مشاهده اخبار از طریق شبکه های اجتماعیمشاهده
یک متخصص روانشناسی ورزشی و مدرسِ موسسه آموزش عالی آپادانا در رابطه با تأثیر خواب بر عملکرد و سلامت قلب گفت: ارتباط مستقیمی بر بین کیفیت خواب و سلامت قلب وجود دارد. بی خوابی یک اختلال خواب رایج است که شامل مشکل در به خواب رفتن، ماندن در خواب یا هر دو است. بی خوابی میتواند به طرق مختلف بر سلامت قلب شما تأثیر بگذارد.
دکتر میثم سواردلاور متخصص روانشناسی ورزشی و مدرسِ موسسه آموزش عالی آپادانا در پاسخ به خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری از شیراز گفت: بی خوابی یک اختلال خواب رایج است که شامل مشکل در به خواب رفتن، ماندن در خواب یا هر دو است.
اثر بی خوابی بر سلامت قلب
به گفته وی، بی خوابی میتواند به طرق مختلف بر سلامت قلب شما تأثیر بگذارد، مانند، افزایش فشار خون شما، در طول خواب طبیعی، فشار خون شما حدود 10 الی 20 درصد کاهش می یابد. این غوطه ور شدن شبانه نامیده میشود و به قلب شما کمک میکند تا از استرس روز بهبود یابد.
او ادامه داد: بی خوابی میتواند از افت فشار خون شما در شب جلوگیری کند که میتواند خطر ابتلا به فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد.
سوار دلاور به یکی دیگر راه هایی که بی خوابی می تواند بر سلامت قلب شما تأثیر بگذارد اشاره کرد و گفت: سطح کلسترول را بالا می برد، کمبود خواب میتواند متابولیسم و تعادل هورمونی شما را تحت تاثیر قرار دهد که این میتواند منجر به سطوح بالاتر کلسترول LDL (کلسترول بد) و سطوح پایین تر کلسترول HDL (کلسترول خوب) شود. کلسترول بالا میتواند شریان های را مسدود کند و به قلب آسیب برساند.
این متخصص روانشناسی ورزشی در همین زمنیه تصریح کرد: سطح التهاب را افزایش میدهد، بی خوابی میتواند یک پاسخ التهابی در بدن شما ایجاد کند که در نتیجه به رگ های خونی و اندام های شما آسیب میرساند. التهاب مزمن میتواند به آترواسکلروز، دیابت و نارسایی قلبی کمک کند.
وی همچنین افزود: تحمل گلوکز را مختل میکند. بی خوابی میتواند بر نحوه فرآیند عملکرد قند و انسولین توسط بدن شما تأثیر بگذارد که میتواند منجر به اختلال در تحمل گلوکز یا پیش دیابت شود. این وضعیت میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش دهد که یک عامل خطر اصلی برای بیماری قلبی است.
این فعال حوزه ورزشی با اشاره به اینکه ورزش می تواند در وزن شما تاثیر بگذارد، تصریح کرد: بی خوابی میتواند بر اشتها و سطح انرژی شما تأثیر بگذارد که در نتیجه منجر به افزایش وزن یا چاقی میشود. اضافه وزن میتواند فشار بیشتری بر قلب شما وارد کند و خطر ابتلا به فشار خون بالا، دیابت و بیماری قلبی را افزایش دهد.
ارتباط بین بی خوابی و حمله قلبی چیست
دکتر سوار دلاور ادامه داد: بر اساس بررسی اخیر منتشر شده در حوزه قلب و عروق بالینی، افراد مبتلا به بی خوابی ۶۹ درصد بیشتر در معرض حملات قلبی هستند. بی خوابی (insomnia) یک اختلال خواب است و در زمانی رخ میدهد که افراد در به خواب رفتن یا خواب ماندن مشکل دارند.
به عقیده وی، بی خوابی مزمن زمانی رخ میدهد که مشکل سه ماه یا بیشتر طول بکشد. به نظر می رسد زنان مبتلا به بی خوابی و افراد مبتلا به دیابت در معرض بیشترین خطر قرار دارند. یافته های جدید نشان میدهد که بی خوابی باید یک عامل خطر برای حمله قلبی در نظر گرفته شود.
دکتر سوار دلاور افزود: اگر خوب نخوابید، هورمون های استرس می توانند تجمع پیدا کنند و باعث التهاب شوند، که به طور بالقوه میتواند باعث ایجاد پلاک شود که این میتواند منجر به حمله قلبی یا سکته شود. یک مطالعه جدید بر روی نیم میلیون بزرگسال نشان داده که بین علائم بی خوابی و خطر بیشتر حملات قلبی و سکته ارتباط وجود دارد.
وی در همین خصوص گفت: بی خوابی میتواند به روش های کمتر مستقیمی نیز به قلب آسیب برساند. به عنوان مثال، خوابیدن به تنظیم هورمون هایی که گرسنگی در طول روز را کنترل می کنند، کمک میکند. از طرفی، کمبود خواب میتواند منجر به پرخوری شود.
دکتر سوار دلاور همچنین تاکید کرد و گفت: خستگی ممکن است شما را کم تحرک کند. همه این عواقب میتوانند منجر به افزایش وزن و مقاومت به انسولین شوند و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را افزایش می دهند.
کم خوابی و آریتمی قلبی
این متخصص روانشناسی ورزشی اظهار داشت: بین بی خوابی و آریتمی قلبی ارتباط مستقیم وجود دارد. شواهد تازه منتشر شده رفتارهای خواب را با خطر آریتمی قلبی مرتبط می دانند.
وی همچنین بیان کرد: یک مطالعه اخیر نشان داده که هر یک امتیاز افزایش در نمره خواب با کاهش ۷ درصدی خطر AF (فیبریلاسیون دهلیزی) و کاهش ۹ درصدی در خطر برادی آریتمی همراه است.
به عقیده این متخصص روانشناسی ورزشی، با این حال، هیچ ارتباط معنی داری با آریتمی های بطنی وجود نداشت. مطالعات دیگر نشان داده اند که هم خواب کوتاه (کمتر از ۶ ساعت) و هم خواب طولانی (بیش از ۸ ساعت) ممکن است با افزایش خطر AF مرتبط باشد.
او می گوید: هنگامی که ما به اندازه کافی نمی خوابیم، بدن ما نیز قادر به تجدید قوا نیست که منجر به افزایش سطح هورمون های استرس مانند کورتیزول و آدرنالین میشود. هورمون های استرس میتوانند در ایجاد ریتم های نامنظم قلب یا آریتمی های قلبی نقش داشته باشند.
علاوه بر این، کم خوابی میتواند منجر به تجمع پلاک در رگ ها شود که میتواند خطر حملات قلبی و سایر مشکلات قلبی عروقی را در طول زمان افزایش دهد. مهم است که خواب آرام و کافی در هر شب را برای محافظت از سلامت و رفاه کلی خود در اولویت قرار دهید.
اختلالات خواب موثر بر بیماری قلبی
دکتر سواردلاور در مورد اختلالات خواب موثر بر بیماری قلبی چنین بیان داشت: آپنه خواب، آپنه خواب یک اختلال خواب است که باعث میشود فرد در طول خواب به طور مکرر تنفس خود را متوقف کند.
وی در همین خصوص وانمود کرد: این موضوع زمانی رخ میدهد که عضلات پشت گلو نتوانند راه هوایی را باز نگه دارند و منجر به مکث کوتاهی در تنفس میشود که میتواند از چند ثانیه تا یک دقیقه یا بیشتر طول بکشد. این مکث های تنفسی میتوانند بارها در طول شب اتفاق بیفتند.
او میگوید: چرخه طبیعی خواب را مختل کرده و باعث می شوند فرد برای مدت کوتاهی از خواب اغلب با خرخر بلند یا صدای خفگی بیدار شود. آپنه خواب میتواند منجر به خواب آلودگی در طول روز، مشکل در تمرکز و سایر مشکلات سلامتی مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکته شود.
به عقیده وی، آپنه خواب از طریق یک تست خواب تشخیص داده میشود و میتوان آن را با تغییرات سبک زندگی، مانند کاهش وزن یا اجتناب از الکل و آرام بخش ها، یا با مداخلات پزشکی مانند درمان فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAP) درمان کرد.
دکتر سوار دلاور در رابطه بی خوابی مزمن این چنین می گوید: بی خوابی مزمن یا همان اینسومنیا با افزایش خطر بیماری قلبی و سکته مرتبط است. محققان بر این باورند که خواب کوتاه و خواب کم کیفیت باعث التهاب، فشار خون بالا و تصلب شرایین میشود.
وی در رابطه با سندرم پاهای بی قرار (RLS) خاطرنشان کرد: افراد مبتلا به RLS در معرض خطر بیشتری برای بیماریهای قلبی عروقی هستند. RLS میتواند تأثیر قابل توجهی بر خواب داشته باشد، زیرا علائم RLS در شب بدتر میشوند و میتوانند با به خواب رفتن یا ماندن در خواب تداخل داشته باشند.
این متخصص روانشناسی ورزشی در همین خصوص بیان کرد: این میتواند منجر به خستگی در طول روز و مشکل در تمرکز شود. RLS همچنین با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی، به ویژه در افرادی که علائم شدید و مکرر دارند، مرتبط است.
این فعال حوزه ورزشی افزود: مکانیسم های دقیق پشت این ارتباط به طور کامل شناخته نشده است، اما برخی از مطالعات نشان داده اند که RLS ممکن است در ایجاد فشار خون و سایر عوامل خطر قلبی عروقی نقش داشته باشد.
او در این گفت و گو ی تفصیلی اظهار داشت: درمان RLS معمولاً شامل تغییراتی در شیوه زندگی است، مانند اجتناب از کافئین و الکل، ورزش منظم و برخی داروها برای کمک به کنترل علائم.
وی با اشاره به اینکه نارکولپسی یک اختلال عصبی است که بر توانایی مغز برای تنظیم چرخه خواب و بیداری تأثیر می گذارد، تصریح کرد: مشخصه این بیماری خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، دورههای ناگهانی و غیرقابل کنترل به خواب رفتن در طول روز، و تمایل به تجربه توهمات رویا مانند در هنگام به خواب رفتن یا بیدار شدن است.
او همچنین به خبرنگار ما در این زمینه گفت: افراد مبتلا به نارکولپسی نیز ممکن است کاتاپلکسی را نیز تجربه کنند، که به معنی از دست دادن ناگهانی تون عضلانی ناشی از احساسات قوی مانند خنده است. این میتواند باعث شود که فرد برای چند ثانیه تا چند دقیقه به زمین برود یا در حرکت دچار مشکل شود.
دکتر میثم سوار دلاور متخصص روانشناسی ورزشی در این باره می گوید: سایر علائم نارکولپسی میتواند شامل فلج خواب باشد که در آن فرد به طور موقت قادر به حرکت یا صحبت در هنگام به خواب رفتن یا بیدار شدن نیست و در نتیجه خواب شبانه مختل میشود.
او افزود: نارکولپسی میتواند اثرات قابل توجهی بر زندگی روزمره فرد داشته باشد، از جمله مشکل در تمرکز و انجام وظایف، انزوای اجتماعی و افزایش خطر تصادفات و صدمات جسمانی. همچنین با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی مرتبط است.
این فعال حوزه ورزشی خاطرنشان کرد: مکانیسم های دقیق این ارتباط به طور کامل شناخته نشده است، اما ممکن است به اختلال در الگوهای خواب طبیعی و اثرات محرومیت از خواب بر بدن مربوط باشد. نارکولپسی معمولاً از طریق ترکیبی از تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی و مطالعات خواب تشخیص داده میشود.
دکتر سوار دلاور بیان کرد: درمان ممکن است شامل ترکیبی از دارو، تغییرات سبک زندگی و رفتار درمانی برای کمک به مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی باشد. بنابراین بسیار ضروری است که در خصوص این بیماری با پزشک متخصص مربوطه مشورت شود.
وی در رابطه با اختلالات ریتم سیرکادین این چنین گفت: اختلالات ریتم شبانه روزی یا سیرکادین از اختلالات خواب هستند و زمانی رخ می دهند که ساعت بیولوژیکی درونی فرد با محیط خارجی هماهنگ نباشد. ریتم شبانه روزی چرخه طبیعی ۲۴ ساعته بدن است که خواب، بیداری و سایر فرآیندهای فیزیولوژیکی را تنظیم میکند.
او افزود: نمونه هایی از اختلالات ریتم شبانه روزی عبارتند از اختلال فاز خواب و بیداری تاخیری، که در آن الگوی خواب فرد در مقایسه با چرخه معمولی خواب و بیداری چندین ساعت به تأخیر می افتد، و اختلال فاز خواب و بیداری پیشرفته، که در آن الگوی خواب فرد با افزایش همراه است.
به عقیده وی، سایر اختلالات ریتم شبانه روزی میتواند شامل اختلال ریتم خواب و بیداری نامنظم و اختلال خواب و بیداری غیر ۲۴ ساعته باشد. اثرات اختلالات ریتم شبانه روزی بر خواب میتواند شامل مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب، خواب آلودگی بیش از حد در طول روز و اختلال در الگوهای خواب باشد.
او با اشاره به اینکه این اختلالات میتوانند تأثیر قابل توجهی بر سلامت کلی فرد داشته باشند، گفت: از جمله افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات متابولیک مانند چاقی و دیابت و اختلالات خلقی مانند افسردگی و اضطراب.
به گفته وی، درمان اختلالات ریتم شبانه روزی ممکن است شامل ترکیبی از رفتار درمانی، مانند نور درمانی و آموزش شیوه های بهداشت خواب، و دارو برای کمک به تنظیم چرخه خواب و بیداری باشد.
این فعال حوزه و ورزشی گفت: در برخی موارد، پرداختن به شرایط پزشکی زمینهای یا عوامل سبک زندگی نیز ممکن است برای مدیریت این اختلالات ضروری باشد.
دکتر سوار دلاور افزود: محرومیت از خواب به شرایطی گفته میشود که در آن فرد به اندازه کافی نمی خوابد. به طور معمول، بزرگسالان بین حدود ۷-۹ ساعت خواب در شب نیاز دارند، در حالی که کودکان و نوجوانان به خواب بیشتری نیاز دارند.
وی با اشاره به اینکه کم خوابی میتواند به دلایل مختلفی مانند مشکل در به خواب رفتن، خواب ماندن یا زود بیدار شدن اتفاق بیفتد، تصریح کرد: همچنین میتواند ناشی از عوامل سبک زندگی باشد، مانند ساعات طولانی کار کردن یا تا دیر وقت بیدار ماندن برای استفاده از وسایل الکترونیکی مانند موبایل و لپ تاب.
او در همین خصوص خاطرنشان کرد: کم خوابی مزمن میتواند اثرات منفی بر سلامت جسمی و روانی فرد داشته باشد، از جمله افزایش خطر چاقی، دیابت، بیماری قلبی، افسردگی و اضطراب. محرومیت از خواب یا نداشتن خواب با کیفیت کافی به طور منظم، سیستم عصبی سمپاتیک را فعال میکند، منجر به عدم تحمل گلوکز و افزایش اشتها و افزایش فشار خون میشود. همه اینها به مرور زمان خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد.
تنگی نفس در خواب نشانه چیست
در پاسخ به این سوال دکتر میثم سوار دلاور گفت: تنگی نفس در طول خواب میتواند نشانه ای از یک اختلال تنفسی مرتبط با خواب، مانند آپنه خواب باشد. در آپنه خواب، راه هوایی در طول خواب تا حدی یا به طور کامل مسدود میشود و باعث میشود تنفس فرد به طور مکرر متوقف شود یا به صورت سطحی نفس بکشد.
این فعال حوزه ورزشی تصریح کرد: این میتواند منجر به احساس خفگی یا نفس نفس زدن شود در نتیجه میتواند باعث بیماری مکرر در طول خواب شبانه شود. سایر علل احتمالی تنگی نفس در خواب ممکن است شامل شرایطی مانند آسم، بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) یا نارسایی قلبی باشد.
او با بیان اینکه تنگی نفس ممکن است با علائم دیگری مانند خس خس سینه، سرفه یا درد قفسه سینه همراه باشد، گفت: اگر در طول خواب دچار تنگی نفس یا علائم دیگری می شوید که بر خواب شما تأثیر می گذارد، مهم است که برای تشخیص دقیق و درمان مناسب با یک متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید.
مشکلات خواب چه پیوندی با ریسک سکته دارند
دکتر میثم سوار دلاور بیان داشت: شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد بین مشکلات خواب و افزایش خطر حمله قلبی و سایر بیماریهای قلبی عروقی ارتباط وجود دارد. قبلا اشاره کردیم که کم خوابی مزمن با اختلالات خواب مانند آپنه خواب ارتباط دارد.
او میگوید: آپنه خواب منجر به کاهش سطح اکسیژن و افزایش سطح دی اکسید کربن میشود که این میتواند بر قلب و عروق خونی فشار وارد کند. با گذشت زمان، این فشار منجر به تغییراتی در ساختار و عملکرد قلب میشود، مانند بزرگ شدن قلب یا ضعیف شدن عضله قلب، که میتواند خطر حمله قلبی و سایر مشکلات قلبی عروقی را افزایش دهد.
وی در همین خصوص بیان داشت: سایر اختلالات خواب، مانند بی خوابی و سندرم پای بیقرار نیز با افزایش خطر بیماری قلبی عروقی مرتبط هستند، اگرچه مکانیسم های پشت این ارتباط ها به طور کامل شناخته نشده است.
این متخصص روانشناسی ورزشی میگوید: به طور کلی، رابطه بین مشکلات خواب و خطر حمله قلبی پیچیده است و تحقیقات بیشتری برای درک کامل مکانیسم های اساسی مورد نیاز است. با این حال، واضح است که داشتن خواب کافی و آرام، عامل مهمی در حفظ سلامت قلب و کاهش خطر بیماری قلبی است.
برای از بین بردن اختلالات خواب ورزش کنید
در پاسخ به این سوال دکتر میثم سوار دلاور چنین اذعان داشت: انجام ورزش میتواند مزایایی برای خواب داشته باشد و ممکن است به بهبود اختلالات خواب کمک کند. ثابت شده است که ورزش منظم، از جمله شرکت در تمرینات جسمانی کیفیت خواب را بهبود می بخشد و علائم اختلالات خواب مانند بی خوابی و آپنه خواب را کاهش میدهد.
او با اشاره به اینکه یکی از راه های که مشارکت ورزشی ممکن است به بهبود خواب کمک کند، گفت: کاهش سطح استرس و اضطراب است. نشان داده شده است که ورزش به کاهش استرس و افزایش آرامش کمک میکند، که میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
وی همچنین اذعان داشت: ورزش همچنین میتواند به تنظیم ریتم شبانه روزی بدن کمک کند و منجر به تنظیم چرخه خواب و بیداری میشود. علاوه بر این، انجام ورزش میتواند به بهبود سلامت کلی بدن کمک کند، که میتواند تأثیر مثبتی بر خواب داشته باشد.
او در این زمینه به مثالی اشاره کرد و گفت: ورزش منظم میتواند به کاهش خطر چاقی و سایر شرایط سلامتی که میتواند به اختلالات خواب منجر شوند، کمک کند. ورزش همچنین میتواند به افزایش سطح انرژی در طول روز کمک کند، که میتواند به خواب بهتر در شب کمک کند.
دکتر سوار دلاور خاطرنشان کرد: با این حال، توجه به این نکته ضروری است که تأثیرات شرکت در ورزش بر خواب میتواند بسته به فرد و نوع و شدت ورزش متفاوت باشد. تمرین بیش از حد یا شرکت در ورزش با شدت بالا ممکن است در واقع تأثیر منفی بر خواب داشته باشد یا اختلالات خواب موجود را تشدید کند.
او افزود: مهم است که قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید با یک متخصص قلب و عروق و یا متخصص مراقبت های بهداشتی مشورت کنید، به خصوص اگر هر گونه شرایط یا نگرانی از قبل وجود داشته باشد.
دکتر سوار دلاور متخصص روانشناسی ورزشی به نکاتی در خصوص خواب و تاثیر آن در سلامتی عنوان کرد و گفت: انطباق مغز با کم خوابی، اولین نکته ای که باید به یاد داشت این است که تاکنون هیچ شواهد علمی در خصوص انطباق مغز با کم خوابی مشاهده نشده است.
وی در همین زمینه اظهار داشت: تلاش برای عادت کردن به کم خوابیدن در نهایت باعث عدم تمرکز در طول روز، استرس و بی قراری و احساس خشم و رفتار پرخاشگرانه میشود. بنابراین هیچگاه برای عادت دادن خودتان به کم خوابی تلاش نکنید.
او گفت: باید به یک برنامه خواب ثابت پایبند باشید، سعی کنید هر روز در ساعت مشخصی بخوابید و از خواب بیدار شوید، حتی آخر هفته ها. این به تنظیم ساعت داخلی بدن شما کمک میکند و باعث خواب بهتر میشود.
وی در همین خصوص اظهار داشت: یک محیط خواب آرامش بخش ایجاد کنید: مطمئن شوید که اتاق خواب شما ساکت، تاریک و خنک است. از رختخواب و بالش راحت استفاده کنید و عواملی مانند تلویزیون، کامپیوتر و گوشی های هوشمند را که باعث حواس پرتی میشوند را حذف کنید.
به عقیده وی، پرهیز از کافئین، الکل و نیکوتین: کافئین و نیکوتین میتوانند در خواب اختلال ایجاد کنند و الکل میتواند چرخه خواب را مختل کند و باعث خروپف یا آپنه خواب شود.
او با اشاره به اینکه ورزش میتواند به شما کمک کند، افزود: سریعتر و عمیق تر بخوابید، اما از ورزش های شدید نزدیک به زمان خواب اجتناب کنید، چون باعث افزایش هیجان و در نتیجه عدم تمایل به خواب میشود.
دکتر سوار دلاور وانمود کرد: چرت زدن در روز را محدود کنید: اگر باید چرت بزنید، آن را کوتاه نگه دارید (۲۰ تا ۳۰ دقیقه) و از چرت زدن در اواخر بعد از ظهر یا عصر خودداری کنید.
وی با بیان اینکه استرس و اضطراب میتواند در خواب اختلال ایجاد کند، اشاره کرد: بنابراین تکنیک های آرامش بخشی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا را امتحان کنید.
او در رابطه با رژیم غذایی سالم گفت: رژیم غذایی سرشار از میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئین های بدون چربی و چربی های سالم میتواند سلامت قلب را بهبود بخشد و خواب بهتری داشته باشد.
دکتر میثم سوار دلاور در پایان این گفت و گوی تفصیلی با اشاره به اینکه اختلالات خواب مانند آپنه خواب میتواند خطر بیماری قلبی را افزایش دهد، خاطرنشان کرد: بنابراین اگر علائمی مانند خروپف، نفس نفس زدن در هنگام خواب یا خواب آلودگی بیش از حد در طول روز دارید حتما در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید و به دنبال درمان تخصصی و حرفه ای باشید.
خبرنگار/ فاطمه شعبانی
انتهای پیام/
1403/03/22 12:22
1403/03/21 17:29
1403/03/21 14:06
1403/03/21 14:03
1403/03/21 13:04
1403/03/21 13:02
1403/03/21 12:48