علمی، پژوهشی و فناوری

شیوع مسمومیت با قارچ‌ های سمی در فصل بهار

کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو اراک گفت:­ برای حفظ سلامت فقط قارچ‌ هایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته‌ بندی‌ های دارای مجوز هستند، خریداری و مصرف کنید.زیرا تفاوت قارچ های سمی و غیر سمی فقط در آزمایشگاه مشخص می شود.

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری از استان مرکزی؛ هر ساله با شروع فصل بهار و بروز شرایط مساعد در رشد قارچ‌ های خودرو در ابتدای سال متاسفانه  مسمومیت‌ های ناشی از مصرف خوراکی قارچ‌ های خودرو و سمی افزایش پیدا می کند که  موجب بستری شدن بسیاری از افراد، نارسایی کبد، اختلالات گوارشی و حتی فوت می‌شود. 

دکتر آزاده ناظری کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو اراک با بیان اینکه همه ساله در فصل بهار موجی از مسمومیت‌های ناشی از مصرف قارچ‌ های سمی در کشور ایجاد می‌شود، گفت: برخی از روش‌ها و معیار‌های سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم ­سمیت­ قارچ در همه موارد نیست.

وی گفت: برخی از سموم موجود در قارچ‌ های سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیند‌های آماده‌ سازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیستند.

آزاده ناظری ادامه داد: از مصرف قارچ‌ های خودرو مخصوصاً قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان، به ویژه درختان خشک شده می‌رویند یا قارچ‌های جمع‌ آوری شده توسط افراد بومی، خودداری شود.

مدیر دارویی استان تاکید کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ‌ شناسی و گیاه‌ شناسی امکان‌ پذیر است.

وی تاکید کرد: به هر فردی که مدعی تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ می‌باشد نباید توجه کرد ضمن اینکه مصرف قارچ‌ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی هرگز نشان‌ دهنده­ غیرسمی ­بودن قارچ برای انسان نیست.

۱۰۰ گونه قارچ سمی در اغلب مناطق شرقی، شمال شرقی، شمالی، شمال غربی و غرب کشور بسته به نوع گونه، جغرافیا و فصل می روید.  رویش ۱۰ گونه کشنده نیز در مناطق مختلف کشور پراکنده است. بر اثر تماس پوستی با قارچ های سمی، مسمومیت ایجاد نمی شود و فقط ممکن است حساسیت های پوستی ایجاد شود.

در صورت بروز علایم و نشانه‌ های گوارشی به صورت تاخیری یعنی ۵ تا ۱۲ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ، باید هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیت‌ها انتقال داد چرا که انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها، امکان درمان موفقیت‌ آمیز را افزایش می‌دهد لذا هر گونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار می‌شود لذا توصیه می‌شود با مشاهده علایم و نشانه‌های بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ، از هرگونه خود درمانی و درمان علامتی پرهیز کرده و بیمار در اسرع وقت به بیمارستان منتقل شود.در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار نیز توسط همراهان برای شناسایی کادر پزشکی در بیمارستان و تسریع در شناسایی نوع مسمویت و درمان بیمار داشته باشید. 

 

 

شیوع مسمومیت با قارچ‌ های سمی در فصل بهار
شیوع مسمومیت با قارچ‌ های سمی در فصل بهار

خبرنگار: فاطمه زهرا سلیمی

https://stnews.ir/short/4AP21
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: