به گزارش خبرگزاری علم و فناوری تهران بزرگ؛ علی برهانی جوان ۲۷ ساله، کارشناس مهندسی شیمی و معاون علمی، پژوهشی و فناوری حوزه ۲۴۳ خیبر ناحیه مسلم بن عقیل، دارای دو اختراع میباشد که یکی از اختراعات او "خمیر آبیاب" است که در سال ۱۳۹۷ به ثبت رسیده و دیگری "خمیر عایق جوش" که در حال دریافت گواهی ثبت اختراع میباشد.
این جوان نخبه در خصوص اختراعات خود در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری گفت: مدتی در شرکت نفت مشغول به کار بودم، در شرکت خمیری به نام خمیر آبیاب (water finding paste) برای تست آب مخزنها مورد استفاده قرار میگرفت، این خمیر هایتک و ساخت کشور آمریکا بود که به دلیل کاربردی بودن برای صنایع، ایران آن را وارد میکرد اما به دلیل تحریم از ورود آن جلوگیری شد در نتیجه تصمیم گرفتم این خمیر را بسازم و به لطف خداوند موفق به تولید و ثبت آن شدم.

برهانی بیان کرد: با توجه به اهمیت و حساسیت در نگهداری و نقل و انتقال محصولات نفتی طی پروسه تولید و انتقال تا مصرف نهایی، استفاده از خمیر آبیاب در صنعت امری ضروری است، چرا که از آن به عنوان شناساگر وجود آب، برای اندازهگیری دقیق میزان ناخالصیهای موجود در فرآوردههای نفتی و مشتقات آن نظیر بنزین، گازوئیل و نفت استفاده میشود.
وی با بیان اینکه خمیر آبیاب در صنایع مختلف از جمله صنایع مرتبط با نفت و پتروشیمی کاربرد بسیار زیادی دارد، ادامه داد: خمیر آبیاب در جهت شناسایی آب مخازن تعادل شناورها، مخازن سوخت، مخازن ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی، مخازن روغن و در کل در تمام مخازن مایعات به کار برده میشود که هر مقدار آبی که در داخل مخازن باشد خمیر آبیاب آن را نشان میدهد و از بروز مشکلات زیادی جلوگیری میکند.
این جوان دغدغهمند خاطر نشان کرد: آب با توجه به خاصیت مولکولی و شیمیایی که دارد نسبت به سایر مواد نفتی موجود در مخازن سنگینتر میباشد و در نتیجه تهنشین شده و نمیتوان سطح و مقدار آن را مشخص کرد که با استفاده از این خمیر بهراحتی میتوان مقدار آب موجود در مخازن را مشخص کرد.

برهانی با بیان اینکه خمیر آبیاب زرد رنگ است و در تماس با آب به سرعت تغییر رنگ داده و قرمز میشود، تصریح کرد: این خمیر از مواد سیلیکونی و پلیمری تشکیل شده که عاری از مواد سمی بوده و صفر تا صد آن در داخل کشور توسط پژوهشگران و مهندسان ایرانی تولید شده است و برای سهولت استفاده و جلوگیری از هدر رفتن آن، محصول را به صورت تیوپ در اختیار مصرف کننده قرار دادهایم.
این جوان بسیجی در خصوص نحوه مصرف خمیر آبیاب، بیان کرد: به عنوان مثال اگر بخواهیم مقدار آب موجود در مخزن پمپ بنزینی که زیر زمین قرار دارد و دسترسی به آن آسان نیست را شناسایی کنیم، مقداری از خمیر آبیاب را به یک میلهی که درجهبندی شده باشد میمالیم و سپس میله را داخل مخزن پمپ بنزین فرو میکنیم تا به کف آن برسد، زمانی که میله را بیرون میآوریم اگر خمیر آبیاب با آب تماس پیدا کرده باشد تغییر رنگ میدهد، یعنی به نسبتی که آب در داخل مخزن باشد تغییر رنگ داده و قرمز میشود و قسمتی که با آب تماس نداشته باشد بدون تغییر رنگ (زرد رنگ) باقی میماند، که با این روش به آسانی میتوان مقدار آب موجود در ته مخزن را شناسایی کرد.

برهانی اذعان داشت: خمیر آبیاب خمیری کاملا کاربردی است و هر مکانی که مخازن ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی و یا مخازن ذخیرهسازی سوخت مثل مخزن ذخیرهسازی گازوئیل در گلخانهها، مخزن ذخیرهسازی گازوئیل برای تراکتورهای واحدهای کشاوزی و یا مکانهای که دارای دیزل ژنراتور هستند به خمیر آبیاب نیاز دارند و وجود آن بسیار برای آنها حیاتی است چون در این مخازن به هیچ وجه نباید آب وجود داشته باشد.
معاون علمی، پژوهشی و فناوری حوزه ۲۴۳ خیبر در ادامه در خصوص خمیر عایق جوش بیان کرد: برای محافظت از قطعات با ارزش هنگام جوشکاری نیاز به عایقی است تا حرارت به سمت دیگر قطعه منتقل نشود با دیدن سیخهای جوجه کباب به فکرم رسید که جوجهها مانع از انتقال گرما به سیخها میشوند، پس میتوان عایقی برای انتقال حرارت ساخت.
در حین عملیات جوشکاری لولههای مسی در کولر گازی یا سیستمهای سرمایشی، انتقال حرارت از میان لوله مسی باعث سختی در انجام عملیات و همچنین خرابی قطعاتی همانند شیر موتوری خواهد شد. خمیر حرارتی، انتقال حرارت را متوقف میکند و از قطعاتی که نزدیک به محل جوشکاری است محافظت میکند.
برهانی اذعان داشت: خمیر عایق جوش، خمیری است که در هر لوله فلزی مثل طلا، مس، نیکل و آهن مورد استفاده قرار میگیرد، به عنوان مثال وقتی دور لوله مسی (که نسبت به دیگر فلزات بیشترین انتقال حرارت را دارد) یک کولر گازی از این خمیر به صورت عایقوار بپیچیم، از آن در برابر گرما محافظت خواهیم کرد به طوری که اگر یک سر لوله مسی را با دستگاه هوابرش شروع به ذوب کردن کنیم، میبینیم که به سمت دیگر لوله مسی که بهوسیله خمیر عایق جوش پوشانده شده است هیچ دما و گرمایی منتقل نشده است.

وی افزود: همچنین با استفاده از خمیر عایق جوش میتوان در هزینهها صرفهجویی کرد به طوری که اگر لولهای که به مکانی متصل است نیاز به جوش داشته باشد به راحتی به وسیله خمیر عایق جوش میتوان مانع انتقال حرارات شد و لوله را جوش زد و دیگر نیازی به باز کردن لوله و مونتاژ آن نیست.
این جوان مبتکر با اشاره به اینکه خمیر عایق جوش فناوری هایتک، با تکنولوژی پیش رفتهای میباشد که کاربرد فراوانی در صنعت دارد، تصریح کرد: این خمیر از مواد شیمیایی غیر سمی و پلیمرهای زیست تخریبپذیر تهیه شده که با محیط زیست سازگار میباشد و به طبیعت آسیبی نمیرساند.
برهانی ادامه داد: فرمول آن به گونهای است که به راحتی چسبیده و بدون لغزش و یا جا ماندن ناخالصی در محل قرار میگیرد و از انتقال حرارت به قسمتهای دیگر در حین جوشکاری جلوگیری میکند و یا از قطعات نزدیک به محل جوشکاری در زمان جوشکاری محافظت میکند.
شایان ذکر است علی برهانی جوان مبتکر و خلاق ایرانی تنها با اتکاء به علم و دانش خود توانسته است این دو ایده را به نتیجه برساند و بدون هیچگونه حمایت مادی با هزینه اندک در آزمایشگاه کوچکی در زیرزمین محل سکونت خود به این موفقیتها دست پیدا کند و گامهایی طلایی در رهایی کشور عزیز خود از وابستگی به بیگانگان و تحریمهای ظالمانهی آنها بردارد.
رهبر معظم انقلاب در گام دوم انقلاب، جوانان را خطاب قرار دادهاند چون این جوانان هستند که آینده ایران را خواهند ساخت، یکی از سفارشات مقام معظم رهبری پژوهش و علم است. دشمن از تحریم اهدافی را دنبال میکند که یکی از آنها جلوگیری از پیشرفتهای علمی است؛ اگر مسئولین با جوانان همراهی لازم را داشته باشند جوانان این مرز و بوم در راستای تحریم دشمن گامهای بزرگی را برمیدارند. چنین جوانان نخبهای میتوانند نام ایران را در دنیا پرآوازه کنند.
انتهای پیام/