به گــــزارش خبرگزاری علم و فناوری استان سمنان؛طبق بررسی های بعمل آمده از سوی موسسات تحقیقاتی معتبر در دنیا مشخص گردیده است که بخش زیادی از فضای اینترنت را سایتهای غیراخلاقی به تسخیر درآورده اند که می تواند تبعات منفی بسیاری برای کاربران اینترنتی به ویژه کودکان به همراه داشته باشد.از این رو دولت ها برآن شدندتا با اعمال قوانین و مهم تر از آن اجرای پروژه اینترنت سالم و پاک بتوانند علاوه بر رفع نیاز افراد دراین بستر فضای آن را نیز کنترل و سالم سازی نمایند.
اینترنت پاک و ایمن
اصطلاح اینترنت پاک به اینترنتی اتلاق می شود که در آن خبری از فیس بوک، یوتیوپ،فلیکر و اکثر سایتهای آپلود عکس و فیلم، دیگ، اورکات و مایاسپیس و تقریبا تمامی شبکههای اجتماعی دیگر، گوگل ریدر، بلاگر و وردپرس، فرندفید،تویتر و سایر فضاهای مجازی پر طرفدار ولی پر خطر نخواهد بود.

اینترنت پاک آخرین دستاورد مسئولین ارتباطات و فناوری کشور است که همانند بسیاری از دستاوردهای دیگر بخصوص اینترنت ملی فعلا در حد همان واژه و حرف باقی مانده است.اما دو نکته جالب در مورد اینترنت پاک وجود دارد. همانطور که از سخنان وزیر ارتباطات مشخص است اینترنت پاک فعلا در حد یک ایده است و باید دیگران تعریف و راهکاری برای رسیدن به آن را ارائه کنند!به زبان سادهتر هنوز مشخص نیست اینترنت پاک چیست و قرار است چگونه اجرا شود اما نکته جالب دیگر اینکه هنوز تمام فازهای این پروژه مهم در کشور محیا نیست ولی در صحبتها گفته می شود که قرار است آن را در اختیار تمام بشریت هم قرار دهیم.
به عنوان مثال در دولت قبل توسط وزیر ارتباطات اعلام شد که نقطه شروع طرح اینترنت پاک کشور ایران خواهد بود و پس از آن در اختیار تمام بشریت قرار می گیرد.
اهداف اینترنت پاک
مقوله «اينترنت پاك» چند بعدي است و به گفته ی کارشناسان این حوزه درصد بالايي از استفاده هايي كه از اينترنت در كشور ما مي شود، استفاده هاي مناسب و درست است اما درصد كمي هم براي كسب وكارهاي غيراخلاقي به كار مي رود كه بايد به كلي از بين برود.یکی دیگر از آسیب های فضای مجازی که با آن روبرو هستیم مبحث بدافزارهاست.به طور نمونه برخي بدافزارها با اين هدف ايجاد شده است كه كاربر را به سمت و سويي خاص و بعضا غيراخلاقي هدايت مي كنند و كاربر بدون آن كه از ماهيت اين بدافزارها اطلاع داشته باشد، در مسيري قدم مي گذارد كه بدافزارها تعيين كرده اند.به طور قطع با راه اندازي «اينترنت پاك» تدابير و راهكارهاي جدي تري براي مقابله با اين مقوله به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
اما بُعد ديگر قضيه اشاعه فعاليت هاي غيراخلاقي توسط سايت هاي غيراخلاقي است كه براي كاربران بسيار خطرناك است.بخشي از ماموريت پروژه «اينترنت پاك» براي مقابله با اين سايت هاي غيراخلاقي مي تواند از طريق آگاهي دادن و اطلاع رساني انجام شود به نحوي كه كاربران را به اين سطح برسانيم كه نسبت به اين سايت ها توجهي نشان ندهند و استقبال از اين سايت ها را به حدقابل توجهي كاهش دهيم. اما مهم ترين اقدام در شكل گيري «اينترنت پاك» افزايش محتواست. بسياري از كاربران ما هنگامي كه در محيط اينترنت و از طريق موتورهاي جست وجو، موضوعي را سرچ مي كنند، بعضا در نتايج جست وجو به مطالبي غيراخلاقي برمي خورند و اين به طور عمده از نقصان محتوا سرچشمه مي گيرد. اگر چه شايد بتوان از طريق فيلترينگ هم جلوي برخي از مباحث را گرفت ولي واقعيت اين است كه فيلترينگ هميشه موثرترين راه نيست.
----------------------------------------------------------------------------------
نظر کارشناسان داخلی
دکتر هادی تفویضی مدرس دانشگاه و کارشناس این حوزه دراین باره اظهار می دارد:در سالهای گذشته ترسی در بین کاربران اینترنتی به وجود آمده مبنی بر اینکه با روی کار آمدن اینترنت پاک در کشور موضوع فیلتر در فضای اینترنت نیز به صورت چشمگیری افزایش خواهد یافت و ما شاهد ایجاد یک دوگانگی در اینترنت داخلی و خارجی خواهیم بود در حالی که شاید با ایجاد چنین فضایی در اینترنت از بسیاری از مشکلات فرهنگی و اجتماعی که اینترنت به وجود آورده است بتوانیم فرار کنیم اما در عوض از فضای اینترنت جهانی دور خواهیم شد و شاید این راه چارهای مناسب نباشد.
وی می گوید:در این نوع از اینترنت در واقع یک شبکه اینترانت داخلی برای یک کشور ایجاد میشود تا از تهدیدهایی که توسط سایر کشورها ممکن است از راه اینترنت وارد زندگی مردم شود جلوگیری کند و فضای امن و کنترل شدهای که دسترسی به اطلاعات نیز در حد برنامهریزی و کنترل شده در اختیار کاربران قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در روزهای اخیر متناوب شاهد مطرح شدن این موضوع بودهایم که نشانگر اهمیت ایجاد این شبکه ملی و بومی داخلی بوده است، بیان می دارد: راه مقابله و به نوعی پیشگیری از تهاجم فرهنگی که اینترنت جهانی ایجاد کرده است ایجاد شبکههای اجتماعی با محتوای بومی و همچنین ساخت بازیهایی با محتوای داخلی و مطابق با فرهنگ ایرانی است؛ چراکه بازیها و شبکههای اجتماعی بیشترین تاثیر را در دنیای امروز بر ذهن مردم میگذارد.
این کارشناس و مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه یکی از دلایل اصلی عقبافتادگی علمی در کشور ظهور پدیدهای به نام فضای مجازی است، خاطرنشان کرد: مطرح شدن موضوعی به نام اینترنت پاک در کشور شاید راه چارهای برای مبارزه با این مقوله باشد ولی نباید انتظاری از پاسخگو بودن آن داشت؛ چراکه تجربه ثابت کرده است هرچه به دنبال فیلتر و پاک سازی محیطی باشیم راهای بازگشایی و برون رفت از این فضای فیلترینگ نیز به همان نسبت و بلکه بیشتر افزایش مییابد.
به گفته ی وی ساخت چنین فضای اینترنتی در کشور نیازمند استفاده از تخصص و مهارت و دانش متخصصان این حوزه خصوصا متخصصان داخلی است.
جزئیات طرح شبکه اینترنت پاک در آمریکا
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در یک بیانیه خبری از گسترش برنامه ای به نام «شبکه پاک» خبر داده است. هدف دولت آمریکا از ارائه این برنامه جلوگیری از جمع آوری اطلاعات شهروندان خود و همچنین اطلاعات حساس توسط کشورهای دیگر از جمله چین است.

طبق بیانیه پمپئو، این طرح شامل ۵ بند جدید برای محافظت از زیربنای ارتباطی و فناوری این کشور است. برنامه های مذکور با توجه به استانداردهای امنیت دیجیتالی و همچنین طرح «مسیر پاک۵G» ارائه شده اند. این طرح در ۲۰ آوریل سال جاری برای تضمین امنیت انتقال اطلاعات در شبکه های ۵Gآمریکا به واحدهای دیپلماتیک در سراسر جهان و آمریکا ارائه شده است.
۵ بند جدید برنامه شبکه پاک عبارتند از:
اپراتور مخابراتی پاک: هدف از این بند قطع ارتباط اپراتورهای نا امن با شبکه های مخابراتی آمریکا است. چنین شرکت هایی نباید سرویس های بین المللی به آمریکا فراهم کنند.
ذخیره پاک: این بند شامل حذف اپلیکیشن های نامعتبر از اپ استورهای موبایل آمریکا است. اپلیکیشن های خطرناک امنیت افراد را تهدید و علاوه بر آن به گسترش ویروس ها و اخبار جعلی کمک می کنند.
اپلیکیشن پاک: از نصب پیش فرض یا دانلود اپلیکیشن های معتبر در موبایل های نامعتبر جلوگیری شود.
ابر رایانشی پاک: جلوگیری از ذخیره و فراوری شدن اطلاعات شخصی و مالکیت های معنوی کسب و کارها از جمله تحقیقات کووید۱۹ در سیستم های ابر رایانشی که رقبای آمریکا به آنها دسترسی دارند.
شبکه کابل اینترنت پاک: تضمین آنکه کابل های اینترنتی زیر دریایی آمریکا که این کشور را به اینترنت جهانی متصل می کنند، توسط رقبا و عاملان خطرناک دستکاری نشوند. در همین راستا با شرکای خارجی همکاری می شود تا کابل های اینترنت زیردریایی در سراسر جهان در معرض خطر قرار نگیرند.
انتهای متن/ص
.jpg)
زمان انتشار: پنج شنبه ۲۳ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۷:۰۵:۰۰
شناسه خبر: 89944