این شبکه اکنون پنجمین کنگره یوسرن در سال 2020 به میزبانی ایران و تهران برگزار خواهد شد. در این دوره 100نفر از دانشمندان برجسته دنیا به سخنرانی و تدریس ورکشاپ به صورت حضوری و مجازی خواهند پرداخت.
پنجمین کنگره یوسرن در 7 تا 10 نوامبر یا به عبارتی 17 تا 20 آبان مال در ایران مال برگزار خواهد شد و فرصتی دیگر برای حضور دانشجویان و دانشمندان جوان فراهم خواهد بود. در این کنگره ضمن برگزاری جشنواره و خلق آثار هنری، برندگان جایزه بین المللی یوسرن نیز اعلام خواهد شد.
علاقه مندان برای شرکت در این کنگره از هم اکنون می توانند از طریق آدرس userncongress@gmail.com ثبت نام نمایند و ار محتوای ارائه شده استفاده نمایند.
این کنگره و شبکه سرن به رهبری یک فرد ایرانی فرصتی بسیار مناسب برای بهره مندی از تحقیقات و اختراعات جدید و بدون فوت زمان را فراهم نموده است و انتظار می رود این فعالیت ها در جهت پیشرفت دانشمندان ایرانی به ویژه دانشمندان جوان ایرانی به کار گیری شود و نتیجه اش یک تحول علمی در ایران و دنیا باشد.
انتهای پیام/
زمان انتشار: چهارشنبه ۱۲ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۸:۲۶:۵۳
شناسه خبر: 90428