علمی، پژوهشی و فناوری

وقتی به اندازه کافی نمی خوابید چه اتفاقی برای مغز شما می افتد

تحقیقات جدید ارتباط پنهانی بین خواب ضعیف و سلامت مغز را نشان می دهد. سیستم گلیمفاتیک، که مسئول پاکسازی مواد زائد از مغز است، در افرادی که خواب ضعیفی دارند، کارایی کمتری دارد و خطر کاهش حافظه و اختلالات عصبی را افزایش می‌دهد.

به گزارش پایگاه خبری علم و فناوری :محققان کشف کرده اند که اختلال خواب در افراد مسن با توانایی مغز در پاکسازی مواد زائد تداخل می کند و منجر به مشکلات حافظه و افزایش خطر بیماری های عصبی مانند آلزایمر می شود .

خواب ضعیف و دفع مواد زائد مغزی

به گفته محققان دانشگاه هنگ کنگ (HKU) خواب ضعیف در افراد مسن ممکن است در توانایی مغز برای پاکسازی مواد زائد اختلال ایجاد کند. یک مطالعه اخیر به سرپرستی پروفسور تاتیا ام سی لی، استاد علوم روانشناسی و روانشناسی بالینی و استاد می استاد عصب روانشناسی در HKU، چگونگی تأثیر کیفیت خواب بر عملکرد مغز را بررسی می کند.

تحقیقات قبلی خواب ضعیف را با زوال شناختی مرتبط دانسته اند. تیم پروفسور لی بر روی سیستم گلیمفاتیک، شبکه‌ای که مسئول دفع مواد زائد از مغز است، تمرکز کردند. این سیستم نقش مهمی در حفظ سلامت مغز به ویژه با افزایش سن افراد ایفا می کند.

مطالعه HKU نشان می‌دهد که خواب بد با اختلال در «سیستم دفع مواد زائد» مغز به حافظه سالمندی آسیب می‌زند. 

خواب، کاهش حافظه و اختلالات عصبی

 محققان بررسی کردند که چگونه اختلالات در سیستم گلیمفاتیک ممکن است به کاهش حافظه در افراد کم خواب کمک کند. هنگامی که این سیستم بد کار می کند، پروتئین های مضر در مغز تجمع می یابد، فرآیندی که با اختلالات عصبی مانند آلزایمر، پارکینسون و صرع مرتبط است.

کیفیت خواب، فعالیت های مغزی و عملکرد گلیمفاتیک مرتبط هستند. پروفسور لی گفت: درک اینکه چگونه کیفیت خواب بر سیستم گلیمفاتیک و شبکه‌های مغز انسان تأثیر می‌گذارد، بینش ارزشمندی را در مورد مکانیسم‌های فیزیولوژیکی عصبی پشتوانه تغییر حافظه مرتبط با سن ارائه می‌دهد.

یافته های مطالعه: خواب ضعیف عملکرد مغز را مختل می کند

تیم تحقیقاتی 72 فرد مسن را با استفاده از اسکن MRI کاربردی و ضبط خواب مورد مطالعه قرار دادند. یافته‌ها نشان می‌دهد که کیفیت پایین خواب با غیرفعال کردن سیستم گلیمفاتیک ترمیمی بر عملکرد طبیعی مغز تأثیر منفی می‌گذارد. پروفسور لی می گوید: «نتایج به وضوح تأثیر خواب را بر شبکه مغز انسان از طریق سیستم گلیمفاتیک نشان می دهد، که به نوبه خود بر عملکرد حافظه در افراد مسن تأثیر می گذارد. بنابراین، حفظ عملکرد کارآمد گلیمفاتیک برای ترویج پیری سالم بسیار مهم به نظر می رسد.

ارتباط بین خواب و سلامت شناختی

نتایج این مطالعه شواهد مهمی را اضافه می کند که کیفیت خواب بر سلامت شناختی از طریق روابط عصبی اساسی تأثیر می گذارد. پروفسور لی خاطرنشان کرد: «اختلال حافظه یک شکایت رایج در میان افراد مسن با کیفیت خواب ضعیف است. "نتایج ما دیدگاه جدیدی در مورد تعامل بین خواب، سیستم گلیمفاتیک و شبکه‌های چندوجهی مغز ارائه می‌دهد.

 

https://stnews.ir/short/NKKap
اخبار مرتبط
تبادل نظر
نام:
ایمیل: ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد کنید
نظر: