به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از زنجان، نتایج آزمون های سراسری در روز های آینده مشخص خواهد شد و عده ای از داوطلبان وارد دانشگاه شده و برخی نیز با وجود ظرفیت موجود از ادامه تحصیل خودداری می کنند. افزایش تعداد صندلی های دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی امروزه یکی از مسائل مهم جامعه دانشگاهی است به گونه ای که این مسئله راهبردی دامنه شمول آن ماه وسال نیست و می تواند برای سال ها آموزش عالی را دچار چالش اساسی کند
در ازای هر دانشجو پنج صندلی خالی
بر اساس آمارها و گزارش های موجود می توان گفت در ازای هر دانشجو، پنج صندلی خالی در دانشگاه های کشور وجود دارد. معضل صندلی های خالی در مقاطع کاردانی و کارشناسی است و درمورد مقاطع عالی این قضیه کم رنگ می باشد اگر چه نمی توان دلایل قطعی برای این موضوع عنوان کرد اما سه مولفه اصلی عمده ترین دلایل برای این بحث مطرح هستند.
اولین مولفه در این چالش کاهش جمعیت جوان کشور است که رو به کاهش است. دومین مولفه ماموریت گرا نبودن دانشگاه است طوریکه باعث به وجود آمدن ظرفیت های غیر ضرور گردیده است و سومین مولفه هم مطابقت نداشتن موسسات و دانشگاه ها با استاندارد های آموزشی است.
دانشگاه های مادر و برتر كشور، صندلی خالی ندارند. ظرفیت دانشگاه های مادر تكمیل است و پدیده صندلی خالی بیشتر در دانشگاه های پیام نور، جامع علمی كاربردی، آزاد و غیرانتفاعی اتفاق افتاده است، البته اگر برای دانشگاه های مادر و برتر فکری نشود آن ها هم در آینده ای نه چندان دور این مسئله گریبان گیر آن ها نیز خواهد شد.

از دیگر علل افزایش صندلی های خالی می توان به گسترش بی رویه این مراکز اشاره کرد که این تعداد تا سال 1386 حدود 64 موسسه غیرانتفاعی و غیردولتی در كشور وجود داشته و اكنون به 300 موسسه رسیده است اما نباید از مهم ترین نکته یعنی افزایش جمعیت ایران در دهه 60 غافل شد. متناسب با پیک جمعیتی دهه 60 نیاز به افزایش مراکز و موسسات آموزشی در کشور احساس شد و به یک باره تعداد این موسسات افزایش یافت اما امروز با کاهش جمعیت جوان و دانشگاهی این مراکز با یک بحران مواجه هستند.
خالی شدن صندلی های دانشگاهی در کشور های دیگر
خطر خالی شدن صندلیهای دانشگاهها فقط در مورد کشور ما نیست و سایر دانشگاههای دنیا نیز با این مشکل مواجه شده و یا هستند اما این دانشگاهها برنامهها و سیاستهای کارآمدی پیش رو گرفته و توانسته اند در چنین چالشی پیروز شوند.
انتظار آن میرود در کشور ما نیز به طور جد در این زمینه چاره اندیشی و هم فکری صورت گیرد تا با بکارگیری راه حل های دقیق بنیان دانشگاه ها به خطر نیفتد برای مثال در این قبیل موارد دانشگاه های دنیا به وسیله ادغام دانشگاه ها و ارائه مدرک در کوتاه ترین زمان توانسته اند مدل خوبی در برابر حل این مسئله ارائه دهند، تعداد کمی از این دانشگاهها سعی در اشتغال زایی برای دانشجویان دارند و برخی نیز تضمین میکنند که دانشجویان سر موقع فارغالتحصیل میشوند
مسائل دیگر جامعه دانشگاهی
مسائل دیگری همچون مدرک محوری، بیمهارتی و بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی، آییننامه جذب و ارتقای اعضای هیئت علمی، نیازمحور شدن آموزش عالی از جمله مسائلی هستند که در کنار افزایش ظرفیت های خالی گریبان گیر آموزش عالی کشور است و باید هر چه سریع تر در مورد این موارد راه حل های مناسب ارائه گردد.
انتهای پیام/